Slovenija

'Žal so mačke na nek način še vedno drugorazredni hišni ljubljenci'

Ljubljana, 29. 09. 2014 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
112

Številna zavetišča za živali predvsem poleti in jeseni pokajo po šivih, ker tja romajo številni nezaželeni mačji mladiči, pa tudi odrasle mačke. V ljubljanskem zavetišču in na upravi za veterinarstvo menijo, da je težava v miselnosti in v neozaveščenosti o prednostih sterilizacije in kastracije.

Mačji mladiči
Mačji mladiči FOTO: Reuters

Vsako leto pred poletjem in jeseni, ko praviloma mačke kotijo, so zavetišča prepolna, velikokrat celo do te mere, da ne sprejemajo novih prišlekov, majhnih najdenih ali prinesenih mladičev in tudi odraslih živali. A te imajo vsaj možnost za preživetje in upanje, da nekoč najdejo odgovorne lastnike, številne kosmatinke namreč doživijo bolj kruto usodo.

V ljubljanskem zavetišču so samo do zdaj sprejeli okoli 850 mačk, kar je sicer za 450 manj kot lani v enakem obdobju, a številka je bila lani višja na račun prostoživečih mačk, je za 24ur.com navedel Marko Oman, vodja zavetišča. V letu 2013 so vse skupaj sprejeli 1762 mačk.

Nekaj dejstev o razmnoževanju mačk:
Mačka je svoje prvo leglo sposobna imeti takoj, ko doseže spolno zrelost (to je že pri 5 mesecih), vendar prvi estrus (gonitev), navadno nastopi nekje med 5. in 9. mesecem starosti.

Brejost pri mački traja povprečno 67 dni (56-71).

Mačka ima lahko do pet legel na leto, a to je odvisno od razmer v okolju (hrana, zdravje …), v Sloveniji imajo mačke od enega do dveh legel.

V vsakem leglu je lahko do osem mladičev (v povprečju je štiri ali pet mladičev).

Prostoživeče mačke so po terminologiji zavetišča sicer brezdomne mačke, ki nimajo lastnika in prosto živijo v okolici. Takšnih mačk v zavetišču ne zadržijo, ampak jih po posegu (sterilizaciji ali kastraciji) vrnejo v okolje. Za primerjavo naj navedemo, da so v letošnjem letu sprejeli 240 psov.

Postajamo bolj odgovorni?

Na vprašanje, ali vendarle postajamo odgovornejši lastniki živali, je Oman, kar se tiče psov, odgovoril pritrdilno, pri mačkah pa se stanje še ni popravilo. Vodja zavetišča meni, da je ključno urejeno lastništvo (pri psih je namreč mikročipiranje obvezno).

Oman je na podlagi izkušenj pojasnil, da so čipirane mačke, ki se nekako znajdejo v zavetišču, navadno bolje oskrbljene kot nečipirane, ki so velikokrat tudi bolne. ''Vendar je mačk znanega skrbnika le dva odstotka od vseh sprejetih.'' Mačke znanega skrbnika so večinoma sterilizirane, kastriranih samcev pa je manj.

Težava je v miselnosti

Država, ker je skrb za zapuščene živali v pristojnosti lokalnih skupnosti, nima natančnega vpogleda v problematiko potepuških mačk, a se zavedajo, da to ostaja eden od izzivov na področju zaščite živali v Sloveniji, so poudarili na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Zavetišče
Zavetišče FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik uprave Matjaž Emeršič je navedel, da pomembne ovire pri tem prestavljajo miselnost, ko lastniki mačk pogosto ne vidijo kot eno od živali na gospodarstvu. Mačke denimo na kmetiji bivajo v okolici gospodarskih objektov, a imajo z lastniki precej drugačen odnos kot psi. Dejstvo sicer je, da so mačke samostojnejše in kažejo manjšo odvisnost od lastnika.

