Slovenija

'Oboroženi' vinjetni nadzorniki

Ljubljana, 18. 06. 2008 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
43

Uporabo vinjet bo v super kombijih preverjalo 90 "vinjetnih policistov", ki bodo imeli tudi solzivec za samoobrambo. Ceste, kjer bodo obvezne, bodo označene.

Dela na cestninski postaji Vransko. Nastajajo zastoji, stanje okoli 14.30 ure.
Dela na cestninski postaji Vransko. Nastajajo zastoji, stanje okoli 14.30 ure. FOTO: Promet.si

Na cestninskih postajah bo zaradi prilagajanja novemu cestninskemu sistemu predvidoma do konca junija občasno oviran promet, ponekod že nastajajo daljši zastoji. Dela zaobjemajo postavitev nove prometne signalizacije, talnih označb in ostale prometne opreme. Prva faza ne predvideva gradbenih ukrepov, rušenje cestninskih postaj in otokov na glavnih/sredinskih prometnih pasovih avtocest in hitrih cest ter ureditev odvodnjavanja in vozne površine v normalni avtocestni profil, je predvideno v drugi fazi, ki naj bi se začela konec poletja.

Prva pošiljka, okoli 500.000 vinjet, je že na prodajnih policah na cestninskih postajah, na bencinskih servisih Petrol in OMV Slovenija, v Kompasovih prodajalnah, v Tobačni 3dva, Delu prodaji, Pošti Slovenije in na AMZS. V tujini bodo vinjete naprodaj na vseh večjih prodajnih mestih bencinskih servisov.

Ceste bodo označene

Veljati bodo začele s 1. julijem, obvezne bodo za vožnjo po vseh slovenskih avtocestah in hitrih cestah, ne glede na njihovo dolžino. Uporaba bo obvezna tudi za vožnjo po avtocestnih odsekih, na katerih do sedaj ni bilo cestninskih postaj. Avtoceste in hitre ceste bodo do 30. junija označene z ustrezno prometno signalizacijo, ki vas bo opozarjala, da vstopate na cesto, kjer je obvezna uporaba vinjete.

Predvideni avtocestni odseki z obvezno uporabo vinjet
Predvideni avtocestni odseki z obvezno uporabo vinjet FOTO:
V prekršku boste, če vinjete na določenih cestah ne boste imeli, če boste imeli ponaredek, ali če boste imeli na avtomobilu vinjeto za motoriste.

Predvidoma 90 ''vinjetnih policistov'' bo uporabo vinjet nadzorovalo v 20 sivo srebrnih kombijih, z napisom Dars na strehi. Vozila s signalnimi modrimi lučmi in sireno na strehi bodo imela nadstandardno opremo, dizelski motor z najmanj 120 kilovatov moči, štirikolesni pogon, regulator hitrosti, sistem proti zdrsu pogonskih koles, parkirne senzorje na sprednjem in zadnjem delu, klimatsko napravo za vozniški in potniški del ter posebno pisarniško opremo (s pultom in blagajno) v srednjem delu vozila. Nadzorniki bodo celo "oboroženi", saj bo moral dobavitelj vozil med opremo uvrstiti tudi plinske razpršilce s solzivcem za samoobrambo.

Vinjetnim nadzornikom bodo pri preverjanju uporabe vinjet pomagali tudi policisti, cariniki in prometni inšpektorji. Prvi nimajo pooblastil, da bi vas ''potegnili'' z avtoceste, vendar pa lahko speljejo promet na počivališče ali bencinsko postajo, kjer lažje ugotovijo, če imate nalepko. Prisotni bodo tudi na avtocestnih priključkih in cestninskih postajah, prav tako vam bodo lahko, če bodo med vožnjo ugotovili, da vinjete nimate, na dom poslali položnico. Imeli bodo namreč vpogled v seznam registriranih vozil in njihovih lastnikov. Seveda boste tudi pri njih lahko kupili vinjeto, a če se boste srečali z njimi, bo verjetno že prepozno. Globo vam bodo namreč že izrekli, saj bodo prisotni zgolj na cestah, kjer bodo vinjete obvezne. Več o pooblastilih cestninskih nadzornikov ...

Levo zgoraj na vetrobranskem steklu

Kazen za neuporabo vinjete bo od 300 do 800 evrov. V primeru kršitve bodo nadzorniki praviloma izrekli globo v višini 300 evrov (150 evrov v primeru plačila v osmih dneh), višje kazni so predvidene v izjemnih primerih, izreče pa jih sodišče. Vinjeto je treba nalepiti na vetrobransko steklo na levi strani zgoraj, kakor opisujejo tudi navodila na hrbtni strani. Na Darsu menijo, da je tako najlažje vidna cestninskemu nadzorniku. ''Vsekakor pa ne bo nič narobe, če je nameščena tudi na primer v bližini vzvratnega ogledala, če ta del ni zatemnjen,'' so pojasnili.

