Slovenija

FOTO: Mariborsko zavetišče za živali v spirali hudih očitkov, domnevne nepravilnosti preiskuje tudi policija

Ljubljana, 17. 07. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
84

Mariborsko zavetišče za živali je v zadnjem času tarča številnih kritik o kršenju pravilnika, neodzivnosti, zavračanju živali, govori se celo, da živali od tam izginjajo in da so boksi večino časa prazni. V zavetišču, ki je od leta 2012 zamenjalo kar pet vodij, odgovarjajo, da so zaradi polnih kapacitet nedavno ustavili sprejem mačk, a vseeno poskrbijo za nujne primere. Vse ostalo so natolcevanja.

"Oskrbo zapuščenih živali nam zaupa 38 občin iz širšega podravskega območja. Letno sprejmemo več kot 500 psov in okoli 1.000 mačk. Z vašo pomočjo nov dom najdemo približno 470 psom in 850 mačkam," je o mariborskem zavetišču za živali zapisano na spletni strani upravljalca, mariborskega podjetja Snaga.

A te številke so nerealne, saj je azil večinoma časa prazen, trdi aktivistka, ki se je obrnila na nas. Ker želi ostati anonimna, ji recimo kar bralka. "Naj dokažejo, kje so te živali. Kje so vsi psi in mačke in kje je davkoplačevalski denar? Zakaj občina Maribor ni zmožna skrbeti za živali v azilu do polne zasedenosti? Čemu je potem ta objekt namenjen?" se sprašuje.

Kot je pojasnila, je 15. aprila v zavetišče prišla neka gospa z namenom, da bi posvojila mačko, a so jo odslovili, češ da imajo samo enega mačka in naj pride spet čez 14 dni. Ko je čez nekaj dni zavetišče obiskala tudi naša bralka, so bili boksi prazni, nikjer ni bilo niti tistega enega mačka. V dokaz nam je poslala tudi fotografije.

Po fotografijah konec maja in začetek junija sodeč je bilo zavetišče prazno. Polniti se je začelo po pritisku javnosti in obisku kriminalistov. Težko verjamem, da je to naključno. Mojca Gričar, društvo AniMa

Ko smo na Snago naslovili vprašanja o zasedenosti zavetišča, so nam povedali, da imajo 20 psov in 29 mačk. Bilo je konec aprila. "To je laž, s prijatelji smo šli ponovno tja in posneli fotografije, ki dokazujejo nasprotno!" nam je sporočila bralka. Sporno se ji zdi tudi dejstvo, da so se v zadnjih letih v zavetišču zamenjali kar štirje veterinarji, in da je treba za posvojitev živali plačati, kljub temu, da objekt financira mariborska občina.

To pa še ni vse. Iz zavetišča uhajajo grozljive govorice o neupravičenih evtanazijah povsem zdravih živali, ki naj bi jih odredili že samo zaradi zlomljene tačke, na primer. "Pred kratkim so evtanazirali psa, ker si je grizel rep. Verjamem, da bi z ustrezno socializacijo lahko tako neželeno vedenje odpravili, ga je bilo pa lažje uspavati. Tudi, ko prosimo informacije o oddanih psih in muckih (vem, da osebnih podatkov ne smejo dajati) le-teh ni, da o preverbi domov sploh ne govorim. Nemogoče je dobiti kakšno fotografijo iz novega doma, čeprav imam ogromno izkušenj s pomočjo pri oddaji psov in so skrbniki pripravljeni pošiljati fotografije svojih posvojenčkov, kar lahko vidite tudi na naši fb strani," pripoveduje tudi Mojca Gričar iz društva AniMa.

Po nekaterih navedbah pa naj bi se posluževali celo laboratorijskih poskusov na živalih in krutih tehnik za usmrtitev. "Namesto evtanazije, da prihranijo denar, naj bi živalim čez gobčke in nos lepili lepilni trak. Slišala sem celo za primere, da so se enemu od veterinarjev živali zbujale sredi operacij," še pripoveduje naša bralka, a dokazov za to nima.

