Slovenija

Zaposlitev Zanoškarjevega sina: 'Kadrovske zadeve je odrejal župan'

Slovenj Gradec, 04. 11. 2014 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaposlitev sina nekdanjega župana Slovenj Gradca Matjaža Zanoškarja še vedno buri duhove. Na sodišču tožilstvo skuša dokazati, da je nekdanja direktorica občinske uprave zlorabila položaj, a ta se brani, da je odločitve sprejemal Zanoškar.

Na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu se je danes začela glavna obravnava proti nekdanji direktorici občinske uprave slovenjgraške občine Lidiji Požgan, ki jo tožilstvo bremeni zlorabe položaja pri zaposlovanju sina nekdanjega župana Matjaža Zanoškarja.

Tožilstvo Požganovi očita zlorabo uradnega položaja, ker je kot direktorica občinske uprave decembra 2008 kadrovski službi občine odredila, da v razpisu za prosto delovno mesto svetovalca za pripravo projektov, predvsem za projekt gradnje širokopasovnega omrežja, navede po mnenju tožilstva diskriminatorni pogoj, da mora biti kandidat "samo profesor športne vzgoje", čeprav je občinski pravilnik o sistemizaciji delovnih mest predvidel "najmanj visokošolsko izobrazbo".

Matjaž Zanoškar
Matjaž Zanoškar FOTO: Blaž Garbajs

Na razpis se je nato kot edini kandidat prijavil sin takratnega župana Marko Zanoškar, ki je ta pogoj izpolnjeval. Požganova je podpisala sklep o izboru in v imenu občine tudi pogodbo o zaposlitvi za določen čas. Po mnenju tožilstva je zlorabila položaj in omogočila Marku Zanoškarju pridobitev nepremoženjske koristi.

Zavrnila vse očitke

Požganova, ki lahko zaradi slabšega zdravstvenega stanja obravnavo spremlja samo dve uri, je v danes prebranem pisnem zagovoru zavrnila vse očitke tožilstva. Večkrat je poudarila, da glede kadrovanja na občini ni imela nobenih pooblastil ter da tudi ni kadrovski službi odredila vnos diskriminatornega pogoja v razpis. "Kadrovske zadeve je odrejal župan," je poudarila.

Se pa spomni, da so na enem od kolegijev glede projekta gradnje širokopasovnega omrežja govorili tudi o prihodnjih načrtovanih projektih občine, med drugim o gradnji atletskega stadiona, in da je bilo mnenje župana, da lahko oseba s področja športa pripomore pri pripravi in izvedbi tega projekta. Po njenih besedah je nato župan sam predlagal, da zaposlijo profesorja športne vzgoje in odločitve v zvezi s tem sam sprejel.

Požganova je dejala, da je po njenem mnenju dogajanje posledica dejanj njenega delodajalca, zdajšnjega župana Slovenj Gradca Andreja Časa, ki nad njo zato, ker je bila direktorica občinske uprave v času županovanja njegovega predhodnika Zanoškarja, že dve leti "načrtno izvaja mobing in se je želi znebiti".

Nekdanjega župana Zanoškarja, ki je v času tega dogajanja postal tudi državnozborski poslanec in je zaradi tega Požganovo za čas odsotnosti pooblastil za podpise določenih dokumentov, bodo zaslišali na enem od nadaljevanj glavne obravnave. Za zdaj sta razpisani za 10. in 17. november, ko bodo zaslišali tudi nekatere druge zaposlene na občini.

