Slovenija

Zaradi smrti dvojčkov kazenska ovadba proti trboveljski bolnišnici in zaposlenim. Zdravniška zbornica izvaja strokovni nadzor

Ljubljana, 06. 04. 2016 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravniška zbornica izvaja strokovni nadzor v primeru smrti dvojčkov v Trbovljah. Odvetnik staršev, ki sta jima dvojčka umrla v začetku leta pred porodom v trboveljski bolnišnici, Milan Vajda pa je vložil kazensko ovadbo proti bolnišnici in trem zaposlenim zaradi suma malomarnega zdravljenja.

Odvetnik staršev, ki sta jima dvojčka umrla v začetku leta pred porodom v trboveljski bolnišnici, Milan Vajda je potrdil, da je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo proti bolnišnici in trem zaposlenim zaradi suma malomarnega zdravljenja. Ali se bo tožilstvo odločilo za pregon, še ni znano.

Kazenska ovadba je vložena proti bolnišnici kot pravni osebi, pa tudi proti strokovni vodji bolnišnice Ani Medved, predstojniku ginekologije v tej bolnišnici Miroslavu Jurci ter proti zdravnici Maji Merkun. Ali se bo tožilstvo odločilo za pregon, še ni znano.

Porodnica je namreč 12. januarja v bolnišnici rodila dva mrtva otroka. Otroka sta umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti, medtem ko naj bi v skladu s stroko pri nosečnostih dvojčkov v eni posteljici porod opravili nekaj tednov prej.

novorojenček
novorojenček FOTO: Thinkstock

Po navedbah Vajde so omenjeni zavestno in hote odlašali s porodom, zaradi česar sta oba otroka umrla, zaradi zapoznelega poroda pa je bilo ogroženo in poslabšano tudi zdravje porodnice.

Zdravniška zbornica začela strokovni nadzor v bolnišnici

Na Zdravniški zbornici Slovenije so potrdili, da so od vodstva Splošne bolnišnice Trbovlje prejeli prošnjo za izvedbo zunanjega strokovnega nadzora nad smrtjo dvojčkov v začetku januarja. Nadzor se še izvaja. V bolnišnici so potrdili, da so za nadzor res zaprosili, do njegovega zaključka pa dodatnih informacij ne bodo podajali.

"Dokler strokovni nadzor ne bo zaključen, Splošna bolnišnica Trbovlje ne podaja nobenih informacij za javnost in pričakuje, da se javno ne izvajajo pritiski na institucijo, saj je v interesu bolnice same, da se navedena zadeva popolnoma razišče in poda objektivna strokovna ocena o delu same institucije kot tudi njenih zaposlenih," je še zapisala Barovičeva.

V bolnišnici so januarja odredili tudi notranji strokovni nadzor nad primerom, ki pa po skoraj treh mesecih še ni končan. Direktorica bolnišnice Marina Barovič za odzive danes ni bila na voljo.

Kakšna so priporočila?

V Združenju za perinatalno medicino Slovenije so navedli, da je priporočeno, da se nezapleteno nosečnost z enojajčnimi dvojčki zaključi v 36. do 37. tednu nosečnosti, pri dvojajčnih dvojčkih pa v 37. ali 38. tednu nosečnosti.

Verjetnost za smrt ploda v maternici se namreč po tem času poveča. Ker je dobrih raziskav relativno malo, je priporočilo klasificirano kot "primer dobre klinične prakse", kar pomeni, da je posamezne primere nosečnosti mogoče voditi tudi nekoliko dlje, ob intenzivnejšem nadzoru izkušenega perinatologa, so navedli v združenju.

Priporočeno je, da nosečnost z enojajčnimi dvojčki vodi perinatolog, ki ima izkušnje z vodenjem večplodne nosečnosti. Glede na organiziranost slovenskega zdravstva to pomeni na terciarnem nivoju, to je v kliničnem centru, v sodelovanju z osebnim ginekologom na primarnem nivoju.

Med vsemi nosečnosti sta v Sloveniji približno dva odstotka z dvojčki, kar je približno 400 porodov z dvojčki. Od tega je okrog 80 dvojčkov v skupni posteljici in ločeni amnijski votlini.

Pri enojajčnih dvojčkih so tveganja za smrt v maternici in v prvih sedmih dneh po porodu največja. Smrtnost takšnih dvojčkov po porodu je sedemkrat večja kot pri enoplodni nosečnosti oz. štiri- do petkrat večja kot pri dvojajčnih dvojčkih.

Vsaka nosečnica z enojajčnimi dvojčki je vodena v skladu s priporočili medicinske stroke, kar vključuje redne, standardne preglede v nosečnosti z dodatnimi ultrazvočnimi pregledi na dva do tri tedne, v primeru zapletov pa tudi preglede v ambulanti za patološko nosečnost.

Po analizah iz Nacionalnega perinatalnega informacijskega sistema so rezultati vodenja dvoplodnih nosečnosti v Sloveniji primerljivi s tistimi po svetu, kar kaže, da so v Sloveniji nosečnice, ki so noseče z dvojčki, ustrezno vodene, so še navedli v združenju na svoji spletni strani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni