Slovenija

Zavarovalnice škodo ocenjujejo na več kot 20 milijonov evrov

Ljubljana/Maribor, 06. 11. 2012 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./U.Z./STA
Komentarji
24

Zavarovalnica Maribor ocenjuje, da bo zaradi poplav škode za najmanj 10 milijonov evrov. Največ škode je na območju Maribora, Ptuja, Ormoža, Slovenj Gradca in Celja. Tudi Zavarovalnica Triglav škodo ocenjuje na približno 10 milijonov evrov. Adriatic Slovenica omenja dva milijona, Generali pa 500.000 evrov.

Po prvih podatkih je zaradi ujme po vsej Sloveniji nekaj tisoč poškodovanih stanovanjskih in poslovnih objektov, prve ocene pa kažejo, da je škoda velika, je dejal minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač. "V vseh teh primerih ima država ustrezne rezerve in tudi v tem primeru bo tako. Sredstva bodo črpana iz ustreznih rezerv, v enem delu, kar se tiče infrastrukture, pa tudi na ustrezen način prerazporejena v skladu s prioritetami, ki bodo določene," je dejal.

Ob tem je ocenil, da je najbolj pomembno dejstvo, da so ohranjena vsa življenja, materialna škoda pa da je velika in se jo vedno da sanirati. Manjši del sanacije državne infrastrukture že poteka, predvsem gre za reševanje manjših poškodb in odstranjevanje naplavin. V nadaljevanju bodo po Černačevih besedah prioritetno sanirane tiste ceste oz. komunikacije, kjer ni prehodnosti, v zadnjem koraku pa bodo opravljeni večji posegi, kjer bo to potrebno.

Poplavljanje Drave - 2
Poplavljanje Drave - 2 FOTO: Mia Media

Znova se je zgodila katastrofa velikih razsežnosti, pa je ob obisku Zgornje Savinjske doline ocenil minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ter napovedal pripravo sanacijskega načrta. Kot je izpostavil, bo treba najprej odpraviti posledice poplav, poravnati račune do gasilcev in civilne zaščite, ki se je znova odigrala levji delež reševanja v prvih dneh.

Za sredstva za poravnavo prvih posledic bo morala država poseči v proračunsko rezervo. Sledil bo sanacijski program, ki ima žal ponavadi prepočasno izvajanje, pravi Bogovič. Koliko sredstev bo lahko država zagotovila, minister ni mogel povedati, saj je pomemben tudi obseg in vlada se lahko o tem odloča sama.

Minister za obrambo Aleš Hojs si je s helikopterjem ogledal poplavljeno Podravje in ob tem ocenil, da so razmere "res katastrofalne". Po pogovoru s Černačem in Bogovičem je dobil "precej veliko oceno škode, ki je nastala na prometni in drugi vodni infrastrukturi". Predsednik vlade Janez Janša je po njegovih besedah naročil, da se do srede pripravi prvo poročilo, vključujoč prve ocene škode. Hojs pričakuje, da bo vlada o prvih ukrepih za sanacijo škode odločala v četrtek.

Zavarovalnica Maribor: najmanj 10 milijonov evrov škode

Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč predvideva, da se sredstva državnega proračuna lahko uporabijo za odpravo posledic naravne nesreče, za katero je ocena neposredne škode na stvareh večja od 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna. Pri pregledu starih obveznosti iz starih škod je država dolžna še okoli 150 milijonov evrov, zato je tudi predlog, da se postavka reševanja velikih plazov rešuje v več naslednjih letih, četudi se je iztekla v letu 2010. V tej postavki gre za 38 milijonov evrov sredstev.

Na Zavarovalnici Maribor ocenjujejo, da bo škode za najmanj 10 milijonov evrov. Največja je na območju Maribora, Ptuja, Ormoža, Slovenj Gradca in Celja. Poškodovani so tako stanovanjski objekti kot tudi infrastruktura – železnice, elektro omrežje, na Koroškem pa je bilo poškodovanih tudi veliko poslovnih objektov, je za 24ur.com povedala Natalija Postružnik, direktorica službe za odnose z javnostmi pri Zavarovalnici Maribor.

