Slovenija

Spet črna pika za Slovenijo

Strasbourg, 13. 07. 2010 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da slovenske oblasti še vedno niso izpolnile odločbe ustavnega sodišča in popravile krivic, ki so bile storjene izbrisanim. Ministrice Kresalove sodba ni presenetila.

Na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu se je obrnila skupina izbrisanih s prvopodpisanim Mustafo Kurićem. V tožbi so opozorili, da so bili zaradi izbrisa prikrajšani za možnost pridobitve slovenskega državljanstva oziroma ohranitve statusa stalnih prebivalcev. Državi so očitali kršenje več členov Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Izbrisani-4
Izbrisani-4 FOTO: Damjan Žibert

Sodišče je v svoji sodbi ugotovilo, da so bili pritožniki 26. februarja 1992 izbrisani iz registra stalnega prebivalstva, do tedaj pa so v Sloveniji živeli v skladu z 8. členom konvencije, ki govori o pravici do zasebnega in družinskega življenja. Slovenske oblasti pa niso želele urediti statusa izbrisanih v skladu z odločbami ustavnega sodišča.

Evropsko sodišče državi še očita, da ni sprejela ustrezne zakonodaje za popravilo krivic ter izdala dopolnilnih odločb posameznim izbrisanim. Ob tem še ugotavlja, da je slovensko ustavno sodišče izbris v več odločbah razglasilo za nezakonit.

Kot je še ugotovilo sodišče, je bila maja letos sicer sprejeta novela zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic SFRJ v Sloveniji, a ta še ni bila v celoti implementirana. Poskusi poprave krivic izbrisanim tako po mnenju evropskega sodišča niso bili učinkoviti.

Slovenija je tako kršila 8. in 13. člen konvencije o človekovih pravic, še ugotavlja evropsko sodišče. Ni pa še odločalo o vprašanju odškodnin, saj so ga, kot je zapisano v odločbi, preložili.

Nezakonito stanje je po navedbah sodišča za večino pritožnikov trajalo več kot 15 let, saj zakonodajna in izvršila veja oblasti nista uresničili odločb ustavnega sodišča.

Na kakšen način naj država popravi storjene krivice in kakšne ukrepe naj sprejme, sicer ni v pristojnosti sodišča za človekove pravice. Kljub temu pa to ugotavlja, da mora zaradi ugotovljenih nezakonitosti država nujno sprejeti ukrepe za popravo krivic. Po mnenju sodišča mora država položaj izbrisanih urediti z izdajanjem dopolnilnih odločb, ki bodo izbrisanim status uredile za nazaj.

Ministrice sodba ni presenetila

Sodba Evropskega sodišča za človekove pravice ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal ni presenetila, saj je nezakonitost izbrisa ugotovilo že slovensko Ustavno sodišče, zaradi česar je bila prva prioriteta notranjega ministrstva sistematična poprava krivic, ki so se zgodile izbrisanim, in odprava nezakonitega stanja, so sporočili iz ministrstva.

Ministrice sodba ni presenetila.
Ministrice sodba ni presenetila. FOTO: Damjan Žibert

''Prva faza ureditve statusa izbrisanim je bilo izdajanje dopolnilnih odločb neposredno na podlagi odločbe Ustavnega sodišča. Z izdajo dopolnilnih odločb se je upravičencem priznalo dovoljenje za stalno prebivanje in uredila prijava stalnega prebivališča vse od izbrisa iz registra stalnega prebivalstva do dejanske pridobitve dovoljenja za stalno prebivanje. V letih 2009 in 2010 je bilo izdanih 2358 dopolnilnih odločb,'' so zapisali.

V drugi fazi so sprejeli zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Sloveniji, ki ga je DZ sprejel letos in na podlagi katerega bodo lahko vsi drugi izbrisani, ki v Sloveniji še nimajo dovoljenja za stalno prebivanje in prijavljenega stalnega prebivališča, v treh letih vložili prošnjo za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje. Kot še pravijo na notranjem ministrstvu, bo zakon v veljavo stopil 24. julija letos.

