Slovenija

Žalosten pogled na Franjo

Cerkno, 12. 11. 2007 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Interventna dela v uničeni bolnišnici Franja so končana. Našli so bore malo, le 40 predmetov.

Ostanki bolnišnice Franje po septembrskem neurju
Ostanki bolnišnice Franje po septembrskem neurju FOTO: POP TV
Zaenkrat še ni znano, na kakšen način se bo država lotila obljubljene sanacije partizanske bolnišnice Franje.

V partizanski bolnišnici Franji, ki jo je septembrska vodna ujma skoraj v celoti uničila in po prvih ocenah povzročila za 3,47 milijona evrov škode, so v začetku novembra končali z interventnimi deli. "Lahko rečem, da je območje Franje pospravljeno, a ponuja zelo žalosten, neprijazen pogled. Vse je opustelo in prazno," je povedala direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec. Od 787 inventariziranih predmetov, ki so bili v Franji, so jih našli le okoli 40, ki jih je mogoče prepoznati.

Takšna je bila partizanska bolnišnica nekoč
Takšna je bila partizanska bolnišnica nekoč FOTO: POP TV

Počistili in sanirali so ostanke lesa enajstih barak, ki jih je odnesla vodna ujma, ter poskušali poiskati čim več muzealij, za kar so porabili ves razpoložljivi denar, tudi dodatnih 18.000 evrov, ki jih je zagotovilo ministrstvo za kulturo. Tako so na območju spomenika v Dolenjih Novakih, kjer voda spet teče po strugi, a si je težko predstavljati, da je tam nekoč stalo naselje, "premetali" 300 kubičnih metrov materiala, je pojasnila Leskovčeva.

Po njenih beseda Agencija RS za okolje nadaljuje z deli v strugi Čerinščice, medtem ko se bodo v muzeju skupaj s konservatorji in restavratorji posvetili najdenim predmetom, med katerimi pa ni najbolj iskanega rentgena. "Gre za okoli 40 predmetov, ki jih je mogoče prepoznati, našli pa smo tudi več lesenih delov, za katero je jasno, da so bili deli klopi, barak...," je povedala Leskovčeva.

Država je obljubila sanacijo spomenika človeški humanosti, ki je vpisan na poskusni seznam svetovne dediščine organizacije UNESCO, kako se je bo lotila, pa bo znano spomladi. Pomoč so v obliki materiala in dela obljubila tudi nekatera podjetja.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

