Slovenija

Zaporniki si telefon plačajo sami

Ljubljana, 23. 04. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
43

Čeprav najbolj znani slovenski pripornik Srečko Prijatelj iz pripora vlaga kazenske ovadbe in komunicira z zunanjim svetom, nima nobenih privilegijev, ki ne bi pripadali njegovim ''sotrpinom''. Tudi zaporniki imajo namreč pravice, ki so omejene "le" s svobodo.

Pravice zapornikov glede stikov z zunanjim svetom urejajo Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij, Pravilnik o izvrševanju kazni zapora, Zakon o kazenskem postopku, Pravilnik o izvrševanju pripora, Kazenski zakonik in hišni redi zaporov. Jamči jim jih ustava.
Pravice zapornikov glede stikov z zunanjim svetom urejajo Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij, Pravilnik o izvrševanju kazni zapora, Zakon o kazenskem postopku, Pravilnik o izvrševanju pripora, Kazenski zakonik in hišni redi zaporov. Jamči jim jih ustava. FOTO: Reuters
Zaporniki lahko gledajo televizijo, berejo časopise.

Pri pravicah in ugodnostih je razlika med obsojenci in priporniki, ki (še) niso pravnomočno obsojeni. Pripornik lahko na svoje stroške uporablja zaporniški telefon ob dnevih in urah, določenih v hišnem redu. Ob izrednih dogodkih lahko kadar koli pokliče odvetnika ali varuha človekovih pravic. Brez sodne odredbe pogovoru ne prisluškujejo, v nasprotnem primeru mora pripornik to vedeti.

Obsojenec se lahko po telefonu pogovarja z ožjimi družinskimi člani, odvetnikom in morebitnim konzularnim predstavnikom, z drugimi le po odobritvi. Če ni ogrožena varnost v zaporu in zunaj njega, lahko uporablja tudi mobilni telefon, faks, glasovno pošto in SMS, pri čemer vse stroške nosi sam.

Sistemi telefoniranja v nekaterih zaporih omogočajo klice na dovoljene številke, v zaprtih režimih lahko klice fizično nadzirajo. Telefonske pogovore iz varnostnih razlogov prepove direktor zapora, ki sme odrediti tudi snemanje in shranjevanje zvočnih posnetkov. Oseba, ki kliče v zapor, mora biti seznanjena s snemanjem, shranjevanje in dostop do zbranih podatkov je zakonsko omejen.

Lani so pretihotapili 72 mobilnikov

V hišnem redu je natančneje določeno življenje in delo obsojencev v zaporu. Osebni načrt za vsakega obsojenca posebej zajema obdobje prestajanja kazni in po njej.

Kljub razmeroma prijaznemu režimu prihaja do zlorab. Lani so v slovenskih zaporih zasegli 72 pretihotapljenih mobilnih telefonov. Zaporniki se včasih poslužujejo tudi telefonskih prevezav, da se lahko pogovarjajo s komer koli, če klicatelj preveže na drug telefon. Ujete kršitelje so opozorili, jim določili obiske za stekleno pregrado ali jih premestili v strožji režim. Hujših kazni niso dobili, saj nikomur še niso prisluškovali ali mu prepovedali pogovorov po telefonu.

Nadzorovano deskanje po spletu

Zaporniki lahko vedno spremljajo medije, berejo časopise, imajo svoje računalnike in gledajo televizijo. Priporniki nimajo dostopa do spleta, obsojenci ga lahko uporabljajo pod nadzorom, na primer za izobraževanje. S pametnimi mobilniki, če jih pretihotapijo, pa lahko tudi brez dovoljenja prosto deskajo po internetu.