Popis škode se je že začel. Prijave škod zaradi poplav v zavarovalnici obravnavajo prioritetno. Prve škode bi tako lahko izplačali že konec tega tedna. Postružnikova je še pojasnila, da se lahko postopek tudi zavleče, ker morajo najprej počakati, da voda odteče in da se vsaj deloma zadeve posušijo, saj šele tako lahko vidijo dejansko škodo. Postružnikova je še pojasnila, da če je obseg škode manjši, ogled cenilca včasih niti ni potreben, ampak lahko zadostujejo tudi fotografije.

Klicev imajo zelo veliko, za zavarovance sta na voljo dve brezplačni telefonski številki 080 19 20 ali 080 19 21. Ker pa je samo na najbolj prizadetem območju, v Malečniku in Dupleku, več kot 2000 zavarovancev, so vzpostavili posebne telefonske številke, in sicer za Maribor in okolico 02 2332 350, 02 2332 494, 02 2332 564 in 02 2332 429, za območje Ptuja in Ormoža pa je na voljo številka 02 2332 833.

Na Zavarovalnici Maribor ocenjujejo, da je škode za najmanj 10 milijonov evrov.
Na Zavarovalnici Maribor ocenjujejo, da je škode za najmanj 10 milijonov evrov. FOTO: Igor Ocepek

Postružnikova je še opisala, kaj lahko zavarovanci naredijo sami, da bi zavarovalnice čim prej zaključile postopek. Poudarila je, da je vsekakor treba najprej zavarovati sebe, saj so reke še vedno deroče. Nato je treba preprečiti, da bi se škoda širila. Poškodovane stvari potem fotografirajte, če se le da, jih ne premikajte, potem pa jih zložite na kup, kjer lahko počakajo na cenilca. Že pri klicu na zavarovalnico je treba imeti pripravljeno številko police ali pa vsaj podatke, kdo je polico sklenil, je še pojasnila Postružnikova.

Zavarovalnica Triglav: škode za vsaj 10 milijonov evrov

Zavarovalnica Triglav pričakuje okoli 6000 prijav škod. Po dosedanjih ocenah naj bi nastala škoda znašala približno 10 milijonov evrov, vendar pa bodo natančnejši podatki znani šele v naslednjih dneh, ko se bodo razmere umirile, so sporočili z zavarovalnice.

Oškodovanci se lahko za pomoč pri prijavi škode obrnejo na svojega zavarovalnega zastopnika, na najbližje predstavništvo ali na sedež območne enote Zavarovalnice Triglav. Za prijavo škode je na voljo 24-urna dežurna brezplačna telefonska številka 080 555 555 ali e-prijava prek spletne strani.

Pri prijavi škode naj zavarovanci poškodovane stvari navedejo čim natančneje ter obvezno pripišejo tudi kontaktno telefonsko številko, elektronski naslov in številko transakcijskega računa za nakazilo zavarovalnine. V Triglavu zavarovancem še svetujejo, da s prijavo škode ne hitijo. Upoštevali bodo namreč tudi prijave, ki bodo prispele v prihodnjih dneh, ko se bodo vremenske razmere dokončno ustalile. Prijave obravnavajo ažurno, škodo pa izplačujejo že naslednji dan po oceni, če se stranka z oceno strinja, so sporočili.

Zavarovalnica Triglav pričakuje okoli 6000 prijav škod. Po dosedanjih ocenah naj bi nastala škoda znašala približno 10 milijonov evrov.
Zavarovalnica Triglav pričakuje okoli 6000 prijav škod. Po dosedanjih ocenah naj bi nastala škoda znašala približno 10 milijonov evrov. FOTO: Stolcer Janez

Matej Ferlan, izvršni direktor za škode premoženjskih zavarovanj pri Zavarovalnici Triglav, je še pojasnil, da bo pravo številko škode moč podati šele, ko se bo voda popolnoma umaknila. Dodal je, da so na prizadeta območja poslali vse razpoložljive sodelavce.

