Slovenija

Na spomeniku je pisalo 'banditi' in 'porci'

Trst, 17. 03. 2009 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Oskrunjeni spomenik v Bazovici je spet čist. Zamejski Slovenci pa so zaskrbljeni, saj se v zadnjem času tovrstna vandalska dejanja močno širijo, ogorčeni so tudi v Tigr.

Spomenik bazoviškim junakom v Bazovici pri Trstu, ki so ga neznanci najverjetneje konec minulega tedna oskrunili z žaljivimi napisi, je znova čist. Danes okoli poldneva sta ga namreč očistila uslužbenca uprave tržaških občinskih muzejev.

Spomenik, ki stoji na gmajni blizu vasi Bazovica pri Trstu, so neznanci najverjetneje v noči na nedeljo - minuli teden namreč nihče ni opazil nič nenavadnega - oskrunili z žaljivimi napisi, saj so na obeležje s črno barvo napisali besedi "banditi" in "porci", kar v italijanščini pomeni "svinje". Da je spomenik oskrunjen, sta v nedeljo opazila mlada pripadnika zamejskih tabornikov Rodu modrega vala, ki sta bila na pohodu.

Pavšič (na fotografiji) in Štoka sta zaskrbljena zaradi vse pogostejših pojavov vandalizma, ki jih označujeta za rasistične in revanšistične.
Pavšič (na fotografiji) in Štoka sta zaskrbljena zaradi vse pogostejših pojavov vandalizma, ki jih označujeta za rasistične in revanšistične. FOTO: POP TV

Spomenik bazoviškim junakom so leta 1945, po koncu druge svetovne vojne, postavili v spomin na štiri primorske rodoljube in protifašiste, člane narodnoobrambne organizacije Tigr. Ferda Bidovca, Zvonimira Miloša, Frana Marušiča in Alojza Valenčiča so tam leta 1930 usmrtili, potem ko jih je posebno italijansko fašistično sodišče obsodilo na smrt.

Spomenik stoji na kraju njihove usmrtitve, pri njem pa od postavitve vsako leto poteka spominska slovesnost, ki se je udeležuje veliko število Slovencev z obeh strani slovensko-italijanske meje, pa tudi visoki predstavniki Slovenije. Obeležje je bilo že šestnajstkrat tarča skrunitev: pred letošnjo je namreč doživelo še druge vandalske akcije in sicer v letih 1949, 1956, 1959, dvakrat leta 1970, 1977, dvakrat leta 1978, pa tudi leta 1980 in 1981, 1991, 1992, dvakrat leta 1996 in leta 1997.

Zaradi zadnje skrunitve sta zaskrbljenost izrazila predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji Rudi Pavšič za Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ) in Drago Štoka za Svet slovenskih organizacij (SSO). V sporočilu za javnost sta poudarila, da gre za barbarsko dejanje in zahtevala, da pristojne oblasti storilce čim prej izsledijo in postavijo pred sodišče. Pavšič in Štoka sta tudi pozvala slovenske oblasti, naj "skrbno sledijo vsem takim početjem rasističnega in revanšističnega kova ob meji ter intervenirajo na pristojnih evropskih forumih in do italijanske vlade."

Ogorčenje in prizadetost so izrazili tudi v društvu Tigr Primorske, kjer so zapisali, da je dejanje italijanskih neofašistov "ponovni izraz zaničevanja trpljenja in pravičnega boja primorskih ljudi pod fašizmom," sprašujejo pa se tudi, ali se bo Slovenija "končno zganila in predstavila Evropi odnose z Italijo v pravi luči."

Tudi Tigrovci so ogorčeni nad dejanje.
Tudi Tigrovci so ogorčeni nad dejanje. FOTO: POP TV

Molk slovenskih organov ob tem dogodku preseneča tudi Civilno iniciativo za Primorsko. Po njihovi oceni bi morala Slovenija protest nasloviti tako v Rim kot v Bruselj, saj skrunitev bazoviškega spomenika na simbolni ravni predstavlja napad na vrednote EU, ki temeljijo na antifašizmu. Oskrunitev spomenika "prvim borbenim antifašistom v Evropi" so odločno obsodili tudi v občinskem odboru SD v Novi Gorici.
Dogodek je odmeval tudi v deželnem parlamentu Furlanije-Julijske krajine, kjer ga je deželni poslanec Mavrične levice, Slovenec Igor Kocijančič označil za "dejanje kulturnega in rasističnega barbarstva".

Tržaška pokrajinska sekcija Vsedržavnega združenja partizanov Italije (VZPI-ANPI) pa je v sporočilu za javnost zapisala, da so "nedopustna mazaška dejanja proti spomenikom antifašistom in padlim v NOB očiten izraz znanih krogov in se neprekinjeno ponavljajo," zato zahteva, da oblasti in varnostne sile končno odločilno posežejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polpol
18. 03. 2009 11.30
jaz sem bil dodal uciraj komentar...ga ni vec...kot manjsinec sin mesanega zakona (ki je bil vedno proti tem politicnim/etnicnim kreganjem v imenu sprave ) vam lahko recem samo da se v italiji vraca fasizem,da "slovani"(res malo od vseh treh glavnih narodov ) v Trstu se delijo na proti in pro italijane (proti skupina na facebooku skupini Trst je nas: polno je slovanov!slovencev tudi!!!zalostno!!!!!!)hmalu bo treba po orozje...to vam pravim
Zmekc
18. 03. 2009 11.02
@lolek po tvojih izjavah predvidevam da nimaš pojma o cem govoriš
DragicaJ
17. 03. 2009 23.56
Zelo spoštujem vse, kar so naši predniki storili. Vojne je že zdavnaj konec in lHKO BI NEHALI ENI IN DRUGI. pRAVZAPRAV JE ŽALOSTO GLEDATI KAKO SOVRAŠTVO HRANIJO Z SOVRAŠTVOM.
chriswebber
17. 03. 2009 22.40
Še en dokaz da slovenija skozi zgodovino izgublja. Predvsem ozemlje, ki ga je vedno manj. Tudi piranski zaliv je ogrožen po novem. Londonski memorandum je razdelil mejo, ki je vzela sloveniji trst in hrvaški dala istro. Mi smo pa hlapci.
ServerAUTOMATIC
17. 03. 2009 21.07
+1
Ja, komunisti so prasci. Se strinjam.
ServerAUTOMATIC
17. 03. 2009 21.04
+1
Komunistični simboli res nisp primerni za ulice. Italijani imajo prav.
ServerAUTOMATIC
17. 03. 2009 21.01
+1
Pač komunistov ne marajo nikjer, sploh komunističnih simbolov ne. Zamislite si, da bi pri nas krasil nacističen križ.
titovka
17. 03. 2009 20.08
PA KAJ SE ZA VRAGA ČUDITE...SAJ TAKO TUDI PRAVI NAŠA DESNOSUČNA STROKA...ZAMISLITE SE MALO??
vinadap
17. 03. 2009 17.32
Koliko karibinerjev je zadnjič priletelo v šolo,ko so prerezali trak,ki je bil slovensko obarvan? Kaj je že rekel karabinjer slovenskemu novinarju pred šolo? Naj bodo domačini na slovenskem krasu pozorni,kdaj bodo zopet prišli fašisti,in naj obvestijo slovensko javnost,da pridemo dol,da jim naženemo hudiča v kri,pa se naj žalijo njihovemu špagetarju Duceju.
miha1393
17. 03. 2009 16.24
TRST JE NAŠ Italjani pač ne morejo iz svoje kože. Naši pa itak da nič ne morejo nartid, ne bo Velika Italija, naslednica rimskega cesarstva poslušala neke male državice "sclavov".
Prvo Borec
17. 03. 2009 16.20
Da ne bomo šli do Karantanije !!! Bilo pa je za pričakovat, da bo revanšizem !!!
sbosbo
17. 03. 2009 15.47
Dejmo, kje so komentarji?? Slovenska zgodovina in kultura napadeni z strani fašistov in nič komentarjev!? Žalostno!! CIAOBELLO kje si zdaj???
mali-kekec
17. 03. 2009 15.23
kaj je to pa nihče od zavednih Slovencev ne komentira to novico?? Ko pa je v naslovu da je nekdo prdnil na Hrvaškem pa takoj 300 komentarjev! TRST JE VAŠ AMPAK U SNOVIMA!
r3d.Devil
17. 03. 2009 14.58
-1
sej če bi spet pršl do vojne med slovenijo in italijo bi italjani spet delal to kar najboljš znajo. Bežal bi tja do milana al pa kr do francoske meje. pol bi jim evropa spet dala ozemlje in bi se spet štulil po ozemlju k čez zgodovino ni blo njihovo.