Slovenija

FOTO in VIDEO: Največ škode v sadovnjakih: ponekod je uničenih okoli 90 odstotkov

Ljubljana, 28. 04. 2016 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Za konec aprila nenavadno obilno sneženje je botrovalo nevšečnostim po večini države. Pod težo snega so se podirala drevesa in lomile veje – poglejte si hitri posnetek sneženja, ki je povzročilo tudi prekinitve električnih vodov. Ponekod so še vedno brez elektrike. Pozeba in sneg sta ponekod uničila tudi 90 odstotkov pridelkov.

Več videovsebin
  • Tako so se drevesa upogibala pod težo snega
    00:26
    Tako so se drevesa upogibala pod težo snega
  • Škoda na sadovnjakih v Selnici ob Dravi (Vir: Aleš Žunko)
    00:38
    Škoda na sadovnjakih v Selnici ob Dravi (Vir: Aleš Žunko)
  • Iz SVETA: Aprilski sneg prinesel številne težave
    02:07
    Iz SVETA: Aprilski sneg prinesel številne težave
  • Iz SVETA: Sneg podiral drevesa
    00:54
    Iz SVETA: Sneg podiral drevesa
  • Iz SVETA: Nočno dogajanje na slovenskih cestah
    02:01
    Iz SVETA: Nočno dogajanje na slovenskih cestah
  • Iz SVETA: Gasilci so imeli polne roke dela
    02:07
    Iz SVETA: Gasilci so imeli polne roke dela
  • Iz SVETA: Podrta drevesa in neprevozne ceste
    02:04
    Iz SVETA: Podrta drevesa in neprevozne ceste
  • Iz SVETA: V sadjarstvu ogromna škoda zaradi pozebe
    02:10
    Iz SVETA: V sadjarstvu ogromna škoda zaradi pozebe
  • Iz SVETA: Smučanje na Voglu
    01:39
    Iz SVETA: Smučanje na Voglu
  • Iz 24UR: Aprilski sneg povzročil veliko težav
    03:26
    Iz 24UR: Aprilski sneg povzročil veliko težav
  • Iz 24UR: Razmere na cestah se umirjajo
    02:40
    Iz 24UR: Razmere na cestah se umirjajo
  • Iz 24UR: Na Štajerskem velika škoda zaradi zmrzali
    02:16
    Iz 24UR: Na Štajerskem velika škoda zaradi zmrzali
  • Iz 24UR: Škoda bo znana v naslednjih dneh
    02:40
    Iz 24UR: Škoda bo znana v naslednjih dneh
  • Iz 24UR: Koliko snega je zapadlo?
    01:56
    Iz 24UR: Koliko snega je zapadlo?
  • Iz 24UR: Na Voglu znova odprli smučišče
    01:58
    Iz 24UR: Na Voglu znova odprli smučišče
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj se dogaja z vremenom?
    12:40
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj se dogaja z vremenom?
Zaradi velike količine novega snega se predvsem na območju Julijskih Alp povečuje nevarnost snežnih plazov, ki bo v petek velika oz. četrte stopnje.

Sneg, ki je v sredo pobelil dobršen del Slovenije, je povzročil precej težav. Gasilci so imeli polne roke dela vse od Nove Gorice do Ptuja in Novega mesta, kjer so posredovali več kot 170-krat. Moker sneg še vedno lomi veje, v gorah pa je velika nevarnost snežnih plazov.   

Po podatkih republiškega centra za obveščanje je posebej dolg seznam podrtih dreves in polomljenih vej za Štajersko, Gorenjsko in Koroško. Veliko težav so imeli na Celjskem in Mariborskem ter na širših območjih Kranja in Slovenj Gradca, pa tudi v Ljubljani. Padla drevesa in veje so povzročile zapore regionalnih in lokalnih cest, dodatne nevšečnosti so na Koroškem in Štajerskem povzročale prekinitve v dobavi električne energije.

Na cestah in ob cestah je še veliko odlomljenih vej, ki so klonile pod težo mokrega snega.
Na cestah in ob cestah je še veliko odlomljenih vej, ki so klonile pod težo mokrega snega. FOTO: Miro Majcen

Največ snega zapadlo na Gorenjskem in Koroškem

Na območju MOL je v intervencijah sodelovalo približno 250 gasilcev. Ceste so začeli plužiti v sredo ob 21.30, opolnoči pa so začeli tudi s strojnim čiščenjem površin za pešce. V akciji je sodelovalo 95 ljudi, ki so upravljali 25 čelnih plugov, 19 strojev in 12 poltovornih vozil.