Še vedno je veliko predsodkov pred kastracijo in sterilizacijo, prav tako mnogi še vedno ne poznajo koristi omenjenih posegov. Številni se tudi ''sprijaznijo'' z dejstvom, da se mačke pač razmnožujejo po svoji volji, njihova populacija pa naj se ureja po ''naravni'' poti (pogini, povoženja, ipd.), so navedli na upravi.

Da je težava v miselnosti, je prepričan tudi Oman. ''Žal so mačke na nek način še vedno 'drugorazredni' hišni ljubljenci in velika večina še vedno razmišlja nekako tako (da so potrošno blago, da so samosvoje, da morajo živeti od lastnega ulova in da naj zanje poskrbi naravna selekcija). A vse več je takšnih, ki razmišljajo drugače, ki so odgovorni tako, kot odgovorni skrbniki psov,'' je poudaril Oman in dodal, da v zadnjem času vse večji problem postajajo tudi druge hišne živali (podgane, dihurji, nimfe, kunci, ipd).

Kaj sta sterilizacija in kastracija?

Potepuška mačka
Potepuška mačka FOTO: Reuters

Kastracija ali sterilizacija ne pomenita le preprečevanje nenadziranega razmnoževanja, ampak s tem preprečimo tudi potepanje, pretepanje in teritorialno markiranje, kar je značilno predvsem za samce. Seveda tako ustavimo tudi prenašanje spolno prenosljivih bolezni ali bolezni, ki so lahko posledica ugrizov, pri samicah se močno zmanjša tudi možnost tumorjev na mečnih žlezah in pojav cist na jajčnikih in maternici. Če se maček ne potepa, močno zmanjšamo tudi možnosti, da bi ga povozil avtomobil, in še bi lahko naštevali.

''Sterilizacija mačke je sicer kirurški poseg, s katerim se samici odstrani jajčnike in s tem prepreči nadaljnje reproduktivne cikle mačke. Ker gre za invazivni kirurški poseg, kjer operater poseže v trebušno votlino živali, lahko sterilizacijo mačke opravi samo veterinar kirurg v aseptičnem okolju in z aseptično opremo, mačka pa mora biti v stanju popolne anestezije,'' navajajo na upravi.

Mačke nekaj ur po posegu že lahko odpeljemo domov, a so lahko še precej omotične od anestezije. Prav tako imajo na trebuhu nekaj šivov (dva ali tri), tako da je dobro, da mačka ne skače z višine, ranica je seveda tudi boleča. A že drugi dan po sterilizaciji je mačka praviloma zopet živahna.

Kastracija mačka je prav tako kirurški poseg z namenom odstranitve moške spolne žleze. Tudi ta poseg lahko opravi le veterinar, maček mora biti v splošni anesteziji. Pri mačku je poseg bistveno lažji in je maček pri svojih močeh že čez nekaj ur, ko dokončno popusti učinek anestezije.