Tudi prosti izhodi, obiski, dopust

Slovenski zaporniki imajo lahko tudi obiske in izhode na prostost. Obiski so nadzorovani z video kamero, zvočno pa ne. Ob prostih izhodih obsojenca praviloma ne spremljajo.
Slovenski zaporniki imajo lahko tudi obiske in izhode na prostost. Obiski so nadzorovani z video kamero, zvočno pa ne. Ob prostih izhodih obsojenca praviloma ne spremljajo. FOTO: POP TV
V zaporih velja hišni red, ki se ga morajo držati tako priporniki kot obsojenci.

Priporniki za razliko od obsojencev nimajo prostih izhodov. Kanček svobode lahko okusijo le obsojenci, ki se primerno obnašajo in so praviloma proti koncu kazni. Vsi imajo lahko obiske, ki jih prepovejo ali omejijo, če je nujno potrebno zaradi kazenskih postopkov. Včasih lahko obsojenec odide celo na dopust.

Čeprav včasih izgleda, da imajo zaporniki veliko pravic in ugodnosti, se je treba zavedati, da so tudi oni ljudje. Nekateri so lahko za zapahi tudi nedolžni. Poznavalci zato pravijo: ''Raje tri krive na svobodi kot enega nedolžnega v zaporu.'' V prenesenem pomenu: bolje je trem zločincem omogočiti prosto telefoniranje, kot ga poštenemu prepovedati.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spegu
24. 04. 2010 09.53
-2
stofanec 23.04.2010, 21:51 Pa kaj bi morali imeti?! Zapor je kazen družbi in je omejevanje svobode, udobja, luksuza, .... Drugače je brez veze. Kaj je hujše in kaj lažje kaznivo dejanje pa tako: če revežu vzameš 10 EUR, si ga hudo oškodoval, bogatašu pa niti 1000 EUR nič (ali veliko) ne pomeni. PRav je da vsi ki kraedjo sedijo, neglede na to kaj so vzeli. Zaradi takega razmišljanja pa nekateri non stop kradejo po malem in ker je to majhna škoda se jih ne zapre. Dajte no. Umor je umor, tatvina je tatvina, rop je rop. Neglede na izkupiček.
janezccc
28. 05. 2013 18.26
+3
Kaj pa, če po spletu nesrečnih okoliščin nekoga povoziš do smrti, si kriv in greš v zapor. Potem si v istem zosu kot vsi zaprti. Si že kdaj bil zaprt? Sicer meni tvoje mnenje ni povsem napačno, je pa absolutno ozko gledano. Pa lep pozdrav
Spegu
24. 04. 2010 09.49
+0
Zdaj ste pa asi - v zapori so pa ja VSI nedolžni (če njih vprašate). Res ste patetični!!
janezccc
28. 05. 2013 18.27
+1
proofreader
24. 04. 2010 09.01
+1
Nekateri očitno mislite, da je zapor hotel. Ti ljudje so tam z razlogom. Če bi bilo po moje, bi si tudi hrano morali plačevati sami z delom v zaporu.
brankob@avtomatika.com
24. 04. 2010 01.29
Hmm. A niso včasih trdili "Raje 10 krivih na svobodi kot en nedolžen v zaporu" ? Očitno avtorji doktrine priznavajo zmoto in korigirajo določene faktorje...
Tatjana Majhen
23. 04. 2010 21.51
+8
Povem vam, da ni IT, ni mobitela - pa saj govorijo o tihotapljanju le teh v zapore??, klici so ( za pripornike, v preiskavi 2X na teden sme poklicati domače ( razen sobote - ni klicev!), odvetnika ti dovolijo, če je nuja, soba je 4x3, za 6 ljudi, Wc skupen, socialni delavci in zdravstveni na psu, pranje možganov vsakodnevno. Sicer so kazni za nekatere enostavne primere enormne, sodišča pa tako ali tako ,,slow,, Marsikdo tam bi že raje dočakal svojo obsodbo, pa ne more nič, ker se sodišče ne premakne, pa je tam na račun davkoplačevalcev, čeprav