Žarnić v boj s smetmi

Potem ko so 'smeti' odnesle okoljskega ministra Erjavca, ima njegov naslednik Žarnić načrt, kako se bo soočil z ločevanjem in nezakonitim odlaganjem odpadkov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Okoljsko ministrstvo je med ukrepi za reševanje ravnanja s komunalnimi odpadki pripravilo spremembo uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, ki bodo pripomogli k izboljšanju podatkov in s tem k pravičnejšemu določanju deležev v letu 2010.

Roko Žarnič

Roko Žarnić napoveduje ukrepe. (Foto: Blaž Garbajs)

Kot je pojasnil minister za okolje in prostor Roko Žarnić, podatki za leto 2009 kažejo na nadaljevanje zmanjševanja odlaganja odpadkov – zbrali smo okoli 70 odstotkov odloženih odpadkov, cilj pa ostaja 40 odstotkov odloženih odpadkov. "Še vedno premalo preprečujemo nastajanje odpadkov, jih ločeno zbiramo, jih predelujemo, vendar premalo recikliramo in preveč komunalnih odpadkov konča na odlagališčih v nepredelani obliki," je izpostavil.

Po njegovih besedah moramo za dosego omenjenega cilja doseči večjo stopnjo ločevanja komunalnih odpadkov na izvoru, njihovo čim večjo ponovno uporabo in dograditi ustrezno infrastrukturo, ki bo omogočila predelavo preostanka mešanih komunalnih odpadkov.

Za vse to je posebna koordinacijska delovna skupina ministrstva pripravila načrt institucionalnih, sistemskih in zakonodajnih ukrepov. Ministrstvo načrtuje izdelavo operativnega programa ločeno zbranih frakcij, ki bo opredelil ustreznost določitve izločitvenega potenciala na ravni države in podrobneje razčlenil cilje. Prav tako pripravljajo uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov, ki bo spremenjena tako, da obračunana okoljska dajatev ne bo neposredno stimulirala odlaganja odpadkov, temveč bodo več dobili tisti, ki bodo uspešnejši pri ločevanju odpadkov. "V to uredbo smo vključili formulo, po kateri bodo občine, ki bodo zbrale več ločenih odpadkov, dobile iz okoljske dajatve več sredstev," je pojasnil generalni direktor direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Samo Kopač. Uredba gre te dni v medresorsko usklajevanje, predvidoma konec junija pa naj bi začela veljati.

Odlagališča - Barje-8

(Foto: Okoljevarstveno društvo Barjanski zmaj)

Žarnić je pojasnil še, da bo ministrstvo sodelovalo z organizatorji čistilne akcije Očistimo Slovenijo. "Pomagali bomo pri oblikovanju medsektorske delovne skupine, ki bo poiskala izvedljiv načrt ukrepov odstranjevanja dejavnikov nezakonitega odlaganja odpadkov. Krepili in izboljšali bomo tudi učinkovitost inšpekcijskega nadzora. Znotraj tega pa je treba tudi opozarjati na to, da bomo tiste, ki odlagajo, izsledili in jih z vzgojnimi ukrepi prisilili, da ravnajo na primeren način," je dejal.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 6
Daniel Fras 21.01.2011 17:46:58
Dragi minister ,da se lahko pogovarjate o visokih kaznih za ločeno zbiranje odpadkov-malo morgen.Najprej si pridite pogledat kako se ločujejo odpadki na podeželju.Na več kot kilometer oddaljeno zbirališče˙-STEKLO,PAPIR ,PLASTIKA-PLOČEVINKE-lepo vas prosim kje je zakon da starejši bolani ljudje pozimi ko je vse ledeno in zasneženo nosijo na zbirna mesta odpadke.Ko nam boste dostavili kante bližje se bomo držali reda do takrat pa pozabite na visoke kazni in glejte da ne boste odfrčali tako kot Erjavc.
Več komentarjev