Mačka - 2
Mačka - 2 FOTO: Reuters

Priporočljivo je, da se posega opravita preden žival spolno dozori (do starosti šestih mesecev), a za poseg ni nikoli prepozno. Dejstvo sicer je, da sterilizacija in kastracija tudi staneta. Cene so različne, kastracija je nekoliko cenejša od sterilizacije, vendar je pri tem treba misliti predvsem na dobrobit živali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš Miloševi?
30. 09. 2014 10.49
-2
Vsi ki ne veste kam oddati mucke..v zavetišču Jing Jang jih bodo toplo sprejeli.
Uroš Miloševi?
30. 09. 2014 10.44
-12
ljudje nimajo kaj jesti tukaj se pa zbira denar za jeb...ne mačke
aojz
30. 09. 2014 08.33
-2
Hotel sem mucka iz zavetišča. Kmetija je daleč od cest. Ko sem rekel, da bo muc svoboden je bilo tisto ženšče zgroženo. Tako, da res ne vem več. Ali želijo mucke oddati ali obdržati da kasirajo denar od občine.
Nowotny
29. 09. 2014 22.40
+20
Mam doma 2 leti starega mačkona. Stiriliziran je bil pri 5 mesecih. Pa lahko samo rečem, da kljub temu da je ob njegovo "bogastvo", terorizira vse ostale mačke in ni čisto nič bolj miren in naveličan živlenja... samo imeti žival je tako kot otroka, imeti je potrebno odgovornost.
Mentalna sirota
30. 09. 2014 10.05
-9
Aja, a otroka boš tudi dala (dal) sterilizirat ?
devote
29. 09. 2014 21.52
-1
hehe...za prvorazredne zdravitelje človeške psihe je torej velikodušno rezervirana skoraj obvezna sterilizacija...
felix58
29. 09. 2014 21.27
+0
končno sem našiga Tarzana naučil lajati, zdaj ga morm še naućit, da mi prnese pivo iz hladilnika...pa ne gre in ne gre
FIGEC
30. 09. 2014 09.37
+1
Nastavi mu v hladilnik poleg piva še šnicl, pa bo hipoma dojel, za kaj gre....
FIGEC
29. 09. 2014 19.41
+45
Zame so mačke ljubljenčki No.1, proti pesom pa tudi nimam nič. Če imaš srce na levi strani in rad bitja okoli sebe si človek. Tisti, ki ne mara živali pa praviloma ne mara tudi ljudi in je navaden licemer, ki te gleda v oči in se cedi od dobrote, ko ga nimaš na očeh pa ti bo zarinil nož v hrbet...
Transformerji
29. 09. 2014 13.28
-20
Pa saj se ne gre za neozaveščenost glede kastracije in sterilizacije! Gre se za ceno. Bogati ljudje si bodo privoščili pasemske mačke, vsi ostali pa domače - pa če moraš dajati denar celo za zdravila, kje boš dobil denar še za domače živali???? Revežev je pa čedalje več in ti si prav gotovo ne bodo nakopali še domačo žival!
24uric
29. 09. 2014 14.44
+7
imam raje navadno mačko kot pasemske zna vsaj miši loviti na polju pa še lepše so
Transformerji
29. 09. 2014 15.10
+5
Pa je tvoja mačka sterilizirana? Če ni, kam pa daš mlade muce?
Narcissa
29. 09. 2014 17.00
+15
če si ne moreš privoščiti kastracije ali steliriziracije, ne imej mačke. preprosto.
asgml
29. 09. 2014 20.36
+5
pasemske so mi grde, sory.mi imamo navadno, iz zavetišča gmajnice.ne morem opisat, kako zelo hvaležna mačka je to, od samega začetka, od prvega dne.kot da bi jo rešili nečesa! kljub tem, da je imela 4 mesece, ko smo jo dobili, sem jo morala prvi mesec nositi po rokah kot dojenčka, sicer je cvilila.sem brez
asgml
29. 09. 2014 20.38
+1
samo pol komentarja ste mi objavili...hvala
BioBenz
29. 09. 2014 12.24
-26
jah psi so bolj prilagodljivi, ubogljivi in prikupni....jbg
flojdi
29. 09. 2014 14.46
