Slovenija
Oglas

Zamenjajte strešno okno in prihranite pri energiji

Ljubljana, 14. 10. 2014 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prijetni bivalni prostori so svetli, s svežim zrakom in primerno temperaturo.

Velux - 6
Velux - 6 FOTO:

Da prostori ostanejo takšni, jih je potrebno tudi vzdrževati. In tako kot vse stvari postanejo tudi strešna okna dotrajana, ne funkcionirajo več, mogoče celo puščajo… Ko se to zgodi v stanovanju v katerem prebivamo ni najbolj prijetno, ko samo pomislimo na to, da bi bilo potrebno okno zamenjati, da nam bodo delavci hodili po stanovanju in da bo celo vse prašno.

Pa je res tako hudo? Je vredno z zamenjavo odlašati vsako zimo?

Niti ne. Seveda nekaj dela je ampak še daleč od tega, da se je potrebno iz stanovanja izseliti ali pa vse zapreti. Sama menjava enega strešnega okna je narejena v uri do dveh. 

Velux - 3
Velux - 3 FOTO:

To je tudi trenutek, ko je streha odprta in stanovanje izpostavljeno vremenskim vplivom. Uro ali dve časa pa je dovolj, da najdemo primeren jesenski dan, ko lahko to storimo in se s tem rešimo še marsikatere druge tegobe.

Z zamenjavo strešnega okna si poleg zmanjšanja skrbi zaradi dotrajanosti strešnega okna, zmanjšate tudi račun za porabljeno energijo. Starejša strešna okna so imela slabšo toplotno izolativnost kot vsa današnja. Če je prostor temen in pri menjavi strešnega okna vzamete samo nekoliko večjo dimenzijo boste prihranili tudi pri stroških energije za osvetlitev.

Velux - 2
Velux - 2 FOTO:
Velux - 1
Velux - 1 FOTO:

Kaj lahko še pridobimo pri menjavi strešnega okna?

Višina vgradnje: za doseganje razgleda skozi okno mora biti spodnji rob okna na višini med 90 in 110 cm od gotovih tal. S tem bo omogočen pogled iz prostora tudi v sedečem položaju. Priporočena višina zgornjega roba okna pa je med 190 in 210 cm od gotovih tal. Okno bodo s tem na dosegu roke, kar bo omogočalo enostavnejšo uporabo, pri čemer mislimo tako na zračenje, kot tudi senčenje, prav tako pa bo enostavnejše tudi vzdrževanje in čiščenje okna.

Pravila oblika notranjih oblog okrog okna: zelo pogosta napaka v preteklosti je bila izvedba notranjih špalet - pravokotno na okno. Pri takšni izvedbi zaključnih oblog je onemogočeno kroženja toplega zraka po celotni površini strešnega okna. V izogib tem težavam je potrebno spodnjo špaleto izvesti navpično, zgornjo pa vodoravno. S tem dobimo tudi boljšo razpršenost svetlobe.

Velux - 5
Velux - 5 FOTO:

Poznamo dva načina odpiranja strešnih oken: okno s sredinskim vpetjem z ročico za odpiranje zgoraj ter okno s sredinskim in zgornjim vpetjem, ki ima ročico za odpiranje spodaj in zgoraj. Okno z ročico za odpiranje zgoraj je priporočljivo takrat, ko imamo pod okno postavljeno pohištvo (pisalna miza, zofa,…), saj nas pohištvo samo ne ovira pri odpiranju okna.

Velux - 4
Velux - 4 FOTO:

Okno z ročico na spodnji strani pa je priporočljivo takrat, ko pod oknom nimamo postavljenega nobenega pohištva, saj bi nas le to oviralo pri dostop do ročice. Prav tako pa to okno tudi ni priporočljivo vgraditi previsoko, saj se okno pri odprtju pomakne navzven, pri čemer se nam ročica izmuzne iz dosega roke.

Več o nasvetih za energijsko učinkovito mansardo najdete na: http://www.velux.si/za_koncne_kupce/inspiracija/10_korakov_do_dobre_mansarde

http://www.velux.si/za_koncne_kupce/inspiracija/zamenjava

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni