Slovenija

'Zaradi brezplačnikov prej škoda kot korist'

Ljubljana, 05. 04. 2011 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Primož Jambrek/STA
Komentarji
13

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec je zatrdil, da ni bil sproti obveščen o brezplačnikih. Po njegovih besedah ni bilo dogovorov o pridobitvi javnih sredstev za prenovo Betnave. Odgovoril je tudi na vprašanje, ali je član Opus Dei.

Mariborska škofija je na posreden način skoraj v celoti financirala izhajanje brezplačnika Slovenski tednik, je povedala poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem.

Člani komisije, ki se ukvarjajo z ozadjem izdajanja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, so zaslišali nekdanjega predsednika uprave Gospodarstva Rast Mirka Krašovca. Po njegovih besedah so bili posli v zvezi s financiranjem brezplačnikov v pristojnosti uprave podjetij, zato se nadzorni svet z njimi ni ukvarjal. Sam kot predsednik nadzornega sveta Zvona Ena Holding z njimi ni bil seznanjen, je dejal.

Vodenje podjetij so organizirali na način holdingov, pri čemer se nadzorni svet s poslovanjem seznanja prek zaključnih poročil in ne sproti. Zato o brezplačnikih ni bil sproti obveščen, informacijo je dobil po zaključenih poslih. Glede finančnega obsega posojila Progresiji, ki naj bi ga podjetja, lastniško povezana z mariborsko nadškofijo, dala brezplačnikom Ekspres in Slovenski tednik, pa je izvedel iz medijev, je poudaril.

Pred komisijo o brezplačnikih je pričal nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec.
Pred komisijo o brezplačnikih je pričal nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec. FOTO: 24ur.com
Mirko Krašovec zavrača navedbe Simona Zdolška iz uprave sklada Julius, da so bili nadzorniki seznanjeni s posojilom Progresiji.

Na vprašanje, ali je mariborska nadškofija dobila javna sredstva za prenovo dvorca Betnava v zameno za finančno pomoč brezplačnikom, je odgovoril, da ni bilo takšnih dogovorov. Dodal je, da je nadškofija kandidirala na več projektih in da je kot vsi drugi tudi ona upravičena do pridobitve sredstev, če zmaga na razpisu. Na vprašanje poslanke Zares Cvete Zalokar Oražem, ali je član Opus Dei, je odgovoril, da ni. Zatrdil je, da tudi ni član kakšne druge cerkvene organizacije, zaradi katere pred komisijo ne bi smel pričati. ''Sem član cerkve na Slovenskem in slovenski državljan,'' je dejal.

Kot je še dejal, sam tudi ni poznal brezplačnikov v času njihovega izhajanja in jih tudi ni bral. Po njegovem mnenju nadškofija od brezplačnikov ni imela nobene koristi, prej škodo. Zatrdil je tudi, da nikoli osebno ni srečal nekdanjega lastnika Progresije Andreja Lasbaherja ter da ne ve ničesar o sodelovanju Zvona ena z podjetjem Media Polis.

Leo Ivanjko iz sklada Julius je potrdil dajanje posojil

Nekdanji predsednik uprave sklada Julius Leo Ivanjko pa je potrdil, da je sklad dal posojilo podjetju Progresija, pri čemer so bila posojila delno vrnjena, preostali del pa je ustrezno zavarovan. Sicer se ne spominja, kdo se je odločil za posojilo Progresiji, zanika pa, da je šlo za njegovo odločitev, kot je na pričanju pred komisijo že dejal član uprave sklada Simon Zdolšek.

Poudaril je še, da je sklad Julius v lasti holdinga Zvona ena, kjer so tudi odločali o posojilu, sam pa je le poskrbel za njegovo ustrezno zavarovanje. Njegova odločitev je bila tako popolnoma poslovne narave in ne politične, sicer posojilo ne bi bilo zavarovano, je še dejal. Podrobnosti, na čigavo pobudo so se odločili za posojilo, se ne spominja in poudarja, da sklad sredstev ni imel, pač pa jih je imel Zvon ena.

Glede na dosedanja pričanja pred komisije je bilo po besedah poslanke Cvete Zalokar Oražem zaznati, da je prav on vezni člen med Progresijo in podjetji v cerkveni lasti. Ivanjko to zavrača in dodaja, da če bi želel financirati brezplačnik, se ne bi odločil za posojila, pač pa bi sam ustanovil podjetje za ta namen. Ivanjko je še zatrdil, da ne pozna podjetja Media Polis, ne spominja pa se niti sodelovanja z Matejem Raščanom, ki je bil posojilodajalec v primeru drugega brezplačnika Ekspres.

Preiskovalna komisija je zaslišala tudi nekdanjo nadzornico Gospodarstva rast Danico Ozvaldič, ki je prav tako zatrdila, da s financiranjem brezplačnika Slovenski tednik ni bila seznanjena in da je s to temo seznanjena le iz medijev. Predsednica komisije Melita Župevc (SD) pa je opozorila, da je bila Ozvaldičeva tudi članica strokovne komisije, ki je bila v mandatu prejšnje vlade pristojna za dodeljevanje sredstev za pluralizacijo medijskega prostora. Med prejemniki sredstev iz sklada so tudi Nova obzorja, pogodbo pa je v njihovem imenu podpisal ravno Lasbaher, je poudarila. Ozvaldičeva je odgovorila, da z Lasbaherjem ni nikoli poslovno sodelovala, kot članica komisije pa se ni ukvarjala z lastništvom posameznih medijev, ki so kandidirali na razpisu. Priča tudi ne vidi povezave med omenjeno komisijo in izdajanjem brezplačnikov.

Je šlo za vezano trgovino?

