Slovenija

Zakonca Šavli želita otroke nazaj. Starejših pet trenutno v kriznem centru, mlajša dva v rejniških družinah

Ljubljana, 17. 12. 2013 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./B.G.
Komentarji
0

Zakonca Šavli sta odločena, da bosta naredila vse, da jima center za socialno delo vrne sedem otrok. Starejših pet šoloobveznih otrok je v kriznem centru v Lescah, mlajša dva pa že v rejniških družinah. Kaj bo z otrokom, ki naj bi se rodil spomladi, pa na centru še ne vedo.

Barbara Hojkar Šavli
Barbara Hojkar Šavli FOTO: POP TV

Zakonca Šavli, ki jima je center za socialno delo prejšnji teden zaradi izkrivljenega in patološkega verskega prepričanja odvzel njunih sedem otrok, sta odločena, da bosta naredila vse, da jima otroke vrnejo. Trdita, da ju preganjajo zaradi vere, a "da je vse to v božjem načrtu in da bo Bog zadevo obrnil na dobro". Na odločbo centra za socialno delo se nameravata pritožiti. Včeraj sta že prišla na pogovor k socialnim delavcem.

Starejših pet šoloobveznih otrok je v kriznem centru v Lescah, mlajša dva pa že v rejniških družinah, kamor bodo v naslednjih dneh premeščeni tudi starejši. Ne bodo vsi premeščeni v isto družino, ker to zaradi števila ni mogoče, a na centru za socialno delo zatrjujejo, da bodo blizu drug drugemu, da bodo imeli stike, tako med seboj kot tudi s starši in starimi starši. Slišali so se tudi že te dni od odvzema.

Na centru zagotavljajo, da se imajo otroci dobro, da situacije ne doživljajo tako stresno in tragično, kot bi se morda zdelo. Ukrep je začasen in bo trajal, dokler ne bodo pogoji doma dovolj varni za vrnitev. Šavlijeva je trenutno noseča. Kaj bo z otrokom, ki naj bi se rodil spomladi, na centru še ne vedo.

Je center za socialno delo reagiral prepozno?

Postavlja se vprašanje, zakaj je center reagiral tako pozno. Pravijo, da jih nihče ni obvestil, da bi bilo v družini kar koli narobe. Dodajajo, da so Šavlijeve v preteklosti obravnavali, ker otroci niso imeli urejenega zdravstvenega zavarovanja, a nato sta starša to uredila in na centru razlogov za nadzor ni bilo več. Pozorni so postali šele poleti, ko naj bi otroci sami izrazili željo, da se nočejo več šolati doma, pač pa hočejo v pravo šolo. Po pogovoru s starši in obiskom doma so ugotovili, da obstaja sum, da so otroci doma ogroženi.

Lokalna skupnost primer pozna že več let. Družina je bila posebna, a odvzem otrok je pretiran ukrep, pravijo njuni sosedje iz Škofje Loke.
Lokalna skupnost primer pozna že več let. Družina je bila posebna, a odvzem otrok je pretiran ukrep, pravijo njuni sosedje iz Škofje Loke. FOTO: POP TV

Postopki centra pod inšpekcijskim drobnogledom

Zadevo je že preiskala policija in podala kazensko ovadbo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je napovedalo, da bodo socialni inšpekciji predlagali, naj opravi nadzor nad postopki centra. Z zadevo se ukvarja tudi varuhinja človekovih pravic, ki je pri Centru za socialno delo Škofja Loka že opravila poizvedbe.

Na vprašanje, ali nadzor pomeni, da je šlo v tem primeru nekaj narobe, je Bojan Regvar iz Socialne zbornice Slovenije za 24UR ZVEČER odgovoril, da gre za izredni nadzor, ki je potreben zaradi medijske pozornosti in tudi zahtevnosti primera, saj odvzema sedmih otrok praktično ne pomnimo.

Regvar pojasnjuje, da je pri tako zahtevnem primeru treba izvesti vse preliminarne postopke in ocene ter poseben postopek preverjanja, odločbo pa je treba še posebej utemeljiti. Gre za 12 strani dolgo odločbo, pojasnjuje Regvar. Za take postopke se strokovni sodelavci zelo težko odločajo, še dodaja.

Pravi, da bodo družini pripravili program pomoči in če bodo to sprejeli, bo družina po določenem času spet skupaj. Če pa ne bodo želeli sodelovati in bodo pomoč zavračali, potem to ne bo mogoče.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni