Slovenija

ZL: Vladajoča stranka, ki ni sposobna nadomestiti enega samega ministra, nima kaj iskati na vladi

Ljubljana, 19. 01. 2016 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V poslanski skupini ZL menijo, da je bilo Cerarjevo ravnanje glede Mramorja pričakovano, ni pa sprejemljivo. V SD pa je vse več pozivov, naj stranka zapusti koalicijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Cerarjeva odločitev dvignila veliko prahu
    02:10
    Iz SVETA: Cerarjeva odločitev dvignila veliko prahu
  • Iz 24UR: Cerarjev zaščita Mramorja
    02:17
    Iz 24UR: Cerarjev zaščita Mramorja
  • Iz 24UR: Cerar ogrozil svoj stolček
    01:10
    Iz 24UR: Cerar ogrozil svoj stolček
  • Iz 24UR: Menjave za Mramorja ni
    02:29
    Iz 24UR: Menjave za Mramorja ni
  • Iz 24UR: Bosta vrnila dodatke?
    01:13
    Iz 24UR: Bosta vrnila dodatke?

Prvak SD Dejan Židan je danes vnovič spomnil na odgovornost premierja Mira Cerarja, ki ni sprejel odstopa ministra Dušana Mramorja. Kaj meni glede te odločitve, bo premierju, kot pravi, povedal na štiri oči. Mramor ima sicer po Židanovih ocenah pokazati marsikaj uspešnega, a številke, s katerimi se vlada pogosto pohvali, niso le njena zasluga.

Židan je v današnji izjavi novinarjem ponovno podprl odločitev finančnega ministra Mramorja, da je zaradi nepravilnosti pri izplačevanju dodatkov za stalno pripravljenost v času, ko je bil dekan Ekonomske fakultete, ponudil svoj odstop, se opravičil ter napovedal vrnitev celotnega zneska.

Zaradi Mramorja ima vladajoča koalicija cel kup težav.
Zaradi Mramorja ima vladajoča koalicija cel kup težav. FOTO: Miro Majcen
DeSUS najprej pozdravila odstop, nato prikimala Cerarju

Zanimiva je nekonsistentnost še ene koalicijske stranke DeSUS. Včeraj so odločitev Mramorja, da ponudi odstop, označili za korektno, le nekaj ur za tem pa pozdravili odločitev Cerarja, da ne sprejme Mramorjevega odstopa, češ da minister svoje delo opravlja več kot zadovoljivo.
Ni pa se Židan želel opredeliti glede Cerarjeve odločitve, da Mramorjevega odstopa ne sprejme, pač pa bo svoje mnenje predsedniku vlade povedal na štiri oči.

Cerar je namreč na ponedeljski novinarski konferenci ocenil, da bi Mramorjev odstop lahko škodoval interesom Slovenije in izpostavil Mramorjevo delo in njegove zasluge za dobre gospodarske ter druge kazalce Slovenije. Židan ob tem sicer ocenjuje, da ima Mramor v tem mandatu pokazati marsikatero uspešno potezo, a ob tem opozarja, da so globalne številke, s katerimi se ta vlada pogosto pohvali, posledica tudi dela vlade Alenke Bratušek.

Pozivi znotraj SD naj stranka zapusti koalicijo

V javnosti naj bi se sicer pojavili tudi nekateri pozivi vidnejših predstavnikov SD na spletnih omrežjih, da bi SD zaradi takšnih Cerarjevih odločitev, kot je bila glede Mramorja, morala zapustiti koalicijo. A stranka po trditvah njenega predsednika ne bo tako delovala, da bi ogrožala koalicijo, saj se zaveda, da Slovenija potrebuje predvsem mir, da odgovori na nekatere pomembne izzive. "SD bo še naprej neke vrste steber stabilnosti, imamo težka odprta vprašanja," je dejal. Ne gre le za migrante, kjer se položaj po Židanovih ocenah ne izboljšuje, pač pa tudi za to, da se ohlajajo nekatera pomembna gospodarstva. Tudi na področju gospodarske aktivnosti tako ni nujno nadaljevanje dobrih trendov, opozarja Židan in dodaja, da moramo biti kot država pripravljeni.

Premier se je sicer na ponedeljkovi novinarski konferenci obregnil tudi ob glasovanje na seji odbora DZ o zakonu o gospodarjenju z gozdovi, ko sta koalicijski SD in DeSUS enega ključnih dopolnil sprejeli skupaj z opozicijskima SDS in ZL, brez SMC. "Jaz bi se vprašal, zakaj nastajajo neke nenaravne koalicije pri državnih gozdovih, ko se stranki, ki jo vodita Dejan Židan in Janez Janša povežeta, tako da bosta varovali neke stare zgodbe na področju gozdov," je med drugim dejal Cerar.

Židan je na to danes odgovoril z vsebinskimi razlogi, zaradi katerih so v takšni sestavi podprli in sprejeli dopolnilo, ki določa, kdo bo upravljal s podjetjem za gospodarjenje z gozdovi. "Obstaja načelna koalicija, da se mora dosedanji tajkunski sistem, ki je veljal 20 let, končati," je pojasnil Židan.

Konkretno danes ni odgovoril na vprašanje, ali pričakuje rekonstrukcijo vlade, pač pa pričakuje, da se bo predsednik vlade poglobil v poročila ministrstev. "Odprti moramo biti za vse," je dejal in dodal, da se mora glede možnega izboljšanja ministrske ekipe opredeliti premier. A ministri SD po Židanovih ocenah delajo dobro.

Odgovoril je tudi na Cerarjeve ugotovitve glede rušenja vlade. Na vprašanje, ali se vračajo strici iz ozadja, Židan, kot pravi, ne ve. Si pa kot koalicijski partner želi, da odprte zadeve vlada hitro rešuje. V SD sicer želijo, da ima predsednik vlade enaka merila pri presojanju ministrov.

Aktualno dogajanje je danes sicer komentiral tudi poslanec SD Janko Veber, ki se je lani moral posloviti s položaja ministra za obrambo. Spomnil je, da je bil začuden, ko je predsednik vlade Miro Cerar zahteval njegov odstop. Glede na to, kako so razrešitve potekale v preteklosti in kako potekajo danes, Veber od premierja pričakuje opravičilo.

Matić iz SMC: Cerar izbral najmanj slabo možnost

Poslanec SMC Dragan Matić meni, da je premier glede ministra Mramorja izbral najmanj slabo možnost, ki je v korist države, o čemer tudi v poslanski skupini ni pomislekov. Matič se je izrekel še o možni rekonstrukciji vlade in menil, da ni nujno, da se premier zanjo odloči "jutri", a bo o tem verjetno moral presoditi na daljši rok.

Odgovornost odslej na strani Cerarja

V opoziciji niso preveč zgovorni. Na Twitterju je poslanec SDS Vinko Gorenak zapisal, da je "od danes za dodatke za pripravljenost in posledice v celoti odgovoren Miro Cerar", ker ni sprejel Mramorjevega odstopa.

Podobnega mnenja je poslanec NSi Jernej Vatovec, ki je dejal, da je Cerar odgovornost ministra Mramorja prevzel nase, vprašanje pa je, kako bo lahko s tem bremenom Cerar vladal.

ZL: Cerarjevo ravnanje pričakovano, ni pa sprejemljivo

Na Cerarjevo odločitev so se odzvali tudi v poslanski skupini ZL. Menijo, da je bilo njegovo ravnanje pričakovano, ni pa sprejemljivo. "Mramor, ki je prav tako prejel precej honorarjev, si je dodatke izplačal nezakonito in za delo, ki ga ni mogoče upravičiti. Dodatka ni izplačal le sebi, ampak tudi tajniku fakultete, ki ga je potem imenoval za vodjo kabineta ministrstva. Pri vsem skupaj gre tudi za sum klientelizma," so kritični in menijo, da bi morala odstopiti tudi ministrica Maja Makovec – Brenčič.

Dodajajo, da Mramorju ni uspelo doseči stabilizacije javnih financ, kot želi predstaviti Cerar. "Daleč od tega: stabilizacijo javnih financ so dosegli prebivalci Slovenije, ki so se morali odreči dostojnim socialnim prejemkom in pokojninam, pristali na znižanje plač in ki so zdaj odvisni od vse bolj izčrpanega zdravstvenega sistema. Dr. Mramor je priskrbel le za to, da je bila ta "stabilizacija" varčevanja izvedena z omejevanjem odhodkov, namesto s povečevanjem prihodkov: pri miru je pustil kapitalske dohodke, dobičke podjetij in premoženje velikih vrednosti, še naprej dopušča, da komercialne zavarovalnice izčrpavajo zdravstveni sistem z dopolnilnim zavarovanjem. Sicer pa vladajoča stranka, ki ni sposobna nadomestiti enega samega ministra, nima kaj iskati na vladi," so še dodali.

