Slovenija

Prometni kaos: številne nesreče, zastoji, zapore

Ljubljana, 25. 07. 2019 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.P. / Ti.Š.
Komentarji
66

Slovenske avtoceste je ves dan hromil gost promet z zastoji in številnimi prometnimi nesrečami. A čaka nas prometno še bolj obremenjen vikend. Poleg odstranjevanja cestninskih postaj, so predvidene tudi številne delovne zapore.

Zaradi prometne nesreče je bila popoldne nekaj časa zaprta polovica dolenjske avtoceste – med priključkom Obrežje in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški. Za osebna vozila je bil promet preusmerjen prek bencinskega servisa. Nastal je zastoj, poroča Prometnoinformacijski center.

Prometni nesreči sta se popoldne zgodili tudi na primorski avtocesti – prva med Logatcem in Vrhniko, druga med Vrhniko in Brezovico – obe v smeri proti Ljubljani. Promet tam je bil oviran, nastal je daljši zastoj.

Zaradi okvare vozila je bil na štajerski avtocesti zaprt prehitevalni pas pred predorom Ločica, med Trojanami in Vranskim, proti Mariboru. Nastal je zastoj, občasno so zaradi varnosti zapirali predor Jasovnik.

Zastoji so bili še na štajerski avtocesti med Celjem vzhod in Slovenskimi Konjicami proti Mariboru (občasno so zapirali predor Pletovarje) in pred predorom Karavanke proti Avstriji, kjer so prav tako občasno zapirali predor.

Že dopoldne prometni kaos

Med razcepom Malence in priključkom Šmarje - Sap proti Novemu mestu, natančneje med predoroma Debeli hrib in Mali vrh, se je nekaj pred 9. uro zgodila prometna nesreča. Dolenjska avtocesta je bila na tem odseku zaprta. Obvoz za osebna vozila je bil možen po cesti Lavrica–Škofljica–Šmarje - Sap.

Po informacijah Policijske uprave (PU) Ljubljana sta bili v nesreči udeleženi dve vozili, lažje poškodovan pa en udeleženec. Ker je nastal daljši zastoj, so policisti voznike prosili za strpnost, upoštevanje navodil policistov in upravljavca ceste.

Promet je bil zaradi nesreče na dolenjski avtocesti oviran tudi med priključkom Ivančna Gorica in počivališčem Podsmreka proti Ljubljani. Nastajali so zastoji.

Na Jurčkovi cesti v Ljubljani je na prehodu čez železniško progo v križišču z Dolenjsko cesto bila popolna zapora zaradi prometne nesreče, v kateri sta trčila vlak in tovorno vozilo.

Čaka nas prometno zelo obremenjen vikend

Povečan promet na slovenskih cestah je v zadnjih dneh opazen tudi zaradi začetka počitnic v delu Nemčije (Bavarska, Baden-Württemberg). Največjo gnečo lahko pričakujemo konec tedna, vse do ponedeljka. Močno povečan promet je pričakovati predvsem iz Gorenjske na zahodno ljubljansko obvoznico proti Brezovici in naprej proti slovenski ter hrvaški obali. Najbolj obremenjene bodo poti iz Avstrije proti slovenski in hrvaški obali, medtem ko lahko gnečo v obratni smeri pričakujemo od sobote do ponedeljka.

Na začetku prihodnjega tedna lahko zaradi povečanega tovornega prometa in avstrijskih mejnih kontrol pričakujemo zastoje pred prehodoma Karavanke in Šentilj, gnečo na mejnih prehodih pa lahko pričakujemo tudi v ponedeljek dopoldne v obeh smereh.

Predvidene delovne zapore konec tedna

Na dolenjski avtocesti med Ivančno Gorico in Bičem je zaradi del promet urejen z menjavanjem prometnih pasov glede na prometne tokove.