Adriatic Slovenica: škode do dva milijona evrov

Po prijavah škod, ki so jih zbrali v zavarovalnici Adriatic Slovenica, je največ škode nastalo v Vipavski dolini oz. na Goriškem in Bovškem, v začetku tega tedna pa še več na Koroškem, Štajerskem in Celjskem območju oz. v Savinjski dolini. Glavnino prijav z vzhodnega dela Slovenije še pričakujejo.

"Po dosedanjih ogledih škod naših cenilcev in še neogledanih prijavah ocenjujemo, da škode lahko dosežejo od 1,5 do 2 milijona evrov, a poudarjamo, da gre za prve ocene in ne za uradne podatke," so zapisali. Večina prijavljenih škod se nanaša na gradbene objekte, stanovanjske predmete in avtomobile. Cenilcem, ki so na terenu že ves teden, v regijah vzhodne Slovenije delo onemogoča tudi neodtekla voda, saj so cenitve mogoče šele, ko voda odteče.

Zavarovancem svetujejo, naj ne hitijo s prijavami škod, saj bodo prijave sprejemali še ves naslednji teden oz. vse do takrat, ko bo treba. Svetujejo jim, naj zaščitijo svoje premoženje, da se škoda ne povečuje, kolikor je to v teh razmerah mogoče. Škodo lahko prijavijo, vendar jim svetujejo tudi, naj počakajo, da voda odteče ali jo izčrpajo, škodo fotografirajo, shranijo poškodovane predmete in šele nato obvestijo zavarovalnico. Zavarovalnica Adriatic Slovenica sicer škode v teh poplavah rešuje prednostno.

Zavarovalnica Generali: za zdaj 500.000 evrov škode

V zavarovalnici Generali so doslej prejeli okoli 100 prijav premoženjskih škod, ocenjujejo pa, da jih bo vsaj še enkrat toliko. Groba ocena škod je zaenkrat 500.000 evrov. Poleg tega pa so prejeli tudi nekaj prijav škode na vozilih, ki jih je zalila voda.

Zavarovalnica Tilia: večino prijav še pričakujejo

Z zavarovalnice Tilia so sporočili, da prijave škod šele prejemajo, zato tudi še nimajo zanesljivega podatka o skupni višine škode. Tudi na zavarovalnici Tilia svoje zavarovance pozivajo, naj v primeru nastanka škodnega dogodka najprej poskrbijo za svojo varnost.

