Slovenija

Zaradi zapletov pri porodu bo morala postojnska porodnišnica plačati 800.000 evrov odškodnine

Koper, 14. 04. 2016 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi zapletov pri porodu bo morala postojnska porodnišnica družini iz Nove Gorice plačati visoko odškodnino. Novorojenček je namreč zaradi zdravniške napake pri porodu dobil trajne poškodbe možganov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zdravniška napaka v postojnski porodnišnici
    01:56
    Iz SVETA: Zdravniška napaka v postojnski porodnišnici
  • Iz 24UR: Rekordna odškodnina v zdravstvu
    02:42
    Iz 24UR: Rekordna odškodnina v zdravstvu
  • Iz 24UR: Novogoriški primer ni osamljen
    02:50
    Iz 24UR: Novogoriški primer ni osamljen
  • Iz 24UR ZVEČER: Rekordna odškodnina v zdravstvu
    12:56
    Iz 24UR ZVEČER: Rekordna odškodnina v zdravstvu

Postojnska porodnišnica bo morala družini iz Nove Gorice plačati 800.000 evrov odškodnine zaradi zapletov pri porodu, pri katerem je novorojenček dobil trajne poškodbe možganov, poročajo Primorske novice. Tako je odločilo koprsko okrožno sodišče v ponovnem sojenju.

Zaščita novorojenčka
Zaščita novorojenčka FOTO: Thinkstock

Koprsko sodišče je porodnišnici v Postojni že marca lani naložilo plačilo 845.000 evrov odškodnine zaradi zdravniške napake, zaradi katere je leta 2005 otrok pri porodu utrpel hudo pomanjkanje kisika in s tem trajne možganske poškodbe.

Porodničar ni upošteval napotnice za carski rez, ampak je vztrajal pri vaginalnem porodu. Ko so otroka skušali izvleči z vakuumom, je materi počila maternica in šele nato so opravili carski rez. Otrok ima cerebralno paralizo in hudo epilepsijo, priklenjen je na invalidski voziček, so poročali mediji.

Višje sodišče je januarja letos prvotno sodbo razveljavilo zaradi napake v postopku, zdaj pa je koprsko sodišče podobno kot v prvem sojenju prizadeti družini prisodilo visoko odškodnino, eno najvišjih tovrstnih odškodnin v Sloveniji.

V postojnski bolnišnici za vzpostavitev nekrivdnega sistema odškodnin

V Bolnišnici Postojna so v odzivu na odločitev koprskega sodišča zapisali, da obžalujejo zaplet pri porodu in stisko družine. Ob tem pa se je direktor bolnišnice Aleksander Merlo zavzel za čimprejšnjo vzpostavitev nekrivdnega sistema odškodnin.

Ker nekrivdnega sistema odškodnin v Sloveniji ni, se morajo po besedah Merla posledično bolniki in svojci, da bi lahko prejeli denarno nadomestilo, ki jim pripada, podajati na dolgo in negotovo sodno pot, na kateri se trudijo s pomočjo odvetniških ekip zdravniku in bolnišnici dokazati krivdo za zdravstveni zaplet, saj v nasprotnem primeru do denarnega nadomestila niso upravičeni.

V Bolnišnici Postojna so z odločitvijo Okrožnega sodišča v Kopru, ki je v ponovnem sojenju o zadevi razsodilo brez ponovne obravnave, seznanjeni, je v sporočilu za javnost zapisal Merlo. Ob tem je poudaril, da njihovo strokovno delo vodi prizadevanje, da se rodi zdrav otrok in da ostane zdrava tudi mama, a da je včasih narava močnejša. "Zdravstveni zapleti se žal dogajajo tudi ob rojstvu otroka in so za vse nas najbolj pretresljivi," je pojasnil Merlo. Dodal je, da zaradi zapleta pri porodu iz leta 2005 sodni postopki, da bi družina otroka s cerebralno paralizo v krivdnem sistemu odškodnin lahko pridobila denarno nadomestilo, trajajo od leta 2008.

Ob tem je pojasnil, da se v povprečju na vsakih tisoč rojenih otrok rodita dva s cerebralno paralizo. Trajna poškodba možganov in s tem okrnjena gibljivost otroka je po njegovih navedbah večinoma posledica razvojnih nepravilnosti v maternici, kar se lahko odrazi tudi z zdravstvenim zapletom med porodom.

Direktor bolnišnice je v odzivu na sodbo sporočil, da bodo primer "preučili in ustrezno ukrepali".

Zato so v postojnski bolnišnici prepričani, da morajo biti družine v takšnih primerih skozi nekrivdni sistem odškodnin upravičene do pravičnega denarnega nadomestila zaradi zdravstvenega zapleta, "četudi v postopku vodenja poroda ni bilo nobene zdravstvene napake".

Krivdni sistem odškodnin je po besedah direktorja postojnske bolnišnice krivičen in ponižujoč za vse vpletene. Nekrivdni sistem odškodnin pa bi to nepravilnost in krivico v slovenskem zdravstvenem sistemu odpravil, je ocenil Merlo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
15. 04. 2016 17.06
-1
Tolk bi morov plačat vsak dohtar kadar zamečka !
izi11
15. 04. 2016 19.48
+0
potem te še povohal ne bi, če bi ocenil, da je operacija preveč tvegana zanj!!!
Frane Šajn
15. 04. 2016 15.06
Pustimo tistih 800 000€ postrani so še v oblakih, naj se raje vprašajo tam na postojnskem kdaj bo spet imela Postojnska porodnišnica tako ime kot ji ga je priborilo prejšnje osebje pod vodstvom dr. Merla, na žalost je sam to skušal zagovarjat na TV. Jeah kakšni časi za bruhat!
kam_to_pelje
15. 04. 2016 13.36
+0
Nekrivdni sistem bi drugače povedano dopuščal nemoteno zmotno delovanje zdravnikov. Njihove napake bi bile nesankcionirane. saj če ni tožnika tudi ni sodbe. V bistvu bi morali tudi v zdravstvu kot je tudi marsikje drugje, vzpostaviti vse vrste odgovornosti. Plače zdravnikov pri nas so visoke dovolj, da se jim tudi gleda strogo pod prste. Če lahko to počne država pri policistih, ki jih budno spremlja specializirano državno tožilstvo s pomočjo nadrejenih in celo četo drugih organov. Poicisti za svoje napake odgovarjajo kazensko, odškodninsko in disciplinsko. Plače so pa v primerjavi z zdravniki ali pa kom drugim, smešno niske glede na delovni ritem in naravo dela ter vrhunske delovne pogoje v katerih delajo. Resnično je potrebno tudi zdravniškemu cehu pokazat, da niso nedotakljivi bogovi. Čeprav se zavedajo da navadne ljudi lahko obračajo okoli prsta kar se tiče njhove stroke. Toda to ni politika, ki nam suši denarnice. To je zdravstvo, ki se igra z našim zdravjem oz. življenjem. Pri nas zdravniških napak ni. So samo zapleti. Naj verjame kdor želi. Jaz verjamem v to da imamo veliko narcisoidnih dohtarje.
resslovenka
15. 04. 2016 09.05
+13
Tudi mi smo izgubili otroka . Zaradi nedoslednosti zdravnikiv, ki so spremljali nosečnost do konca. Tri dni pred rokom je umrl. Zdrav, donošen, popoln. Dogodek (prometna nesreča) v 26. Tednu, bi moral biti alarm, da gre lahko kaj narobe. In je šlo. Nihče me ne bo nikoli prepričal da vzrok tiči drugje. Ob iskanju razlage pri zdravnikih , smo naleteli na zastrašujočo solidarnost med zdravniki. Nekateri so izrazili mnenje, da bi se moral otrok roditi v 37. Tednu s carskim rezom vsled možnosti kasnejšega zapleta (strdkov v krvi). Ko smo prosili za pisno mnenje pa....vzrokov je lahko več. Brez besed. Danes bi bil star štiri leta. In koliko je še primerov, ko se srček ustavi čisto na koncu. Pravijo brez vzroka. Predsednik Zdravniške zbornice govori o nizki umrljivosti v prenatalni dobi. Pa ga sprašujem ali se zaveda, kako je živeti z dejstvom, da je otrok ali plod v njihovi treminologiji umrl zdrav in brez razloga. Najbrž ne. Jaz sem spoznala res veliko število staršev, ki so doživeli podobno kalvarijo. Nekateri se še danes tožijo. Želim jim vztrajnisti in pozitiven razplet. O takih in podobnih zgodbah se molči, kot da jih ni. Pa so, vsak dan se dogajajo.