Analitik: ugleda vlade nič ne more še bolj znižati

Ker bi Mramorjev odstop za seboj verjetno potegnil kup nepredvidljivih posledic, je Cerar na nek način ravnal politično modro, bolj kot denimo nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki se je precej vehementno soočila z Zoranom Jankovićem. Mramorjev odstop bi tako lahko povzročil tudi padec vlade. Analitik Andraž Zorko o potezi Cerarja

Dogajanje glede Mramorja po mnenju analitika Andraža Zorka iz Valicona ne bo bistveno vplivalo na javno mnenje o vladi. Gre namreč le še za enega v vrsti razočaranj, ki ugleda vlade ne more še bolj znižati. Hkrati pa je Cerar ravnal politično modro, saj vlada lahko obstane le v sedanji sestavi, meni.

Če bi Mramor resno mislil z odstopom, bi odstopil nepreklicno, zato je Zorko prepričan, da je šlo za "dogovorjeno akcijo", kako sanirati nastalo škodo. Tudi v primeru, če bi Mramor dejansko odstopil, pa se po Zorkovem mnenju javno mnenje ne bi bistveno drugače obračalo, saj je že tako relativno slabo. To namreč ni prva tovrstna zgodba v mandatu Cerarjeve vlade. Kot je spomnil, se je začelo že takoj po nastopu vlade, z iskanjem gospodarskega ministra in nato z avtorskimi honorarji. Cerar je namreč pred volitvami postavil visoke etične kriterije in ljudje so mu verjeli, zato danes zelo težko popravlja svoj vtis in se tega tudi zaveda, je dejal Zorko, partner v družbi Valicon, ki se ukvarja z raziskovanjem javnega mnenja.

