Zaradi zapletov pri porodu bo morala postojnska porodnišnica plačati 800.000 evrov odškodnine

Zaradi zapletov pri porodu bo morala postojnska porodnišnica družini iz Nove Gorice plačati visoko odškodnino. Novorojenček je namreč zaradi zdravniške napake pri porodu dobil trajne poškodbe možganov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Postojnska porodnišnica bo morala družini iz Nove Gorice plačati 800.000 evrov odškodnine zaradi zapletov pri porodu, pri katerem je novorojenček dobil trajne poškodbe možganov, poročajo Primorske novice. Tako je odločilo koprsko okrožno sodišče v ponovnem sojenju.

Zaščita novorojenčka

(Foto: Thinkstock)

Koprsko sodišče je porodnišnici v Postojni že marca lani naložilo plačilo 845.000 evrov odškodnine zaradi zdravniške napake, zaradi katere je leta 2005 otrok pri porodu utrpel hudo pomanjkanje kisika in s tem trajne možganske poškodbe.

Porodničar ni upošteval napotnice za carski rez, ampak je vztrajal pri vaginalnem porodu. Ko so otroka skušali izvleči z vakuumom, je materi počila maternica in šele nato so opravili carski rez. Otrok ima cerebralno paralizo in hudo epilepsijo, priklenjen je na invalidski voziček, so poročali mediji.

Višje sodišče je januarja letos prvotno sodbo razveljavilo zaradi napake v postopku, zdaj pa je koprsko sodišče podobno kot v prvem sojenju prizadeti družini prisodilo visoko odškodnino, eno najvišjih tovrstnih odškodnin v Sloveniji.

V postojnski bolnišnici za vzpostavitev nekrivdnega sistema odškodnin

V Bolnišnici Postojna so v odzivu na odločitev koprskega sodišča zapisali, da obžalujejo zaplet pri porodu in stisko družine. Ob tem pa se je direktor bolnišnice Aleksander Merlo zavzel za čimprejšnjo vzpostavitev nekrivdnega sistema odškodnin.

Ker nekrivdnega sistema odškodnin v Sloveniji ni, se morajo po besedah Merla posledično bolniki in svojci, da bi lahko prejeli denarno nadomestilo, ki jim pripada, podajati na dolgo in negotovo sodno pot, na kateri se trudijo s pomočjo odvetniških ekip zdravniku in bolnišnici dokazati krivdo za zdravstveni zaplet, saj v nasprotnem primeru do denarnega nadomestila niso upravičeni.

V Bolnišnici Postojna so z odločitvijo Okrožnega sodišča v Kopru, ki je v ponovnem sojenju o zadevi razsodilo brez ponovne obravnave, seznanjeni, je v sporočilu za javnost zapisal Merlo. Ob tem je poudaril, da njihovo strokovno delo vodi prizadevanje, da se rodi zdrav otrok in da ostane zdrava tudi mama, a da je včasih narava močnejša. "Zdravstveni zapleti se žal dogajajo tudi ob rojstvu otroka in so za vse nas najbolj pretresljivi," je pojasnil Merlo. Dodal je, da zaradi zapleta pri porodu iz leta 2005 sodni postopki, da bi družina otroka s cerebralno paralizo v krivdnem sistemu odškodnin lahko pridobila denarno nadomestilo, trajajo od leta 2008.

Ob tem je pojasnil, da se v povprečju na vsakih tisoč rojenih otrok rodita dva s cerebralno paralizo. Trajna poškodba možganov in s tem okrnjena gibljivost otroka je po njegovih navedbah večinoma posledica razvojnih nepravilnosti v maternici, kar se lahko odrazi tudi z zdravstvenim zapletom med porodom.

Direktor bolnišnice je v odzivu na sodbo sporočil, da bodo primer "preučili in ustrezno ukrepali".

Zato so v postojnski bolnišnici prepričani, da morajo biti družine v takšnih primerih skozi nekrivdni sistem odškodnin upravičene do pravičnega denarnega nadomestila zaradi zdravstvenega zapleta, "četudi v postopku vodenja poroda ni bilo nobene zdravstvene napake".

Krivdni sistem odškodnin je po besedah direktorja postojnske bolnišnice krivičen in ponižujoč za vse vpletene. Nekrivdni sistem odškodnin pa bi to nepravilnost in krivico v slovenskem zdravstvenem sistemu odpravil, je ocenil Merlo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 94
 
flum 15.04.2016 17:06:09
Tolk bi morov plačat vsak dohtar kadar zamečka !
izi11 15.04.2016 19:48:05
potem te še povohal ne bi, če bi ocenil, da je operacija preveč tvegana zanj!!!
Več komentarjev