Slovenija

Zalokar Oražmova meni, da bi moral Golobič že zdavnaj oditi

Ljubljana, 30. 05. 2011 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zalokar Oražmova meni, da se bo stranka Zares težko še enkrat prebila v parlament, meni, da bi moral Golobič odstopiti tudi kot predsednik stranke, prepričana pa je tudi, da Pahor ni pravi človek za mesto premierja.

Cveta Zalokar Oražem je bila članica strank SD, nato LDS, v zadnjem mandatu pa še stranke Zares.
Cveta Zalokar Oražem je bila članica strank SD, nato LDS, v zadnjem mandatu pa še stranke Zares. FOTO: Damjan Žibert

Poslanka Cveta Zalokar Oražem pravi, da tudi na levici govorijo o rekonstrukciji vlade. Sama je prepričana, da Borut Pahor ni primeren človek za premierja, po njenih besedah pa je pri tem ključna stranka SD, brez katere Pahorja ni mogoče zamenjati. V intervjuju za revijo Reporter je menila, da bo predsednik Zaresa Gregor Golobič držal besedo in še pred referendumom res izstopil iz vlade, ne gre pa pričakovati, da bi koalicijo zapustila cela stranka, "ker so interesi tako močni, da se bo umaknil samo predsednik in bo po drugih poskušal uveljavljati svoj vpliv na vlado".

Glede morebitnih imen za novega mandatarja ni govorila, je pa dejala, da se o tem že piše. Prepričana je tudi, da bi moral Golobič odstopiti z mesta predsednika stranke, saj je stranka postala ujetnica njegovega položaja in njegove (ne)priljubljenosti. Vendar pa tudi za to ni prave volje v stranki, saj vseskozi tli upanje, da bo Golobič ponovno priljubljen. "A to je lažno upanje," dodaja Zalokar Oražmova.

Ultra popoln poraz za Golobiča

Meni, da bi moral Golobič odstopiti že v času afere Ultra in bi s tem lažje pričakal leto 2012, ko bodo v državi parlamentarne volitve. Priznala je, da so razsežnosti afere presenetile vse. "Treba je vedeti, da je bil Golobič v preteklosti eden ključnih akterjev v celotnem času vladavine LDS in da je bil Drnovšek precej pasivna oseba. Vse niti iz ozadja je vodil Golobič in opravljal tudi umazano delo na celotnem področju – kadrovanje, gospodarstvo in drugod," je povedala v intervjuju.

Glede Ultre poslanka nima pripomb. "Edini Ultrin greh je bila njena politična povezava z Golobičem," pravi in pojasnjuje, da bi moral predsednik stranke prekiniti to povezavo, ker je "nehigienska". Prepričan naj bi bil, da so take stvari popolnoma normalne in da mu bo uspelo dokazati, da gre za lov na čarovnice. A to se ni zgodilo, Zalokar Oražmova celo pravi, da je bil Golobič popolnoma poražen v tej bitki.

Golobič bi moral po mnenju Zalokar Oražmove zapustiti mesto predsednika stranke.
Golobič bi moral po mnenju Zalokar Oražmove zapustiti mesto predsednika stranke. FOTO: POP TV

Golobič naj bi sicer dejal, da bo odstopil, ko se bo našel njegov naslednik. "Če bi nekdo resno vstopil kot možni naslednik, bi se temu uprl tisti del stranke, ki želi še naprej obvladovati vzvode v gospodarstvu in medijih ... Ta del nikoli ne bi dopustil sprememb, ker bi se vseskozi napajal na Golobičevih povezavah," je dodala.

Pavel Gantar si je na mestu predsednika DZ sicer pridobil prepoznavnost, a po njenem mnenju ne bi bil prava oseba za vodjo stranke. Ljubljanski župan Zoran Janković je zelo močna oseba, vendar pa ne verjame, da bi vstopil v to stranko, temveč bi raje ustvaril svojo.

Afero o kreditiranju Ultre je po njenih besedah sprožil nekdanji direktor NLB Draško Veselinović. To naj bi storil, ker je stranka nasprotovala njegovemu imenovanju in "sledil je protiudarec". Parlamentarno komisijo, ki obravnava Golobiča, je zapustila na svojo željo.