mertseger
14. 04. 2016 20.15
+4
Če jaz v svoji stroki povzročim strokovno napako da nekdo umre (kar se lahko zelo hitro zgodi) bo to da bom izgubil službo in strokovno licenco še moj najmanjši problem. Pa nisem tako dobro plačan kot zdravniki.
deltex
14. 04. 2016 20.49
+6
Ne vem, s čim se ukvarjaš, toda obstaja zavarovanje poklicne odgovornosti, če v tvoji branži obstaja. Ne more te obvarovati morebitne kazenske odgovornosti,lahko pa te reši finančnega kolapsa.
taurus111
14. 04. 2016 19.55
+16
Jaz sem pa drugega mnenja zaradi odškodnine! Plača naj jo dotični dohtar, ki je malomarno nekaj expirementiral in ves vpleten zdravniški lobi, ne pa bolnišnica! družini naj dohtar plačuje mesečno rento xy? in naj kupijo z kolegi stanovanje za fantka. Isto velja za vse dokazane odškodnine iz malomarnosti dohtarjev v SLO. Če ne bo osebne odgovornosti ne razumemo nič, kajti bomo vse plačali davkoplačevalci?
deltex
14. 04. 2016 20.39
+11
Zdravniki so za primer strokovne napake zavarovani. Postavi se v situacijo, da ti kot voznik(domnevam, da si) povzročiš prometno nesrečo, zaradi katere nekdo postane invalid. Si tako premožen, da boš plačal odškodnino in rento za ponesrečenca ali celo več njih? Pa še materialni stroški. Nisi. Zato pa plačuješ avtomobilsko zavarovanje, da namesto tebe plača zavarovalnica. Oškodovanec je dobil svoje, vse ostalo pa je stvar med tabo in zavarovalnico. Morebitno kazensko odgovornost pa preiskuje policija. Enako velja za zdravnike.
LOPOVIGOTOVISTE
14. 04. 2016 19.01
+29
IZ MALOMARNOSTI IN AROGANCE DO MATERE SO RAVNALI NESTROKOVNO MALOMARNO IN POVROČILI HUDE TELESNE POŠKODBE NOVOROJENČKU DO TE MERE, DA JE OTROK POSTAL TRAJNI INVALID a ne ?? NE SAMO ODŠKODNINA TUKAJ MORE SLEDIT TUDI KAZENSKA OVADBA IN POZNEJE TUDI ZAPOR.... ČE JAZ IZ MALOMARNOSTI POVOZIM ČLOVEKA SEM V ZAPORU A NE ??? PRED ZAKONOM MOREMO BITI VSI ENAKI TAKO KOT EN ŠOFER KI DELA ZA 600 EVROV KOT EN ZDRAVNIK KI DELA ZA 4000 EVROV.
deltex
14. 04. 2016 20.45
-4
Kaj je zate malomarnost? Če si vozil in pešča pač spregledal ter ga povozil, to ni malomarnost in ne boš šel v zapor. Če pa si vozil pijan, z neizpravnim avtom, brez izpita itd...potem je to malomarnost in boš šel sedet. Oškodovanec bo v vsakem primeru dobil odškodnino od zavarovalnice, če pa bo policija ugotovila, da si bil malomaren, bo zavarovalnica ok tebe zahtevala denar nazaj (regresni zahtevek).
LOPOVIGOTOVISTE
14. 04. 2016 21.54
+6
ČE POVOZIM SVOJEGA OTROKA NA DVORIŠČU SEM GA POVOZIL IZ MALOMARNOSTI TAKO SMATRA POLICIJA A NE ?? ČE POVOZIM PEŠČA PRI VZVRATNI VOŽNJI SEM GA POVOZIL IZ MALOMARNOSTI ... ITD ..
kam_to_pelje
15. 04. 2016 13.49
se strinjam z lopovigotovi ste. Iz preteklega časa je bilo kar nekaj primerov, ko so se otroci skrili za traktor ali delovni stroj. Oče otroka ni videl in ga je povozil oz poškodoval ali ubil z delovnim strojem. Bil je kazensko ovaden za kd. uboj iz malomarnosti!!!! Tako da prosim ne mi tumbat o nekem nekaznovanju. Tu v tem primeru bi morali zdravnikovo dejanje obravnavat kot naklepno dejanje. saj je bil njegov naklep izvršiti dejanje po svoje in ne v skladu z napotnico in pravili.
Opazujemvas
14. 04. 2016 17.30
+23