''Za izvajanje zakona je že pripravljen tudi potreben pravilnik. Še ta mesec bo ministrstvo pripravilo strokovno usposabljanje delavcev upravnih enot in delavcev diplomatsko-konzularnih predstavništev RS v državah bivše SFRJ. Za informiranje izbrisanih bo konec meseca na voljo tudi posebna brošura in telefonska številka za posredovanje informacij. Ministrstvo sicer pri pripravah na izvajanje zakona in pri obveščanju tesno sodeluje tudi z nevladnimi organizacijami, ki se ukvarjajo z vprašanjem izbrisanih,'' so še zapisali na ministrstvu za notranje zadeve.

Zakon o izbrisanih ni idealna rešitev

Novela zakona je po Beširevićevih besedah dobra, a ne idealna rešitev.
Novela zakona je po Beširevićevih besedah dobra, a ne idealna rešitev. FOTO: Dare Čekeliš

Novela zakona o izbrisanih je dobra, ne pa tudi idealna rešitev. Oblasti bodo morale še delati na popravi krivic, je ob odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice, ki Sloveniji nalaga popravo krivic izbrisanim z izdajo dopolnilnih odločb, poudaril predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Irfan Beširević.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Beširević, sami ne bodo odnehali in bodo s prizadevanji za popravo krivic šli "do konca". Letos sprejeta novela zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic SFRJ v Sloveniji je tako po njegovem le korak na tej poti. Med še odprtimi vprašanji pa je omenil vprašanje stanovanj, delovne dobe, šolanja in potrebo po ureditvi povratka tistih izbrisanih, ki so bili rojeni v Sloveniji in se zdaj nahajajo v BiH brez vsakršnega državljanstva, tako slovenskega ali bosanskega.

Pri sodbi sodišča v Strasbourgu je predstavnik izbrisanih aktivistov izpostavil ugotovitev, da so jim bile kršene pravice do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja ter da niso imeli pravice do učinkovitega pravnega sredstva.

Kot meni Beširević, tudi njihovi nasprotniki sedaj ne morejo več govoriti, da izbrisa ni bilo. Tako ne bodo dovolili, da jih še naprej žalijo, saj bo vsaka nadaljnja žalitev s strani politikov "končala na sodišču".

Prav tako Beširević pričakuje opravičilo predsednika republike Danila Türka in premiera Boruta Pahorja. Izbrisani bodo po njegovih besedah tudi zahtevali sestanek z njima, na katerem bi se pogovorili o načinu poprave krivic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

