Slovenija

Zaskrbljujoči rezultati raziskave: Osem odstotkov vprašanih že uživalo prepovedane droge in nato sedlo za volan

Ljubljana, 07. 12. 2017 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija bo med poostrenim nadzorom prometa v decembru posebno pozornost namenila problematiki drog. Vožnja pod vplivom teh je prepovedana in se kaznuje v odvzemom vozniškega dovoljenja in 1200 evri kazni. K previdnosti v prometu v decembrskih dneh sicer pozivajo tudi pešce, posebej, ker so zaradi daljših noči in slabšega vremena v prometu slabše vidni.

Agencija za varnost prometa, policija in Združenje Drogart pred božično-novoletnimi prazniki vse udeležence v prometu opozarjajo, naj ne uživajo alkohola ali drog, preden usedejo za volan. "Sicer ne ogrožajo samo lastne varnosti, temveč tudi varnost vseh drugih udeležencev v prometu," je na novinarski konferenci dejal direktor agencije Igor Velov.

Povedal je, da bodo policisti med 11. in 24. decembrom po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog.
Povedal je, da bodo policisti med 11. in 24. decembrom po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog. FOTO: iStock

Na novinarski konferenci so posebej izpostavili problematiko drog, kateri bo policija med poostrenim nadzorom prometa v decembru namenila še posebno pozornost.

Kot je povedal Velov, so podatki o uporabi drog med slovenskimi vozniki zaskrbljujoči. Na podlagi raziskave, ki jo je v lanskem letu izvedla agencija, je skoraj eden od treh vprašanih že užival prepovedane droge, kar osem odstotkov vprašanih pa je pod vplivom drog tudi že sedlo za volan. Od teh jih tretjina to počne redno.

Letos je policija po besedah Velova na terenu izvedla 2500 hitrih testov, s katerimi je preverjala prisotnost drog. 559 voznikov je test odklonilo, zaradi česar so ostali brez vozniškega dovoljenja, 753 pa jih je bilo napotenih na strokovni pregled. V 122 primerih je strokovni pregled potrdil prisotnost drog, kar je po njegovih besedah zaskrbljujoče.

Policist lahko hitro preveri, ali je voznik užival tudi droge

Po besedah Ivana Kapuna z Generalne policijske uprave so mladi prepričani, da bodo policiste prenesli naokoli, če bodo uživali droge. Policist se namreč pri nadzoru prometa najprej osredotoči na preverjanje prisotnosti alkohola. A Kapun opozarja, da lahko policija s hitrimi testi, ki jih ima na voljo, hitro preveri, ali je voznik užival tudi droge. Vožnja pod vplivom teh je prepovedana in se kaznuje v odvzemom vozniškega dovoljenja in 1200 evri kazni, je opozoril.

Povedal je, da bodo policisti med 11. in 24. decembrom po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog. Pri tem bo vsaka policijska uprava izvedla tudi vsaj en nadzor na način, da bo zaprla določeno območje in pri vsakem vozniku preizkusila, ali vozi pod vplivom alkohola ali drog. V ta namen bodo policisti od Agencije za varnost prometa v prihodnjih dneh prejeli dodatnih 1000 hitrih testov za preverjanje prisotnosti nedovoljenih drog.

V letošnjem letu je policija na terenu izvedla 2500 hitrih testov za prisotnost na droge, 559 voznikov je test odklonilo in izgubilo vozniško dovoljenje.
V letošnjem letu je policija na terenu izvedla 2500 hitrih testov za prisotnost na droge, 559 voznikov je test odklonilo in izgubilo vozniško dovoljenje. FOTO: Thinkstock

Po besedah Marka Verdenika iz združenja Drogart sami pri delu na terenu opažajo vse več vožnje pod vplivom psihoaktivnih substanc, vključno z alkoholom, to pa predvsem v krajih, kjer je ponudba alternativnih možnosti prevoza manjša. Zato v takih krajih pristojnim svetujejo, naj zagotovijo možnosti za varen prevoz v nočnem času, na primer z drugačno organizacijo javnega prevoza in večjo dostopnost taksi storitev.