Polletne preluknjane, letne s fiksnim datumom

''Vinjetni policisti'' bodo v novih kombijih na ceste zapeljali najkasneje 180 dneh po podpisu pogodbe z izbranim dobaviteljem.

Letos bodo zelene, prihodnje leto pa oranžne barve. Cena polletne je 35 evrov, za letno pa bo treba odšteti 55 evrov. Vozniki motornih koles bodo morali za polletno odšteti 17,50 evra in za letno 27,50 evra. Polletna vinjeta bo veljala šest zaporednih mesecev, ne glede na datum nakupa. Torej, če jo boste kupili 1. julija, bo veljala do konca leta, če pa jo boste kupili novembra, do aprila. Ob nakupu morate prodajalcu povedati, kdaj jo boste začeli uporabljati, tako da bo preluknjal pravilen datum. Konec novembra bodo začeli prodajati letne vinjete, ki bodo veljale od 1. decembra 2008 do 31. januarja 2010, torej polnih 14 mesecev. Slednje ne bodo preluknjane, datum njihove veljavnosti bo fiksen. Leta 2010 namreč prometno ministrstvo načrtuje uvedbo elektronskega cestninjenja tudi za avtomobile.

Kako vrniti ABC tablico ali Darsovo kartico?

Vozniki, ki za plačilo cestnine uporabljate ABC ali Darsovo kartico, lahko elektronski medij vrnete kadar koli. Družba za avtoceste (Dars) bo vrnila neporabljeni del vplačanega zneska in morebitno vrednost elektronske tablice, če ni starejša do sedmih let. Vrednost ABC tablice se vsako leto zniža za 2,38 evra, kar pomeni, da boste za tablico mlajšo od treh let prejeli 11,89, za mlajšo od šest let pa 4,76 evra. Tablico lahko osebno oddate in izpolnite obrazec na Cestninskem uporabniškem centru v Ljubljani, lahko pa jo tudi pošljete s priporočeno pošto na naslov: DARS d.d., Cestninski uporabniški center, Grič 54, 1117 Ljubljana – Dravlje. Če boste kartico poslali po pošti, vas bo storitev stala okoli dva evra. Podrobnejše informacije lahko dobite tudi na brezplačni številki 080/15-03 ali stacionarni 01/518-83-64.

Vračanje za ABC
Vračanje za ABC FOTO: Dars
Obrazec za vračilo elektronskega medija