Največ snega so namerili na Gorenjskem in Koroškem. Na Koroškem, kjer je zjutraj spet začelo snežiti, je zapadlo do 30 centimetrov snega v nizko ležečih predelih, v višje ležečih pa tudi 50 centimetrov snega.

Vreme bo v prihodnjih dneh ostalo hladno za ta letni čas, vendar bo po nižinah sneg verjetno že kmalu pobralo. Na agenciji za okolje nestalno vreme z manjšimi padavinami pričakujejo tudi v petek in soboto, v nedeljo pa naj bi deževalo po vsej državi. Temperature se bodo po zimski sredi vrnile krepko nad ledišče.

Ceste prevozne, a previdnost ni odveč

Ker se je sneg oprijemal cestišč, ponekod pa je nastajala poledica, se je zgodilo več prometnih nesreč.

Danes so se razmere v prometu normalizirale, poroča prometnoinformacijski center. Promet po avtocestah poteka tekoče, previdnost pa ostaja na ostalih cestah zaradi ponekod podrtega drevja oz. vejevja.

Prelaz Vršič je zaradi snega zaprt. Zaprte so tudi ceste Predmeja - Lokve, Dragarji - Medvedjek - Draga ter Mojstrana - Vrata, od slapa Peričnik dalje.

Izogibajte se hoji po gozdu

Ker v gozdovih drevesa še vedno pokajo pod težo snega, so na priljubljeni pohodniški točki v Ljubljani - Šmarni gori - izdali opozorilo. "Obiskovalce prosimo, da se danes oziroma zaenkrat izogibajo hoje po gozdu. Veje pokajo, drevesa padajo. Jutri zagotovo ne bomo odprli ob uri, ampak šele takrat, ko bo varno," so zapisali na svoji Facebook strani.

Takole je bilo danes na Šmarni gori.
Takole je bilo danes na Šmarni gori. FOTO: Gostilna Ledinek Šmarna gora

V Mariboru pa so zaprli parke. Nekatere veje so bile namreč visoko v krošnjah polomljene, kar je predstavljalo nevarnost za sprehajalce, so zapisali v Snagi. Zadrževanje pod krošnjami je v takšnih okoliščinah smrtno nevarno, so opozorili. Občani naj nevarnosti ne podcenjujejo in naj ne hodijo v parke, so pozvali.

Brez elektrike še vedno več tisoč odjemalcev

Zaradi sneženja in lomljenja dreves je bilo zjutraj na območju Elektra Ljubljane brez elektrike okoli 4000 odjemalcev, med drugim na območju Domžal, Kamnika, Vrhnike, Trbovelj, Cerknega, Idrije in Tolmina. Elektro Ljubljana je danes do 17. ure odpravil okvare. Zaradi posameznih stikalnih manipulacij pa bo lahko ponekod danes in v petek še prišlo do prekinitev dobave električne energije, so sporočili.

Tudi na območju Črne na Koroškem, Ravnah, Vuzenici in Dravogradu je brez elektrike bilo okrog 3000 odjemalcev. Ob 14.30 je bilo na območju Elektra Celje motenih 314 odjemalcev, oziroma 55 transformatorskih postaj. Od tega je bilo na posameznih distribucijskih enotah motenih:
DE Slovenj Gradec: 242 odjemalcev; 33 transformatorskih postaj (večina na območju Raven in Mežiške doline - Koprivna)
DE Velenje: 58 odjemalcev; 18 transformatorskih postaj  (na območju Logarske doline)
DE Celje: okvare na omrežju so odpravljene
DE Krško: 14 odjemalcev; 4 transformatorske postaje

Dežurne ekipe Elektra Celje so na terenu in se trudijo odpraviti okvare na daljnovodih. Vsem odjemalcem se opravičujejo za izpade in motnje pri dobavi električne energije.

Na Elektru Primorska so pojasnili, da je pri njih brez oskrbe z električno energijo približno 500 odjemalcev na območju Cerknega, Idrije in Tolmina, delovne ekipe pa so na terenu.

Na terenu je po navedbah Mestne občine Ljubljana več kot 100 Snaginih delavcev, ki v sodelovanju z ekipami podjetja Tisa odstranjujejo drevje in čistijo javne površine.
Na terenu je po navedbah Mestne občine Ljubljana več kot 100 Snaginih delavcev, ki v sodelovanju z ekipami podjetja Tisa odstranjujejo drevje in čistijo javne površine. FOTO: Miro Majcen

Ne sneg, več škode na sadnih nasadih je povzročila pozeba v začetku tedna

Bolj kot sredino sneženje, ki je z lomom mladega rastja pod težo snega naredilo manj škode, je posavske, dolenjske in belokranjske sadjarje ter vinogradnike prizadela pozeba v začetku tedna. V Posavju in vzhodni Sloveniji lahko zato govorijo o eni največjih pozeb v sadnih nasadih v zadnjih letih, je ocenil direktor krškega Evrosada Boštjan Kozole.