Zaradi vseh domnevnih nepravilnosti, ki naj bi se v zavetišču dogajale, je podala tudi prijavo na policijo. Da so jo prejeli in zadevo zdaj preiskujejo, so nam potrdili tudi na mariborski policiji.

V mariborskem zavetišču naj bi se dogajale nepravilnosti, ki pa jih na Snagi zavračajo.
V mariborskem zavetišču naj bi se dogajale nepravilnosti, ki pa jih na Snagi zavračajo. FOTO: Bralka

Snaga: Gre za izmišljotine in neresnice

Žalosti nas dejstvo, da nas želi nekdo tako očrniti v javnosti, pa odgovarjajo na Snagi, ki se ji koncesija za upravljanje z zavetiščem izteče konec prihodnjega leta. "Že leta 2012, ko smo prevzemali zavetišče v upravljanje, smo bili soočeni z nezadovoljstvom zainteresirane javnosti (društev za zaščito živali), ki je organizirala celo več protestov tako pred zavetiščem kot v mestu Maribor. Skozi leta smo dokazali, da zavetišče upravljamo strokovno, odgovorno in v korist živali, katero postavljamo na prvo mesto. Upravljanju zavetišča, ki posluje s precejšnjo izgubo (leto 2016 smo zaključili z izgubo v višini več kot 100.000 €), posvečamo veliko skrb, izgubo krijemo iz drugih (komunalnih) dejavnosti, ki podjetju prinašajo dobiček (tržne dejavnosti), zato nas tovrstna natolcevanja še toliko bolj prizadenejo. Sploh zato, ker je dokazljivo, da gre za izmišljotine in neresnice," so zapisali.

Kot pravijo, živali evtanazirajo zgolj v primeru bolezni ali takšnih poškodb, ki povzročajo živali trpljenje. "Navedeno dokazujejo tudi objave psov, ki so na voljo za posvojitev. Pri vsaki živali, ki čaka na svoje nove lastnike v zavetišču, je namreč objavljen tudi datum sprejema v zavetišče. Nekateri psi so pri nas že več let. Tudi pri mačkah je politika enaka. V letu 2016 smo evtanazirali nekaj mačk, ki so imele potrjeno mikrosporijo, vendar zgolj iz razloga prenosa te nalezljive bolezni na druge mačke in pse v zavetišču, pa še to v obdobju, ko smo imeli zavetišče polno do zadnjega kotička. Zdravih živali ne evtanaziramo, saj je to v nasprotju z našim prepričanjem, da vsaka žival najde svoj novi dom, če ima dovolj časa, da ga išče."

Na očitke, da živali ubijajo nehumano, odgovarjajo, da so navedbe povsem izmišljene in jih v celoti zavračajo. "Naše delovanje je podvrženo strogemu rednemu nadzoru s strani Urada za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in v katerih nikoli ni bilo ugotovljenih hujših nepravilnosti. V kolikor smo primorani kakšno žival evtanazirati iz veterinarskih razlogov (neozdravljiva poškodba, bolezen …), naredimo to na predpisan, human način, ki ga izvajajo v vseh slovenskih registriran veterinarskih ambulantah."

1.6.2017 so v zavetišču našteli 18 psov.
1.6.2017 so v zavetišču našteli 18 psov. FOTO: Bralka

Da tega v zavetišču zagotovo ne delajo, je prepričan tudi prostovoljec, ki je v zavetišču delal tri leta, ne želi pa biti imenovan. "Ne samo, da je to naravnost barbarsko, ampak so tudi vse evtanazije močno nadzirane s strani veterinarske inšpekcije. Osebno poznam oskrbnike v zavetišču, ki bi rajši prej izgubili službo, kot pa tolerirali takšen način evtanazije," je povedal. Kot pravi, v času, ko je bil on tam, v zavetišču niso evtanazirali niti ene živali po 30 dneh karantene, čeprav bi jo po zakonu lahko.