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Zabukovec
28. 06. 2008 12.17
Če bo nadziranje takšno, da me ne bo motilo ali oviralo, nimam nič proti tudi če ga DARS izvaja s pomočjo "Patrije". V nasprotnem primeru, pa ... Ne bom trpel nikakršnih oviranj, zaustavljanj, spraševanj in kaj vem kaj še vse si bo ta banda izmislila. Dokaz, da vinjeto imam je nalepljen na predpisanem mestu in to je to. Vsako motenje mojega življenskega prostora in časa bom branil predvsem z zelo lepimi izrazi na račun bande, ki mi omejuje moje osebne pravice. Vzrok zakaj imam vinjeto je znan. vinjeto imam zato, da se mirno, varno in dovolj hitro vozim po cestah, ki jih je Darsova banda spackala po naši Sloveniji in na račun katerih se ob dobro založenem koritu pase cel kup takih in drugačnih strokovnjakov, ki jih najbrž ne zastonj podpira sama država. Torej !!!!!!!!!!!!! nadzorniki vseh vrst pustite me pri miru, spoštujte ustavo, ki mi zagotavlja nemoteno življenje in stvar bo tekla tako kot se spodobi. V nasprotnem primeru ne odgovarjam za posledice, ki se bodo zeloooooooo dolgo vlekle po razno raznih sodiščih, a nazadnje bom zmagovalec JAZ, vas pa bo to drago stalo. Raje mi verjemite kot da me sprobate. Franc Zabukovec
Mitko
27. 06. 2008 11.51
Meni se zdi fantasticna poteza - vinjete. Se bolje bi bilo ce bi prodajali samo enoletne, tako kot V Svici! Vsi imamo enake moznosti;lahko jo kupis ali pa preprosto ne kupis in se peljes po ovinkih...Sploh pa ne vem, kaj se imajo hrvati za bunit, ker to kar delajo oni s svojim morjem je pa ok ali kako? Zaceli so z prepovedjo potapljanja v solo izvedbi potem strasna plovna dovoljenja pod tujo zastavo zdaj pa se EKC..mi pa najbolse glavo v tla in kimat..saj bo, saj bo bolje!
robinud@volja.net
23. 06. 2008 22.40
A13
20. 06. 2008 07.27
hm ... a mi lohk kdo pove, če vinjete veljajo tudi za hitre ceste?
carpe.diem@masicom.net
20. 06. 2008 07.06
Tu ne gre za nezmožnost dialoga. Mislim, da je čas, da Slovenci začnemo gledati tudi vsaj malo nase. Znani smo po tem, da se načeloma podrejamo večini. Slovenija si s temi vinjetami ne bo naredila prav nobene škode, če bo za to čez njo peljalo manj turistov, ki se itak ne namerava ustaviti pri nas oz. tukaj počitnikovati. Ti tranzitni turisti tukaj odvržejo le na kupe smeti ob cestah, s svojimi jeklenimi konjički onesnažujejo lepo našo Slovenijo in nič drugega. Slovenija od tranzitnih turistov že zdaj ni imela nobene koristi oziroma že kar več škode. Če jim kaj ne ustreza, lahko še zmeraj potujejo čez Madžarsko. Imajo na izbiro. Vsi bi se peljali zastonj. To ne gre tako. Še več. Prav nič slabega ne bi bilo, če bi tranzitni turisti potrebovali vinjete za vse slovenske ceste, torej tudi regionalne. Sicer pa še vedno obstajajo druge oblike prevoza, vendar so vsi seveda navajeni na „komot“. Se vam ne zdi, da se že tako preveč prilagajamo drugim, zakaj ne bi vsaj enkrat naredili izjeme?
Navihanko
20. 06. 2008 03.47
Nič se sekirat če naši sosedi iščejo ovinke jih pa naj najdejo.Se pa tja postavi naše vrle policaje z merilniki hitrosti, tako, da bo marsikateri na koncu več plačal kazni zaradi neupoštevanja CPP. Sosedom pa je potrebno povedati, da se v Evropo pride po avtocesti ne pa po ovinkih - bodo še dolgo rabili do tja če bodo iskali bližnjice ne pa videli vrata, ki so pred njimi. Lp, Marko-Tito
kritika@email.si
19. 06. 2008 19.15
Ker ne morem drugam posredovati svojega komentarja, ga bom kar tukaj. In sicer Ediju Pucerju, ki kot voditelj (kar je meni povsem nerazumljivo) samo stopnjuje napetosti med narodi s svojo zgrešeno izjavo. Poleg tega je vsebinsko zgrešil poanto. Na morju je namreč n-krat manj plovil kot je na cesti vozil. Poleg tega Slovenci nismo krivični samo do Hrvatov, ampak do vseh tujcev. Predstavljajte si, da bi to storili Hrvati. Slovenci bi s sedanjimi politiki sprožili vojno zaradi tega. Na koncu pa ko ugotovimo koliko smo kasirali zaradi tranzita in turizma, pridemo do zaključka, da delamo sami sebi ogromno škodo. Da o slabih odnosih med narodi ne pišem, ker se vsi zgražajo nad našo omejenostjo in nezmožnostjo dialoga.
exim@t-2.net
19. 06. 2008 12.18
pumagm: odseli se južneje od Kolpe. Za take, kot si ti, je tam raj!
Marjan Puhar
19. 06. 2008 12.07
