Tujina

Zaradi izbruha vulkana evakuirali na tisoče ljudi

Ciudad Guatemala, 14. 09. 2012 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Gvatemali je začel bruhati vulkan Fuego. Goreče skale meče do kilometer v višino, oblasti pa so evakuirale več kot 10.000 ljudi. Gre za najhujši izbruh vulkana v zadnjih 13 letih.

Evakuirani otroci v mestu Santa Lucia Cotzumalguapa
Evakuirani otroci v mestu Santa Lucia Cotzumalguapa FOTO: Reuters

V Gvatemali so v četrtek evakuirali na tisoče ljudi, katerih domove ogroža vulkan Fuego, ki je začel bruhati dim in lavo. Ta leži 50 kilometrov jugozahodno od prestolnice Ciudad Guatemala, vulkanologi pa pravijo, da močni izbruhi iz vulkana mečejo goreče skale tudi do 1000 metrov nad krater, po pobočju pa se vali lava. Šlo naj bi za najmočnejši izbruh po letu 1999. Lokalni prebivalci tudi pravijo, da rjoveč vulkan na njihovih domovih trese ostrešja in okna.

Predsednik države Otto Perez Molina je dejal, da bi lahko posledice bruhanja čutili vse do glavnega mesta. "Vse bomo naredili, da bodo ljudje varni," je zagotovil.

Kolone avtomobilov, avtobusov in kombiniranih vozil, ovitih v siv prah, se valijo proti prestolnici. Nekateri so se zatekli v krizno zatočišče v šoli v mestu Santa Lucia Cotzumalguapa. 28-letna Miriam Carumaco, ki je prišla v zatočišče, je dejala, da so slišali zelo glasno grmenje, nato pa se je nenadoma stemnilo, z neba pa je začel padati pepel. "Slišati je bilo kot ekonom lonec, ki se noče ustaviti," je še povedala.

Vodja evakuacije Sergio Cabanas je dejal, da so za najprej ukazali evakuacijo 33.000 ljudi iz 17 mest in vasi. Dejansko pa so evakuirali tretjino od napovedanih, saj se je pozneje bruhanje umirilo. "Upamo, da se bodo do petka aktivnosti vulkana umirile in da se bodo ljudje lahko vrnili na svoje domove," dodaja.

Oblasti so še dodale, da je lava prekrila okoli 7 kilometrov veliko področje na južnem in jugovzhodnem delu Fuega. Priporočile so tudi, da se v okolici vulkana ustavi ves zračni promet, saj se je oblak hitro širil.

Fuego je sicer visok 3760 metrov in je eden najbolj aktivnih vulkanov v Srednji Ameriki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
14. 09. 2012 09.05
+6
Dragi uredniki, na Earthquake Report imate slike in 2-minutni video izbruha tega vulkana.