Po požaru na Vrhniki: voda iz vodovoda je pitna, uporabo vrtnin na območju, kjer se je vil dim, odsvetujejo

Po požaru na Vrhniki so predstavniki pristojnih služb povedali, da je voda pitna, uporabo vrtnin in pašnjo živali na območju, kjer se je valil dim, pa odsvetujejo. Direktor Kemisa Emil Nanut pravi, da so zgorele zaloge nevarnih odpadkov, ki so jih imeli v skladišču okoli 1500 ton. Koliko jih je zgorelo, ni mogel oceniti. "Kar se je zgodilo, je bila nesreča," je dejal.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Predstavniki pristojnih inštitutov so na novinarski konferenci predstavili podatke o onesnaženosti po ponedeljkovem požaru v Kemisu v Sinji Gorici pri Vrhniki.

Kot je povedala Janja Turšič z urada za stanje okolja na Agenciji RS za okolje (Arso) so meritve delcev PM10, ki nastajajo pri izgorevanju, merili vse od torka. Prvi dan so koncentracije segale do 200 mikrogramov na kubični meter, nato pa so začele padati. Višje so v dnevnem času, nižje v nočnem. V nočnem času so primerljive z drugimi kraji v državi, podnevi pa z ravnijo, ki jo v državi beležijo v zimskem času oziroma času inverzij.

Meritve živega srebra v zraku so opravljali na območju pogorišča in v okolici. Na samem kraju požara so bile vrednosti precej povišane glede na naravno ozadje, medtem ko so v okolici (od tega pri dveh vrtcih) izmerili koncentracije, tipične za urbano okolje in daleč pod vrednostmi, ki so priporočljive za delovno okolje.

Onesnaženje v potoku Tojnica na Arsu ocenjujejo kot katastrofalno, saj so v njem našli presežene vrednosti veliko nevarnih snovi, med drugim niklja, kobalta in formaldehida, zelo povišane so bile vrednosti še nekaterih drugih spojin, tudi mineralnih olj in cianidov. Živo srebro je bilo pod mejnimi vrednostmi. "Onesnaženje ne bo imelo neposrednega vpliva na ljudi, bo pa imelo vpliv na živa bitja v potoku," je dejala Turšičeva. Po njenih besedah stalno spremljajo vremensko napoved, ki kaže na močnejše padavine v soboto, predvsem v luči dejstva, da bi se lahko s povišanjem vodostaja Tojnice nevarne snovi prelile v Ljubljanico. "Narejeni so vsi zaščitni ukrepi, da do tega ne bi prišlo," je dejala.

Prebivalci lahko pijejo vodo iz vodovoda, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa iz previdnosti odsvetujejo uživanje vrtnin in pašnjo živali na območju, kjer se je po požaru valil dim. 

Pogorišče na Vrhniki - 1

Po požaru v Kemisu. (Foto: Damjan Žibert)

Direktor Kemisa: Kar se je zgodilo, je bila nesreča 

Novinarske konference so se udeležili tudi nekateri krajani, nezadovoljni s tem, da je Kemis sploh postavljen na Vrhniki. Krivdo za slednje so pripisali vrhniškemu županu Stojanu Jakinu, ki so mu očitali, da občina na račun Kemisa služi. Jakin je odvrnil, da potrebnih dovoljenja podjetju ni izdala občina, pač pa upravna enota.

Očitki krajanov so leteli tudi na direktorja Kemisa Emila Nanuta, ki je moral odgovarjati na številna vprašanja. Povedal je, da so imeli v skladišču okoli 1500 ton nevarnih odpadkov, koliko jih je zgorelo, ni mogel oceniti. Na vprašanje, za kakšne odpadke gre, je pojasnil, da jih je 90-95 odstotkov iz industrije – kemične, farmacevtske, industrije vozil, bele tehnike, jeklarstva ... ostalo so odpadki iz gospodinjstva.

Kakšni so razlogi za požar, po njegovih besedah še ne vedo, saj forenzična preiskava še ni končana. "Imamo dovoljenje za zbiranje vseh nevarnih odpadkov, razen eksplozivnih in radioaktivnih. Delamo v skladu z dovoljenji. Dejstvo je, da je prišlo do onesnaženja zraka in vode, tega se zavedamo, to priznavamo in smo pripravljeni poskrbeti za sanacijske ukrepe," je dejal.

V svoj zagovor na očitke, da odpadki niso bili ustrezno skladiščeni, pa: "Tudi letala padajo dol – kljub vsej zaščiti, ki jo imajo. Kar se je zgodilo, je bila nesreča in sam se zahvaljujem vsem, ki so pri intervenciji reagirali profesionalno." 