+12
.ravno zaradi tega jih ne spoštujem toliko kot muce
Bu?ko Štru?ko
29. 09. 2014 18.40
+22
Bolj prilagodljivi????????? Prikupni??? ti to resno???? Maček je 10x bolj pameten kot pes! Bi rad vidu psa, ki se SAM nauči odpreti vrata in poiskati hrano doma in se seveda nafutrati! Heck, vidu sem že mačkone, ki znajo tudi odpret pipo, iti na navaden človeški WC in splakniti vodo za sabo,... itd itd. Maček je toliko pameten, da te NE bo ubogal vsega, ampak samo ko mu bo koristilo, ampak verjemi mi poba, mački so veliko pametnejši kot psi.
Nowotny
29. 09. 2014 22.33
+2
maček je pametnejši kot pes... samo, samo za svojo korist.. in pa neskončno trmasta žival.. mam enega, pa je še vseeno tak cartek.
BioBenz
30. 09. 2014 08.15
alo fant, si nepismen? Kje pa je kaj o pameti govora??
Praškovarit
29. 09. 2014 12.17
+7
jz mam tud mačko iz gmajnic, pa sem mogla tam podpisat papirjev, kot da bi posvojila otroka. ko je skrbnica videla, da sem napisala, da bom mačka sem pa tja tudi malo na terasi , je bila čisto zgrožena, češ da bo padla dol. no mačka mi je ravno učeri nekako ušla s trerase, tako, da ima sedaj house arest. ven je res ne pustim, ker imamo cesto zraven pa tudi mačko želim imeti zvečer doma, ker se rada pockrljam z njo in bi jo pogrešala. sicer se ne spomnim kdaj bi pri nas kdo kakšno mačko povozil, pa jih je kar nekaj okoli, samo jaz se naše ne upam spustit. pa itak je ne smem.....
bebo3
29. 09. 2014 12.19
-11
če si na vasi bo hitro šla pod avto. zato na vasi nimajo mačk za ljubljenčke.
Katja10
29. 09. 2014 12.40
+13
Sama sem se naveličala uhajanja in nabavila zaščitno mrežo za teraso (imajo tudi ogromne). Mreža je prozorna (v notranjosti iz žice), trdna in nemoteča. Imam dve 6-metrski terasi, in zdaj grem lahko mirno zdoma, muci pa pustim zunaj. Še ena prednost: na teraso ne morejo več prihajat golobi. Toplo priporočam.
Transformerji
29. 09. 2014 14.23
-6
Če imaš dve 6-metrski terasi, potem si lahko nabaviš več zavrženih muck!
flojdi
29. 09. 2014 14.45
-3
.. kako neki bi se počutili ljudje, za vse življenje zaprti npr v kopalnico...
Katja10
29. 09. 2014 18.40
+10
@Terra nova: Dve sta mi za sicer 2,5-sobno stanovanje čisto dovolj, ker potem je problem, kadar grem zdoma, saj sosedom ni fajn nalagat preveč odgovornosti s čiščenjem stranišča ;-) Dve sta tudi za silo mobilni, če je nuja, več pa je - vsaj zame - že preveč.
Praškovarit
29. 09. 2014 12.14
+21
včasih je bila mačka sveta žival, zdej se pa z njimi počne kar hoče.
tepee
29. 09. 2014 13.35
-28
24uric
29. 09. 2014 14.44
-1
teppe ja tisti ki ga pridelaš po prekrokani noči:)
tepee
29. 09. 2014 15.04
-13
pri nas še noben muci ni umrl naravne smrti.Še vsakega je povozil divjak z avtom,pa čeprav imamo cono 30 noben maček ne uide divjaku.Prav tako je pri sosedu,kateri pa je dejal,da je maček že nekako potrošni material,žav.
BubuSit
29. 09. 2014 11.53
+3
Ogromno je tudi prostoživečih mačk, ki se nenehno razmnožujejo in če bi občine poskrbele za njihovo sterilizacijo in kastracijo, bi bil problem precej manjši. Mi smo se letos soočili ob naši hiši s tremi legli takšnih mačk. A kaj ko občine to čisto nič ne briga. Iz svojega žepa pa ne mislim plačevati tek posegov pri mladičih in loviti divjih mam in tako jih je v našem okolju vsako leto več.