Povedal je, da je bila pozeba v vzhodni Sloveniji najmočnejša v začetku tedna, ko se je jutranja temperatura ponekod spustila do šest stopinj Celzija pod ničlo in v določenih sadovnjakih povzročila tudi do stoodstotno škodo. Veliko pozebe je bilo tudi v vinogradih, dodatno škodo je povzročilo sneženje, ponekod pa je padala tudi toča. Škoda, ki se ni še povsem pokazala, bo znatna, na njeno oceno pa bodo morali počakati še več dni, je dodal Kozole.

KGZS: Uničenih je tudi do 90 odstotkov nasadov

KGZS bo prve podatke o škodi, ki sta jo v kmetijstvu in gozdarstvu v minulih dneh naredila sneg in zmrzal, predstavila na novinarski konferenci, ki jo bomo ob 14. uri prenašali tudi na naši spletni strani.

"Priča smo podnebnim spremembam in njenim posledicam. Vsako leto doživimo naravno katastrofo v kmetijstvu  pogoste suše, moče, poplave, imeli smo močan žledolom. Letos na začetku pomladi smo imeli pozebo, zdaj pa še sneg," pa je povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice (KGZS) Cvetko Zupančič.

Kmete je najbolj prizadela pozeba, ki je bila najmočnejša v severovzhodni Sloveniji, izpostavljeni pa sta bili tudi osrednja in južna Slovenija. "Največ škode je nastalo v sadjarstvu, kjer je pozeba uničila okoli 90 odstotkov cvetov, podobno je tudi v vinogradništvu," je dejal Zupančič. Precejšnja je tudi škoda na področju poljedelstva. Kmetje so že posadili krompir, koruzo, tudi oljno ogrščico, kar bo propadlo, je pojasnil Zupančič. 

A ne le pozeba, tudi sneg je povzročil škodo, predvsem na sadnem drevju. Večje jablane so podrte, je pojasnil predsednik KGZ. 

Kakšna bo škoda v evrih, za zdaj še ne morejo oceniti, saj se ta še ocenjuje. Na terenu so tudi zavarovalnice. Po njihovih podatkih je uničenih od 80 do 90 odstotkov pridelkov. Na zbornici sicer kmete pozivajo, naj prijavijo škodo. 

V Črneči vasi je sneg pobelil vse vinograde.
V Črneči vasi je sneg pobelil vse vinograde. FOTO: Matej Kuhar

Spomladanske pozebe pestijo tudi kmete v Pomurju, kjer je po ocenah murskosoboškega zavoda Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije največ škode nastalo na vinogradih pa tudi na sadnem drevju. Prizadete so vse vrste sadja, tako na nižinskem delu pokrajine kakor v višjih območjih.

V Pomurju je pozeba prizadela tudi poljščine, predvsem vznikle buče, krompir in koruzo, vprašanje pa je, kako bo pozeba delovala na oplodnjo ozimnih žit, ker so le te v klasenju, in kaj se bo zgodilo s cvetočo oljno ogrščico in zelenjadnicami.

Sneg nekaj škode povzročil tudi v gozdovih

Zaradi snega je nekaj škode nastalo tudi v gozdovih. Prizadeti so predvsem listavci do nadmorske višine 700 metrov, v osrednji in severni Sloveniji pa je poškodovano tudi drevje v nižinah. Finančna škoda še ni znana, so povedali za Zavodu za gozdove Slovenije. 

V listnatih gozdovih v višjih legah ni toliko škode, saj listi še niso povsem odprti. Pod 700 metri nadmorske višine pa so drevesa že ozelenela, zato bo tam škoda večja. Cvetko Zupančič, KGZS

V osrednji in severni Sloveniji je več snega padlo tudi v nižinah, zato je drevje poškodovano tudi tam, drugod pa predvsem v razmeroma ozkem višinskem pasu od 500 do 700 metrov.

Večinoma gre za poškodbe posamičnih dreves, zlasti ob gozdnem robu in prometnicah, kjer ima drevje asimetrične krošnje. Sneg je potlačil tudi mladovja, ki se bodo pozneje večinoma vzravnala.

