Slovenija

FOTO in VIDEO: Putin prišel v državo globokega prijateljstva

Ljubljana, 22. 03. 2011 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.L./Š.Z./M.R./T.V./T.Š./STA
Komentarji
357

Putin in Pahor sta v pogovoru na štiri oči največ govorila o gospodarskem sodelovanju in dobrih odnosih med državama. Ruski premier je s sodelovanjem zadovoljen, saj 'smo praktično prišli na predkrizni nivo blagovne menjave'.

Ruskega premierja Vladimirja Putina spremlja 130 politikov, gospodarstvenikov in drugih. Varujejo ga tako slovenski kot ruski varnostniki.

Letalo ruskega premierja Vladimirja Putina je z več kot enourno zamudo v veliki tajnosti pristalo na Brniku. Okoli 15.35 je prišel na Brdo pri Kranju, kjer ga je z vojaškimi častmi sprejel slovenski premier Borut Pahor, s katerim sta se sestala na štiri oči. Sledili so še pogovori z delegacijama in novinarska konferenca.

Po tem se je srečal s slovenskim predsednikom Danilom Türkom. Ob začetku pogovorov je Türk izpostavil precejšen razvoj bilateralnega sodelovanja v zadnjem času. Putin pa je spomnil na raznovrstne in celovite rusko-slovenske odnose, ki se še poglabljajo.

Türk je Putina pozdravil z besedami, da je prišel v državo zelo globokega prijateljstva z Rusko federacijo. "Naše prijateljstvo je zgodovinsko utemeljeno ter ima pomembno simbolično dimenzijo in veliko praktičnih vsebin," je poudaril predsednik in se spomnil preteklih srečanj na visoki ravni, med drugim tudi njegovega uradnega obiska v Rusiji novembra lani.

Putina je sprejel tudi predsednik DZ Pavel Gantar, program obiska pa se bo sklenil s svečano večerjo na gradu Brdo, ki jo bo gostil premier Pahor. Putin bo nato v sredo dopoldne zapustil Slovenijo in s posebnim letalom z ljubljanskega letališča odpotoval na obisk v Srbijo.

Na svečani večerji pa so postregli zloženko iz bovške skute z bučo in drobnjakovim kruhkom na regratu s praženimi sončničnimi semeni, file orade in piranskega brancina z mavrahovimi škampi, čemaževim pirejem in koromačem, pito z jabolčnim želejem na biskvitu z akacijinim medom in žličnikom iz cimetovega sladoleda, na koncu pa bodo visokim gostom ponudili še kavo z izborom drobnih potičk. Ob vseh jedeh bodo ponudili vrhunska slovenska vina.

Putin zadovoljen ob obisku

Pred začetkom pogovorov na štiri oči sta ocenila, da so odnosi med državama "tradicionalno dobri". Po Putinovih besedah je to osnova za gradnjo tako političnih kot gospodarskih in kulturnih odnosov, Pahor pa je prepričan, da bo današnje srečanje "odprlo novo poglavje med državama". Pahor je Putina označil kot prijatelja Slovenije in tudi kot osebnega prijatelja. Poudaril je, da gre za "politično zelo pomemben obisk. Poglobitev sodelovanja in razumevanja med Slovenijo in Rusijo je za nas strateškega pomena."

Putin se je srečal tudi s Türkom.
Putin se je srečal tudi s Türkom. FOTO: Miro Majcen

Po Putinovih ocenah se odnosi med državama "dobro razvijajo". Pozdravil je dejstvo, da so se gospodarski odnosi znova okrepili. "Praktično smo vzpostavili blagovno menjavo nazaj na raven, ki je bila pred krizo." Spomnil je tudi, da je v Rusiji aktivnih veliko slovenskih podjetij ", in to na številnih področjih. Mi to pozdravljamo." Putin je zadovoljen, ker bosta državi ob obisku sklenili več sporazumov. "Tudi to kaže na raven dobrih odnosov med državama."

Po pričakovanjih v ospredju gospodarstvo

Pahor in Putin sta za zaprtimi vrati razpravljala o sodelovanja med državama in tudi o aktualnih razmerah v svetu. V okviru Putinovega obiska je bil podpisan sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija, ob tem pa še pet sporazumov med državama, med drugim sporazum med vladama o ustanovitvi in delovanju znanstveno-kulturnih centrov.

Kot je na novinarski konferenci po pogovoru povedal Pahor, je bilo v ospredju njunih pogovorov gospodarstvo, ter napovedal, da bosta državi stremeli še k višji blagovni menjavi. Kot pomembno pa je izpostavil tudi sodelovanje na kulturnem področju.

Poleg zanesljive oskrbe z energijo je po njegovih besedah za Slovenijo zelo pomembna tudi oskrba s hrano, zato je predlagal, da bi oktobra letos pripravili mednarodno konferenco o varni in zanesljivi preskrbi s hrano.

Tudi Putin je izpostavil gospodarski vidik obiska. ''Praktično smo prišli na predkrizni nivo blagovne menjave,'' je z zadovoljstvom ugotovil Putin, ob tem pa ni pozabil na podpisani sporazum o Južnem toku, ostale sporazume in ne nazadnje tudi na rusko kapelico na Vršiču.

Putin je na novinarsko vprašanje glede Južnega toka dejal, da projekt po njegovem mnenju projekt ni ogrožen zaradi zapletov s Turčijo. Kot je poudaril, imajo s Turčijo na tem področju urejene odnose.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Igor Sečin je namreč že pred slabim tednom povedal, da s Turčijo ni bilo dogovora. Turčija naj bi namreč zahtevala dokumentacijo o gradnji plinovoda, Sečin pa je povedal, da je Gazprom od Ankare dobil dovoljenje, da začne raziskave šele 31. maja, zaradi česar te dokumentacije še ne more predložiti.

Sicer pa je Putin prepričan, da bo Južni tok "obojestransko koristen in bo zanesljivo oskrboval Slovenijo in druge evropske države z energenti".

Kot je po srečanju povedal Putin, Rusijo poleg sodelovanja v energetiki zanima tudi visoka tehnologija, Pahor pa je posebej omenil gradbeništvo. Sogovornika sta izpostavila tudi 40-odstotno povečanje menjave med državama v lanskem letu.

A tudi brez spodrsljajev ni šlo. Ob koncu se je namreč slovenski premier zmedel in dejal, da ima Rusija vso našo podporo pri petkovi tekmi z Italijo. V resnici se bosta pomerili Italija in Slovenija.

Zaradi varnosti obisk zavit v tančico skrivnosti

Na Brdu pri Kranju so se okoli 14. ure začeli zbirati novinarji, med njimi veliko ruskih. Znano je bilo, da Putinovo letalo zamuja, vendar ne, za koliko časa. Policisti so tudi sporočili, da bodo med potovanjem varnostnih kolon s policijskim spremstvom za približno 15 minut zaprli gorenjsko avtocesto, vendar na spletni strani promet.si sploh niso objavili informacije, da je zaprta avtocesta. Jutri bo avtocesta zaprta v nasprotno smer, od Naklega proti Ljubljani.

Varnost je sicer na zelo visokem nivoju, saj ga varujejo tako slovenski kot ruski varnostniki. Tudi slovenski protokol je o obisku precej skrivnosten. Do zadnjega ni bil znan potek obiska, meni večerje je še vedno neznanka. Je pa znano, da bo Putin spal v hotelu Kokra v neposredni bližini Brda pri Kranju, preostale ruske goste pa bodo nastanili tudi v ljubljanskih hotelih Lev in Union.

Lepa darila za ruske delegate

Na protokolu so okoli 16.30 tudi razkrili, kakšna darila bodo dobili gostje. Putin je od Pahorja prejel najnovejši model smuči Elan Amphibio 14, ki predstavljajo revolucionarno inovacijo, saj so rezultat razvoja že večkrat nagrajene vrhunske ekipe z dolgoletno tradicijo. ''Z Amphibio tehnologijo je Elan prvi proizvajalec, ki je uspel združiti dva profila 'camber' in 'rocker' v eni smučki. Enkratna kombinacija dveh profilov zagotavlja smučarju tako odličen oprijem na spodnji smučki kot nadzor in enostavno zavijanje na zgornji smučki. Amphibio tehnologija tako določa desno in levo smučko,'' so sporočili.

Varnost je zelo poostrena.
Varnost je zelo poostrena. FOTO: Miro Majcen

Dodali so, da sta v smučko vgrajeni še dve Elanovi inovaciji: prva je največkrat nagrajena Elanova tehnologija WaveFlex, valoviti profil, ki zagotavlja boljši upogib smuči in odličen oprijem robnikov, ter druga inovacija popolnoma integrirani sistem vezi Fusion, ki olajša vstopanje v zavoj in poveča odzivnost ob prehajanju iz robnika na robnik. V Elanu so posebej za predsednika Putina izdelali unikatne smuči, na katere so odtisnili njegovo ime. Podjetje je smuči podarilo.

Ruski minister za zveze in množične komunikacije, predsednik ruskega dela medvladne rusko-slovenske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje Igor Olegovič Ščegolev in minister za energetiko Sergej Ivanovič Šmatko sta prejela karafi s klekljano čipko umetnice Ljubice Kočica, ministrica za kmetijstvo Elena Borisovna Skrinnik pa njeno vazo s pozlačeno poslikavo.

Ostali delegati so dobili posodo 'Zlato sonce' s pozlačenim pokrovom Oskarja Kogoja, kristalno posodo za led 'Bakhos', kristalno karafo za žganje 'Omega', par kozarcev za sekt 'Bakhos' iz Rogaške, steklenica s kovinsko čipko, Anars, pladenj iz porcelana 'Catbriyur' Katje in Jureta Bricmana in par kozarcev za penino 'Energija Prana' Oskarja Kogoja. Vsi so poleg protokolarnega darila prejeli še knjigo 'Zakladi Slovenije' v ruščini.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (357)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
23. 03. 2011 07.32
Turk je pa pohištvo pri Rutarju na razprodaji kupil. So ga Kitajci naredili za Pakistance. Ti so ugotovili, da je preveč kičasto, zato ga je po nizki ceni kupil Rutar in prodal Turku.
Vid Kraljic
23. 03. 2011 07.31
nekaj se je govorilo na POP TV kolk avionov ima Putin njegova delegacija. Pa je Pahor predlagal mogoče prodajo Falcona Rusiji?
wsharky
23. 03. 2011 07.31
... 'globoko prijateljstvo' ... se spomnim enega filma 'globoko grlo' a je borutov prijatelj dobil darilo od simonce?...
hotchilipoper
23. 03. 2011 07.31
Putin zadovoljen ob obisku JAZ BI TUT BIL,ČE BI ME TAKO FUTRAL
hotchilipoper
23. 03. 2011 07.28
Putin prišel v državo globokega dolga
Peter Kralj 1
23. 03. 2011 07.27
Super, spet sem gor. A ste opazili, da se pri nekaterih člankih ne da dajati "enih" ocen?
flamengo
23. 03. 2011 07.26
Seveda je prišel v državo globokega prijateljstva. Večina politikov globoke socialne misli, ki meče delavce na cesto, je še vedno na plačilni listi KGB.
Peter Kralj 1
23. 03. 2011 07.24
A ste me brisali, ker sem napisal, da sta na slikah oba zaskrbljujoča?
cirenij
23. 03. 2011 07.23
Bolje 1000X Putin kot katerikoli ameriški. Saj nam je znano, kako minimalna je gospodarska izmenjava z ZDA Lahko pa bi absorbirali celotno slovensko gospodarstvo. Oni potrebujejo le vazalčke, kužke, ki lajajo z njimi..
Donski_Kozak
23. 03. 2011 07.20
Ne vem zakaj stereotip komunisti, rdečkarji? 70 let je bila Rusija pod komunizmom,(do leta 1990) žal... Več kot 800 let pa pod carizmom(kraljestvo,cesarstvo...) pa tega nobeden ne omenja več.
Peter Kralj 1
23. 03. 2011 07.19
Ne vem, kaj sta se pogovarjala, prav gotovo ne kaj dosti o tistem, kar piše v tem prispevku. Sta pa na posnetkih oba zelo zaskrbljujoča
Slovenc07
23. 03. 2011 07.07
+1
Rusi so ok to je naš narod, živeli slovani!!
fizelj
23. 03. 2011 07.02
+1
"Pahor je Putina označil kot prijatelja Slovenije in tudi kot osebnega prijatelja." ...pa dej Pahor zbudi se. Krave sta skupi pasla, pa kaj se
kratko in jasno
23. 03. 2011 06.51
kako znajo novinarji na široko in dolgo nakladati :-) globoko prijateljstvo , pa kaj še .... prej obisk reda radi in nič drugega.... jutri bomo čist prijateljsko spet brez plina... tale naš prelep Pahor je gojil globoko prijateljstvo tudi z Gadafijem ... pa so novinarji tudi takrat pisarili kako je oh in sploh fajn...
bunto
23. 03. 2011 06.12
-2
KGB, KGB, KGB, KGB IN SPET IN SPET. Putin je ruska mafija, ki najbolj krši človekove pravice. Mi pa ga povabimo v slo. Rdečkarji čas je da grete vsi v rusijo in tam kar ostanete z kučanom na čeku.
lustracija
23. 03. 2011 06.11
pardon, desno spodaj, v čeveljčkih
lustracija
23. 03. 2011 06.10
neko kičasto pohištvo ima naš predsednik, vsa slikca je bruh, razen tistih nogic levo spodaj;
GRAJENA
23. 03. 2011 06.09
sami komunisti
GRAJENA
23. 03. 2011 06.04
koliko je šlo denarja za ta obisk naša raja pa nima več kaj jest
srpko
23. 03. 2011 05.59
"Putin prišel v državo globokega prijateljstva" Ma kakšni prijatlji neki. Še moj svak čistokrvni slovenec pravi: "Samo ne z rusi."