DarthRevan
29. 09. 2014 19.55
+1
Veterinarska uprava menda to počne zastonj kolikor vem; če se ti pritepe potepuška mačka. Oz. vsaj nekoč je.
Super1337
29. 09. 2014 23.05
-7
pri nas na štali je ena potepuška mačka imela večkrat mlade, in smo mladiče komaj skotene dali v žakelj, pa v vodo, da so umrli...mladiči se še sploh niso prav zavedali, tak da niso trpeli... ker kaj naj z njimi, ker bi imeli potem vojsko mačk, ko bi se to naprej množilo... ta staro, pa je sosed potem ustrelil... kruto ampak tako se to dela na podeželju... je pa pred leti en drugi nor sosed z zračno postrelal vse mačke v našem naselju, na žalost tudi nekaterim domače mačke, ki so ponoči hodle okoli...
LOL-ka
29. 09. 2014 09.20
+34
A se kdo sploh vprasa, zakaj se placuje vsak pregled, poseg, zdravila za zivali? A je za ljudi kaj drugace? JE - to da placujemo zavarovanje. A mislite, da bi bil osnoven pregled pri zdravniku poceni, ce ne bi imeli obveznega zavarovanja? Ce si ne mores privosciti zivali, je ne imej. Ce pa jo ze imas in nimas financ za poskrbeti za sterilizacijo/kastracijo/cepljenja,... pa jo cuvaj v stanovanju ali hisi.
NightWishFan
29. 09. 2014 10.46
+19
Veterinarske storitve so res malo čez mejo, samo preden kupiš/dobiš žival je treba na to tudi računat...če misliš, da si ne moreš privoščiti stroške cepitve, sterilizacije/kastracije ( bolj velja za mačke ) zdravljenje ko je žival bolna je najbolje, da sploh nimaš živali. Sicer pa nekatere zavarovalnice ti zavarujejo žival in v primeru bolezni tudi plačajo storitve.
Katja10
29. 09. 2014 12.44
+10
Ampak nekateri veterinarji pretiravajo in so naravnost škodljivi - za S/K lahko v Ljubljani plačaš tudi 100 €. S tem ljudi naravnost odvračajo od sterilizacije/kastracije. Nihče me ne bo prepričal, da njihovi stroški upravičijo to ceno. Vsaj v Mačji hiši imajo normalno ceno: 42 €.
Narcissa
29. 09. 2014 17.03
+2
Katja, jaz sem dala v MB za oba mačka 100€.
Katja10
29. 09. 2014 18.42
+1
Načeloma je zunaj LJ vse nekoliko cenejše - najbrž enaka logika velja tudi za veterinarje.
MsPikapiki
29. 09. 2014 09.06
+123
Končno en dober prispevek na 24 ur. Več bi morali pisati o živalih in manj o Kim in podobnih trapah. Ljudem je treba vcepiti v glavo odgovornost za žival, ki jo kupijo ali posvojijo. Ne gre zlahka. Če se ob vsakem prispevku spreobrne samo en človek, bo nekaj zavrženih muc na leto manj.
maksi54
29. 09. 2014 11.37
+20
olidata
30. 09. 2014 09.30
Morda tisti, ki pomotoma klikne na sosednjo ikono, ki je precej blizu. Tudi meni se je na tablici ze zgodilo, da je prst zalutal ;)
yaks
29. 09. 2014 09.05
+17
Veliko več ljudi bi vzelo mačke, če ne bi imeli nekateri, kot npr. Mačja hiša, pogojev, da mačka niti 5 minut ne sme biti sama zunaj brez povodca. Zahtevajo celo, da imaš zavarovane balkone.
yaks
29. 09. 2014 09.07
+13
Mi bi naprimer z veseljem posvojili muco ali celo kaj več, pa nam ne dovolijo, ker bi imele muce prost izstop, ker imamo poleti skos odprta vrata. V bližini nimamo nobene ceste, prav tako nimamo sosedov.
EvelinaHana
29. 09. 2014 09.33
+9
