Alkohol: Smo se mu sposobni odpovedati za 40 dni?

"Če bi se ljudje zavedali, da lahko nekoga ubijejo, bi se zlahka odpovedali vožnji pod vplivom alkohola," ob začetku akcije 40 dni brez alkohola pravijo starši, ki so v nesrečah izgubili svoje otroke.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Prvih 40 dni je težkih. Jaz sem na tej poti že 24 let.
Franjo Tomazini, Klub zdravljenih alkoholikov Nova brazda

Zgodbe ljudi, v življenja katerih je tako ali drugače posegel alkohol, so tragične. "Zaradi alkohola sem izgubil družino, in to je težko dobiti nazaj,“ nam je ob začetku akcije 40 dni brez alkohola zaupal Franjo Tomazini, zdravljeni alkoholik. "Če si alkoholik, si podrt povsod. Ne podre te le avto. Najhuje je bilo to, da se me je takrat 13-letna hči izogibala. Sramovala se me je. Nato me je dotolklo zdravje. Dobil sem epileptične napade, nakar so me v zdravljenje prisilili drugi. Bilo je težko, a zdaj imam enkratno družino,“ je še dejal Franjo, ki se alkohola vzdržuje že celih 24 let.

'Z našim narodom je nekaj hudo narobe'

Koliko pa je med nami takih, ki bi tako dolgo zdržali? Verjetno bolj malo, pravijo organizatorji akcije. "Z našim narodom je nekaj hudo narobe, če mislimo, da se lahko veselimo le s pomočjo alkohola. Na žalost smo prišli na ta nivo,“ je dodal Lojze Kračun, ki je manj kot dve leti nazaj zaradi nasprotivozečega pijanega voznika na avtocesti pri Celju izgubil svojega 24-letnega sina Petra. "Mislim, da bi bilo smiselno akcijo podaljšati s 40 na 365 dni,“ je še dejal Lojze in dodal, da se Slovenci ne zavedamo odgovornosti. "Če bi se zavedali, da lahko nekoga ubijejo, da povzročijo strašno žalost, bi se zlahka odpovedali alkoholu,“ še pravi. Mati pokojnega Petra Marjana Tomažin je dejala, da je družina premagala bolečino in spregovorila le z enim pravim namenom, in sicer "da se ljudem jutri ne bi zgodilo to, kar se je nam, in da ljudje ne bi bežali od lastne odgovornosti“.

40 dni brez alkohola - 6

Mislim, da bi bilo smiselno akcijo podaljšati s 40 na 365 dni, pravi Lojze, ki je zaradi pijanega voznika izgubil sina. (Foto: Blaž Garbajs)

Z akcijo 40 dni brez alkohola, ki poteka že šesto leto zapored, želijo po besedah generalnega tajnika Slovenske Karitas Imra Jerebica organizatorji še bolj poudariti vidik solidarnosti do vseh, ki trpijo zaradi nasilja v družinah, prometnih nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola. "Z dejanji solidarnosti v tej akciji želimo dati vsem, ki trpijo, veliko upanje in jim sporočiti, da nekdo misli nanje in da nekomu ni vseeno,“ je dejal.

Organizatorji akcije: Ne pijte in ne strezite!

Organizatorji akcije Slovenska Karitas, Zavod Med.Over.Net in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu tako vabijo k različnim oblikam solidarnosti v sklopu akcije, od osebne 40-dnevne odpovedi alkoholu do spodbude doma, da ne postrežemo alkoholnih pijač.

Jerebic je poudaril, da so letos akcijo nadgradili s tremi duhovnimi srečanji, ob tem pa bodo z akcijo stopili tudi v osnovne in srednje šole, kjer bodo, kot pravi Jerebic, učenci povabljeni k natečaju za najboljšo fotografijo z naslovom Za več pravega veselja brez alkohola.

Popivanje

Če bi se Slovenci zavedali, da lahko pijani za volanom povzročijo smrt človeka, se verjetno ne bi odločili sesti v avtomobil in odpeljati. (Foto: Reuters)

Barbara Krašovec s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je povedala, da so v zadnjih dveh letih zabeležili zmanjšanje števila smrtnih žrtev in poškodovanih v nesrečah, ki si bile povezane z alkoholom. Družba po njenih besedah počasi dojema, da alkohol in prometna varnost ne sodita skupaj. Prizadevanja sveta potekajo skozi celo leto, v času akcije pa želijo še dodatno opozoriti na problematiko alkohola v prometu. V akciji sodelujejo z organizacijo lokalnih prireditev na temo alkohola, z opozarjanjem mladih na prometnih delavnicah v srednjih šolah ter z razdeljevanjem preventivnega gradiva.

Izrazite svojo podporo!

Andreja Verovšek z Zavoda Med.Over.Net je pojasnila, da so na spletni strani www.brezalkohola.si zbrane informacije, kjer lahko ljudje, ki se srečujejo z alkoholom, poiščejo pomoč. Na njej pa je tudi merilec alkohola, s katerim si vsak lahko izmeri, kakšna količina alkohola ima že posledice za zdravje. Verovškova je ob sklepu vse povabila, da s klikom na zvonček, ki se nahaja na tej spletni strani, izrazijo svojo podporo akciji in aktivno udeležbo pri 40-dnevni odpovedi od alkohola.

Maša Serec je v imenu katedre za družinsko medicino medicinske fakultete predstavila projekt Sporočilo v steklenici. Z njim želijo zmanjšati rabo alkohola ter ozaveščati ljudi o temah o alkoholu. V sklopu tega projekta so izdali informativno zloženko, brošuro za samopomoč ter zgibanko na temo prekomernega pitja alkohola.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 81
nefretete 10.03.2011 12:58:01
A to čisto slučajno sovpada s krščanskim postom?

Z včerajšnjim dnem se je začel 40-dnevni post. Po svetopisemskem izročilu se je tudi Kristus pred nastopom javnega delovanja 40 dni postil v puščavi. V Katoliški cerkvi pri bogoslužjih danes opravljajo obred pepeljenja, po čemer je pepelnična sreda tudi dobila ime. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljeni pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za izboljšanje življenja. Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel. Vernikom pa je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve, so zapisali na Slovenski škofovski konferenci.

Kot navajajo, kristjani v postnem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujejo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Svoje prizadevanje pa na zunaj izražajo v molitvi, postu in dobrih delih. Strogi post velja na pepelnico in veliki petek pred veliko nočjo, zdržek od mesa pa vsak petek v postnem času, so navedli.
Več komentarjev