EXIM - Praviš da je pametnim lepše. Kaj je za tebe pamet? Ali to da znaš krasti vse kar vidiš, ker si pri koritu (te JJ podpira in ti to dovoli)? Malo je namreč ljudi, ki jim je lepše,kot prej. Garajo enako težko,le manj so plačani za to in pa še državni aparat je večji in vse dražji (razne komisije zaradi komisij; razni nadzorniki zaradi nadzornikov itd.). Carpe diem To ni več življenje to je trpljenje (umiranje na obroke).
exim@t-2.net
19. 06. 2008 11.21
Tonči: bodi strpen in uživaj življenje. Odkar imamo to vlado, nam je res lepo!¨Aja, pridnim in pametnim je lepo, takim kot si ti pa očitno gre vse na živce. Bogi nagec!
Underwerse
19. 06. 2008 11.05
Cez deset let bo treba placat vinjeto za plocnik, ce ne bos moral hoditi po travi, za hrano bos moral placati kolikor bo pac cena, ker lacen ne zdrzis dolgo, na avtu bos moral imeti najman pet nalepk, ce ne bos noc prezivel v zaporu in doma bos moral prebirati smeti, ker ce ne, bos dobil 500eu kazni... za gorivo pa bos odstel 5eu za liter... to bodo storili postopoma, tako, da se niti ne bomo zavedali v kasnem d*eku smo! Preprican pa sem do bo DDV postal DDDV in tako bodo nekatere cene nizje ... lol
Tonček Balonček
19. 06. 2008 08.56
Z nabavo vsega in "svašta" za te nadzornike se bo gospodarska rast spet povečala! Bravo naši, le tako naprej!!
ashkante
19. 06. 2008 02.03
Kar mene najbolj zanima pri vecini teh "drzavno dolocenih cen" je sledece: Zakaj vse "drzavno dolocene cene" vsebujejo neko poljubno stevilo centov? Ali nebi bilo bolje stvar zaokroziti, ponekod gor, drugod dol, da bi ljudje lazje placevali? Osebno me ne moti placati priblizno 3-5 centov vec ce je zaokrozeno vsaj na desetice. Raje kot pa da cakam da gospod v vrsti pred mano isce 17,3971 centa ali pa prodajalec drobiz za vrnitev. (primer je namerno zapretiravan) Ce pa kdo pozna razlog za skorajda iracionalnimi cenami, naj mi ga prosim zaupa, ker me res firbec.
kriss714@amis.net
18. 06. 2008 23.42
Yoosin, zanimivo vprašanje. Eno so pooblastila, ki jim jih daje zakon in drugo so pravice, ki si jih neotesanci vzamejo sami. Pa, da ne bova predolga, ZPol dopušča prisilno privedbo priče, mednarodna konvencija o človekovih pravicah, ki je po 15/3čl ustave RS sestavni del te ustave, pa priče ne navaja med kategorijami ljudi, ki jim je dovoljeno vzeti svobodo. In ja, ko videvam vsakodnevno, kakšni i.d.i.j.o.t.i se duvajo s "pooblastili" se ne počutim varnega. (pa s tem sploh ne mislim samo policije, obstojajo še bolj blesavi, ne boš verjel....) Ipd.... Še kaj ?
Francek62
18. 06. 2008 23.14
Kakšni SUPER kombiji??? A potem so reševalni tudi super ali kaj? Novinarji pač ene novice ne znate napisat brez pretiravanja.
Sam Il
18. 06. 2008 21.32
kriss714: ti se pocutis ogrozenega? Ce te policaj ustavi, pa kako receta, beseda da besedo, in pride tako dalec da te omenjeni prime za roko. Drugi dan si tam malo siv, ga lahko takoj tozis (o placi omenjenega ne bi). Zdaj pa ti meni povek, kaka pooblastila sploh imajo?
kriss714@amis.net
18. 06. 2008 20.35
Policijska država. Imamo vojsko, pa policijo, pa redarje, pa varnostnike, pa social policijo, pa financ policijo bomo dobili....etc. Pa porkamadona, saj ima že vsak ta drugi neka represivna pooblastila. Ni čudno, če se folk počuti ogrožen, pa se oborožuje.
Sam Il
18. 06. 2008 19.51
Pijanec: ce tole: "prav tako vam bodo lahko, če bodo med vožnjo ugotovili, da vinjete nimate" razumes kot, da to bodo cekirali pri 130 na uro, potem je zadnj cas, da se streznes. hint: ce te ustavijo med potjo, je to se vedno "med voznjo" po avtocesti. Rahlo butasto se mi zdi, da moram to razlagat (kot 1. razred OS), da nisi sposoben tega sam razumet .... Americanom se delamo norca, da so butasti, vsak dan smo pa bolj podobni njim ...
pijanec22
18. 06. 2008 17.32
@yoosin: točno tako piše. Citiram: "prav tako vam bodo lahko, če bodo med vožnjo ugotovili, da vinjete nimate" Očitno pa tudi živiš ob kakšni takšni cesti, kjer se ti mimo hiše ne bodo valile kolone turistov, ker ni nihče tako nor, da bi za 10 km avtoceste plačal 35 evrov. @Mefisto666: 4. ravno Nemci so prišli do zaključka, da je glavni vzrok najhujših prometnih nesreč uporaba mobilnega telefona. Varnostne razdalje pa niti Nemci kaj ne spoštujejo, povrhu vsega pa tudi nemški zakoni predvidevajo kazni tudi za res minimalne razdalje, ker vse drugo bi bilo onemogočanje normalne vožnje.
Piskut
18. 06. 2008 17.26
O kumej čakam tele vinjete!Tujci pa kr naj plačujejo!Sej mi tud plačamo ko gremo kam!