Lahovnik odšel sam in ni iskal nobene podpore

Glede odhoda Mateja Lahovnika iz vlade in stranke pa je povedala, da se je spor med njim in Golobičem začel takoj po volitvah leta 2008. Lahovnik naj bi namreč prišel na ministrstvo, ki si ga sam ni želel, vse skupaj pa se je zaostrilo pri energetiki in Termoelektrarni Šoštanj. Afera Ultra je bila le pika na i. Spor med Golobičem in Lahovnikom je bil oster, na sejah vlade pa sta imela tudi po več ur trajajoče konfliktne razprave. Lahovnik naj bi se umaknil sam, podpore pa ni iskal niti znotraj stranke. Odšel je, ker je bil glede energetike njegova desna roka Janez Kopač, sicer direktor direktorata za energetiko na gospodarskem ministrstvu. Kopač pa je bil Golobičev človek in zato se je Lahovnik odločil za odhod.

Direktor direktorata za energetiko Janez Kopač
Direktor direktorata za energetiko Janez Kopač FOTO: Dare Čekeliš

Stike z njim je ohranilo kar nekaj članov stranke, vendar pa verjame, da se je politike resnično naveličal, vsaj za nekaj časa in poslanka verjame, da se v politiko vsaj nekaj časa ne bo vračal. Sama je zapustila mesto vodje strankine poslanske skupine, s Frankom Jurijem, ki jo je na tem položaju nasledil, pa se razume zelo dobro.

Glede izstopa Alojza Posedela pa je povedala, da se je to zgodilo v času lokalnih volitev, ko je stranka namesto njega podprla drugega kandidata za župana Žalca. "Zato je ugotovil, da nima več kaj iskati v stranki," je dodala. Pri tem pojasnjuje, da se je Posedel bolj sprl s tajnikom stranke Bogdanom Biščakom, centralo in lokalnim vodstvom.

V politiki ne bi smelo biti gospodarstva

Zalokar Oražmova tudi meni, da Uroš Rotnik ni slabo vodil TEŠ in da je veliko poslovnih odnosov vezal na Šaleško dolino, da so ljudje od tega lahko živeli. Po njenih besedah pa je projekt TEŠ 6 ves čas zaviral Kopač. Ta naj bi poskušal ovreči izsledke že opravljenih raziskav, zaradi česar so se opravljale drage revizije. Od zamenjave Rotnika se ni zgodilo veliko, meni, pri tem pa opozarja, da se v času spora v stranki glede projekta TEŠ nihče ni žele pogovoriti s strankinim človekom Igorjem Tičarjem, ki je na projektu delal že več let. "Vsi so že imeli dokončno izdelano mnenje – investiciji nasprotovati in jo po možnosti ustaviti."

Poslanka se zavzema tudi za to, da bi stranke več denarja prejemale od države, podjetjem pa bi morali prepovedati, da jih financirajo. "To je leglo vsega klientelizma, korupcije, nezdravega prepletanja politike in gospodarstva," je poudarila.

