Slovenija

Zaradi naraslih vodotokov možnost razlivanj

Ljubljana, 06. 12. 2010 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker se bo s padavinami združilo taljenje snega, bodo v večjem delu države, najbolj pa v jugozahodni, južni in osrednji Sloveniji, narasle reke. Pride lahko do manjših razlivanj. Na Arsu spremljajo razmere. V četrtek pa se bo spet ohladilo.

Deževno južno vreme, kakršno je danes, bo po napovedih vremenoslovcev trajalo do noči s srede na četrtek. Največ dežja bo padlo v zahodni Sloveniji, napovedane količine pa sicer niso ekstremne, a ker se bo z njimi združilo taljenje snega, bodo v večjem delu države narasle reke. Najbolj v jugozahodni, južni in osrednji Sloveniji.

Ljubljanica lahko spet prestopi bregove.
Ljubljanica lahko spet prestopi bregove. FOTO: Aljoša Kravanja

"Pozorno spremljamo situacijo te odjuge. Danes in jutri še ne pričakujemo kakšnih večjih težav, v sredo in v četrtek pred  ohladitvijo pa lahko pride do manjših razlivanj," je za 24ur.com povedal hidrolog na agenciji RS za okolje (Arso) Janez Polajnar. To bi se lahko zgodilo na območju Vipavske doline, reke Reke, Kraških polj Notranjskega krasa ter tudi reke Kolpe. "Zaenkrat se za to kažejo le potencialne možnosti. Če se bo kaj zgodilo, se bo tam, pa seveda na Ljubljanskem barju, kjer bo poplavila Ljubljanica. A to so razmere, ki so običajne. Večjih razlivanj ne pričakujemo, ker ta odjuga ne bo trajala toliko časa," je še dodal.

V četrtek spet ohladitev

V četrtek nas bo prešla hladna fronta in spet se bo ohladilo, je povedal Brane Gregorčič. Meja sneženja se bo čez dan predvidoma spet spustila do nižin. "Prav veliko snega ne bo zapadlo, ker padavine ne bodo dolgotrajne, mogoče le kakšnih pet centimetrov, ravno toliko, da bo spet malo osvežilo barvo." 

taljenje snega na steklu
taljenje snega na steklu FOTO: Reuters

Potem pa spet prihaja daljše obdobje suhega in zimsko hladnega vremena. Jutra bodo mrzla, razlike med jutri in dnevi se bodo spet povečale. "Začenši s petkom bodo jutranje temperature med –5 in –10, dnevne pa blizu ničle. Vrnilo se bo zimsko vreme," je še dodal.

Več o vremenu ...

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.