402576
14. 07. 2010 11.05
majka8514.07.2010, 00:08-4 če nočem vzet slov državljanstva,še to nepomeni da me lahk izbrišejo iz registra stalnega prebivališča.zakaj pol v avstriji lahko živi veliko ljudi,ki nočejo avstrijskega državljanstva in jih zato nihče ne izbriše. ajmo ajmo,odškodnine ,odškodnine Glej odškodnine jim ti lahko sam plačuješ s svojim imetjem..jaz jim ne dam nič!
majka85
14. 07. 2010 00.08
če nočem vzet slov državljanstva,še to nepomeni da me lahk izbrišejo iz registra stalnega prebivališča.zakaj pol v avstriji lahko živi veliko ljudi,ki nočejo avstrijskega državljanstva in jih zato nihče ne izbriše. ajmo ajmo,odškodnine ,odškodnine
Jernej Koprivnikar
13. 07. 2010 22.22
Vsak je imel možnost si urediti status, če si niso, potem so imeli za to svoje razloge... se ve kakšne..
Misija1
13. 07. 2010 21.03
@ kraljica-KK: Podpis. Enako tudi pod dodman23.
kraljica-KK
13. 07. 2010 20.56
Zakaj brišete moje komentarje, pač povem kar mislm!
kraljica-KK
13. 07. 2010 20.53
Sam tih nej bodo. Najprej nej vse davke plačajo za 20 let nazaj, pa slovensko nej se naučijo, pol nej bodo pa pametni. Sami so si krivi, k 20 let nazaj niso vrjeli v Slovenijo, zdej bi pa sam keš radi. Sicr pa č jim kej ni všeč, nej se pa nazaj južno od Kolpe spokajo, od tam kjer so pršli, pa bodo lepo živeli, č majo tok prot Sloveniji. Sej jih ne silmo da ostanejo tukaj!
_eddy_
13. 07. 2010 19.44
majka85 pustimo tega reveža, je že neštetokrat dokazal da nima pojma o stvareh ki jih komentira
402576
13. 07. 2010 19.07
še enkrat napišem..izbrisanim nič denarja ker ga itak ne moremo dati..že državljani republike Slo. komajda preživimo z dohodki zdaj pa še njim plačevat in nvm kaj še vse..ja valda..že komaj čakamo..not.. So imeli priložnost in bi si vse lahko uredili kot ostali ljudje ampak preprosto niso hoteli..to je njihov problem ne naš..
sherlock2
13. 07. 2010 17.45
Davkoplačevalci bodo vse uredili...koliko časa še???
zahod.west
13. 07. 2010 17.41
In poznate kakšnega novinarja , ki si upa napisati o mafijskih/političnih/koruptivnih poslih med sodniki?
zahod.west
13. 07. 2010 17.40
spomnite se, da levica v Eu državah zmaga potrebuje priseljence in sodnike.....in nizko volilno udeležbo.
zahod.west
13. 07. 2010 17.39
Sodišča po Evropi so itak vedno bolj pogosto podaljšana roka socialistov, to postaja jasno že čisto vsem...............ker socialisti ne zmagujejo na volitvah vedno bolj aktivno vključujejo v bolj prijatelje sodnike....upajmo, da evropski narodi ne bodo nasedli....
odbogaposlan
13. 07. 2010 17.37
SPET bodo kradli, odvetniki pa služili!
dodoman23
13. 07. 2010 17.23
majka85...pravkar si sam priznal, da so ti ljudje namerno zavrnili državljanstvo in istočasno še vedno blebečeš, da so jim kršene pravice, ker so bili brisani iz registra?? se zavedaš, da sam sebe kontradiktiraš s to izjavo? če se ti sam izpišeš iz nekje za to ne more biti kriv tisti, ki je dajal štempiljke.
odbogaposlan
13. 07. 2010 17.13
zaradi enih baučarev in ostale golazni!!!
odbogaposlan
13. 07. 2010 17.13
Seveda je pravilno ugotovilo sodišče Eu! zaradi naših pokvarjenih vseh strank (od SDS do LDS) pa je vrpašnje koliko bomo spet davkoplačevalci plačali tem izbrisanim odškodnino! za izgubljeno prtljago tudi dobiš samo 1100 EUR, četudi si imel v prtlajgi fotoaparat in zoom vreden najmanj 2000 EUR! tako kakor se niso mogle stranke zediniti o višini odškodnine, tako bomo davkoplačevalci plačevali nove davke!
RobinHood
13. 07. 2010 16.35
majka8513.07.2010, 16:02 2 EVROPSKO SODIŠČE RAZSODI V PRID IZBRISANIM,KER SO BILI PO KRIVICI IZBRISANI IZ REGISTRA STALNEGA PREBIVALIŠČA,AMPAK VI SLOVENCI ŠE KR SVOJE TRAJBATE,O NEVEM KAKŠNIH DVEH STOLIH IN PODOBNO.KRIVICA SE JE ZGODILA IN TREBA JO BO POPLAČAT,IZBRISANIM PA ŽELIM ČIM VEČJE ODŠKODNINE Podpis
majka85
13. 07. 2010 16.31
KLASICNA_SCENA DAJ RAZLOŽI MALO,ARGUMENTIRAJ KR NA TAKŠNEM NIVOJU LAHK VSAK PIŠE
jenihvetes
13. 07. 2010 16.09
evo, pa mamo. Balkan dobro živi na naš račun, nič ne naredijo, če pa celo kaj naredijo, je to na škodo Slovenije, pa vseeno kasirajo in cele dneve na davkoplačevalksi račun po kafanah sedijo in se smejijo zašihtanim slovencelnem ki za njih tekajo do šihta in domov...
majka85
13. 07. 2010 16.07
SAVINČAN a če si prjavljen v bosni in delaš v sloveniji dobiš gadne pare al kaj,daj razloži mi to malo