Zaradi poškodovanih dreves ob prometnicah bo precej dela z odpiranjem gozdnih cest, ocena finančne škode pa bo možna v prihodnjih dneh, ko bodo zbrali več informacij o obsegu omenjenih poškodb, so pojasnili na zavodu.

Snegolom konec aprila - 17
Snegolom konec aprila - 17 FOTO: Miro Majcen

Strokovne službe na terenu ocenjujejo škodo

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je povedal, da so strokovne službe že na terenu in da bo ocenjevanje škode potekalo še nekaj dni. Osredotočeni so predvsem na sadovnjake in trto, v nekaterih delih Slovenije pa tudi na poljščine.

Za torek je že sklical srečanje predstavnikov zavoda za gozdove, KGZS, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije ter uprave za zaščito in reševanje. "Pričakujem, da bomo imeli takrat na razpolago bolj natančne informacije," je povedal.

Na terenu je tudi državna sekretarka Tanja Strniša, ki je obiskala Dolenjsko. "Ugotovila je, da gre za pozebo, kakršne v zadnjih desetletjih v Sloveniji ni bilo," je povzel Židan in za prihodnje dni napovedal dodatne obiske na terenu.

Dobil je tudi začasne podatke zavarovalnic, ki kažejo, da je število zavarovanih hektarjev v vinogradih in sadovnjakih do neke mere primerljivo s podatki zadnjih nekaj let, med kmeti, ki so zavarovali svoje pridelke, pa jih je 80 odstotkov zavarovalo tudi škodo zaradi pozebe, je še povedal minister.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (303)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki30
29. 04. 2016 16.52
+1
Kazen....ker niste volil sds...pa to.
glej ovega
29. 04. 2016 12.09
+3
Obiska Nata se je obrestoval...3 preleti inp oglej skodo...povezano je bilo z povabilom Putina..to so bli ukrepi Nata oz Bruslja..ce ne vrjamete..chemtrail-haarp..kako deluje..in kaj z njim dosezejo..lp
BOZICEKSLO
29. 04. 2016 10.34
+1
Posekat in nove posadit.
Skunk Works
29. 04. 2016 09.01
+3
Skoda domacega sadja, bo drzava pomagala ljudem???
kameltrajbar
29. 04. 2016 13.46
+1
Skunk Works
29. 04. 2016 15.12
+1
relos
29. 04. 2016 08.24
+1
podnebne spremembe so spet udarile, točno tako kot je bilo napovedano, in še bodo vedno bolj...se bo treba navaditi, kot smo se navadili in toleriramo vzroke podnebnih sprememb (živinoreja, potrošništvo, nafta), saj se jim ne moremo odpovedati.
korintos23
29. 04. 2016 08.46
+0
V našem koncu tega ni bilo 30 let in še več, enkrat pa se narava poigra z nami!
vatikan
28. 04. 2016 21.59
-37
Na naslednjih predčasih volitvah raje dvakrat premislite koga boste volili. Ali še vedno rdečo buržoazno svojad, katere rezultate lahko prebiramo danes, tukaj, zdaj. Ali stranko SDS, stranko našega Očeta Naroda Janeza Janše!
korintos23
29. 04. 2016 08.50
+7
nicor
29. 04. 2016 09.49
+0
batman1972
28. 04. 2016 21.58
+9
NO ZEJ PA LEZITE TEM PO... IM AMERIČANOM V ZADNJO ŠPRANJO IN JIM LIŽITE ORGANE KRE..I DE..BILNI. HVALA JIM REČTE K BOMO GSO ZEJ JEDL K ŽIVALI SAM ŠE MAL BL SLABŠE!! ,
Verbena
28. 04. 2016 21.49
+18
Ni kaj..prav lepo je, če se narava že pred svojim časom prebuja....si pač mislim...zima se je poslovila, prihaja čas ozelenitve, cvetenja...a kaj, ko se ponavadi vedno pokaže, da vse zahteva svoj čas...sej so znane pozebe, ko je zaradi pretoplih začetnih mesecev leta, vse prej pognalo in tudi v začetku maja potem vzelo !!...sem ravn danes zvedela, da je zapadlo v času okrog 20 maja, leta 1968, čez 30cm snega...torej ni včerajšnja zgodba nč novega...včas tudi tisti trije ledeni možje zime niso znal odgnat... če je človek v stanju koga prelisičit , ostaja proti naravi nemočen, ta daje in zahteva svoje !!!