Vlada se po njegovi oceni zaveda, da lahko obstane samo na ta način, da ta koalicija ostane takšna kot je in da se ministri ne menjajo. "To je edini način, da ta vlada doživi mandat do konca, kakršenkoli drug scenarij pomeni približno tak konec, kot ga je doživela Bratuškova," je prepričan Zorko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
20. 01. 2016 12.33
+4
Zakon po Mramorju: Morala in poštenje za rajo, kraja in stalna pripravljenost za pobiranje denarja od raje za kao -elito.
ROMELS
20. 01. 2016 11.08
+0
Šala dneva. V sloveniji sem tat, zato ne jamram!
srebrnibreg
20. 01. 2016 12.21
+1
Mislim, da ni šala. Pri svečkarjih je to dejansko stanje.
Kapitol
20. 01. 2016 10.40
+0
Tile bi bili dobri za delo v kamnolomih godpoda Trumpa, seveda pod ustreznim nadzorom, da ne bi zabušavali.....bi si vsaj enkrat v življenju pošteno zaslužili kruh..
santamaura
20. 01. 2016 11.01
+2
Če si že tako uspešen kapitalist, bi si lahko morda malo inteligence kupi, da ne boš v McDonaldu sam sebe jedel
Brakedirt
20. 01. 2016 10.39
+0
sveckarji, sedaj so se pa oglasili pravi levaki, zl. samo vi tega niste sposobni dojeti.
srebrnibreg
20. 01. 2016 10.16
+2
HAHAHA.....Lopovu se je vtrgalo. Ne več kaj bi pisal. Čudno, da vse to ni pisal, ko je bil članek o njegovem ne lopovu ampak kriminalcu.
srebrnibreg
20. 01. 2016 10.13
+2
Sem že povedal, da so svečkarji kateri v čast lopovom prižigajo sveče zadnji v Sloveniji kateri bi drugim očitali lopovstvo?
staridida
20. 01. 2016 10.30
+1
Svečko si daj v rit, da ozdraviš-admin prosim, ne briši, ker svečka mu bo sigurno pomagala..
staridida
20. 01. 2016 09.58
-3
Ko laže, ta krade, ko krade, ta ubija,ko ubija njega čaka robija!!!
srebrnibreg
20. 01. 2016 10.11
+6
Vemo. Takšni se skrivajo za ustavnimi sodniki. Pa še sveče jim v njihovo čast eni plitvi prižigajo.
staridida
20. 01. 2016 10.33
-1
Večina ustavnih sodnikov je levičarjev!!!!
Brakedirt
20. 01. 2016 10.45
+1
saj je v sds tudi vecina levicarjev samo so se preoblekli.
sinhron
20. 01. 2016 09.46
+3
ZL se poslužuje enakih metod sporivanja vlade kot SDS , saj ni čudno , saj njihov liderček ima enako izobrazbo kot SDS-ov ( obramboslovec ) in tam se učijo tudi takih stvari , da ne bom preveč direkten ! Vendar upam , da te vlade ne bodo uspeli zrušiti pred iztekom mandata , sicer se nam slabo piše ! Sicer pa ZL je skupek nekih neuspešnih politikantov , ki se želijo uveljaviti v političnem prostoru , samo s takimi idejami in načinom delovanja ne !
Darko32
20. 01. 2016 10.46
+2
Pa dobro kaj hočeš povedati. MAr je to morala, da profesor, ki je sedaj minister uči kako se dela škoda državi in narodu. Sočasno pa ista klika od naroda zahtava, da mora vračati pomoč nazaj. Sočasno pa si vaši Člani delijo taisti denar nezakonito. Torej mar ni pokvarjenost in sprijenost do konca. NOVE VOLITVE BODO V ROKU 5 MESECEV IN CERAR BO PRISILJEN, DA ODSTOPI. Mramor pa v čorko.
Brakedirt
20. 01. 2016 10.47
-2
no tukaj se lepo vidi kako delujejo na isti nacin,seveda so bili vsi v partiji.
korintos23
20. 01. 2016 09.46
+7
Nič bat kameradi, naši vaški branilci že stare kmečke vozove vkup vozijo, a se je začelo, nova vojska se ustanavlja?
LopovCmerar
20. 01. 2016 09.47
-2
Niti ne. Lepo pa je videti, kako te panika daje :)
IlluminatiAllSeeingEye01
20. 01. 2016 10.11
-2
Kapitol
20. 01. 2016 09.28
-2
Ej ej, evropska komisija za slovenijo ugotavlja slabe gospodarske napovedi in pesimizem.....Hehe ja kje ste pa še videli da pod socijalisti laufa ..morda na marsu ..samo ne razumem narod, da trmasto hoče na vsak način slabo živeti....ej prosti trg, biznis, vse privatizirati, fakse, vse, tuje investicije, pa da ne pozabim, socijaliste v rezervat, kjer ne bodo mogli delati škode, pa imate v par letih zahodni standard......simpl........ne vem zakaj nočte.....
korintos23
20. 01. 2016 09.46
+1
abigail
20. 01. 2016 09.48
+3
Problem v naši državi niso socialisti in socialni sistem, ki je že zdavnaj crknil za ljudi, ki bi bili opravičeni do njega, problem je v korupciji in neodgovornosti oz. prelaganja odgovornosti in v sprenevedanju odgovornih. Je čisto vseeno, če se sistemu reče socializem ali kapitalizem, mentaliteta ljudi in tistih, ki jim vladajo in se privatizirajo na osnovi kraje, je vedno ista.
LopovCmerar
20. 01. 2016 09.48
-3
Kaj pa je to pomembno ? Tudi ti nisi domačin, pa te pustimo da pogineš pri nas.
