Slovenija

Zaradi požara odpade pouk v šolah Cerknica, Begunje in Rakek

Ljubljana, 13. 06. 2019 23.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
8

Civilna zaščita občine Cerknica je sporočila, da v petek pouka v šolah Cerknica, Begunje in Rakek ne bo. Zaprt bo tudi vrtec. "Dim bo v zraku tudi jutri. Imejte zaprta okna! Ne uživajte zelenjave oz. jo temeljito operite," so opozorili. NIJZ pa je izdal priporočila, kako naj ukrepajo prebivalci v primeru izpostavljenosti snovem ob požaru.

Več videovsebin
  • Plamen in gost dim v podjetju Fragmat (vir: Nihad Šehić)
    01:02
    Plamen in gost dim v podjetju Fragmat (vir: Nihad Šehić)
  • Požar v podjetju Fragmat v Podskrajniku pri Cerknici
    01:07
    Požar v podjetju Fragmat v Podskrajniku pri Cerknici
  • Iz 24UR ZVEČER: Nova ekološka katastrofa?
    05:46
    Iz 24UR ZVEČER: Nova ekološka katastrofa?
  • Iz 24UR ZVEČER: Župan Cerknice Marko Rupar o požaru
    03:26
    Iz 24UR ZVEČER: Župan Cerknice Marko Rupar o požaru
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister Simon Zajc o situaciji po požaru v Fragmatu
    02:27
    Iz 24UR ZVEČER: Minister Simon Zajc o situaciji po požaru v Fragmatu

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob požaru v podjetju Fragmat v Podskrajniku pri Cerknici prebivalcem priporoča, naj ves čas upoštevajo sprotna navodila ekip za reševanje oziroma navodila Uprave RS za zaščito in reševanje.

Če pride do izpostavljenosti snovem, ki so nastale pri požaru, je treba odstraniti prah in onesnaženo obleko ter jo shraniti v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo je treba oprati z milom in velikimi količinami vode. Osebe, ki so izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se čim prej posvetujejo z zdravnikom.

Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, se je temu območju treba izogniti in se ne dotikati izpostavljenih površin in tekočin, dokler ta območja niso očiščena. Priporočamo čiščenje površin, ki jih je dosegel dim, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Na inštitutu prebivalcem svetujejo, da je pri uporabi pitne vode v primeru požara treba upoštevati priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

NIJZ tudi priporoča, da vse vrtnine in sadje, ki so vidno onesnažene s sajami in bi že bili primerni za uporabo, zavržete, ostale pa pred zaužitjem temeljito operite. Če je možno, je treba preprečiti raznos onesnaževal (pepela) na neonesnažena območja (npr. menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali).

Pouk v treh šolah odpade

Civilna zaščita Občine Cerknica je sporočila, da pouka v šolah Cerknica, Begunje in Rakek ne bo.

"Zaprt bo tudi vrtec. Za varstvo otrok, ki ne morejo ostati doma, bo poskrbljeno v obeh ustanovah. V Grahovem pouk ne odpade. Dim bo v zraku tudi jutri. Imejte zaprta okna! Na nevarnost so opozorile tudi sirene. Ne uživajte zelenjave oz. jo temeljito operite," so opozorili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakec1575
14. 06. 2019 10.21
+3
Vpeljati je potrebno spet inzenirja pozarne varnosti v vse tovrstne objekte. Če nimas zanj place, potem se ne gres biznisa. Tile pozari nas zdravstveno in okoljsko stanejo cisto prevec. Podjetju bi poleg nabil se kazen. ene trem in bi spe vsi zaposlili inzenirja in 2 gasilca.
JE-BI-GA
14. 06. 2019 09.30
+7
Žalostno, da mora za uničenje poslovnih listin, prikrivanje korupcije direktorja & comp. zgoreti cela fabrka , žal pa to ni edini primer, bi jih lahko kar nekaj naštel. V Sloveniji je veliko preveč primerov požarov v industriji in mislim da to so neki pokazatelji površnega in neodgovornega dela vodilnih.
Drugi1
14. 06. 2019 08.26
+17
Špekulacija, ali bi danes brali le eno malo novičko, da je zagorelo na "glavnem stroju" če bi imela industrijska cona stalno prisotne 3 gasilce, ki bi bili sposobni intervenirati na dogodek v 3 minutah od prve najave?
brabusednet
14. 06. 2019 07.44
+20
Požarna varnost v mnogih firmah močno peša.Več nadzora s strani inšpekcijskih služb bo treba uvest.Monogokje je vse to bolj po kavbojsko urejeno.Še posebej bi bilo treba pregledat vse firme,ki se ukvarjajo in imajo veliko lahko gorljivega materjala.
hotchilipoper
14. 06. 2019 07.43
+1
Tudi v rušah goriiiiiiii
hotchilipoper
14. 06. 2019 07.14
+2
Celo slovenijo bodo zastrupili,in to zato,ker nočete hodit na volitve
Drugi1
14. 06. 2019 07.13
+30
koliko gasilcev bo moralo danes še v službo?
brigajsezase
14. 06. 2019 07.01
+49
Donosen je tale požigalski posel v slovenistanu zadnje čase......al se men samo zdi?!