Slovenija

Zaostajali bomo do leta 2040

Ljubljana, 23. 09. 2011 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Investicije v učinkovito rabo energije se bodo vedno bolj izplačale, saj bo cena emisij vedno višja, so opozorili ob predstavitvi strategije prehoda Slovenije v nizkoogljično družbo. A Slovenija bo glede tega prehoda še nekaj časa zaostajala.

Slovenija bo še nekaj časa zaostajala glede prehajanja na nizkoogljično družbo.
Slovenija bo še nekaj časa zaostajala glede prehajanja na nizkoogljično družbo. FOTO: Reuters

Strategija prehoda Slovenije v nizkoogljično družbo do leta 2050, ki jo je ta teden objavila služba vlade za podnebne spremembe, si prizadeva za trajnostni razvoj ter znižanje emisij toplogrednih plinov in prilagajanje na podnebne spremembe. Ker se bo izpostavljenost povečevala, je treba zagotoviti, da se ranljivost Slovenije ne bo poslabšala.

Kot je danes povedal direktor službe vlade za podnebne spremembe Jernej Stritih, poskuša strategija ''integrirati različne poglede in pokazati, kako bi lahko prišli do nizkoogljične družbe, ki si jo za cilj danes postavljajo vse razvite države v svetu''.

"Tudi če danes ustavimo vse izpuste, bo temperatura še 50 do 100 let rasla," je opozoril Stritih. V strategiji so zato poskušali poiskati tisto smer, ki si prizadeva za trajnostni razvoj in hkrati omogoča doseganje ciljev znižanja emisij oz. prilagajanja na podnebne spremembe. Slovenija mora emisije toplogrednih plinov znižati na manj kot štiri milijone ton oz. za 80 odstotkov, hkrati pa je treba zagotoviti, da se njena ranljivost ne bo poslabšala.

Imamo nadpovprečne emisije iz prometa

Strateški pristop v strategiji ima tri smeri – poleg znižanja emisij in prilagajanja na spremembe bo nekaj aktivnosti tudi horizontalnih, na primer povečanje inovacij in izboljšanje izobraževanja. "Pri zniževanju emisij stavimo predvsem na zeleno rast, na razvoj tistega dela gospodarstva, ki je povezan z nizkoogljičnimi tehnologijami," je povedal Stritih in dodal, da ima Slovenija tu več prednosti, kot se jih zaveda.

Glavni motivator za spremembe bo po Stritihovih besedah cena CO2. Cena emisij bo vedno višja, rasle naj bi tudi cene energentov v svetu, zato se bodo investicije v učinkovito rabo energije vedno bolj izplačale. Pri prilagajanju na podnebne spremembe bo treba izboljšati predvidevanja o tem, kaj se bo dogajalo v Sloveniji, saj globalni modeli niso dovolj. Cilje prilagajanja bo treba bolje integrirati v sektorske politike ter financirati določene ukrepe prilagajanja.

Podnebne spremembe so realnost.
Podnebne spremembe so realnost. FOTO: Reuters

Služba vlade za podnebne spremembe ocenjuje, da bo Slovenija pri zniževanju emisij do leta 2040 zaostajala za evropskim povprečjem, do leta 2050 pa naj bi ga ujela. Glavni razlogi za to so v tem, da je Slovenija manj bogata kot nekatere druge države članice EU, ima nadpovprečne emisije iz prometa glede na povprečje EU, potrebne bodo nadaljnje investicije v železnice, naša industrija pa je materialno in energetsko zelo intenzivna.

Strategijo bo sprejemala nova vlada

Med "zelenimi davki", to je obdavčitvami, ki so povezane s podnebnimi spremembami in že danes polnijo slovenski proračun, so največji vir trošarine na goriva, davek na motorna vozila, prispevki za učinkovito rabo v energetiki in CO2 davek, ki je danes še zelo nizek.

Služba vlade za podnebne spremembe je strategijo objavila tik pred padcem vlade in bo kot strokovna služba delala naprej, o strategiji pa bo po volitvah odločala nova vlada, je povedal Stritih in ob tem poudaril, da je to "strategija za 40 let". V Sloveniji je zato treba najprej oblikovati konsenz glede ciljev in pristopov, preveč podrobnih načrtov pa v tej fazi po Stritihovem mnenju ni smiselno pripravljati, ker na tem področju še vedno obstaja veliko negotovosti.