bi lahko delal, pa mu ne more in ne sme. Pa kakšen Goli otok, kaj vam je, to ni bilo človeško!! Tudi zaporniki so ljudje in kaj hitro se lahko vsak izmed nas znajde med njimi ali pa kakšen izmed svojcev, kot se trenutno dogaja meni, pa nismo nobeni ,,težki,, kriminalci ali kršitelji. Res pa je, da za pedofile in morilce ni milosti, niti na sodišču in niti med priporniki niso dobrodošli. Mogoče bo jutri že vaš otrok med njimi ali mož, pa da vas vidim... Brez težkih obtožb, prosim, bodite strpni...
urip
23. 04. 2010 21.46
-3
tudi jaz bi šol v zapou nebi rabo delat za hrano zdaj pa delam pa sm lačn!
rex1
23. 04. 2010 21.14
-2
Kakšen zapor! Na goli otok z njimi!
jurius
23. 04. 2010 19.43
+1
na naši šoli je blo manj omejitev kot v slovenskih zaporih- milsm katastrofa, poznam tipa en skin k je enga skor ubou k ga je tok razbou in je reku da tok lepo kot v zaporu mu še ni bilo v življenju,- polno frendov, velik se je naučil raznih roparskih obrti, ps2, tv, net, fitnes , športi, svež zrak, za vikend je dam hodu- uglavnem bil je zelo razočaran ker je moral iz tega raja s5 v naš realen svet
noname187
23. 04. 2010 19.06
+1
To sploh niso zapori to je študentski dom
est
23. 04. 2010 15.14
+1
Arest je institucija, v katerego te zbašejo, če se pregrešiš zoper zakon. Razumljivo je, da ima taka ustanova določene omejitve, ki jih ponavadi "skrijejo" v hišni red.
ja ddd...ne bodo mnde men poslal račun...lol..
propatria
23. 04. 2010 11.59
-1
@sloforce me niti najmanj ne zanima zakaj si bil, dejstvo je, da si bil in je več kot prav, da si bil, glede na dejanje za katero si bil kaznovan, bi v moji državi dobil najmanj 10 let, ter pogojno do konca življenja, ker kar si storil ni primerno niti za v džunglo, kaj šele za v civilizacijo in skrajno neprimerno je, da se s tem takole širokoustiš, ker jaz se te prav nič ne bojim!
sloforce
23. 04. 2010 11.34
@propatria glede uporabljanja možganov.. po pravni poti tožiš in pravdo dobiš,potem nastane problem izterjave... naj ti povem,da je vse plačal,tudi mojih pol leta
sloforce
23. 04. 2010 11.31
+1
@propatria pol leta sem odgulil,ker sem nekomu,ki mi je bil dolžan razbil bučo in so me zaprl,sicer te to nič ne briga,novinarji pišeji ti bimbo pa vemu verjameš
propatria
23. 04. 2010 11.24
@ateist1 če pa sem ovca, ker nimam in ne bom imel zaporniške prakse, potem pa sem hudičevo vesela ovca...kaj si potem ti? navadni kriminalec...
miki70
23. 04. 2010 09.59
Ka ko to, kar na enkrat takše privelegije v zaporih. Verjetno zato , ker so na poti pomebni člani, še za penzijo poskrbite ,da bodo imeli bonoficiran staž .
freelancer
23. 04. 2010 09.55
Na odprtih oddelkih kot so Ig, Rogoza, Dob (polodprti), itd... imajo zaporniki lahko tako prenosnike kot mobilnike in internet. Gre za zapornike s krajšimi zapornimi kazni za manjša kazniva dejanja, na zaprtih oddelkih pa vseh teh bonitet ni.
ateist1
23. 04. 2010 09.45
sj jest ga poslusam heheee
janex
23. 04. 2010 09.44
@ateist1 Nisem imel in nimam staža na Dobu (in verjetno ga nikoli ne bom imel), imam pa zanesljive informacije s tam.
Uporabnik215111
23. 04. 2010 09.41
ateist1 Neumnosti ne bi počel pa bi radio lahko lepo doma poslušal, a ne?!