Slovenija

FOTO: Zaradi snega posebno obvestilo Arso

Ljubljana, 27. 11. 2010 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./T.Š./STA
Komentarji
249

Potem ko je na primorski avtocesti zaradi sneženja vladal kaos, se je stanje umirilo. A že jutri nas čaka od 20 do 40 centimetrov novega snega, v višje ležečih krajih do 50 centimetrov. Na Arso so zato izdali posebno opozorilo.

Če imate fotografije ali videoposnetke letošnjega sneženja, jih prosim pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

Po nižinah je največ snega zapadlo v jugovzhodnem delu države, v Novem mestu so ga namerili 25 centimetrov. Več kot 20 centimetrov snega je zapadlo tudi v Kočevju in Postojni. Manj ga je v osrednjem in severnem delu države: v Ljubljani ga je zapadlo devet, v Mariboru pa šest centimetrov, navajajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Stanje se je umirilo, novo sneženje jutri

Stanje se je danes umirilo. Sneženje je že ponehalo, čez dan se bo delno zjasnilo. Ceste so povečini splužene in posute, so zapisali na prometnoinformacijskem centru. A kljub temu previdnost in strpnost ne bo odveč.

Več o stanju na cestah.

Prvo obilno sneženje je povzročilo kar nekaj nevščenosti.
Prvo obilno sneženje je povzročilo kar nekaj nevščenosti. FOTO: Damjan Žibert

Spet se bo pooblačilo v nedeljo dopoldne, popoldne pa bo sneženje spet zajelo vso državo in se ponoči okrepilo. Kot je povedal dežurni prognostik na Arsu Cedilnik, bo v nedeljo od začetka sneženja in do ponedeljka zjutraj, ko bo ponehalo, predvidoma padlo od 20 do 40 centimetrov snega, v višje ležečih krajih Notranjske, Dolenjske in Gorenjske pa lahko tudi pol metra.

Za zahodno in osrednjo Slovenijo je Arso zato za nedeljo izdal drugo najvišjo stopnjo opozorila.

Če se bodo napovedi uresničile, bo višina snega po njegovih besedah blizu rekordnih vrednosti za november.

Na vprašanje, ali je pričakovati, da se bo sneg v kratkem stopil, je odvrnil, da je naslednje sneženje z okoli 20 centimetri novega snega predvideno za torek popoldne in noč na sredo, v sredo čez dan pa bo po zdajšnjih napovedih sneg prešel v dež, je pojasnil Cedilnik. Ali se bo sneg stopil, je odvisno od temperatur in koliko bo dežja, vendar pa bo otoplitev po trenutnih napovedih, ki so zaradi časovne oddaljenosti še dokaj nezanesljive, zgolj prehodna.

Več o vremenu.

Poglejte si fotografije prvega snega v Ljubljani.

Zaradi snega brez elektrike

Na Celjskem, kjer je prenehalo snežiti v drugi polovici minule noči, sneg ni povzročil večjih težav v prometu, je pa bila ponekod motena oskrba z električno energijo.

Ob 21.30 sta se zaradi teže snega v Rogatcu prelomila dva električna droga cestne razsvetljave. Gasilci so kraj dogodka zavarovali do prihoda dežurnega elektra, ki je izklopil elektriko na zlomljenih drogovih.

Zastoj na Razdrtem
Zastoj na Razdrtem FOTO: Bralec David Bider

Nekaj čez 21. uro je prišlo do izpada električne energije na območju občine Celje, zato je na območju naselja Košnica ostalo brez električne energije približno 290 odjemalcev. Delavci elektra napako odpravljajo. Do izpada elektrike je prišlo tudi na območju občine Laško, zato je na območju naselja Jurklošter ostalo brez električne energije približno 180 odjemalcev.

Okoli 20. ure je prišlo do izpada elektrike v Sevnici. Brez električne energije je ostalo 217 gospodinjstev. Dežurni pri Elektru Sevnica so napako že odpravili. Do izpada električne energije je prišlo tudi v kraju Globoko in Dobrava v občini Brežice ter v kraju Jereslavec in Župelevec v občini Bistrica ob Sotli. Napako so že odpravili.

Policija svetuje ...

Policija svetuje, naj se vozniki na pot ne podajajo brez nameščene zimske opreme. Hitrost vozila naj zmanjšajo in prilagodijo razmeram na cesti, povečajo naj varnostno razdaljo, zavirajo pa naj postopno.