Strategija bi se morala opredeliti za "čisti scenarij"

Slovenija mora emisije toplogrednih plinov znižati na manj kot štiri milijone ton oz. za 80 odstotkov.
Slovenija mora emisije toplogrednih plinov znižati na manj kot štiri milijone ton oz. za 80 odstotkov. FOTO: Reuters

''Nobene krize ne bomo dokončno rešili, če ne bomo najprej iskali rešitev za podnebno krizo. Gre za krizo, ki je večja od vseh trenutno prisotnih, zato zanjo potrebujemo drzne ukrepe, da bi lahko zaščitili tiste najbolj ogrožene,'' je ob predstavitvi dokumenta dejala vodja aktivnosti za Greenpeace v Sloveniji Nina Štros.

Barbara Kvac iz društva za sonaraven razvoj Focus je izrazila zaskrbljenost, ''da sledenje že sprejetim EU-ciljem, na kar strategija namiguje, ne bo omogočilo najhitrejšega in najcenejšega prehoda v nizkoogljično družbo''. ''Podnebna strategija naj naslovi predvsem razkorak med tem, kar že delamo, in tem, kar bi morali delati," je poudarila.

Najpomembnejša dodana vrednost strategije je dolgoročnejši pregled, saj vsi obstoječi dokumenti določajo cilje in ukrepe le do leta 2020, poudarjajo nevladniki. ''To je še posebej izrazito za področja, kjer danes sprejemamo odločitve o naložbah z daljnosežnejšimi posledicami, kot je odločitev o (ne)izgradnji novega termoenergetskega bloka Teš 6,'' so zapisali.

''Namesto, da bi se podnebna strategija s stališča prehoda v nizkoogljično družbo opredelila za 'čisti' scenarij (brez Teš 6 in s plinskimi kogeneracijami kot prehodnim energentom), dokument daje zeleno luč vsem scenarijem Nacionalnega energetskega programa (Nep). Razlike med šestimi scenariji Nep-a so namreč izrazite: razpon zmanjšanja izpustov CO2 do leta 2030 za energetski sektor je kar od –9 do –62 odstotkov,'' poudarja direktorica Umanotere Vida Ogorelec.