Pred kratkim so dobili že petega vodjo zavetišča

Res pa je, priznavajo, da so imeli nekaj smole z vodstvom. "V aprilu leta 2016 nas je zapustila dolgoletna vodja zavetišča, ki se je odpravila novim izzivom naproti. Zaradi tega smo iskali novega vodjo, ki pa se v poskusnem času ni izkazal in ni izpolnil visokih pričakovanj in kriterijev, ki jih postavljamo za opravljanje dela na delovnem mestu vodja zavetišča. Z njim smo sodelovanje prekinili po dveh mesecih, ko smo dobili novega odgovornega in strokovnega vodjo, ki je z nami še danes," so konec aprila pojasnili na Snagi.

A od takrat do danes se je spremenilo tudi to, saj je novi vodja zavetišča – že peti, odkar je skrb za zapuščene mačke in pse leta 2012 prevzela Snaga – pred kratkim postal veterinarski tehnik Saša Kebrič, ki je v azilu zaposlen več kot dve leti. Prek razpisa pa so za polovični delovni čas iskali veterinarja. "Prejeli smo sedem prijav in smo v fazi njihovega preučevanja," so še povedali. V tem času za živali skrbi veterinarska bolnica Maribor, s katero ima zavetišče sklenjeno obvezno pogodbo o 24-urni oskrbi živali.

Leto 2016 so zaključili z izgubo v višini več kot 100.000 evrov

Vsaka žival, ki jo sprejmejo v zavetišče, ima svojo kartoteko, o njej vodijo evidenco, kot to predpisuje Pravilnik o pogojih za zavetišča za zapuščene živali. "Tudi evidence so podvržene nadzoru in večjih odstopanj v vsem času, v katerem upravljamo z zavetiščem, ni bilo ugotovljenih," so še dodali.

Lani so novim lastnikom oddali 119 psov in 102 mački. Posvojnina je praksa, ki jo poznajo vsa slovenska zavetišča, odgovarjajo na očitke glede financiranja. Za mačko znaša 42,70, za psa pa 54,90 evra. "Občine, s katerimi sodelujemo, so dolžne plačevati prvih 30 dni bivanja živali v zavetišču. Po preteku tega roka nam zakon dopušča živali evtanazirati, česar v mariborskem zavetišču ne počnemo, ampak damo vsaki živali priložnost, da najde nov dom. Tako imamo v zavetišču pse, ki so pri nas tudi že pet let in več."

V zvezi z nepravilnostmi pri oskrbi in ravnanju z najdenimi živalmi na območju PU Maribor smo prejeli anonimno prijavo. Ko bodo policisti s policijsko preiskavo potrdili razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, bodo (takšna ovadba se obravnava kot pisna ovadba kaznivega dejanja) na pristojno Okrožno državno tožilstvo podali zaključni dokument (kazensko ovadbo po devetem odstavku 148. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) ali poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe po desetem odstavku 148. člena ZKP). Podrobnejših informacij o policijskih postopkih v zvezi z anonimno prijavo zaradi interesa preiskave še ne moremo podati. PU Maribor

Po njihovih navedbah je Mestna občina Maribor lani za sofinanciranje obvezne gospodarske javne službe oskrbe zapuščenih živali plačala 23.743 evrov, skupaj so od občin, s katerimi sodelujejo, prejeli 95.851 evrov. "Stroški, ki so povezani z zavetiščem (veterinarska oskrba in zdravila, stroški dela, materialni stroški, obratovalni stroški, stroški vzdrževanja), so lani znašali 238.753 evrov, kar pomeni, da je zavetišče pridelalo izgubo. Posvojnine so prihodek zavetišča, s katerim si delno pokrijemo stroške veterinarske oskrbe živali, saj je v zakonskih aktih zapisano, kako mora biti žival oskrbljena, da je lahko posvojena (čipiranje, psice sterilizirane, mačke sterilizirane, mački kastrirani, mačke cepljene proti kužnim boleznim, psi še proti steklini). Če bi vse te posege lastnik opravil v kakšni zunanji veterinarski ambulanti, bi strošek zagotovo presegel 100 evrov pri mačkah in skoraj 200 evrov pri psih. Tako posvojnina ne pomeni čistega prihodka zavetišča, ampak gre za pokrivanje nastalih stroškov. Kot je razvidno iz leta 2016 nastalih prihodkov in stroškov, se slednji s prihodki nikakor ne pokrijejo."