ROMELS
20. 01. 2016 09.13
+5
To je pa res obžalovanja vredno. Tatovi, ki baje dobro delajo, lahko še naprej svobodno opravljajo državno službo. Pri davkih bi se zgledovali po zahodu, po obnašanju pa po balkanu. Tipično slovensko. Zato ne jamra.
wolfterier
20. 01. 2016 09.34
+3
Bolj žalostna je Židanova izjava.Mramor lahko ostane,ampak za vse morajo biti enaka merila,torej vsi lahko še naprej grabijo,nje...
tron3
20. 01. 2016 08.57
+5
Soros gre pa pa .... tam kjer mu je mesto menda, Putin podpisal ukaz...
vetlan
20. 01. 2016 09.25
+2
objavljeno, da je nezaželjena organizacija
tron3
20. 01. 2016 10.02
+2
vetlan, njegove organizacije, so že lansko leto prepovedali v Rusiji, sedaj pa bodo še ta glavnega obiskali na domu ali kaj podobnega, Soros kot zgleda dolgo več ne bo!!! Seveda potem so še ostali na vrsti, po mojem bo Putin delo opravil temeljito kot se za nekdanjega KGB-jevca spodobi!!!
cmer?ek5
20. 01. 2016 08.52
+0
Slovenec je na Braču živi,tukaj pa pametnega nič NE naredi,,kdo je to,,???????????????
korintos23
20. 01. 2016 09.05
+2
LopovCmerar
20. 01. 2016 08.41
-2
Cerarjevi ekonomsko-gospodarski kazalci spet kažejo po rdeče ? EU strokovnjaki opozarjajo na nazadovanje Slovenije in s pesimizmom govorijo o letu 2016 za Slovenijo. Slovenija pristala v četrti, rdeči skupini držav.
korintos23
20. 01. 2016 09.06
+4
O Lopov, sedaj pa lopovi spet ne boste prišli na svoj račun, volitev baje ne bo! Hihihi
tron3
20. 01. 2016 09.14
-1
kori, jih ne bo se strinjam ker se bo Cerarju zgodila ulica, 9 jurčkov jih imamo trenutno v Sloveniji, ki se jih bomo zelo stežka znebili!!
LopovCmerar
20. 01. 2016 09.50
-4
Korintos23 ti si zadnji ki bi te kdo vprašal :)
01xxy
20. 01. 2016 08.15
+3
Cerarju kaj drugega ni preostalo! Toda kdo bo sedaj naredi red med lopovskimi fakultetnimi učitelji?
01xxy
20. 01. 2016 08.19
+2
Najhujše je spoznanje, da so si lopovski profesorji sprivatizirali državne fakultete in jih uporabljajo za polnjenje lastnih žepov! Kriminal na kvadrat.
Kapitol
20. 01. 2016 08.12
+2
Ne razumem kako lahko slovenski volilci svobodo, podjetništvo, možnost osebnega uspeha, premožnega življenja, raznolikosti in zanimivosti sodobne kapitalistične družbe zamenjajo za tole bedno sivo mizerijo, ki jim jo vsiljujejo nesposobni parazitski delomrzni socijalisti, z vedno slabšimi gospodarskimi obeti, in vedno večjim zaostajanjem za sodobnim svetom....To je res težko razumljivo....lep dan....
korintos23
20. 01. 2016 08.25
-2
Kak je prikoličar, si kuriš ali te zebe?
prašek
20. 01. 2016 08.27
-4
Zakuril si je kar prikolico ! Pravi da toplota je pač toplota !
LopovCmerar
20. 01. 2016 08.38
+3
O, branilca rdečih lopovov sta pa pohitela :) Viagra postala predraga :)
cmer?ek5
20. 01. 2016 08.49
+3
Priveski,,in sesalci " sociale",so na pohodu..!!!
Uporabnik113089
19. 01. 2016 21.54
+22
Mramor je zabil zadnji žebelj v krsti koalicije..... Nekoč je Borut dal roko v ogenj za Simono. Včeraj je Miro storil enako za Dušana. Kako se je končalo v prvem primeru, vemo. Tako se bo končalo tudi v drugem....Miro, zapravil si zaupanje volilnega telesa. Če premoreš še trohico pokončnosti in poštenosti, odstopi!
fljfo
19. 01. 2016 21.56
+8
To je moral, saj si je tudi on izplačeval nenormalne in nemoralne nagrade iz strani (državne) fakultete...vrana vrani...
Mauzahecmauzares
19. 01. 2016 21.58
-4
No pa dj ti povej kerega bi ti zbral za financnega ministra
Uporabnik113089
19. 01. 2016 21.58
+15
Težko je breme Tekavčičeve. Cerarjeva usoda čaka še Židana......
Uporabnik113089
19. 01. 2016 21.59
+8
Uporabnik113089
19. 01. 2016 21.59
+9
wolfterier
20. 01. 2016 09.37
+1
Imamo velike potencijale:Cvikl,Golobić,Damjan in Jurćek....
aviktora
19. 01. 2016 21.48
+33
Tistega Sintalovega varnostnika, ki je vzel denar, bi morali takoj izpustiti iz zapora. Še prej ga je vrnil kot Mramor, pa je še kar v zaporu. Je to pravica.
fljfo
19. 01. 2016 21.43
+7
Se strinjam, da je SD smešna...a ZL (stranka poceni populizma za maloumne) je še bolj smešna...oni bodo delovnemi ljudstvu predavali o delu, ko pa nimajo dneva delovne dobe....pfff pijavke
Uporabnik113089
19. 01. 2016 21.36
+11
Dobili smo novo levo stranko. Stranka prejemnikov dodatka za pripravljenost bo imela kar simpatično ime: Pripravljena Slovenija. Židanovi "social - demokrati" pa imajo nov slogan: "Kdor drugemu jamo koplje je grobar..... koalicije!"