Slovenija

Zaposleni v Tetu bodo dva tedna na prisilnem dopustu

Trbovlje, 15. 04. 2014 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi tržnih razmer so delavci Termoelektrarne Trbovlje na prisilnem dopustu, ki bo trajal najmanj dva tedna. Če po tem, ne bodo dobili zahtevanih odgovorov, potem lahko sledi tudi stavka.

Termoelektrarna Trbovlje
Termoelektrarna Trbovlje FOTO: TET

Delavci Termoelektrarne Trbovlje (Tet), ki je do 15. avgusta zaradi tržnih razmer v t.i. hladni rezervi, so od ponedeljka na kolektivnem dopustu. Predsednik podjetniškega sindikata Aleš Žagar je danes povedal, da bodo na dopustu do 5. maja, potem pa od vodstva Teta, HSE in pristojnega ministrstva pričakuje odgovore o nadaljnji usodi družbe.

Žagar je pojasnil, da 170 zaposlenih razmišlja tudi o stavki, saj do zdaj niso prejeli jasnih odgovorov glede nadaljnjega obratovanja Teta in razvoja družbe. Tet je bil ustavljen pred dvema mesecema, vmes pa so delavci koristili lanski dopust in ure v dobrem.

Na zadnjem zboru delavcev pa so sklenili, da bodo postopno stopnjevali pritisk na lastnika Teta Holding Slovenske elektrarne (HSE). Na generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka so tako simbolično naslovili 170 prošenj za delo.

Termoelektrarna Trbovlje
Termoelektrarna Trbovlje FOTO: TET

Grozijo jim še likvidnostne težave

Zaposleni so v četrtek prejeli marčne plače in po oceni direktorja Teta Franca Blazneka likvidnostnih težav še nimajo, lahko pa se z njimi soočijo v poletnih mesecih. Z namenom zagotavljanja likvidnosti namera Tet prodati poslovno nepotrebno premoženje in delnice Zavarovalnice Triglav, ki so vredne 700.000 evrov.

V načrtu je tudi prodaja stanovanj v skupni vrednosti 600.000 evrov, vendar je zaradi razmer na nepremičninskem trgu ta prodaja vprašljiva. Po Blaznekovih besedah letošnje leto glede na usmeritve HSE o pričakovani proizvodnji končal z izgubo v višini pet milijonov evrov.

Tet je največji energetski objekt v Zasavju. S parnim blokom moči 125 megavatov in plinskima blokoma skupne moči 63 megavatov proizvede šest odstotkov električne energije v Sloveniji. Če bo prišlo do izgradnje plinsko-parne elektrarne in prenove četrtega bloka, se bo ta delež povečal na 15 odstotkov električne energije v Sloveniji oziroma na več kot 2000 gigavatnih ur.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

star1
15. 04. 2014 16.49
+3
Sindikat razmišlja o stavki.Nekateri v tej firmi stavkajo že več kot dvajset let, seveda zato prejemajo krasne plače in druge bonitete.V podjetju s 170 zaposlenimi je na vodstvenih fukcijah šest oseb? Direktor ima svojega pomočnika,ki se mu ponuja možnost, da sedaj z lahkoto reši nastalo situacijo.Nekje v bližini je štrajk prinesel neke rezultate ,mogoče se to zgodi tudi v TeT?
Bu?ko Štru?ko
15. 04. 2014 15.31
+5
...simbolično naslovili 170 prošenj za delo... ja direktor jih bo prejel in samo rekel tajnici: no tale pok papirjev, pa mi lepo v avto nesite, bo fajn za pozim za podkurt za v peč...