Ja te zahteve so mi res malo "bose". Ko je nečakinja šla v mačjo hišo v Šk. Loki, je imela enourni govor predvsem kaj ne sme in neka pravila, ki so skregana s pametjo. Malo manj, kot da bi moral biti maček glavni v hiši in da bi se moralo vse vrteti okrog njega. No, saj imaš žival rad, toda pretiravati res ni treba. Če delaš z živalmi po zdravi pameti in jim pustiš, da živijo svoje prosto življenje ni nič narobe. Pri nas imamo tri mačke in ena je sterilizirana stara 11 let, ena, ki ni imeli nikoli mladih, stara 5 let in sedaj imamo tri mesece staro malo živahno muco in upamo, da bo imela mlade. Delajo red, na travniku in okrog štale in nobeni nič ne manjka. Radi jih imamo pa ravno toliko, kot oba psa, koze, race ... Če si normalen in imaš živali, jih imaš rad, skrbiš zanje in jim glede na njihove navade, nagone in potrebe poskusiš najbolj ugoditi.
janezccc
29. 09. 2014 09.53
+30
Mlado muco sterilizirat, pa pojdite v Lj., v gmajnice, kjer oddajajo hišne in zunanje muce. Zakaj bi jih razmnoževali, če so zavetišča polna. Tudi jaz sem tam posvojil mačkona in se imava zelo lepo.
bi_bi
29. 09. 2014 10.41
+5
yaks sej lahko kje drugje posvojiš, ne rabiš pri mačji hiši :)
MareMare76
29. 09. 2014 11.09
+24
mogoče ne razumete njihovih pogojev ampak.... zakaj zavetišča ne želijo, da se muce spušča na prostost, ker jih rešijo iz ceste, ponavadi v zelo slabem stanju in jih pozdravijo, kastrirajo/sterilizirajo, cepijo, ni da ni in verjetno jim potem ni v namenu, da vi tega istega mačka spustite na prostost, da lahko konča ali pod kolesi ali zastrupljen s strani kakšnega norega soseda ali kakorkoli drugače. Mački, ki so zunaj, imajo povprečno življenjsko dobo okoli 3 leta, mucki ki živijo notri, lahko doživijo 15+ let. Sicer jim pa ni nič hudega, če so notri, so na varnem, toplem s polno ritjo. Če bi pa tako radi imeli mucka, je pa sigurno kje okrog kakšna kmetija, kjer jih je polno, pa si ga tam vzemite in ga sami sterilizirajte/kastrirajte in cepte, pa zanjga skrbte, pa ne jokat, ko ga boste kje našli mrtvega.
yaks
29. 09. 2014 11.16
+6
mane_mare@yahoo.com sem lepo napisal, da nimamo sosedov v bližini in prav tako nimamo v bližini nobene prometne ceste. Cesta, ki gre do naše hiše je samo naša cesta. Muce bi seveda bile notranje, vendar jih poleti ne moremo ravno privezat, da bi bile skos notri, ker so vrata hiše skos odprta. Ko se bomo odločili posvojit kakšno muco bomo seveda odšli drugam, hotel sem samo povedati, da imajo malo smešne pogoje. Nikakor nisem za to, da se muce posvoji kot zunanje, ker dobro vem kako končajo, vendar res malo pretiravajo s temi pogoji.
bi_bi
29. 09. 2014 11.17
+9
so tudi druge nevarnosti za muce zunaj...ne samo sosedi in ceste
yaks
29. 09. 2014 11.18
+16
EvelinaHana ti pa tisto muco kar lepo na sterilizacijo pelji. Čez par mesecem bo imela mlade, čez nekaj mesecev več bojo imeli mladi mlade in tako naprej. Ravno to je problem in ravno zato je toliko brezdomnih muc, ki končajo na cesti ali kje zastrupljene. Kaj boš naredila ko se ti mačke nekontrolirano razmnožijo? Veliko lažje in predvsem ceneje je sterilizirat eno muco kot pa npr. 5.
yaks
29. 09. 2014 11.22
+7
bi_bi seveda so. Zato se pa ima muco na očeh. Imamo psa, dovolj majhnega, da ga kakšen kajuh zgrabi, zato vemo, da moramo skos paziti. Poleti smo vedno zunaj, živali pa z nami.
