Slovenija

FOTO in VIDEO: Avtomobili obtičali v vodi, voda vdira v poslopja; pri Krškem se je utrgal plaz

Ljubljana, 27. 10. 2012 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
G.G./STA/N.Š./M.R.
Komentarji
240

Pretoki slovenskih rek so veliki in še naraščajo. Reke že ali pa še lahko poplavijo večinoma v spodnjem Posočju, na Goriškem, Vipavskem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja, Ljubljane, Celja in ob Kolpi. Obstaja nevarnost zemeljskih plazov, poplavljene so tudi številne ceste. Prehod Ljubelj je prevozen le z zimsko opremo.

Deževje na Goriškem - 12
Deževje na Goriškem - 12 FOTO: CZ severna Primorska / Ervin Čurlič
V preteklih 36 urah je po podatkih Arsa v hribovitem svetu zahodne Slovenije (vključno z Goriško) padlo med 100 in 200 litrov dežja na kvadratni meter, v jugozahodni Sloveniji od 40 do 70, drugje od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter.

Predvsem v zahodni in ponekod v južni Sloveniji lahko skupaj pade še od 20 do okoli 40 litrov dežja na kvadratni meter. Nato bo dež v zgodnjih jutranjih urah hitro prešel v sneženje.

V vzhodni Sloveniji bo prehodno zapihal okrepljen veter iz severne smeri, ki bo v sunkih lahko presegal 70 kilometrov na uro. Na Primorskem bo v drugi polovici noči zapihala burja, ki bo v sunkih predvsem v Vipavski dolini lahko presegala 100 kilometrov na uro.

Največja nevarnost poplav je na območju Vipave.
Največja nevarnost poplav je na območju Vipave. FOTO: ARSO

Pretoki rek bodo še naraščali, poplavljalo bo tudi morje

Pretoki rek po Sloveniji so zaradi obilnih padavin veliki, v noči na nedeljo pa bodo reke v večjem delu države še naraščale. Močneje lahko narastejo predvsem reke v spodnjem Posočju, na Goriškem in v Vipavski dolini, na območju Idrijsko-Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja, Ljubljane, Celja in ob Kolpi.

Tudi reke na Gorenjskem bodo začele poplavljati na običajnih mestih: Sava Bohinjka s pritoki, v manjšem obsegu lahko poplavi Tržiška Bistrica, Pšata ter reke na območju Domžalskega polja, opozarja Arso.

Ponoči bo močneje narasla še Savinja s pritoki, ki lahko v manjšem obsegu poplavi na širšem celjskem območju. Znova lahko narastejo tudi reke v Posotelju. V nedeljo se bodo poplavljene površine na Ljubljanskem barju še nekoliko razširile, vendar bodo ostale v območju vsakoletnih poplav.

V manjšem obsegu lahko poplavi tudi Sava v srednjem in spodnjem toku na območju Zasavja in Krško-Brežiškega polja. V nedeljo in v noči na ponedeljek bo poplavila reka Krka. V spodnjem toku se lahko voda razlije v nekoliko večjem obsegu kot običajno, še opozarjajo na Arsu.

Sicer pa lahko danes poplavi tudi morje. V času večerne plime lahko znova preseže 300 cm na mareografski postaji v Kopru in poplavi nižje dele obale. Povišano plimovanje morja pričakujemo tudi v nedeljo med 7. in 11. uro, ko lahko morje v Kopru doseže višino okoli 320 cm in spet poplavi.

Na Goriškem raje ne zapuščajte domov

Iz štaba Civilne zaščite severne Primorske pa so medtem sporočili, da so razmere na širšem goriškem območju vse slabše. "Ob velikem nalivu v zadnji uri se gladine vodotokov dramatično zvišujejo. Vse več je tudi poplavljenih cest predvsem iz Šempetra proti Dornberku oziroma na celotnem območju spodnjega toka reke Vipave. Zato vse občane pozivamo, da ne zapuščajo domov in ne uporabljajo osebnih vozil, saj so gasilci morali v zadnji uri že štirikrat posredovati, ker so avtomobili obstali v narasli vodi. Ustrezne službe že zapirajo najbolj problematične odseke cest. Voda vdira v številne kleti, gospodarska poslopja in podjetja. Vse gasilske enote celotnega območja so na terenu, a je trenutno težko storiti kaj več," so zapisali.

Plimovanje v Kopru - 7
Plimovanje v Kopru - 7 FOTO: Aleš Logar

Spremljajte dogajanje v tleh, obstaja nevarnost zemeljskih plazov

Zaradi velike količine padavin Geološki zavod Slovenije obvešča prebivalstvo na območjih Škofjeloško-Cerkljanskega, Idrijskega, Goriškega, pa tudi Zasavja o povečani možnosti pojavljanja zemeljskih plazov. Prebivalci na območjih, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, ki so zgrajeni na pobočjih ali tik ob njih, so sporočili.

Zaradi obilnih padavin težave tudi na cestah

Zaradi poplav je zaprtih tudi več cest, poroča  prometnoinformacijski center. Na hitri cesti Razdrto–Vrtojba je zaradi poplave na lokalni cesti v obe smeri zaprt priključek Vogrsko, zaradi vode na cestišču pa je med Ajdovščino in Selom zaprt prehitevalni pas. Regionalna cesta Ajdovščina–Selo je zaprta v Ajdovščini pri letališču med Potočami in Dobravljami, zaprte so tudi regionalna cesta Batuje–Dornberk in lokalna cesta Batuje–Preserje, regionalna cesta Šempeter/Bazara–Volčja Draga ter lokalna cesta Vogrsko–Dombrava in regionalna cesta Bilje (Križ Cijan)–Miren.

Na cesti Laško–Šentjur v Laškem je na Trubarjevem nabrežju zaprt podvoz, obvoz je po lokalni cesti. V občini Dol pri Ljubljani je zaprt most čez Savo pri Jevnici, cesta Fara–Grgelj–Dol pa je zaprta na dveh odsekih zaradi poplavljanja Kolpe, na lokalni cesti Radovljica–Nova vas pa pri Lescah poteka promet izmenično enosmerno. Pri Dvoru je zaprta tudi cesta Dobrova–Polhov Gradec. Poplavljena pa je tudi cesta Hrastnik–Zidani Most. V Komendi je poplavljena tudi cesta Komenda–Komendska Dobrava.

Meteorna voda je po 23. uri zalila podvoz pod avtocesto v občini Žalec na relaciji Velika Pirešica–Ložnica. Voznik osebnega voziila pa je zapeljal v poplavljen podvoz na Blanci v občini  Sevnica. Voda je poplavila tudi podvoz na relaciji Zagrad–Celje v Pečovniku. V občini Zagorje ob Savi je poplavilo cesto Zagorje–Kisovec. V občini Prebold je voda poplavila cesto Grajska vas–Kaplja vas.

Ponoči je začelo snežiti na mejnem prehodu Ljubelj, ki je prevozen le z zimsko opremo. Na avstrijski strani so obvezne verige.

Po dežju prihaja sneg

"Zbudili se bomo v plundro," nam je zaupal dežurni prognostnik na Arsu Brane Gregoričič, ki je potrdil, da se lahko v noči na nedeljo ponekod sneženje spusti do nižin, saj se bodo temperature spustile do ledišča, tudi čez dan pa ne bodo presegle 5 stopinj.

Zaradi napovedanega sneženja (predvsem v noči na nedeljo) na prometnoinformacijskem centru opozarjajo voznike, naj vozila opremijo s predpisano zimsko opremo.

Tako lahko ponekod zapade od 5 do 10 centimetrov snega. Snežinke bodo sicer najprej pozdravile severne predele Slovenije, Štajersko in Koroško in se selile proti jugu. Čez dan naj bi padavine oslabele, a ne povsem ponehale. Predvsem v krajih nad 500 metrov nadmorske višine bo v nedeljo zjutraj in dopoldne možnost snegoloma.