iGURT
28. 04. 2016 21.54
+5
Jaz bom z sadikami počakal Zofko, potem pa gredo na vrt.
staridida
28. 04. 2016 21.49
+4
To je vse, ker nimamo več tiste akcije, ko smo jo imeli pod Yugo-NNNP.....
Kukulkan
28. 04. 2016 21.38
-19
Spet bodo kmeti dobili odškodnino od države, to je blagajne ki je filajo delavci v industriji za 650 evrov plače
Skunk Works
28. 04. 2016 21.44
+24
kje pa ti živiš? hvali jezusa, da kmetje dobijo subvencije, sicer bi bila hrana petkrat dražja v trgovinah, zamisli si v tem primeru lakoto v sloveniji.Sicer pa, ogromno je zapuščenih kmetij po sloveniji in imate priložnost iti bogatiti na kmete, če je to tako kot pravite in še eko boste pridelovali
Skunk Works
28. 04. 2016 21.45
+4
Verbena
28. 04. 2016 21.50
+9
..prvič mora bit kmet zavarovan in veliko jih ni, ker so premije kar visoke !!!....
Kukulkan
28. 04. 2016 21.54
-13
kje pa ti živiš in vidiš zapuščeno kmetijo? Cel sistem je skurupiran in da kmeti poslujejo kk treba? To mi ne boš govoril. Rajš kupujem Austrijske, Mađarske, Špamske, Italijanske....pridelke ki je tud pod EU standardu pa še korupcije ne, vsaj tiste ki je v skladu z zakonom
Skunk Works
28. 04. 2016 21.56
+3
bravo, kar tako naprej, pesticide uživaš itd
iGURT
28. 04. 2016 21.57
+12
Boljše da ješ naša jabolka kot jabolka ki potujejo sem iz Španije.
Skunk Works
28. 04. 2016 21.58
+4
iGURT
28. 04. 2016 21.08
+7
V Selnici ob Dravi (na posnetku), so lansko leto posadili 47.800+ novih sadik jablan več različnih sort. - Letos bi se ta prvič obirala.
metronom
28. 04. 2016 21.20
-3
metronom
28. 04. 2016 21.20
+2
iGURT
28. 04. 2016 21.25
+1
facebook.com/kzselnica/posts/968552273260403
iGURT
28. 04. 2016 21.32
+5
Polomilo je konstrukcijo, polomilo je drevesa, kolikor jih ni polomilo jih je pa mraz uničil
Skunk Works
28. 04. 2016 21.01
+13
Kaj bi se sekirali, sploh v JS, glavno da je plača redna na bankomatu.....bomo še pa kak puf vzeli pa bo, ...kaj bi to, 32 ali 33 ali 35 meljard....., vse je ista figa,samo cifra.......saj vidite kako lepo deluja naša razvojna paradigma z JS kot gonilom razvoja.....
semtam89
28. 04. 2016 21.07
+16
ne govori da je JS nepomemben... kdo bi ti izdal gradbeno dovoljenje in ti zaračunal za to, kljub temu da ga plačuješ, kdo bi ti potem prišel naredit inšpekcijski nadzor in te oglobit, kdo bi pobiral trošarine, komu bi šli vsi ti pobrani davki,...
Verbena
28. 04. 2016 21.52
+2
.....ločte že 1x kaj je JAVNI SEKTOR in kaj je JAVNA UPRAVA !!!....vsej kot se zaenkrat še opredeljuje ...
Antipolitik
28. 04. 2016 20.56
+13
Kaj se sploh sekiramo? Itak vso sadje uvozimo iz tujine, naše pa konča bog ve kje.
ONniON
28. 04. 2016 20.36
+9
sredi maja pridejo migrantje, vlada naj odstopi, dela v škodo prebivalcev
piko112
28. 04. 2016 20.35
+5
Hrana bo draga letos
ZKL (zdrava kme?ka logika)
29. 04. 2016 08.07
satan_SLO
28. 04. 2016 20.32
+24
GSO Monsanto,geo engineering,rotchild,haarp weather,chemtrails itd...googlaj ;)
Tom Roblek
28. 04. 2016 19.21
+0
zdej pa fajn pridejo štromarji, ane?
CastrumFF
28. 04. 2016 18.55
-12
90%,100%.... koga briga?
FesterAdams
28. 04. 2016 19.36
-1
hotchilipoper
28. 04. 2016 18.39
+9
Bomo pa letos na refošku
BaGr67
28. 04. 2016 18.25
-11
Evo...pa bodo spet nekateri jamral...In evo subvencije na plano, ko pa je letina pa ne šmirglajo nobenga...raje vse stran zmečejo, kot da bi za tiste, ki nimajo dal..!!!
Dinho8O
28. 04. 2016 20.49
+5