Ta vikend, 27. in 28. julija, bodo potekala nujna vzdrževalna dela med 4.30 in 23. uro na štajerski avtocesti, in sicer na odseku Šentjakob–Zadobrova v razcepu Zadobrovo proti Mariboru (v soboto bo zaprt vozni pas) ter na odseku Zadobrova–Šmartinska proti Ljubljani, kjer bo v nedeljo zapora voznega in zaviralnega pasu. Zaprt bo tudi krak A priključka Leskovškova, obvoz pa bo mogoč preko rondoja Tomačevo.

Krak, ki bo zaprt, ni obremenjen s turističnim tranzitnim prometom z gorenjske avtoceste proti Primorski. Obvoz na severno obvoznico bo možen ali preko predhodnega priključka Podutik ali priključka Šentvid in Celovške ceste. Sicer lahko pričakujemo nekoliko več prometa (oziroma vozil, ki bodo morala zaradi zaprtja tega kraka razcepa Koseze poiskati druge poti) samo v soboto, nekje med 6. in 9. uro. Ostali del sobote in v nedeljo pa pričakujemo v povprečju 300 vozil na uro, kar ni veliko. Odgovor Darsa na to, zakaj bo na prometno obremenjen vikend toliko zapor

V obeh zaporah bo promet potekal po zoženem prehitevalnem pasu, kjer bo hitrost omejena na 60 km na uro.

Od jutri, 26. julija, od 18. ure, do nedelje, 28. julija, do 23. ure, je predvidena popolna zapora v razcepu Koseze, torej iz ljubljanske zahodne obvoznice na severno. Obvoz bo urejen preko priključka Brdo.

Odstranjevanje cestninskih postaj

Med Vranskim in Šentrupertom je zaradi odstranjevanja cestninske postaje in obnove cestišča delovna zapora dolga približno štiri kilometre. Dela bodo v celoti končana predvidoma v prvi polovici avgusta letos.

Med Slovenskimi Konjicami in Dramljami potekajo dela odstranitve in preureditve območja cestninske postaje Tepanje. Promet je urejen z menjavanjem pasov glede na prometne tokove. Pričakovati je zastoje v smeri prometa po enem pasu. Zaradi omenjenih del so predvidoma do 12. avgusta na priključku Slovenske Konjice zaprti uvoz na AC proti Mariboru, izvoz iz AC iz smeri Maribora in Ljubljane.

Na ta prometno obremenjeni vikend bo na slovenskih cestah ogromno delovnih zapor.
Na ta prometno obremenjeni vikend bo na slovenskih cestah ogromno delovnih zapor. FOTO: Damjan Žibert

Rušitev in preureditev območja stranske cestninske postaje Slovenske Konjice na istoimenskem avtocestnem priključku sta načrtovani proti koncu julija oziroma v prvi polovici avgusta. Predvidoma med 31. julijem in 11. avgustom je predvidena popolna zapora celotnega priključka. Obvoz bo preko sosednjih priključkov. Dela na območjih cestninskih postaj Tepanje in Slovenske Konjice bodo v celoti končana predvidoma do sredine avgusta 2019.

Med priključkoma Celje in Dramlje ter Dramljami in predorom Pletovarje v smeri Maribora je zaradi sanacije dilatacijskih stikov na premostitvenih objektih zaprt prehitevalni pas, promet poteka po dveh začasnih zoženih pasovih. Dela bodo potekala predvidoma do 1. avgusta 2019.

Še druge zapore na slovenskih cestah 

Predvidoma do konca julija letos bo zaradi zgraditve poskusnih polj protivetrne zaščite na večini odseka hitre ceste H4 med razcepom Nanos in Vipavo promet potekal dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje.

V Kranju na območju krožišča Primskovo bo do 25. septembra mogoč promet le iz Škofje Loke proti Šenčurju ter po cesti Kranj–Brnik, saj bodo ostali kraki krožišča zaprti. 