V noči na ponedeljek in v ponedeljek dopoldne bo ponekod v notranjosti še rahlo snežilo. Popoldne bodo padavine postopno ponehale, v zahodni Sloveniji se bo že delno zjasnilo. Burja bo slabela.

Ptič v snegu
Ptič v snegu FOTO: Thinkstock

Gasilci so imeli veliko dela čez dan, dolga pa bo tudi noč

Deževje je danes največ težav povzročalo na Goriškem, kjer je visoka podtalnica zalivala kleti v Kromberku, Lokah, Ajševici in centru Nove Gorice, na območju regije pa se je sprožilo več manjših zemeljskih in skalnih plazov.

Kot je povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko Samo Kosmač, so iz regijskega skladišča izdali več kot 1500 vreč in več potopnih črpalk. Vreče so popoldne prostovoljni gasilci napolnili s peskom in jih postavili na najbolj kritičnih mestih ob povišanih vodotokih, predvsem bregovih reke Vipave.

Gasilci poklicne gasilske enote Nova Gorica in bližnjih prostovoljnih gasilskih društev so imeli največ dela zaradi zalitih kleti, kot običajno ob močnejših nalivih je bil pod vodo tudi spodnji del gasilskega doma v Novi Gorici, deročih hudournikov in s preprečevanjem razlitij vodotokov. V Cerknem so morali gasilci prečrpavati vodo iz prostorov podjetja Celes.

Bregove je prestopil potok Lijak na širšem območju Ajševice pri Novi Gorici, medtem ko je reka Vipava v spodnjem toku ostala v strugi. Na zgornji meji pa je bila reka Vrtojbica, a je kmalu nekoliko upadla. V spodnji galeriji si lahko ogledate posledice deževja na Goriškem.

Pri Dolenji Trebuši se je utrgal zemeljski plaz, zaradi česar je bila zaprta cesta proti Idriji. Manjši zemeljski plaz se je utrgal tudi na Idrijskem pri Spodnji Kanomlji. Na cesto med Ajdovščino in Predmejo pa je padla večja skala.

Že okoli 4. ure zjutraj so imeli težave stanovalci v Shakespearovi ulici v Mariboru. Zaradi poškodovane bitumenske izolacije na strehi objekta je ob močnem deževju začela voda pronicati skozi strop v prostore stanovanja, zato so posredovali poklicni gasilci JZZPR Maribor in s PVC folijo zasilno prekrili okrog 40 kvadratnih metrov strehe stanovanjskega bloka.

Na Koroškem je voda tekla v stanovanjsko hišo na Podgorski cesti v Slovenj Gradcu, okoli 8. ure pa je zalilo dva kletna prostora večstanovanjske zgradbe v Trbovljah.

Nekaj dela so imeli gasilci tudi na Brezovici, kjer je voda poplavila dvorišče gostinskega lokala, v Gorenji vasi – Poljane je meteorna voda zalila stanovanjsko hišo. V Puštalu, občina Škofja Loka, pa je meteorna voda začela poplavljati gradbišče. Zaradi naraslega hudournika so bili zaliti tudi kletni prostori stanovanjske hiše v Tržiču.

Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Bohinjska Bistrica so posredovali v Bohinjski Bistrici, kjer je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Selca so se odzvali, ko je na cesti Zgornja Sorica–Podrošt v občini Železniki meteorna voda zaradi zamašenega propusta poplavila cestišče. Voda pa je zalivala kletne prostore stanovanjskih hiš tudi v občini Miren-Kostanjevica in Radovljica.

Meteorna voda je zalila tudi klet gostinskega objekta v Zgornjem Doliču v občini Mislinja, v občini Nazarje je podtalnica zalila kletne prostore štirih stanovanjskih objektov, vodo iz zalite kleti pa so prav tako črpali gasilci PGD Šentvid pri Stični. Na Rakovniku v občini Medvode je meteorna voda zaradi zamašenega jaška ogrožala več hiš. Posredovali so gasilci PGD Sora, ki so jašek očistili in prečrpali vodo.

