VIDEO: Hilda Tovšak naj bi bila med pridržanjem tudi na psihiatriji

Kriminalisti so zaradi suma gospodarske kriminalitete opravili 34 hišnih preiskav. Pridržali so deset ljudi, od tega so jih šest že izpustili, ostali štirje pa so še vedno pridržani. Med pridržanimi je še vedno tudi Hilda Tovšak, ki naj bi jo med pridržanjem odpeljali v psihiatrično bolnišnico.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Aretirana Hilda Tovšak

Hilda Tovšak v spremstvu kriminalistov. (Foto: POP TV)

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so na podlagi odredb okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu opravili 34 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na območju ljubljanske, celjske in novomeške policijske uprave.

Pri preiskavi je sodelovalo 88 preiskovalcev NPU in kriminalistov ter policistov s policijskih uprav Ljubljana, Celje in Novo mesto. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

Kriminalisti preiskujejo sum, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. Pojasnili so, da so bile današnje aktivnosti zaključek prve faze policijske preiskave, v okviru katere preiskujejo sume kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, za kateri je predpisana kazen do pet let zapora. Danes so iskali materialne dokaze, ki se bodo uporabili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Prostost so odvzeli desetim osebam – šestim z območja PU Celje, enemu s PU Novo mesto, dvema s PU Ljubljana in enemu tujemu državljanu. Šest pridržanih so že izpustili.

Hilda Tovšak

Preiskovalci so bili tudi pri nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak. (Foto: Damjan Žibert)

Med pridržanimi tudi Hilda Tovšak

Preiskovalci so bili tudi pri nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak, kar je za 24ur.com potrdil tudi njen odvetnik Boris Kanduti. Pojasnil je, da zadevo težko komentira, saj se mora najprej seznaniti z očitki Tovšakovi, gradivo, ki ga je pridobil, pa je bolj obsežno. Na vprašanje, ali gre za nečedne posle v Vegradu, pa je odgovoril, "da tega ne bi mogel reči." Zvečer je potrdil, da Tovšakova ostaja v priporu tudi čez noč.

Boris Kanduti

Boris Kanduti, odvetnik Hilde Tovšak. (Foto: Kanal A)

V oddaji 24UR OB ENIH so poročali, da naj bi šlo po neuradnih informacijah za prekupčevanje z gradbenimi delavci za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. V posel naj bi bilo povezanih omenjenih deset oseb – delavci so delali za majhen denar, organizatorji pa so si izplačevali visoke provizije.

Po njihovih informacijah naj bi preiskava potekala tudi na Alstomu, dobavitelju tehnološke opreme za šoštanjski Teš 6.

V oddaji 24UR pa so poročali, da naj bi bil v sumljive posle s svojo ženo vpleten tudi Matjaž Tovšak, sicer sin Hilde Tovšak.

Tovšakova tudi na psihiatriji?

V oddaji 24UR ZVEČER pa so poročali, da so kriminalisti Tovšakovo odpeljali v Maribor, še prej pa naj bi se ustavili v psihiatrični bolnišnici v Vojniku, ker naj bi Tovšakova dobila napad tesnobe. Jutri jo bo zaslišal preiskovalni sodnik.

Sindikalist Srečko Čater, ki je zastopal delavce Vegrada, je za 24UR ZVEČER komentiral, da naj bi Tovšakova kljub stečaju Vegrada še naprej opravljala dejavnosti, ki so povezane z aktivnostmi Vegrada. Hkrati je prepričan, da je Tovšakova, ki se sodnih obravnav, povezanih z drugimi kaznivimi dejanji, ne udeležuje zaradi bolezni, v resnici povsem zdrava.

Sam nima nobenega upanja, da bo Tovšakova kadar koli pravnomočno obsojena, če pa se bo to zgodilo, bo – kot pravi sam – tisti trenutek postal najsrečnejši človek na svetu.

"Trgovali" naj bi z delavci

Kot neuradno poroča spletni Večer, naj bi Tovšakova prek svojega podjetja Slavc, d. o. o., ki je registrirano na naslovu Šentilj pod Turjakom, skupaj s preostalimi osumljenci "trgovala" z delavci varilci, ki delajo v Tešu.

Pridržani tuji državljan naj bi bil Poljak, ki naj bi Tešu do zdaj pošiljal varilce iz Poljske.

Tovšakova in preostali osumljenci naj bi poljske varilce poskušali izriniti iz Teša in jih nadomestiti s srbskimi. Pri tem naj bi si izmenjavali podkupnine, provizije, poslovna sodelovanja pa naj bi se odvijala brez pogodb. Nekaj varilcev naj bi že prišlo iz Srbije v Slovenijo, nadaljnji prihod pa je zdaj prekinila policija.

V svoje žepe bi lahko pospreavili več sto tisoč evrov, a jih je predčasno ustavila policijska preiskava. Koliko denarja so dejansko pridobili na ta način pa policija še preiskuje.

Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 975
resslovenka 01.03.2013 20:18:46
Pa še to. Dobila je napad tesnobe. Ma, ja. Koliko tovrstnih napadov so preživeli izigrani Vegradovi delavci , dobavitelji in kooperanti? Se jim je bilo res za zmešat, ko jih tako brezsramno ogoljufala. Pa saj ni sama v tej sramoti. Da je le pokraden denar na varnem. Vsa "tesnoba" jo bo minila, ko se zadeva spet malo poleže.
Več komentarjev