Kot smo poročali, bo od ponedeljka, 29. julija, predvidoma od 9. ure v Zali zaprta glavna cesta Idrija–Godovič, obvoz bo urejen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
25. 07. 2019 19.48
Iq šoferjev pada premosorazmerno z razvojem tehnologije. Od tega stavka ne odstopim.
Krta?a 21
25. 07. 2019 19.50
Zdej pa morm popravt hehe. Obratno sorazmerno.
pingvinislo5
25. 07. 2019 15.59
-1
na DARSu so taki genialci, da bi vsem podelil Nobelovo nagrado!! Sredi sezone, sredi največje turistične sezone gredo oni prenavljat n-to število odsekov avtocest po sloveniji..!?!!?
medika007
25. 07. 2019 14.04
+31
Že tretji dan zapored prometka na primorski AC. Halo????? Za vse tiste, ki ste pisali negativne komentarje za prometko, ko je avto zaradi okvare stal na počasnem pasu na primorski AC, pa samo to, da je bilo tukaj vprašanje le nekaj minut (tip je šel v prtljažnik po trikotnik), ki pa ga žal ni uspel postaviti. Lahko smo samo vsi skupaj veseli, da se je končalo tako kot se je, da ni bilo hujših telesnih poškodb. Primorska AC je že 40 let ista, le avtomobilov je veliko, veliko več, zato je skrajni čas, da se DARS zgane in nekaj naredi, ali pa ves tranzit na vlake.
RamzesII
25. 07. 2019 16.23
-1
Počasni pas, menda, a tovornjak ni vozil počasi, daleč od tega, če je avto potiskal do 10 metrov. Tale bi lahko mirno peljal po voznem pasu. Počasni pas je samo potuha za voznike tovornjakov, ki za isti namen izkoriščajo tudi odstavne pasove, sploh tujci ali pa vsi, saj ne ločijo med enim in drugim, ne vem kako je v tujini, tu pač ni tripasovnica pač dvopasovnica z odstavnim pasom, ki ni namenjen vožnji.
Julijann
25. 07. 2019 13.57
+12
Cestninsko postajo Vransko so sicer že odstranili, a sedaj spet od tam do izvoza Šentrupert popravljajo asfalt in je omejitev 80 km na uro ....kot že tolikokrat se sprašujem, kako zanič so delali to AC, kajti krak od Celja do Arje vasi, ki je star malo čez 20 let, popravljajo vsako leto, enkrat tu, drugič tam, nisem še doživela, da bi bil ta del kdaj odprt kot bi mogel biti !!...prokleta šlamparija in brezpotrebno zapravljanje denarja, ker se popravlja tisto, kar je bilo slabo narejeno .
Ribežn
25. 07. 2019 15.16
-3
To je pa zato, ker zaposlujejo preveč ljudi, ki žal morajo nekaj delat.. Potem pa postavljajo cestne stebričke, režejo in krpajo lukne na 3 mesece stari cesti, barvajo tunele, jih perejo. Kar vprašaj se, kolikokrat se pelješ mimo AC gradbišča in ne vidiš nikogar.. En bager je parkiran na prehitevalnem in to je to, ura pa 14.00.
hotchilipoper
25. 07. 2019 13.46
+12
Zaradi nesreče zaprta dolenjska avtocesta pred priključkom Obrežje v smeri Hrvaške.Še malo pa se ne bo dalo nikjer vozit,razen po kakšnem kolovozu
zombie_killer
25. 07. 2019 13.22
-15
Jaz zacnem dopust v nedeljo in nom raje sel v ponedeljek in torek v svoj apartma na krk.... Bom se kaj okoli hise naredil preden grem 😀
kratko in jasno
25. 07. 2019 13.44
+22
zdej, ko vemo, da imaš svoj apartma, vemo, da si car :-)
zombie_killer
25. 07. 2019 14.28
+2
Investicija za hude case, da imas kaj prodati ce ti zagusti....
kratko in jasno