Zvečer pa so se na teren odpravili tudi gasilci v občinah Rogašovci in Grad, kjer je meteorna voda prav tako ogrožala stanovanjske hiše.

Oglejte si galerijo fotografij poplave v Renčah:

Na Rakovniku pri Medvodah pa so policisti danes po 22. uri opazili, da poplavlja Sora, ki se nevarno približuje hišam.

Prav tako po 22. uri pa so morali v Trati pri Velesovem iz stanovanjske hiše črpati vodo, ki je zalila klet.

Malo pred 23. uro je meteorna voda zalila klet v stanovanjski hiši na Mizarski cesti v občini Slovenske Konjice.

Voda ogroža tudi hiši v Bregu pri Komendi. V Kamniku je malo pred pol polnočjo meteorna voda zalila gostinski objekt. Vodo iz objekta pa so kmalu za tem začeli črpati tudi iz objekta v Svetem Duhu pri Škofji Loki.

Ob 23.44 je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta v naselju Dobrovlje v občini Zreče. V Trbovljah hudournik ogroža stanovanjsko hišo.

V Radomljah pri Domžalah voda ogroža hišo na Gorjuši.

V naselju Cerkovnik v občini Šmartno pri Litiji je po polnoči meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše.

Na Dovškem pri Krškem se je po polnoči utrgal zemeljski plaz.

Poplava v Novi Gorici - 2
Poplava v Novi Gorici - 2 FOTO: Atlantida

Plimovanje povzročilo težave v solinah

Zaradi plimovanja je že sinoči nekatere dele obale rahlo poplavilo morje, saj je morje na mareografski postaji v Kopru preseglo višino 320 cm. Podobno se je zgodilo davi, saj je morje za kakšnih 30 centimetrov seglo čez obalno črto in poplavilo dele obale.

Na Ukmarjevem trgu v Kopru je morje poplavilo glavo pomola in del obale. Na Sončnem nabrežju v Izoli pa so gasilci PGD Izola postavili baražo in preprečili poplavljanje Skladiščne ulice.

Visoka plima je naredila nekaj škode tudi v Sečoveljskih solinah. Voda tokrat k sreči ni porušila brežin, je povedal vodja krajinskega parka Andrej Sovinc. Škodo so začeli sanirati že zjutraj, poškodovane bregove so danes le zasilno zavarovali, saj že nocoj in v nedeljo popoldne pričakujejo še dve visoki plimi.

Kot pojasnjuje Sovinc, so brežine ostale nepoškodovane, ker plime tokrat ni spremljal veter, poznajo pa se že tudi sanacijska dela, ki jih v Sečoveljskih solinah že več let opravljajo v okviru projekta LIFE za zaščito brežin.

Ravno minuli petek so v solinah tako zaključili glavna začasna sanacijska dela ob Jernejevem kanalu. Z deli bodo nadaljevali še prihodnja štiri leta. "Do drugega leta upam, da bomo naredili toliko, da nas povišane plime ne bodo več stale neprespanih noči," je še dejal Sovinc.

Od države imajo za letošnje leto za sanacijska dela obljubljenih 391.000 evrov, kar je sicer bistveno manj od prvotno dogovorjenega. V spodnji galeriji si poglejte, kako je morje poplavilo v Kopru.