V državnem zboru jo bo nadomestil Golobič, ki je za 4. junij napovedal svoj odstop s položaja ministra za visoko šolstvo, saj je v poslanske klopi sedla potem, ko je Golobič prevzel vodenje ministrstva. Denarno nadomestilo, ki ji pripada, bo izkoristila, dokler ne bo dobila dela. Sama se ne strinja z omejitvijo ugodnosti za nekdanje poslance. Za zdaj še ne ve, ali bo ostala v politiki, saj se v takšni, kot je trenutno, ne vidi več. "Žalosti me, ker trenutno ni na vidiku nobene alternative temu, kar imamo," je menila in izrazila prepričanje, da bo Zares brez konkretnih kadrovskih in sistemskih sprememb na prihodnjih volitvah zelo težko prestopil štiriodstotni prag.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muhabc
03. 06. 2011 07.31
vsi, ki so nasledniki iz komunističničnega režima naj spokajo pa bo za narod najboljše.
liv_pool
02. 06. 2011 18.36
SDS JE NJENA NASLEDNJA STRANKA
dule100
31. 05. 2011 08.48
Korintos Mislim, da plešastega osla še nisi srečal. Sivega pa vidiš vsak dan !
dule100
31. 05. 2011 08.45
TB pa še kar tuli z volkovi v veter !
Buena Vita
31. 05. 2011 06.43
ej mihec-mihec kakšne korenine zacementiranci lda so SAMO RAZREZALI SO SI KOLAČ,ENI IN ISTI
Buena Vita
31. 05. 2011 06.41
CELOTNA VLADA NIHĆE JE NE PODPIRA
Tonček Balonček
30. 05. 2011 22.43
Tudi ona bi moraal že zdavnaj oditi ali pa se vsaj pridružiti SDS-ju, kjer je središče slovenskih poštenjakov!
Mihec.pihec
30. 05. 2011 22.01
Oražmova je končno nalila čistega vina in povedala tisto, kar smo v bistvu vsi vedeli. Stranka Zares je plenilska stranka, kjer posamezniki gledajo predvsem na svoje koristi. Golobič, sedaj že politično mrtev, je ves čas deloval v ozadju (še v času Drnovška), kadroval in opravljal nečedne posle. Njegov Kopač pa dela nepopravljivo škodo energetiki. Seveda pa imajo člani Zaresa korenine v LDS-u. Zato se po 12 letih vladavine LDS-a ni čuditi situacij,i v kateri smo se znašli tudi po njihovi zaslugi. Ampak bistvo demokracije je, da take kalibre "izpljune", stranko pa izloči.....Sodbo so si spisali sami, mi jo bomo le izvršili na naslednjih volitvah.
Jinks
30. 05. 2011 21.44
Naj gre - odide kar cel zares!!! Enkrat za vselej!
robba
30. 05. 2011 21.24
hehehehehhehee, kakšna akrobacija. in zakaj mu tega že davno nazaj ni povedala.? cveta, mamo mi pamčenje, veš.. znamo te puško dok si pištolj bila...
Danny Veliki
30. 05. 2011 19.15
Na žalost,zaupanja v levico več ni,poteptali so vsa načela katerim bi morali slediti.Sledijo pa samo temu,kako iztržiti čim več do volitev,kajti zavedajo se,da so pogoreli.Ne vem pa,zakaj se desnica tako trudi,očrniti levico,tratijo energijo brez veze.Skratka bog nam pomagaj,pred njimi vsemi.
jastreb13
30. 05. 2011 18.39
Ja ja, tudi ti, če bi odšla že pred desetimi leti al pa da sploh nikol nisi vstopila v parlament, nebi bilo nobene škode....takih za luft mešat in staro slamo mlatit v parlamentu je že tako preveč....zato pa smo tam kjer smo...
Bedakinkonji
30. 05. 2011 18.36
Kaj vse si ni upala povedati. Energetika je v obupnem stanju - Kopač obvladuje vse, ponarejajo, lažejo, vse, da bi upravičili zaplembo teša. Kakšni kadri vodijo sedaj investicijo je kriminal v svojem bistvu. Vračamo se v srednji vek, ko se preganja vse , ki niso z Kopačem. Mobing na vseh nivojih.
MOSSAD001
30. 05. 2011 18.28
Levinja JAP... ;-))
loden
30. 05. 2011 18.20
MOSSAD001 30.05.2011, 18:08 Pamet je več vredna k žamet.... so menda takrat govorili, ko je bil žamet blazno drag....pa niso se motil...:)
MOSSAD001
30. 05. 2011 18.08
Levinja Pa saj nam drugega ne preustane -Žal ;-)
korintos1
30. 05. 2011 18.07
Dule pravi da se je začelo jasniti levakom. Desnjakom se pa že dolgo sveti-na pleši.
loden
30. 05. 2011 18.07
Še mal, pa bodo državljane, ki se upirajo skorumpirani in izkoriščevalski (zraven tega pa ne ravno sposobni) gruči ljudi, ki so lahko počaščeni, da so tam kjer so, pa so svoje možnosti zapravil, oklical za gverilce....=)==
mac4_m
30. 05. 2011 18.03
Janez Novak30.05.2011, 16:490 Bi rekel da ima gospa čisto prav. Zanima ma le v katere stranke se bo ta razpadla elita zatekla. Tisto okoli Jankoviča ni slaba varijanta. ne vem, kje bi bila menjava koruptivneža s kriminalcem koristna??
loden
30. 05. 2011 18.02
MOSSAD001 30.05.2011, 16:41 Lep pozdrav, lep dan in čim več zabave.... ps... Upam, da vsaj tega ne boste zradiral....:=))