Z zadevo se je v preteklosti ukvarjala tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je v tem primeru januarja letos ugotovila koruptivno ravnanje občine v času, ko sta jo vodila župan Zanoškar in direktorica občinske uprave Požganova. In sicer tako pri zaposlitvi županovega sina najprej za določen čas ter nato tudi za nedoločen čas.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
04. 11. 2014 16.48
+0
Spet rdečkoti, poštenjaki.
Thruma
04. 11. 2014 15.23
+1
Ne on pa ne ni sprenenil barve.
Foen
04. 11. 2014 14.25
+6
brez nepotizma teh nesposobnjakovičev ne bi nihče zaposlil, torej privat sektor kot morebitni delodajalec že vnaprej odpade. in ko se za upravljanje države splete mreža teh nesposobnjakovičev je edina možna pot - pot navzdol.
Foen
04. 11. 2014 14.23
+2
v keho s skorumpiranimi nesposobneži. še lagati ne znajo. pa verjamem da je zdravje slabo, čigavo ne bi bilo če bi vedel da gre za rešetke...
falco1
04. 11. 2014 14.13
+1
*Božiček prihaja v mesto*
stadion
04. 11. 2014 14.00
+9
A zanoškar ostaja vseeno v PS. Glede na videno je pravo stranko izbral :) enak med enakimi
deathbite
04. 11. 2014 14.09
-2
Sedaj je izpolnil kriterije za vstop v sds!
stadion
04. 11. 2014 14.09
-3
ne. to bo šele pol ko bo obsojen pravnomočno.
falco1
04. 11. 2014 14.15
+1
ah kje pa zdej se je šele potrdila njegova levičarska duša.Zarad tega se pa levica boji odpuščanja v javni upravi ker je 80 posto gnoja ona zaposlila.
deathbite
04. 11. 2014 14.17
-1
Prva vlada Janeza Janše je v štirih letih svojega mandata zaposlila kar 143 kabinetnih ljudi, od tega jih je 60 ob koncu mandata dobilo uradniške službe; 39 za nedoločen in 21 za določen čas. Kako se lahko nekaterim ministrom mudi z zaposlovanjem zvestih kadrov, smo poročali tudi ob predčasnem odhodu druge Janševe vlade. Tedanji minister za obrambo in podpredsednik Nove Slovenije Aleš Hojs, na primer, je tik pred koncem ministrovanja za nedoločen čas zaposlil kar tri od štirih javnih uslužbencev, ki jih je pripeljal v kabinet. Vodja kabineta Valentin Hajdinjak, ki je bil tiskovni predstavnik prve Janševe vlade, je tako zgolj pet dni pred nastopom vlade Alenke Bratušek dobil službo v obveščevalno-varnostni službi obrambnega ministrstva.
deathbite
04. 11. 2014 14.18
+2
intro
04. 11. 2014 13.35
+7
Pa ko vsaj lagali ne bi, pa priznaj pa gotovo, ne pa take neumne govorit, saj se ti pa ja vsi smejijo no...
intro
04. 11. 2014 13.34
+12
Profesor športne vzgoje za gradnjo atleskega stadiona? :D ja bravo! Se pravi je vzgojiteljica potem najboljša za gradnjo vrtca! :D
BULDOH
04. 11. 2014 13.26
+10
Ha ha -zdaj bo pa ona nahebala, ker ga je poslušala.....+če ga nebi, bi tudi.....
deathbite
04. 11. 2014 13.11
+7
Nepotizem ne pozna meja.
mkug5g
04. 11. 2014 13.16
+10
Izbrisani30
04. 11. 2014 13.20
+11
Kako kaj Masleša Jr., zaposlen pri ZOOranu?
intro
04. 11. 2014 13.35
+4
deathbite
04. 11. 2014 13.35
-1
Tudi desnica ni nič boljša! Ista kaka. Vsi so isti. Skupaj so močnejši! Mi jim pa nasedamo že 23 let!
deathbite
04. 11. 2014 13.39
+4
Nika Janša in Tadej Tanko nista tako osamljena primera. Odkar je druga Janševa vlada prevzela oblast, se takšni primeri nepotizma vrstijo že skorajda brezsramno. Tako je sprva Janez Janša v svojem kabinetu zaposlil hčerko družinske prijateljice in strankarske kolegice, evroposlanke Zofije Mazej Kukovič. Ino Kukovič je zaposlil, kot je sam dejal, ker so v določenem trenutku »opazili njene sposobnosti«. Šlo naj bi za »sposobno pravnico in njena zaposlitev nima nobene zveze z njenimi sorodstvenimi razmerji«, kot je odgovoril na očitke. A kakšno naključje – potem ko je Janša zaposlil pravnico Ino Kukovič kot svetovalko za odnose z javnostmi, mu je Zofija Mazej Kukovič uslugo vrnila. Čez približno dva meseca je za svojo asistentko zaposlila Majo Mikanec, sicer dekle Janševega sina iz prvega zakona Žana Janše.
deathbite
04. 11. 2014 13.41
+1
Kot je znano, je žena podpornika Državljanske liste Rada Pezdirja dobila zaposlitev v kabinetu finančnega ministra iz vrst Državljanske liste Janeza Šušteršiča. Če bi Ana Jevšek Pezdir službo dobila zaradi svojih dolgoletnih delovnih izkušenj na področju »trga dela in socialne varnosti«, za katero je v kabinetu pristojna, bi še šlo, a je Pezdirjeva na to delovno mesto prišla kot kadrovsko-komercialna referentka na E-študentskem servisu. Ali pa primer s superministrstva za šolstvo, šport, kulturo in znanost: sredstva medijskega sklada je v prvi Janševi vladi med drugim delil Borut Rončević, tedaj vodja direktorata za visoko šolstvo. Tokrat bo sredstva medijskega sklada delila njegova partnerica, Nadja Damij, sicer ekonomistka brez izkušenj na medijskem področju.
deathbite
04. 11. 2014 13.43
+2
deathbite
04. 11. 2014 13.44
+3
V stranki SDS so lani na svoji spletni strani objavili seznam nekaj sto »političnih kadrovanj« prejšnje vlade, pri čemer so našteli precej imen ljudi, katerih edina napaka naj bi bila sorodstvene povezave. Tako so recimo omenili pravnika Mira Cerarja, ki naj bi bil za člana sodnega sveta imenovan predvsem zaradi svojih staršev, članice LDS Zdenke Cerar in člana Foruma 21 Mira Cerarja. Generalna sekretarka na ministrstvu za obrambo Mojca Ferjančič Podbregar naj bi bila službo dobila zaradi moža Iztoka Podbregarja, nekdanjega direktorja Sove, takratna generalna sekretarka vlade Helena Kamnar pa naj bi se za službo po mnenju SDS lahko zahvalila možu Nevenu Boraku, nekdanjemu direktorju Agencije za trg vrednostnih papirjev ... Prav je, da so bili v stranki pozorni na te povezave. A merila kadriranja, ki so jih v naštetih primerih v koaliciji po prihodu na oblast vpeljali sami, niso nič kaj drugačna od kadrovske izprijenosti v »Osilnici«, iz katere nepotizmov smo se doslej norčevali.