25. 07. 2019 13.17
+16
jaz bi naslov članka popravila oz dopolnila : Čaka nas prometno obremenjen vikend s številnimi TRADICIONALNIMI POLETNIMI delovnimi zaporami. Zato ker mi, kot da se delamo norca VSAKO POLETJE RAZRIJEMO VSE AVTOCESTE, da ja vse obstane. Bogo primorsko AC tradicionalno skoraj na istih odsekih vsako poletje razrijemo, Ne bi se noben spomnil, da bi razril AC recimo maja ali septembra NE, obvezno jo je treba razriti junij, julij, avgust... eh, brez veze :-)
janezov uč
25. 07. 2019 14.12
+9
glede na mile zime loh delajo ceu let, da bi se komu pripeljalo delat ponoč, kot to delajo drugje, to pa ne, bi blo treba plačat delavcem nočne, ane?
Nos4a2
25. 07. 2019 13.08
+9
Nevem kje se vi vozite 2 uri in pol od Lj do Nm predvidevam, da po AC ne. Ravno sem prispel v Nm, zaradi zastoja pa sem se zamudil cca. 5 minut. Srecno pot vsem skupaj
Sunshine73
25. 07. 2019 13.12
+2
Folk nima za sirov burek kaj šele za mesni, da o VINJETI ne govorim in iščejo krivine po stranskih kolovozih ... ni čudno potem 2-3 ure LJ-NM, pa to ...
Sunshine73
25. 07. 2019 12.55
+22
Ta, ki je dal direktivo, da se v času dopustov v najhujši vročini v totalnem prometnem kalopsu izvajajo gradbena dela je po mojem mišlenju primeren kandidat za obisk pri kakem kliničnem psihiatru in nadalje, da se ga deportira v zaprti oddelek neurokirurgije !!
Uporabnik1385495
25. 07. 2019 12.41
+24
Popravljamo pa vedno in ne le zdaj.Najraje pred prazniki in med sezono.Cestninske postaje podiramo po 2meseca.Zakaj ze?Most na Peljesac gradino Kitajci.V dveh mesecih so postavili stebte.V morje!Kaj,ko bi pri nas za zacetek Kitaj i kaj podrli?Upravno stavbo DARSa npr
Uporabnik1385495
25. 07. 2019 12.39
+12
Od Lj do Nm 2 uri in pol.Da ne bo pomote,ne cez MB ali v Kp obrnit ali kaj podobnega.Slovenija je najbecja drzava v Eu,ce jo merimo v milimetrih prevozenih v minuti.Bolano do amena.Vinjeta pa je nalepljena zato,da ni ves avto enake barve.
Hulk Zalepi
25. 07. 2019 12.31
+14
zdaj je treba popravljat da vsi vidijo da se popravlja
fairplayy
25. 07. 2019 12.30
+13
kam pa rinete doma senca pod drevesom je zakon
Sunshine73
25. 07. 2019 12.49
+10
Imam veliki
25. 07. 2019 12.27
+6
Naša država pa zna spodbujat turizem.. sem hotel zavolend nekam z družinp a vidim da bo najbolje pred bajto bazencek nafilat pa joge npt vržt. Bo najcenej in najlepše zame
Imam veliki
25. 07. 2019 12.27
+2
grikos
25. 07. 2019 12.24
+7
koz po navadi,v špici sezone same delovne zapore,čisto norčevanje iz voznikov in davkoplačevalcev
fairplayy
25. 07. 2019 12.21
+11
naj raje posodobijo javni promet sama pločevina kamorkoli se obrneš
cool29
25. 07. 2019 12.21
+14
Ce ni nic druga za delat pa je na vrsti kosnja trave ali pa risanje crt, se ob vrocini barva prej posusi
blazter
25. 07. 2019 12.17
+13
ENKRAT bi se rad peljal normalno od Celja do Kopra. Ampak kolobarjenje na istih odsekih to onemogoča.
yaxscdvf
25. 07. 2019 12.24
+3
Castrum
25. 07. 2019 11.58
+15
Povsod po Evropi je eno in isto, gužve, zastoji, dela na cesti, prometni zamaški.....
FolkloraS
25. 07. 2019 11.52
+4
Prosim da aktivirate Falkon!!!