Na problem implementacijskega deficita pa opozarja Marko Peterlin z Inštituta za politike prostora. ''Kot primer lahko izpostavimo področje prostora, kjer je pozornost zaenkrat posvečena predvsem prostorskemu načrtovanju na ravni občin, zaradi česar je doseg lahko le omejen in zelo posreden, časovni zamik pri izvajanju pa prevelik," je dejal.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
24. 09. 2011 18.26
Ja, kje pa Slovenija ne zaostaja? . . .. ..
ill_be_back
24. 09. 2011 14.00
vsakemu je jasno da je CO2 nateg izgovor za ižemanje denarja in za depopulacijo
ill_be_back
24. 09. 2011 13.57
emisije iz prometa pa bi zlahkoto zmanjšali če bi posodobili železnico in bi ves tovor se fural po železnici samo ne...... treba je udarit siromake z avti
ill_be_back
24. 09. 2011 13.56
kdo je dal denar v delnice ali v zlato se lahko obriše za denar v prihodnje
ill_be_back
24. 09. 2011 13.51
človeštvo bo plačalo za svoje grehe tako ali drugače če ne narava sama, bodo pa illuminati poskrbeli za depopulacijo populacija prebivalstva more pasti pa če bo šlo zlepa ali zgrda
ill_be_back
24. 09. 2011 13.49
dokler se bo deževni gozd krčil in uničeval ocean bo to za mene smao izgovor za zmanjšanej populacije cilj propagande se vidi kam seže v zmanjševanje CO2 takoj vidi malo razglčedan kam pes taco moli kako pa hočemo zmanjšati CO2 če pa smo ljudje odvisni od energije - torej zmanjšati populacijo ljudi na zemlji ??? 1. možnost je da se odkrije nova vrsta pridobivanje energije ki je najbolj učinkovita in ima najmanj oz nič stranskih učinkov 2) možnost zmanjšati populacijo na zemlji ker CO2 ne moremo nekrat vrečti an nulo misija nemogoče v takem sistemu in civilizaciji prvo kot prvo bi mogli prepovedat uporabo papirja zgolj uporaba reciklacije potem kanliazacije regulirati čistilne sisteme nabaviti ločevanje kemikalij detergentov in dreka med seboj skratka povečati rastlinje
Turgensis
24. 09. 2011 11.38
@Odpri.oci te številke so predvidevanja in ne točni podatki. Poglej npr jaz lahko doma na zelenici posekam drevesa, jih sežgem in položim tlakovce. S sežigom sprostim v ozračje 1 tono co2, zato ker sem položil tlakovce ne bodo tam več rastla drevesa in posledično še vsako leto zaradi mene ostane 1 tono co2 več v zraku. Problem je veliko večji, ni tako enostavno kot si zapisal. Tudi če bi bile te številke točne, (nihče ne ve, koliko česa se razgradi v gozdovih in koliko co2 se zaradi tega sprosti v ozračje) bi morali imeti tudi podatek koliko co2 vsrka vsak kvadrat gozdov, travnikov itd.... Potem bi pa morali k izpustom človeka prišteti še vsak kvadrat betona, saj iz betona ne rastejo drevesa in s tem bi dobili podatek koliko co2 na leto več ostane v ozračju (tudi če ga nič ne sprostimo), kajti zanj smo tudi odgovorni. Takšnih podatkov ni, vsaj ne točnih in resnično upam, da je problem samo z našimi izpusti, če so naši izpusti zanemarljivi je problem veliko večji, to bi pomenilo, da je konec z človeštovom, saj bi morali mesta porušit in živet v divjini (ne še naša generacija, ne pa tudi tako daleč v prihodnosti). Glede obnovljivih virov je pa tako, vsako leto se manjša subvencija in vsako leto je večja donosnost takšne investicije, saj se tehnologija izboljšuje in cena (sončnih celic) pada. sončne celice bodo do leta 2020 imele večjo donost kot danes in to popolnoma brez subvencije!
prepri43
24. 09. 2011 10.43
Na tem mestu manjka problematika izpušnih plinov ki jih prispevajo goveda. Direktiva naj bi zajela tudi njih. Predvsem naj bi jim predpisali nizko kalorično travo z posebnim poudarkom na travo ki ne napenja.(lahka trava)!!!Ko se bodo direktive lotevale onesnaženja ki jih ustvarja hrup bodo te gospe krave mogle pazit ne le na količino izpusta temveč tudi na način na kateri to počnejo!
Trust35
24. 09. 2011 10.28
Ko bi zaostajali samo v temu....
hansola
24. 09. 2011 09.56
Mi pa veselo gradimo TEŠ, namesto, da bi ga v celoti zaprli, zgradili 2. blok NEK in imeli najčistejšo in najcenejšo energijo v celotni EU. Potem še pa hitro 3.blok NEK, da prodajamo energijo nemcem, ki bodo butalci kot so zaprli vse nuklearke.
urmek
24. 09. 2011 07.03
Mi naj znižujemo izpuste co2? Kitajci , ZDA IN .... še pomislijo ne nato. ENETGENTI SO DRAGI , KER SO TAKO OBDAVČENI. OBDAVČITEV CO2 JE PA ŠE EN DODATEN DAVEK NA ENERGENTE!
NinjaRockStar
23. 09. 2011 23.06
a slovenija.... ostaja na premogu! mislim, da bomo mi kar še lep čas "zaostajali" (če sploh lahko rečem "zaostajali", ker gremo v drugo smer, in sicer nazaj)
Dejan Zajebancije
23. 09. 2011 21.44
Ma kaka nizkoogljična družba neki? To je samo dodaten nat3g, da poberejo več davkov in so stvari dražje!!!
zlobniCO2
23. 09. 2011 21.12
kake lazi nam to servirajo
letmeseeit
23. 09. 2011 21.01
Prvo je potrebno te inštitute racionalizirat (nepotrebne stroške ostranit) s tem že znižamo CO2.
damirg@email.si
23. 09. 2011 20.28
sej bomo mel teš blok 6, bomo že nekako zmanjšal... sledi blok 7. damo za projekte 2x več denarja, ki prinašajo 2x manj energije, kot bi sicer za jedrsko elektrarno.
Prekmurje Slovenija
23. 09. 2011 20.22
Poraba se šteje to, da delavci dobijo potne stroške v sloveniji. V evropi pa nimajo potnih stroškov ampak večjo plačo. Tako da slovenci po oceni dajo dosti več za porabo goriva čeprav se dosti manj vozijo
Das.StimmtNicht
23. 09. 2011 20.17
@Odpri.oci daj umiri se sej ne rabiš cele strani pospamat
zlobniCO2
23. 09. 2011 19.44
urad za podnebne spremenbe je treba ukinit
gizadlinka
23. 09. 2011 19.37
kako pa naj bo, vsi bi radi lepo živeli, skoraj nihče od njih pa ne bi rad delal.