Prav je, da začnejo tudi zdravniki odgovarjati za svoje napake.Če je bila storjena strokovna napaka je odškodnina še najmilejše kar lahko doleti bolnišnico ali zdravnika.
deltex
14. 04. 2016 20.54
+4
Seveda je prav, napake se dogajajo vsepovsod, v vseh poklicih. Pri zdravnikih, kjer so vospredju človeška življenja, pa še toliko bolj. Eno je, če te frizer pri striženju poreže uho, kot pa da ti da anesteziolog, na primer, napačen odmerek narkotičnega sredstva.
deltex
14. 04. 2016 16.38
+14
Imam 2 otroka in pri obeh se je v celjski porodnišnici malce zapletlo. Pri hčerki je šlo za hematom na glavi, ker je specializantka prehitro nekaj predrla(se opravičujem, ne vem točno kaj, ker je bil to moj prvi porod...), pri sinu pa se je okužila žena. K sreči brez trajnih posledic. V obeh primerih so mi v bolnišnici korektno pojasnili, kaj so storili napak. To se mi zdi bistveno: če že pride do zapletov, naj zdravniki odkrito komunicirajo z bolniki in seveda naj storijo vse, da napaka ne pusti posledic.
FesterAdams
14. 04. 2016 16.37
+13
Kaj hudiča ima direktor bolnišnice, ki je storila napako s posledicami, bila obsojena na odškodnino, tukaj še za preučevati??! Bolnišnica ne plača nič, ker to vse plačamo davkoplačevalci, in to vedno na ta ali oni način. Fakin jim bo seveda rekel: "Plačajte iz svojih žepov, vi ste stvar zjebali!", saj so več kot polnomastno plačani. A na vodi čutim, da je sedaj vse skupaj zavito v meglo, katere edini stvarni rezultat bo čakanje v nedogled. Starši hendikepiranega otroka pa sredstva potrebujejo SEDAJ IN ŽE VČERAJ!
FesterAdams
14. 04. 2016 16.40
+6
Pa še nekaj. Glede na dogodke z od medvedke pohabljenega pacienta je v odločbo vsekakor treba vstaviti klavzulo, da se čez dve ali tri leta nima kaj zmišlavati kaki državni parazit in zahtevati del denarja nazaj. Pri onem je to velesramota. Le kateri uradniški teleban se je zmislil tega, da ga niti imenovati ne upajo???
jebivoje
14. 04. 2016 15.35
+29
zanima me zakaj moraš tudi za vsako relativno majhno in nenevarno operacijo podpisati cel kup papirjev, da jih razrešiš sleherne odgovornosti. plače bi imeli kot ameriški kirurgi odgovornosti kot jo imajo drugod po svetu pa seveda nobene.
Ramzess
14. 04. 2016 15.33
+21
Ena ničla manjka, najmanj, vam povem, ... v življenju bo zaradi tega imel veliko več stroškov.
FesterAdams
14. 04. 2016 16.41
+4
comment123
14. 04. 2016 14.37
+33
Noben denar ne vrne zdravja otroku in sreče družini.To je zame umor iz malomarnosti
deltex
14. 04. 2016 15.05
+1
Šlo je za strokovno napako s hudimi posledicami, kot bi ti recimo mehanik pozabil priviti kolo na avto, pa bi se potem zaradi tega zgodila huda nesreča. Malomarnost bi bila, če bi bil porodničar pijan, recimo. Umor? Daj no...,
rolica
14. 04. 2016 15.09
+11
comment...podoben komentar sm napisala tudi sama pa do ga izbrisali...to vse pove
MaJya
14. 04. 2016 15.34
+10
FesterAdams
14. 04. 2016 16.43
+4
Toti imajo svojo podobo demokracije. Pa ameriške lastnike. Pa sodeč po kakovosti člankov minimalce...
deltex
14. 04. 2016 17.05
-2
ho?emVšolo
14. 04. 2016 14.32
-1
kaj se spreneveda Merlo?
deltex
14. 04. 2016 15.01
+13
Merlo ima prav in se ne spreneveda. V takih primerih bi morali oškodovanci dobiti odškodnino takoj, ne pa da se že 10 let trpinčijo po sodiščih. Torej denar takoj, pristojne službe pa naj potem raziskujejo, kaj je šlo narobe, kdo je kriv in sprejmejo sankcije.
Karantanija
14. 04. 2016 15.50