Vozniki naj prav tako ne spreminjajo smeri vožnje sunkovito, posebej pa naj bodo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica. Na pot naj se v zimskih razmerah odpravijo prej kot običajno, medtem ko naj se vozniki tovornih vozil na pot odpravijo le, če je to nujno in ob doslednem spoštovanju prometne signalizacije, še svetujejo policisti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule71
28. 11. 2010 10.58
Upam da so ŠEFI ( v cestnih podjetij ) slišal kok snega bo zapadel. Ne da se bojo spet zgovarjal da ga je kar na enkrat padel pol metra.
mamica55***
28. 11. 2010 09.02
@zzzzzzzzzz 27.11. 22:33 ne razumem kako nas lahko vedno znova preseneti sneg, pa vsako zimo ga imamo Mene nkol ne presenet, ker mam lopato zmeri prpravleno, pa mivko za posip ja pa dobro voljo . . .
omnia-man
28. 11. 2010 02.29
Pa so starejši in konzervativni ljudje dobili temo za pogovor....kolk bi bil svet lepši da bi skrbeli za druge skrbi ne pa da se pritožujemo nad vsemi možnimi, ko zapade 10 cm snega....
SteffXRP
28. 11. 2010 00.19
v glavnem, naj začneta policija in dars delati svoje delo, ker v petek ni nihče delal nič, imam dokazno gradivo za čas od 1530 do 2100 na razdalji Koper - Novo mesto. V medijih se pa hvalijo. Srečno narod, in borimo se za svoje temeljne pravice. lp
Jack Cyrus
27. 11. 2010 23.27
let it snow let it snow let ist snow :D
Jack Cyrus
27. 11. 2010 23.26
to je sam zarad tega k čakajo da zapade 10cm še bi prih 3h začel k bi do konca pršu bi blo 10cm ne pa da pr 10cm začnejo pa pol mal zmrzne pa 20cm snega pa negre ankamor
Dr.Rugelj
27. 11. 2010 22.33
In še to - policija in cestna podjetja naj opozoril občanov o problemih na cestah ne jemljejo neresno. Iz izkušenj povem , da so se smejali , ko sem jih klical in povedal , da čez cesto teče meteorna voda in to na ovinku in nagnjena na stran - pozimi pa ne tem delu še vedno prihaja do premnogih zdrsov , nesreč , ker je ta ista voda lepo zmrznila.
zzzzzzzzz
27. 11. 2010 22.33
ne razumem kako nas lahko vedno znova preseneti sneg, pa vsako zimo ga imamo
Tonček Balonček
27. 11. 2010 22.22
Če se je Patria Vehicles lahko prilagodila slovenskim poslovnim običajem, ne razumem, zakaj se vozniki ne morejo razmeram na cestah!
ognjenorezilo
27. 11. 2010 21.54
in tako bo do aprila.... spet bomo imeli eno najtoplejših zim v zadjih 49 letih... :))
tocno.to
27. 11. 2010 21.49
Vsi vozniki bi morali obvezno opraviti tečaj varne vožnje. Krasno darilo za rojstni dan ali kak drug praznik. Zdaj je pa večinoma tako, da v avtu vsi blefirajo: šofer kako obvlada sopotniki pa kako jih ni strah
Dr.Rugelj
27. 11. 2010 21.47
Poznam recimo ene 10-15 tovornjakarjev in lahko trdim , da sta mogoče le 2 taka , ki imata 100 pik - ostali pa BREZ KOMENTARJA ! Mislijo, da so edini na cesti , da imajo prednost pred vsemi , ne sekirajo se , če se malo zaletijo , ker so itak na višjem , da o opremi ne govorim - potem pa čuješ : eh te gume bodo dobre še za eno sezono - na njih pa le sledi profila,.....
Tomaž Ivanšek Tomzy
27. 11. 2010 21.26
Me zanima koliko ljudi, ki vozijo z letnimi pnevmatikami zna natakniti veerige, če jih sploh imajo v avtu...
ishtmail
27. 11. 2010 21.23
@Dragan Cvijic: Pošten poklicni voznik ve, kje se končajo njegove vozniške sposobnosti in sposobnosti njegovega vozila. In ko tak poklicni voznik gre s 40-tonskim tovornjakom v snežnem metežu v klanec, kaj to pove o njegovih vozniških sposobnostih? Prav nič. Marsikaj pa pove o njegovem intelektu - namreč da mu manjka kolešček v glavi. Če si ti poklicni voznik tovornjaka, potem en apel nate: ne prehitevaj drugih tovornjakov, ko s tem oviraš promet za sabo, in ne vozi v vremenskih razmerah, katerim ti (ali tvoje vozilo) nisi kos.
modrix
27. 11. 2010 21.14
Robberto Prilagoditi je treba okolice in stanje! Ne to, da ko prideš na avtocesta pomeni, da lahko takoj voziš 130 ... . Potem pa ni čudno, da se dogaja take stvari kot je bilo na Primorska avtocesta in sedaj še na Doljenska AC. zaradi takih k si ti in tko razmišlajo so pa pol nesreče...
Dr.Rugelj
27. 11. 2010 21.12
Že ob včerajšnjem kaosu - KJE SO BILI POLICISTI ???...na licu mesta bi morali kaznovati vse , ki niso imeli predpisane opreme !!! ...kot drugo - zakaj veljajo drugačna pravila za tovornjakarje in tiste na Primorskem ???
Robberto
27. 11. 2010 20.56
Prilagoditi je treba okolice in stanje! Ne to, da ko prideš na avtocesta pomeni, da lahko takoj voziš 130 ... . Potem pa ni čudno, da se dogaja take stvari kot je bilo na Primorska avtocesta in sedaj še na Doljenska AC.
ORF1
27. 11. 2010 20.55
teh max.5 cm snega se ne bojim, vec ga nebo.
Dragan Cvijic
27. 11. 2010 20.53
ishtmail , izločanje za tovorna vozila ni več obvezno , drgač pa pojma nimaš o tovornih vozilih da take bedarije pišeš. Probaj ti spelat 40ton enkrat pa pol komentiri , ampak verjetn si še za osebno vozilo bolj slab voznik pa zdele čez poklicne voznike udrihaš. Ob tako hudih padavinah kot so bile in se še napovedujejo je taka blokada prometa čist normalna vsepovsod po svetu.
damirg@email.si
27. 11. 2010 20.47
za 24 kur so vsi državni organi krivi, samo vozniki ne.