Slovenija

Zaradi slabega vremena slabša poletna turistična sezona

Ljubljana, 30. 07. 2014 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slabo vreme vpliva tudi na poletno turistično sezono. V Portorožu bodo v tem mesecu zabeležili za šest odstotkov manj nočitev kot julija lani. Na Gorenjskem opažajo predvsem upad števila dnevnih obiskovalcev. Slabše rezultate beležijo tudi v slovenskih zdraviliščih.

Slabo vreme ima neposreden vpliv na poletno turistično sezono. V Portorožu bo v tem mesecu po trenutnih podatkih za šest odstotkov manj nočitev kot julija lani. V Kranjski gori ocenjujejo, da bodo zabeležili približno enako število nočitev kot v povprečju zadnjih petih let. Takšnih rezultatov, kot so jih dosegli v lanskem rekordnem poletju, pa ne bodo mogli doseči. Računajo, da bo v letošnjem juliju in avgustu okoli šest odstotkov manj nočitev kot v enakem obdobju lani.

Manj je dnevnih obiskovalcev, medtem ko slabo vreme ne zadrži tistih, ki prihajajo k njim bodisi peš po Alpe Adria poti ali s kolesi po daljinski kolesarski poti. Obisk teh gostov narašča iz leta v leto, je še razvidno iz podatkov, ki so jih zbrali na agenciji Spirit.

Zaradi slabega vremena je poletna turistična sezona slabša.
Zaradi slabega vremena je poletna turistična sezona slabša. FOTO: Thinkstock

Kislo vreme vpliva tudi na obisk zdravilišč

Dež negativno vpliva tudi na poletno turistično sezono v Termah Krka. V termah Dolenjske in Šmarješke Toplice sicer odpovedi rezervacij ne beležijo, saj je gostom na voljo kopanje v notranjih termalnih bazenih, a glede na trend rezervacij "v zadnjem hipu", ko gostje oddih rezervirajo nekaj dni pred prihodom, opažajo zaradi slabega vremena manj povpraševanj v primerjavi z lanskim toplim poletjem.

Najbolj se vpliv deževnega vremena odraža pri obisku zunanjih kopališč. V edinem julijskem vročem koncu tedna so bili zunanji bazeni polni hotelskih in dnevnih kopalcev, ob sedanjem, dlje časa trajajočem deževnem vremenu pa je število kopalnih dni in s tem tudi obiskovalcev več kot za tretjino manjše, posledično manjši so prihodki iz gostinstva. Tudi v Krkinem obmorskem centru Talaso Strunjan imajo zaradi deževnega vremena nižje prihodke v primerjavi z lanskimi.

V Thermani Laško še vedno napovedujejo več turističnih nočitev kot lansko poletje. Tudi v termalnih bazenih beležijo za 10 odstotkov več obiskovalcev kot lani, vendar pa opažajo, da ti koristijo krajše in cenejše vstope. V primeru lepšega vremena bi zagotovo dosegli še vsaj 15 odstotkov večji obisk, ocenjujejo.

V destinacijah Sava Hotels & Resorts se julijsko slabo vreme odraža na obisku zunanjih delov večjih vodnih parkov, do odpovedi rezervacij zaenkrat ne prihaja, zaznavajo pa upad povpraševanja.

Počitnice
Počitnice FOTO: Thinkstock

Po drugi strani so posledice slabega vremena v primeru Term Olimia bolj pozitivne kot negativne, saj beležijo za 25 odstotkov povečan delež dnevnih obiskovalcev savn in zaprtih bazenov ter več rezervacij namestitev kot pretekla leta. Do odpovedi rezervacij ne prihaja, se pa pozna upad dnevnih obiskovalcev na odprtem kopališču Aqualuna, ki jih je za kar 45 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

V Termah Topolšica trenutno ostajajo na približno enakem številu nočitev kot v enakem obdobju lani, a beležijo drastičen upad dnevnih obiskovalcev.

Posledice slabega vremena se kažejo tudi pri približno 25 odstotkov manjšem številu dnevnih kopalcev v termalnih bazenih Term Zreče kot v primerljivem obdobju lani. Zaradi nestanovitnega vremena gostje rezervacije sklepajo in potrjujejo dosledno "v zadnjem hipu", medtem ko število nočitev ostaja na ravni lanskega.

V Postojni več gostov

Slabo vreme je marsikaterega turista spodbudilo k obisku slovenskih znamenitosti. V Postojnski jami je bilo kar nekaj dni v juliju takih, ko je število obiskovalcev doseglo skoraj 5000 gostov, skupna številka za vse tamkajšnje znamenitosti pa se je v enem dnevu kar nekajkrat letos gibala med 7500 in 8000. Kot so pojasnili v Postojnski jami, pričakujejo, da bo letošnji julij rekorden po številu obiskovalcev v samostojni Sloveniji, a ne le zaradi vremena, temveč tudi uvajanja novosti, dviga kakovosti storitev ter dobrega trženja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dugi159
31. 07. 2014 07.20
Sej je prav bil v strunjanu na izletu umazana voda pivo pa kava 4,90 eura pivo je blo toplo mism pa ni to monaco...
TITULUS
30. 07. 2014 19.10
+1
kakšnih 6%....60% pa res
496344
30. 07. 2014 15.56
+16
A cene pa mogoce nimajo nic s tem?