+3
FesterAdams
14. 04. 2016 16.45
+9
In to takimi, kot nam jih zaračunava DURS!
mvlm1
14. 04. 2016 14.04
+27
Pravilno da so dobili odškodnino, samo prenizek znesek je. In morali bi uvesti osebno odgovornost zdravnikov.,
FesterAdams
14. 04. 2016 16.46
+4
Bogovi zakone pišejo, ravnajo pa se po njih ne. Tudi, če so v belem...
Bibijana3
14. 04. 2016 13.45
+18
Zato sem pa jaz iz srca hvaležna odločitvi dr. Mijajloviću iz novomeške porodnišnice, ko se v 42. tednu ni začelo nič in res prav nič dogajat, čeprav sem dobivala sredstva za krčenje maternice, da se ne bomo šli igrat z umetnimi popadki in smo šli direkt na CR. Brez zapletov se je rešilo vse.
Dara54
14. 04. 2016 13.41
+18
Ampak saj je bila napotena na carski rez; ni bilo pametno, da je porodničar vztrajal pri svojem; če ti poči maternica, najbrž tudi ni hec.
Covidus
14. 04. 2016 11.19
+23
PA DObro, zakaj dohtarji vztrajajo pri naravnem porodu????
matdej
14. 04. 2016 12.50
+28
Ce je zenska zdrava in otrok zdrav in da je vse vredu,lahko zenska rodi po naravni poti.To ni nic hudega.Ce pa vedo,da ni vse vredu,tako kot vtem primeru in vztrajajo pri naravnem porodu,je pa vprasanje,kaj se dogaja v nasem zdravstvu???Ali ni vec usposobljenih ljudi in imajo samo amaterje zaposlene,ki se jim nesanja,kaj delajo...Groza in zalost!
ho?emVšolo
14. 04. 2016 14.36
+20
ker se jim ne ljubi...pri porodu je lahko le babica in visji zdravstveni tehnik.. za carski rez pa mora priti zdravnik, ki raje dežura v svojem kabinetu
rolica
14. 04. 2016 15.12
+12
pa saj mora potem vseeno priti...Po 10 urah mučenja ženske
571
15. 04. 2016 08.42
+3
matadej: Če bi rojevali moški bi lahko sami izbirali kakšen porod bi imeli...carski rez , naravni itd.....Noben porod ni lahek in jaz bi izbrala carski rez če bi seveda imela možnost izbire. Pa imam 3 otroke.
cirenij
14. 04. 2016 10.34
+20
Ko se zdravnik enkrat zmoti, čeprav je prepričan, da je ravnal prav, je obsojan in zaznamovan za vse življenje. Sodišča, ministrstva, vlada, JU........pa lahko razveljavi ali ignorira in v koš zmeče X listin, odloćb...,pa nikomur nič. Pa čeprav je na ta račun uničenih veliko življenj.
cirenij
14. 04. 2016 10.35
-1
Tudi zdravnik je samo ĆLOVEK in večina dela po svoji vesti.
xmp125
14. 04. 2016 10.35
+34
To ni napaka. Napake se zgodijo. To je malomarnost. Obstaja velika razlika med tema dvema. In glede na to, da brez mnenja izvedenca (ravno tako zdravnika) ne bodo dosodili nobene odskodnine, ocitno tudi zdravniki-izvedenci menijo da je slo za malomarnost.
cirenij
14. 04. 2016 10.52
+18
Ja, plačajo naj, da bodo starši lahko preživljali svojega otroka. Za namerne napake pa zgoraj omenjeni državni birokratje niti ne odgovarjajo moralno, kaj šele materialno. Njihove odloćitve povzročajo psihične travme, bolezni, celo samomore. Pa nikomur nič. Inšpektorji državni, sploh pa po občinah lezejo v r...t bogatim in "šparajo" s svojimi ukrepi. Le zakaj?
matdej
14. 04. 2016 12.52
+6
Cirenij...ja zdravnik je samo clovek,potem pa naj za to malomarnost odgovarja.
FesterAdams
14. 04. 2016 16.51
+3
In če je človek naj ima tudi človečko plačo, ne pa vesoljsko!!!
Kobra69
14. 04. 2016 10.18
+27
V Postojni 2006 bi zaradi zdravniške napake obe z hčero odšle na drug svet. Zaradi babice, ki se je smejala mojih bolečinam. Imela nujni carski rez. Bila 8 dni v bolnici in niti enkrat nisem videla te babice. ??? Le zakaj?