Slovenija

Ribe poginile zaradi zastrupitve s klorom?

Cerkno, 29. 08. 2018 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
8

Krajani Cerknega so v potoku Cerknica opazili večje število mrtvih rib in to prijavili policiji. Po prvih podatkih je bil potok onesnažen s klorom, poginilo pa je več kot 400 rib. Škode je za okoli 15.000 evrov. Vzrok onesnaženja še raziskujejo.

Onesnaženje potoka Cerknica v Cerknem.
Onesnaženje potoka Cerknica v Cerknem. FOTO: PGD Idrija

Iz Policijske uprave Nova gorica so sporočili, da je zjutraj občan iz Cerknega prijavil onesnaženje potoka Cerknica. Policisti so se takoj odpravili v Cerkno, kjer so na kraju ugotovili, da je potok dejansko onesnažen in da je poginilo večje število rib. 

Na kraj so prišli tudi predstavniki ribiške družine Idrija, ki so podrobno pregledali teren in prešteli, da je poginilo 200 odraslih rib in 205 mladic. Ribiči predvidevajo, da so ribe po vsej verjetnosti poginile zaradi izliva klora v potok. 

Na kraju so posredovali gasilci PGD Idrija.
Na kraju so posredovali gasilci PGD Idrija. FOTO: PGD Idrija

Materialno škodo na ribah in ekosistemu ocenjujejo na okoli 15.000 evrov. 

Policisti bodo po ugotovljeni morebitni odgovornosti na okrožno državno tožilstvo proti za zdaj še neznanemu povzročitelju podala kazensko ovadbo za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničenja okolja. 

Na kraju so posredovali gasilci PGD Idrija, ki so čez reko namestili vodno pregrado iz lovilnih čreves in nudili pomoč policiji pri odvzemu vzorca vode.

Ribiči predvidevajo, da je onesnaženje povzročil izliv klora.
Ribiči predvidevajo, da je onesnaženje povzročil izliv klora. FOTO: PGD Idrija

Vzrok ekološke nesreče še ugotavljajo

Člani Ribiške družine Idrija so ugotavili, da so od hotela Cerkno pa vse do kilometra struge pod Cerknim poginile vse ribe.

"Škoda je ogromna, poginile so ribe vse od mladic pa do odraslih, tudi 60 centimetrov dolgih rib. Trenutno še preštevamo poginule ribe," je za Radio Slovenija povedal gospodar Ribiške družine Idrija Zoran Jež in dodal, da so prvo poginulo ribo našli pri samem iztoku vode iz hotelskega bazena v Cerknem, od tu pa ni bilo v kilometru vodne struge najdene nobene žive ribe. Posamezne poginule ribe so našli še pol kilometra nižje po strugi.

Na mestu pogina rib so odvzeli vzorce vode, ki bi lahko pokazali na povzročitelje te ekološke nesreče.

Direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič je povedala, da bazen Hotela Cerkno obratuje po poletnem urniku, kar pomeni, da je bil od ponedeljka dalje zaprt. Obratuje namreč od četrtka do nedelje, v tem času ni bilo v njem nobenih kopalcev, niti zaposleni Hotela Cerkno niso izvajali nikakršnih del.

Je pa Božič Badaličeva dodala, da so v času od ponedeljka do danes v bazenskem kompleksu potekala vzdrževalna dela na bazenski tehniki. "Izvajal jih je zunanji izvajalec, ki je podal izjavo ob prihodu policije," je še pojasnila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
29. 08. 2018 20.29
-4
15000€ deljeno 400rib po ribi cca 37€ predvidevam da so bile pol kilogramske je 15000€ deljeno 200kg rib je 75€ po kilogramu ribe, to pomeni oz je naravni fenomen da so v tej reki samo divji zobatci ali Tune,sicer po videnem izgleda to precej neugleden potok in ni lepo da so ga onesnažili samo z vrednostjo malce pretiravajo.
peregrinus
29. 08. 2018 20.44
+7
Ta znesek ne vključuje samo rib, ampak tudi škodo na ekosistemu ...
vicente
29. 08. 2018 21.01
-7
koliko je ekosistema v vodi,ki sega tistemu ki jemlje vzorce do gležnjev,v potoku ki teče skozi mesto za 15000€ bi lahko naredili lepe umetne tolmune,sicer je verjetno ob vsakem večjem nalivu ko voda premeša prod in uniči ikre več škode,največ škode je temu potoku naredil tisti ki ga je obzidal z strmim zidom da deroča voda nima preprek in odnaša vse pred sabo,toliko o ekosistemih
Franci Luzar
29. 08. 2018 20.22
od kod je pa prišel klar?
mastaflash
29. 08. 2018 19.51
+0
eko katastrofa
Boško1980
29. 08. 2018 19.08
+16
Ker nihče ne odgo arja zato je tak pojav vse pogostejši