Poplave v Novi Gorici.
Poplave v Novi Gorici. FOTO: Bralec Jani
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mawsyy
28. 10. 2012 11.06
Tle pa nc snega sam fkn burja piha ko zmesana... SZ od Nove Gorice.
Mawsyy
28. 10. 2012 10.55
+3
Kaj ta Opel je odporen proti poplavam al zakaj ga tle oglasujete??
pika50
28. 10. 2012 10.46
+1
Tale naša deželica je vremensko tako zanimiva: v Mariboru sneg, v Počehovi sneg, v Zg. Kungoti suho. Pa je razlike kakšnih 16 kilometrov.
mlg
28. 10. 2012 10.25
+0
Naj Jankoviča poplava odnese nazaj dol, bi bilo vsaj nekaj koristi od poplave,...
Tandi Venture
28. 10. 2012 09.32
+1
Grosuplje: tolk snega da sem lahko v njega stopu. Pa tolk mrzlo da me je zeblo.
nevseverjet
28. 10. 2012 08.30
+12
Gasilci so zakon. Oni rešujejo marsikateri del države danes in sami so se organizirali. Politiki imajo svoje riti na suhem in na toplem, pa še nisem slišala, da bi se jim kdo zahvalil za nesebično pomoč. Ko pride pa en junc od naše vlade na kraj nesreče, seveda ko so gasilci in ostali prostovoljci že vse popucal, pa vsi mediji en teden govorijo o tem. Prosim, da mediji malo več govorite o zaslugah gasilcev in teh dobrih ljudi.
Bohinc26
28. 10. 2012 09.23
+3
Podpis! Mediji bi pa res lahko govorili malo več o nas gasilcih... koliko ur žrtvujemo in ponavadi vse brezplačno, tvegamo lastna življenja, rešujemo,...
Mawsyy
28. 10. 2012 11.04
Optimisti.... mediji bojo porocali, kako niste pomagali temu pa temu, ker ima uni ta drugi pac vec denarja pa boljsi naziv. Sam spomnite se Zeleznikov in une oddaje k jo je vodil Slak na Pop tv... skoz monitor bi ga za vrat zagrabla junca...
mincatinca
28. 10. 2012 08.19
Na Idrijskem sneži.
baby-bear
28. 10. 2012 07.40
+2
se zbudim v lepo zasneženo jutro sneg še vedno počasi pada si hočem skuhat kavico negre ni elektrike pogledam mal po drevju vse veje do podna več kot pol polamanga dozdele zago in pucau drevje da mi še ostalo ne polomi cca 10 centov mokrega pa še vedno pada
Ofca1A
28. 10. 2012 07.36
+4
.:VOY:.
28. 10. 2012 07.21
+1
Pr nas ga mamo pu metra..pa še pada..ga bo treba na roke vršt...pa to..
MISTERIJMISTERIJ
28. 10. 2012 07.56
+1
Komunjare so si naštimale budilko že za ob 5 iz zjutraj, da ne zamudijo k maši, se je potrebno spovedati za rdeče grehe. Pozdravljen
MISTERIJMISTERIJ
28. 10. 2012 08.20
+1
Hostija mora biti, še prej pa ne pozabi 500 evrov v pušco vržt, in do cerkvice po kolenih, da dragi Bogek vidi, da se kesaš. Tako to mora bit, jezka vprašaj, on daje rdečim pokoro.
Mawsyy
28. 10. 2012 11.06
+1
cifur
28. 10. 2012 07.16
+8
kmet#1
28. 10. 2012 07.13
+1
ne bo snega jel?
DRAGON 123 123
28. 10. 2012 07.05
+5
godovcan
28. 10. 2012 06.59
+8
godovič 10 cm snega in močno sneži...:)
lopatko
28. 10. 2012 06.55
+10
Okolica Gor. Radgone 5 cm snega in še sneži!
lopatko
28. 10. 2012 06.56
+5
Gašper Hrovat
28. 10. 2012 06.12
+10
dolenska okolica žužemberka 8cm snega :D
kuracmaister
28. 10. 2012 05.50
+7
Prekmurje 5 cm snega ;)
SDS fašizem
28. 10. 2012 04.46
+15
Celje 5. cm snega
crna123456789
28. 10. 2012 04.39
+6
Snegec v Ljubljani :) lahko noč
JožaZportoroža
28. 10. 2012 03.53
+11
v okolici slovenske bistrice je zacelo okoli 2 vjutro mocno snezit..vse je ze belo....lahko noc