Katja10
29. 09. 2014 12.58
+2
Če je muca S/K & čipirana in če hiša ne stoji ob cesti, se mi ta zahteva zdi pretirana. Moja starša sta nekoč davno s ceste pobrala totalno sesutega mladička & ga še dolgo vodila k veterinarju in res lepo skrbela zanj. Živela sta srednje daleč od ceste & ga spuščala na vrt, kadar je hotel. Na koncu ga je res povozil avto, ampak predtem je srečen & ljubljen & razvajan živel 14 let. Še vedno veliko bolje, kot če bi umrl že kot mladiček. Vem pa, da moja starša nikoli ne bi hotela podpisat, da ga ne smeta izpustiti ven. Dokler je stanje z mačkami tako slabo, se mi zdi boljša varianta ozaveščanje in opozarjanje ljudi, da vsaj tisti v mestih in ob cestah poskrbijo, da so muce na varnem, saj tega marsikdo, ki bi sicer posvojil in za žival sicer lepo skrbel, ne bi hotel.
EvelinaHana
29. 09. 2014 14.36
-1
Jej jej jej kakšni komentarji. Mi smo se odločili za mlade mucke zato, ker vemo, kam jih bomo oddali, sami bomo pa obdržali samčka, če bo. Tudi obeh kužkov ne pustimo kar tako, da norita okoli. Sicer smo pa na kmetiji, na samem in je kar prav, da imamo živalce, ki delajo malo red okrog hiše, saj naši ljubljenčki, so navajeni življenja zunaj. Tuje mačke preženeta psa, domače pa čuvata. Tako da je vse na svojem mestu....
Petra Lebar Kozjek
29. 09. 2014 20.00
+5
Tako kot je nekdo že napisal ... zavetišča, društva, ki se trudijo za to, da se imajo živali lepo, v tem obdobju imajo nič koliko sesnih mladičev, ki bi morali bit še pri mami, pa so jih "vestni" lastniki prezgodaj odvzeli, zato da trpijo tako mladiči kot njihova mama, imajo lahko kakršnekoli pogoje, kar jim paše. Ker vejo, zakaj imajo take pogoje, vejo, zakaj delajo to, kar delajo in vejo, kam želijo dat živali, za katere so skrbeli od prvega dne, ko so z njimi vzpostavili stik. In s tem ni nič narobe. Če bi kdo izmed vas na cesti pobral povoženega mladiča, ki je komaj začel živet, ima pa malo šans, da preživi, pa naredil zanj vse, da odraste, da se pobere in predvsem ostane živ, ga verjetno tudi ne bi dali nazaj v tako okolje, da bi se mu to lahko še enkrat zgodilo. Ane? Resnično, je treba pomislit, kaj vse neskrbno ravnanje prinese zraven. Pa verjemite, lažje je dat 50 evrov za s/k kot pa za oskrbo mladičev vedno znova in znova. Ja, itak, na vasi jih pač pobijajo/pobijate, odrasle mačke imate pa še vedno, da vam miši lovijo, pa vračke pobijajo ... zakaj že? Morilci so/ste, to je to.
Super1337
29. 09. 2014 23.11
+0
to je pa pretirano.., naj bo maček tudi kaj v naravi... naš maček spi zunaj(v vrtni lopi ima narejen svoj prostor za hrano, vodo in posteljo)... podnevi pa pride tudi v hišo... isto je s pesom... nevem kaj tolko komplikacij glede tega... če je maček kastriran, nima več nagona, in tudi nebo več tolko letal okoli...
Pos1on
29. 09. 2014 09.05
+58
Tisti ki ni dober do živali tudi do ljudi ni dober.
Megaclite
29. 09. 2014 09.02
-62
Na podeželju je edina rešitev flobert ali šrot.
yaks
29. 09. 2014 09.18
+40
viki_kremca
29. 09. 2014 09.57
+26
okeanos, zaradi takih kot si ti, je svet grdi....
Megaclite
29. 09. 2014 10.05
-16
Megaclite
29. 09. 2014 10.15
-22