Tako Velov kot Kapun sta v okviru nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki poteka v decembru, na koncu pozvala k odgovornosti, ne samo vsakega posameznika, ampak tudi družbe kot celote.

"Kot družba moramo skupaj narediti korak naprej in postati zrelejši. Sesti za volan pod vplivom alkohola ali drog mora postati družbeno nesprejemljivo, ne glede na to ali govorimo o prednovoletnem času ali pa katerem koli drugem mesecu v letu," je dejal Velov. Kapun pa je k previdnosti v prometu v decembrskih dneh pozval tudi pešce, posebej ker so zaradi daljših noči in slabšega vremena v prometu slabše vidni. Kot težavo je izpostavil tudi uporabo slušalk.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
08. 12. 2017 11.17
-1
Osem odstotkov, komaj, res zaskrbljujoče, ... ja, policija lahko s hitrimi testi in indikatorji preverja prisotnost drog in alkohola, a vprašanje je, no, znano je, da ti testi niso ravno zanesljivi, in da je oseba lahko hitro pečena po nepotrebnem. Zato bi bilo vse kar je hitro in prehitro potrebno odklonit, ker že denimo alkoholni bomboni in ustna vodica pred vožnjo vas lahko drago staneta.
Ramzess
08. 12. 2017 11.17
-1
Dejansko je potrebno vedeti, kateri test sprejeti in kateri ne.
ni_mi_vse_eno
07. 12. 2017 22.29
-1
Obstaja droga (psilocybine), ki je prisotna naravno v gobah, ki rastejo na kravjih iztrebkih.Ta droga v nizkih koncentracijah poveča vizualno točnost in poveča hitrostin koordinacijo gibanja zadetega. Prvi je ta fenomen preučeval Roland Fisher na svojih študetih. Psilocybin impairs high-level but not low-level motion perception. Kofein te zbudi, pa je prav tako droga.
ni_mi_vse_eno
07. 12. 2017 22.06
+0
kokain pa po treh dneh ni zaznan v krvi, zato je Kresalova dala kri, lasne koreninice pa ni hotela dat, ker tam dlje ostane. Jasno je, da Slovenija podpira zadetke, samo zadeti morate biti s pravo drogo in nihče vas ne bo preganjal. Če pa nimate za heroin, vam pa država da metadon. Konoplja je pa prepovedana, ker je zdravilna. DELO: Zdravniki za ureditev zdravljenja z medicinsko konopljo
Ramzess
08. 12. 2017 11.19
Konoplja je prepovedana tudi zaradi cele vrste drugih razlogov. Ni pa edina rastlina, poljščina, ki je, ali je bila, prepovedana zaradi tega ker je zelo dobra.
macek_garfield
07. 12. 2017 19.30
+1
ha ha ha pa se novinarcki sprehodite malo po zokistanu zvecer in v mariboru zvecer, pa v celju pa v novi gorici, kopru itd ...na teren po 23 uri se spavite ...mladina pijana drogirana pobruhana, ja to je prihodnost pa to,
powerend
07. 12. 2017 18.43
+6
Naj brihte iz DROGARTA raje povedo, da če je nekdo skadil "špinel" in ga čez 1 tefen "na hitro" preverijo, bo test še zmeraj pozitiven, saj ne meri koncentracije, ampak samo PRISOTNOST THC! Ti testi so povsem stihijski, ker nimamo nobene določene meje. Tetke na Medicinski fakulteti (Sodna medicina) pa s spektrofotometrijo tudi samo določajo ali je (+) ali (-)....druge opcije NI! THC lahko povzroči pozitiven test, tudi 3 mesece po kajenju....toliko v razmislek v banana republiki.
LOVELIFE
07. 12. 2017 18.43
+1
Včasih bi tut jaz kaj zauživ glede na to da sem v Sloveniji....