Predsednico komisije Melito Župevc je še zanimalo, ali je šlo pri financiranju brezplačnikov za kakšno protiuslugo, pri čemer je opozorila na projekt obnove Betnave. Mirko Krašovec odgovarja, da so sredstva na razpisu dobili povsem legalno, povezovanje z brezplačniki pa je po njegovi oceni smešno.

Predsednica komisije Melita Župevc (SD) je pred mesecem pojasnila, da so odprli tudi temo "cerkvene pomoči Slovenskemu tedniku". Šlo naj bi za sredstva, ki so jih brezplačniku namenila podjetja in skladi blizu mariborske nadškofije. Pri tem se po njenih besedah zastavlja vprašanje, kakšen interes so podjetja videla v določenem brezplačniku. Komisija namerava tako najti odgovor, ali ni šlo za "vezano trgovino".

Tri ovadbe zaradi domnevnega krivega pričanja

Prav tako je komisija pred mesecem podala že tretjo kazensko ovadbo zaradi krivega pričanja. Potem ko so decembra zaradi suma krivega pričanja podali ovadbi zoper direktorja podjetij, ki sta izdajali brezplačnika, Andreja Lasbaherja in Roberta Terška, so marca ovadili še generalnega direktorja Pošte Slovenije Aleša Hauca. Kot je razložila Župevčeva, ovadbe temeljijo na dejstvih, ki so v nasprotju s pričanjem. Hauc pa je prepričan, da njegovega pričanja pred preiskovalno komisijo državnega zbora zagotovo ni mogoče šteti pod definicijo kaznivega dejanja krive izpovedbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
05. 04. 2011 21.11
M-teorija 05.04.2011, 15:00 8 Važno je da je cerkev ločena od države, če!? Oni so zelo prilagodljivi.
major1
05. 04. 2011 20.33
V čem je škoda? Ne samo neargumentirano flancanje. Dajte konkretni odgovor.
Jinks
05. 04. 2011 18.55
Banda politična in cerkvena. Saj je vse povezano! Cerkev ima direkten vpliv na politiko. Kje je to normalno? Sam kot popoln ateist in nevernik obsojam takšno početje neke cerkve, ki se po eni strani dela ubogo, skromno in dobrohotno do revežev, po drugi pa zapravlja milijone € za svoje udobje in drage pregrehe, zlorabja otroke, še vedno zaničuje ženske kot drugorazredne ljudi, ne priznava svojih umazanih početij. Cerkev ima kar svoja sodišča? hahaha... Kje živimo, ljudje !? To je kot zdravniki... če ti odijo tvoji iz tvojega ceha, potem ne boš nikoli nič kriv, ja, ja....
Jinks
05. 04. 2011 18.50
Quote: "Madyy05.04.2011, 17:561 Kjer koli so Ekonomisti je vse vzel Hudič..." Se ne strinjam popolnoma, ker ti managerji sploh nimajo redno opravljenih šol, večinoma so kar kupili neke kvazi papirje, delali dopisne šole v tujini, itn. Poleg tega niso začeli delati med zaposlenmi, ampak so bili povečini politično direktno "nameščeni" na vodilna mesta - za direktorje, finančnike, v uprave ali nadzorne službe državnih podjetij !! In potem zafurali vse. Ko so uničili in pokradli eno podjetje, so za nagrado po navadi dobili še boljše delovno mesto v kakšnem še večjem podjetju. Kje je tu logika??? Namesto v zapor, pa da bi njim in njihovim sorodnikom vse premoženje zasegli in prodali !! kot se to dela v razvitih državah, v katerih deluje pravni sistem za vse enako!
Madyy
05. 04. 2011 17.56
Kjer koli so Ekonomisti je vse vzel Hudič...včasih so imeli Šlosarka pa je 22 milijonov Jugoslovanov imelo raj... Čuvaj se Dohtarjev in šolanih ljudi je nauk te zgodbe...se tako dolgo šolajo da jih zapusti razium, zdrava kmečka logika realnost in čut za pravico, poštenje in človeka
buksl12
05. 04. 2011 17.55
Svi tile heroji se zelo norčujejo iz navadnih ljudi.Treba jim je vse pobrat razdeli med rajo pa bo.V komisijah so pa tako ali tako najvčji lopovi.
123_Zoke_vec_ni
05. 04. 2011 17.42
Po čem veš, da je Mirko Krašovec član SD - finančno je povsem zavozil firmo...
123_Zoke_vec_ni
05. 04. 2011 17.40
Hej Melita, a SD je že vrnil Haucu (Pošti) denar ki mu ga dolguje???????
20712
05. 04. 2011 15.57
flamengo 05.04.2011, 15:40 -1 Ta proces je ena tako smešna zadeva in danes sem gledal zaslišanje g.Kraševca in močno spominja na partijske procese med in po 2. svetovni vojni, ko je bilo pobitih na 10 tisoče Slovencev. Samo kakšna vprašanja za 21. stoletje. Ha ha ha ***************************** Mene pa Krašovec spominja na kakšnega eksorcista ..... heh
20712
05. 04. 2011 15.51
Krašovec ...... finančni guru mariborske nadškofije nima pojma v kaj vse so vlagali .......... hehe
flamengo
05. 04. 2011 15.40
Ta proces je ena tako smešna zadeva in danes sem gledal zaslišanje g.Kraševca in močno spominja na partijske procese med in po 2. svetovni vojni, ko je bilo pobitih na 10 tisoče Slovencev. Samo kakšna vprašanja za 21. stoletje. Ha ha ha
M-teorija
05. 04. 2011 15.00
Važno je da je cerkev ločena od države, če!?
nosferatu
05. 04. 2011 14.42
+1
HAHAHA, in spet ne bo nihče ničesar vedel in ne bo posledično nihče nič kriv. Banda hinavska!