Slovenija

Žalne seje ne bo

Ljubljana, 15. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik državnega zbora Borut Pahor je s pismom vodje poslanskih skupin obvestil, da se je zaradi nasprotujočih si mnenj poslanskih skupin odločil, da žalne seje državnega zbora ob smrti dr. Jožeta Pučnika ne bo. SDS in NSi se z odločitvijo ne strinjata.

V DZ so odprli žalno knjigo v spomin na Jožeta Pučnika
V DZ so odprli žalno knjigo v spomin na Jožeta Pučnika FOTO: POP TV

Pokojniku se bomo poklonili z minuto molka na začetku januarske seje državnega zbora, je v pismu vodjem poslanskih skupin zapisal predsednik parlamenta Pahor. Odbor za slovo od dr. Jožeta Pučnika pa je sporočil, da bo pogreb častnega predsednika SDS v soboto, 18. januarja, ob 13. uri na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici.

"Prosim vas, da mojo odločitev sprejmete z razumevanjem. Ker bi bila žalna seja izjema od običajne dosedanje prakse, bi se za tako izjemo lahko odločil le na podlagi soglasja poslanskih skupin," je v pismu poudaril Pahor.

Ob tem je vodje poslanskih skupin še obvestil, da je v nedeljo "v našem skupnem imenu" izrekel družini dr. Pučnika iskreno sožalje. Poleg tega so zastavo pred parlamentarnim poslopjem izobesili na pol droga. V časopisu so objavili osmrtnico, v preddverje velike dvorane DZ pa se je mogoče vpisati v žalno knjigo. Ob začetku neformalnega posveta t.i. evroatlantske kooridinacije so se pokojniku poklonili z minuto molka, je omenil Pahor. Napovedal je, da bo delegacija DZ v naslednjih dneh na domu izrekla sožalje sorodnikom. "Udeležila se bo pogreba, položila venec, v imenu državnega zbora pa se bom od pokojnika poslovil z govorom ob mrliški vežici," je še izpostavil Pahor.

"Dr. Jože Pučnik je bil naš ugledni poslanski kolega, pogumen in načelen mož ter zelo pomemben za našo sedanjost in prihodnost. Ohranili ga bomo v najlepšem spominu," je zapisano na koncu Pahorjevega pisma vodjem poslanskih skupin.

Kot je znano, je odbor za slovo od preminulega politika vladi predlagal, naj bo dan pogreba enega najpomembnejših tvorcev slovenske neodvisnosti dan žalovanja v Sloveniji, državnemu zboru pa, naj v spomin na pokojnega izvede žalno sejo. Odbor je poleg tega ministrstvu za obrambo predlagal, naj na pogrebu sodeluje častna enota Slovenske vojske.

SDS in NSi nasprotujeta Pahorjevi odločitvi

Iz SDS pa so sporočili, da odločitvi predsednika DZ Boruta Pahorja nasprotujejo. Pahorju in poslanskim skupinam vladnih strank predlagajo, da to "nerazumno in nepietetno odločitev ponovno pretehtajo". SDS opozarja predsednika DZ in poslanske skupine vladajoče koalicije, ki nasprotujejo žalni seji, da noben zakon takšne seje ne onemogoča in da gre zgolj za odločitev, ki je v pristojnosti predsednika DZ. Ob tem so spomnili, da je Pahor brez iskanja soglasja poslanskih skupin in brez oklevanja sklical žalno sejo za umrlim poslancem DeSUS in podpredsednikom DZ Antonom Delakom, so sporočili iz socialdemokratske stranke.

Z odločitvijo se ne strinjajo tudi v NSi. "Žal slovensko oblast ponovno obvladujejo politične naslednice bivšega režima, ki so v času nekdanje države na njem že preizkusile skoraj ves arzenal sredstev, ki jih je Partija uporabljala proti upornikom in drugače mislečim. Potem, ko se je sledeč svojim merilom odnosa do resnice, od znotraj uprl zlorabam komunistične oblasti, in so mu vzeli najboljša leta življenja ter ga izgnali iz domovine, mu sedanja večina na oblasti celo v novi državi krati zasluženo spoštovanje ob smrti", so sporočili iz NSi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3