Poseben program za zdravniški pregled gasilcev, ki so gasili požar

Zdravstveni dom Vrhnika je po požaru v stiku z NIJZ, ki je v primeru dolgotrajne izpostavljenosti škodljivim snovem odgovoren za morebitne zdravstvene posledice, je pojasnila glavna medicinska sestra v ZD Špela Rot. Zaprosili so tudi za okoljsko oceno. Medicino dela, prometa in športa pa so v skladu z njihovimi pristojnostmi prosili za usmeritve in navodila, kako pregledati in poskrbeti za izpostavljene gasilce.

Vse, ki so sodelovali v intervenciji, so tudi obvestili, da v primeru akutnih težav z dihali, ki bi se pojavile v petih dneh po dogodku, takoj poiščejo pomoč pri nujni medicinski pomoči. Kot je danes poročal časnik Dnevnik, med 73 gasilci, ki so jih pregledali, ni bilo zastrupitev, ampak so le dehidrirali.

Rotova je še povedala, da so simptomi pri dveh gasilcih, ki sta sodelovala v gašenju in sta kasneje poiskala zdravniško pomoč, bolj kazali na virusno okužbo kot pa na zastrupitev ogljikovim monoksidom in da na osnovi pregleda, ki so ga opravili v njihovi nujni medicinski pomoči, težko potrdijo, da je šlo za zastrupitev. 

Peter Otorepec z NIJZ je danes povedal še, da bo strokovnjakinja za medicino dela za gasilce, ki so gasili požar, pripravila poseben program za zdravniški pregled.

Odsvetovano potapljanje v Ljubljanici 

Analizo onesnaženja so naročili tudi na Mestni občini Ljubljana. Poročilo Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) Instituta Jožef Stefan kaže, da posledice požara ne povzročajo nevarnosti za živelj v Ljubljanici, prav tako ni nevarnosti za črpališča pitne vode, so sporočili. 

''Pitna voda na črpališčih ni ogrožena, saj je onesnaženje s penili in organskimi snovmi površinsko in manjšega obsega, vodna zajetja pitne vode pa niso vezana na povodje Ljubljanice.'' 

Vodja ELME Dušan Žigon je ocenil, da bodo napovedane padavine v prihodnjih dneh spirale nečistoče v potoku Tojnica in kasneje v Ljubljanici. "S padavinami se bo očistil tudi zrak trdnih delcev, kjer je njihova koncentracija za ožje območje Kemisa že v mejah normale," je dejal.

Podobno pričakuje tudi vodja ljubljanskega mestnega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus, ki je pozoren na razmere v Ljubljanici. Izcejanje onesnažene vode iz Tojnice namreč na površini Ljubljanice še vedno povzroča tanke sloje nečistoč. Iz terenskih opažanj in rezultatov meritev vzorcev izpustov so sicer strokovnjaki ELME ugotovili onesnaženje Ljubljanice pri zapornici na Ambroževem trgu s penili in organskimi snovmi, ki so nanjo vezane. Koncentracija površinsko aktivnih snovi je nizka, kljub temu se voda v reki peni na mestih, kjer pride do intenzivnega mešanja rečne vode. Penjenje, ki so ga opazili v obliki svežih, lahkih, belih pen, je pokazalo na prisotnost detergentov v vodi. "Onesnaženje pa ni tako, da bi prišlo do pomora rib, tudi pitna voda ni ogrožena," je ob tem zagotovil Žigon. 

Kljub temu pa iz preventivnih razlogov, zaradi morebitnega nadaljnjega izlivanja in spiranja onesnažil iz potoka Tojnica na Vrhniki in do popolnega zaključka analiz vode, odsvetujejo potapljanje v Ljubljanici. V primeru nenamernih padcev v Ljubljanico, na primer pri veslanju, supanju in podobno, je treba kožo in lasišče sprati z veliko čiste tekoče vode in umiti z milom, oblačila in brisače pa oprati.

Spomnimo

Požar v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je izbruhnil v ponedeljek zvečer. Gašenje je trajalo vse do torka dopoldne. Ob gašenju so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica. Čiščenje objekta in potoka se je začelo v sredo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 138
Marjan Igra 20.05.2017 17:17:15
joj pa je propadla kopalna sezoma v ljubljanici........ zopet bodo miljijonske izgube ki jih bomo krili davkoplačevalci....
Več komentarjev