Poglejte si primer v avstraliji, kjer so evropske gospodične s seboj privlekle mačke, le te so se naselile v divjino, kjer uničujejo naravno ravnovesje. Mačk prej ni bilo v avstraliji. Sedaj plačujejo lovcem po komadu, da postrelijo "divje" mačke. Vi bi jih lovili v pasti in jih sterilizirali?
schrodingerScat
29. 09. 2014 10.22
+21
kakšna neumnost, tujerodni organizmi povsod porušijo obstoječe ravnovesje, vprašaj Aborigine, kako so ga porušili irski kaznjenci. sicer teh nihče ne plača po komadu.
Blaška
29. 09. 2014 09.00
+12
pri nas nima nihče primata, sta kar oba enakovredna ljubljenčka : )) in tako kuža kakor muca se odlično razumeta ; )))
Blaška
29. 09. 2014 09.03
+11
in vsak lastnik se mora zavedati, da pomenijo ljubljenčki tudi skrb in strošek: ))
jaz12354
29. 09. 2014 08.48
-8
Nič ni narobe z miselnostjo o sterilizaciji, ampak je preprosto sterilizacija za marsikoga prevelik strošek
lignj
29. 09. 2014 08.53
+55
zanimivo, da se vedno najde denar za drage avtomobile, oblačila znanih znamk, dopust... itd, za mačko se pa nemore zbrat tistih 50€?
Hachi
29. 09. 2014 08.59
+36
abc, to se ne morem strinjati. eno je strosek, ki je res visok, ce imas vec zivali. vendar pa je miselnost o sterilizaciji se vedno poglavitega pomena. 99% kmetov raje potolce mladice kot pa da bi se zavedali kastracije oz. sterilizacije.
EvelinaHana
29. 09. 2014 09.48
+6
+15
Žal nekaterim (ne najdem dovolj grdega izraza za njih!) je 50e več vrednih kot življenje mačk.
tamika88
29. 09. 2014 11.31
-3
Sterilizacija pri nas na Štajerskem stane veliko več kot 50 €, žal. Če bi bile te storitve cenejše, bi še gotovo imela kakšno muco več.
Petra Lebar Kozjek
29. 09. 2014 19.50
+4
No, pa seštejte zdaj denar, ki ga date za oskrbo mladičev, dokler niso dovolj stari, da gredo od mame stran ... po zakonu je to 12 tednov. 12 tednov jih moraš futrat, skrbet za njih. In nanese definitivno več kot 50 evrov. Kaj se potem bolj splača? Vala sterilizirat, pa še mačka se ne muči več, ji je to prihranjeno.
moj i
29. 09. 2014 08.44
-22
Pocestne muce bi morala občina na svoje stroške kastrirat oz. sterilizirat, poskrbet za njihvoo cepljenje, pri domačih mucah/pisih pa se mi zdi primerjene oz. humanejše žival zaščitit ne pa kastrirat, podobno kot pri ljudeh. S sterilizacijo živalji uzameš nagon, hormonsko ravnovesje se mu poruši ... kar pa vsekakor ni naravno.
yaks
29. 09. 2014 09.10
+24
Potem pa mej ti mačka nekastriranega doma, da ti vse označi. Muc z nagonom v stanovanju še bolj trpi kot pa kastriran muc. Prav tako s kastracijo in sterilizacijo preprečiš nekatere vrste raka, ki so dokaj pogoste.
Petra Lebar Kozjek
29. 09. 2014 19.52
+3
Kakšno ravnovesje se poruši? Doma imam dva mačka, ki sta kastrirana in mačko, ki je sterilzirana ... nihče od teh treh nima problemov s hormoni. So zdravi, zadovoljni in glej ga zlomka, čisto srečni, nič jim ne manjka, pa čeprav so samo notri v stanovanju, jih ne spuščam ven, okna imam pa zamrežena, da mi ne pobegnejo, ko luftam ... a sm grozna, ane?
Mentalna sirota
30. 09. 2014 10.18
-1
Nekaj mi ne štima. So srečni in zadovoljni (to ti misliš) in okna so zamrežena, d ane pobegnejo. Zakaj pa bi bežali iz takega raja? Tudi zaporniki so lepo hranjeni in načeloma nič ne delajo, pa si vsi želijo na svobodo. Živi hitro, umri mlad in bodi lepo truplo!