Dodali so, da je škodo treba prijaviti, dokler so vidne posledice poplave, pomembno pa je tudi, da so poškodovane in uničene stvari shranjene, saj lahko le tako cenilec oceni škodo. Prav tako priporočajo fotografiranje nastale škode. Zavarovanci Zavarovalnice Tilia lahko škodo prijavijo na različne načine, med drugim prek spletnega portala e-Tilia ali na telefonsko številko številko 080 22 45.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
06. 11. 2012 21.41
Komaj 20 milijonov? v pimerjavi z najbogatejšim v Sloveniji pljunek v dravo!
Ka pa mislis
06. 11. 2012 19.34
Moj touran zraven rumenga tovornjaka. Kaksna sreca;-) Ta nas krozni je pa vedno poplavlhen ko tist potok trebuso zabije.
wsharky
06. 11. 2012 18.12
+5
.... sramota .. sds pa tvita ... strankaSDS Posledice zahteve za referendum Zakona o Slovenskem državnem holdingu so že vidne .... namesto, da bi pomagali in iskali resitve za prizadete drzavljane po vsej sloveniji zaradi poplav .... .... sramota ...
User398398
06. 11. 2012 17.47
+1
Spet bo šlo zavarovanje gor..
m-oja
06. 11. 2012 18.13
+3
Še nikoli se premoženjsko zavarovanje ni podražilo zaradi ekstremne situacije, kot je ta.
bluevanila6
06. 11. 2012 17.21
+2
Zavarovanje se bo spet podražilo že tretjo leto zapored brez dobička. Najlažje jih je seveda prodati kot to nameravata Triglav in Maribor denar pa v Švico!
m-oja
06. 11. 2012 18.15
+3
Samo za info, ZM že vsa leta dela z dobičkom oz dobro nalaga denar zato, da ga ima, ko je potrebno poplačati škode, kot je ta. Pa še drugi info ZM ne želi prodaje, vendar jo kljub vsemu prodaja njen večinski lastnik Nkbm, ker je banka v*.
Mr.Buddy
06. 11. 2012 17.08
+7
Pa ziher še bo škoda narasla če pride še kak runda deža, če pa nebo deža pa bo počasi padalo, upajmo da bodo hiše še cele, namreč pri nas ni bilo poplave, hvala bogu, pa smo 150m od drave...
194911
06. 11. 2012 17.07
+3
prehitra ocena- toje lahko škoda ocenjena za vse, kaj pa bodo morale plačati zavarovalnice, je pa drugo- saj vsi nimajo zavarovano.z miljoni se računa preveč površno
luckyss
06. 11. 2012 17.05
+6
"Zavarovalnice škodo ocenjujejo na več kot 20 milijonov evrov"..... Torej je realno škode okrog 80 - 100 milijonov ...
wampl
06. 11. 2012 17.26
+3
wtfack
06. 11. 2012 17.05
+1
zaboli me od znotraj, ko me admin pobriše :(
horhinjo
06. 11. 2012 16.55
+21
Ah tolk dnarja Bavčar pokrade v 20 minutah !!!
Uporabnik215111
06. 11. 2012 18.46
Še prej. Kaj pa Bavčar ve koliko je 20 mio:)
pmd
06. 11. 2012 16.52
+4
Kaj pa vsi tisti, ki nimajo zavarovano za primer poplave? Kdo bo pa njim pomagal?
bluevanila6
06. 11. 2012 17.22
+1
m-oja
06. 11. 2012 18.18
+1
Na žalost bodo morali sami, ker nimajo zavarovanja. Zavarovanje hiše ni visok strošek in varčevanje pri varnosti je nespametno.
pmd
06. 11. 2012 18.59
+1
Saj večina ima hišo zavarovano, samo marsikdo je nima za poplavo. Varčevanje pri varnosti res ni pametno, samo če ne veš kaj boš pred plačo ali penzijo dal v usta verjetno tudi za zavrovanje nimaš. Takim bi tudi mogli pomagat.
m-oja
06. 11. 2012 19.02
+1
Vem ... Mislim, da bodo taki odvisni od širokosrčnosti sosedov, prijateljev in župana. Vsaj upam, da se bo kdo ozrl na njih.
binmister
06. 11. 2012 15.13
+7
Za en teden bomo brali da zavarovalnice zvišujejo zavarovalnine .
Sandi Sterkuš
06. 11. 2012 16.58
+2
cblaz
06. 11. 2012 14.50
-4
v naslovu piše zavarovalnice ocenjujejo da bo škode za vsaj 20 mio eur in potem pogledam en odstavk nižjji in preberem tole zavarovalnice ocenjujejo da bo škode za vsaj 10 mio eur gdo zdej koga farba ?????
xboy88
06. 11. 2012 15.05
+8
bolše preberi.. ZM 10 mio pa Triglav 10 mio.. skupaj 20 mio :))
Uporabnik215111
06. 11. 2012 18.47
+1
Sine preberi še enkrat, bi ti morala oči in mami večkrat reči:)