juventus
09. 08. 2008 17.30
Tudi , če je nebi obnovili ,takrat se je pač dogajal ...Zato se je narod boril , raje dajte upokojencem boljše penzije , da ne bodo umirali od lakote v času brez vojn ! ! ! ! ! ! Banda politična ...Če bi bilo po mojem . vas polovico in več , kar vas je v parlamentu obesil v parku ZVEZDA ..!
david_off
13. 11. 2007 11.39
Vi primitivni simpatizerji 'ta belih' vedite, da pisete samo svinjarijo in sigurno nimate nobene podpore tudi antikomunistov ne kadar je govora o Franji. Franja ni bila neka partijska ustanova ampak BOLNISNICA. Tam v grapo je bila postavljena z enim samim razlogom, da je okupator nebi nasel. Verjetno mi ni treba posebej razlagati, da je bila Slovenija takrat napadena, ali pac? Glede na primitivizem in totalno neumnost oseb pod vzdevki Clementina555, victoriosus, itd..., dobim obcutek, da mislijo, da so partizani napadli nic hudega slutece in miroljubne belogardiste, nemce in italijane. Totalen absurd.
david_off
13. 11. 2007 11.21
clementia555: Bod tih ker nimas pojma.
clementia555@yahoo.com
12. 11. 2007 23.04
pahorček: sicer ne vem o katerih vermnikih tukaj govorimo, toda večina prvih partizanov je bila članko KPJ, skojecev, deloma levo usmerjenih sokolov (liberalcev) in del krscanskih socialistov. Vsaj v Ljubljanski pokrajini. Na Primorskem je bilo morda druga drugace, toda nekriticno sprejemanje politicnih komisarjev v enoti je nekaj kar tezko razumem. Se zlasti, ker so vsi komisarji bili v partiji. Partizani so samo izrabili vero, toliko kot so jo potrebovali. Enako kot Metod Mikuž. Do leta 1942 se je prilizoval škofu, potem je pa skuril v hosto.
clementia555@yahoo.com
12. 11. 2007 22.57
Gen.T: Ocitno si imel druzino rojeno pod srecno zvezdo ali pa ste bili eni izmed tistih stevilnih, katere sta obe strani obicajno oznacevali kot skrivace oz. oportuniste. Se pravi so se skrivali, medtem ko so drugi vlekli voz maja 1945 pa ste postali najboljsa partizanska druzina v vasi.
DarthRevan
12. 11. 2007 21.37
Clementia, hočem reči samo, da se zelo čudim, da danes sploh tole pišem, če so bile po vojni take čistke. Po tej logiki bi se moralo manreč moje družinsko drevo nehati že dve generaciji nazaj - a še vedno sem tu. Čudno, ne?
pahor?ek
12. 11. 2007 21.35
clementia...najprej so v partizanih bili vsi, tudi verniki...to je dejstvo. Šele kasneje je prišel ukaz od KP, da se mora partizanstvo prečistiti vseh, ki ne sprejemajo komunistične ideologije...
clementia555@yahoo.com
12. 11. 2007 20.13
Gen.T: In tvoja poanta je...??? Ali sta oba ali eden izmed tvojih starih očetov tudi pokopana na lokalnem smetišču?
victoriosus
12. 11. 2007 20.03
če iz proračuna zaradi Ustave ne gre niti 1 evro v npr. t.i. cerkvene šole, mora vsak plačat sam. Jaz pa mislim, da to bolnišnico, če jo hočejo imet, naj si jo sfinancirajo sami, saj si si borci za "kao" svobodorevolucijoinšekaj zrihtali zelo visoke penzije, ni čudno, da nasprotujejo zakonu, ki jim zrihta denar-saj so ga že pokradli!!
DarthRevan
12. 11. 2007 19.58
Clementia, če je tvoj oče/ded/brat zakopan na Teharju, to še ne pomeni, da je od vseh. Eden od mojih starih očetov je namreč umrl od možganske, drugi pa od srčne kapi. Obe moji stari materi pa sta kljub dejstvu, da sta verni, še vedno živi.
clementia555@yahoo.com
12. 11. 2007 19.47
Kakšno svobodo, pahorcek? Vsi partizani so ze od zcaetka imeli politicne komisarje po cetah in celo bolnisnicah. Ce fantje in dekleta, ki so se pridruzila t.i. NOB niso znali sesteti 1+1, potem so najvecji "useful idiots" v zgodovini Slovenije. Kot sem sama rekla... ce hocejo obnoviti naj sami obnavljajo... ce so tako zlobni, da so po vojni morisca nasih ocetov, dedov in bratov na teharju uspeli prekriti z zlindro, smeti in ostalo neslago, potem jo zaradi mene lahko imajo tudi oni.
pahor?ek
12. 11. 2007 19.28
clementina...saj te razumem in se s tabo strinjam!!!! Na začetku so se vsi borili za svobodo, šele kasneje so bili partizani izrabljeni za revolucijo s strani KP.... Imaš vse prav, upam samo, da tega, kar opisuješ niso počeli v omenjeni bolnici...
clementia555@yahoo.com
12. 11. 2007 19.20
Ja... Partizanski zdravniki... Ko so odpeljali na stotine nemških, domobranskih in ostalih ranjencev iz ljubljanskih bolnišnic so pa molčali. Toliko o njihovem spostovanju do Hipokratove prisege... Toliko o njihovi humanosti. Iz mojega žepa nočem, da gre niti en cent za karkšnokoli obnovo. Naj financirajo tisti, ki imajo čas drugacemislece oznacevati za izdajalce... recimo bogatase iz foruma 21... ali pa zvezo NOB, ki je tudi bogatejsa kot Cerkev z raznimi drzavnimi dotacijami.... Toleranca in spotovanje je pa nekaj kar si morate zasluziti. Partizani si pa po mojem mnenju ne. Konec koncev več kot 500 mnozicnih grobisc prica v moj prav...
brainiac
12. 11. 2007 18.26
victoriosus. še ena cvetka v tvoji personalni mapi, diplomanta škofijske gimnazije! ponavadi nas cerkev uči tolerance in spoštovanja, kar ji v tvojem primeru ni uspelo! moj komentar: ranjenci so imeli srečo da med II WW ni bilo take ujme!
goso
12. 11. 2007 18.02
Mal so zaspal. Enkrat je že udarl tam. Pa so misl, de ne bo več. Vohka b kej zaščitl. Spijo, ta kulturna zaščita.
sdrago@siol.net
12. 11. 2007 18.02
Naj se zgradi objekte na varnejšem in dostopnejšem mestu in ne na istem mestu, ki ga splakne neurje kot WC školjko.
pahor?ek
12. 11. 2007 16.52
gent...čeprav sem do tebe kritičen, ti moram tukaj dati prav. Kakorkoli, tukaj so reševali ljudi. K temu so zavezani vsi zdravniki ne glede na politično pripadnost...
DarthRevan
12. 11. 2007 16.41
Victoriosus, meni je tako daleč ravno za Franjo, tam sem sicer bil, pa pač...zgodovinska reč, nič drugega. Me pa malo moti da proslavljate to, kako je "narava poskrbela za nekaj", kolateralna škoda vas pa ne moti. Verjetno 6 umrlih ni dovolj, da bi človek pomislil da mogoče bi bilo pa bolje če narava NE BI poskrbela za nič in bi Franja še stala... [sic]
victoriosus
12. 11. 2007 16.36
Je narava poskrbela za to, kar demokracija v 15ih letih ni zmogla...
hot-shot69
12. 11. 2007 16.33
Sj vam bo zdaj Turk spedenov nove barake :P