Sporen odnos in kršenje pravilnika?

Kapacitete zavetišča so sicer 34 namestitvenih mest za mačke in 54 za pse. Trenutno imajo v zavetišču 67 mačk in 23 psov. Ker je sezona mačjih mladičev v polnem razmahu, je zavetišče konec junija na svoji spletni strani objavilo obvestilo, da začasno ustavlja sprejem mačk. Odtlej naj bi se dogajalo, da je zavetišče neodzivno, sprejem živali, pa tudi sterilizacije in kastracije prostoživečih mačk zavračajo (oz. se nanje čaka zelo dolgo), odnos zaposlenih pa naj bi bil skrajno neprimeren.

"Na naše društvo se obračajo najditelji zapuščenih mačjih mladičev, ki jih v zavetišču zavračajo, ne da bi poiskali alternativno namestitev in ne da bi se z najditelji poskusili dogovoriti za začasno namestitev. Zavetišče torej vsakodnevno krši Pravilnik o pogojih za zavetišča za zapuščene živali, ki zavetiščem nalaga, da sprejemajo zapuščene živali oziroma najdejo zanje alternativno namestitev, če ta v zavetišču iz objektivnih razlogov ni mogoča. Poleg tega v zavetišču pogosto zahtevajo, da občani sami opravljajo odlov živali, da jih sploh pridejo iskat. Dva takšna primera smo prijavili inšpekciji, saj ne društva ne občani odlova živali ne smejo opravljati," so pojasnili v društvu AniMa, kjer so mariborski UVHVVR na nevzdržne razmere v zavetišču opozorili že lani, ko sta dva najditelja mačjih mladičev poklicala v zavetišče, kjer so jima dejali, da muckov ne bodo sprejeli, razen če jih pripeljeta na evtanazijo.

Direktor območnega urada Maribor Igor Vojtič je društvu AniMa takrat odgovoril, da so zadeve preverili in dejansko ugotovili, da je prišlo do neprimerne komunikacije zaposlenih s strankami oz. člani društva. Obljubil je, da bo zavetišče oskrbovalce poskušalo strokovno izobraziti za primerno komunikacijo.

Letos se v društvu AniMa poskušajo organizirati kar se da mimo zavetišča, saj pravijo, da so bili skoraj vsi poskusi in prošnje za pomoč v preteklosti neuspešni. "Prostovoljci društva se sicer trudimo pomagati po svojih najboljših močeh tako z osveščanjem, kot tudi z delom na terenu, a žal nalog zavetišča ne želimo in ne moremo prevzemati," so še navedli.

Na Snagi odgovarjajo, da se vsako poletje srečujejo s povečanim številom sprejetih mačk. "Trenutno imamo v zavetišču 67 mačk, s čimer krepko presegamo uradno prostorsko razpoložljivost. Začasno ustavljen sprejem traja običajno kakšen mesec, da mačji mladiči toliko odrastejo in jih lahko veterinarsko oskrbimo in da lahko zapustijo zavetišče (dobijo nove domove). Začasno ustavljen sprejem je preventivni ukrep, s katerim želimo preprečiti širjenje različnih nalezljivih bolezni (lani smo se soočali z mikrosporijo)." Dejstvo je, še pravijo, da potrebe presegajo kapacitete zavetišča, vendar očitek, da ravnamo nečloveško, ne drži. "Držimo se protokola in sprejemamo vse mačke, ki so bolne ali poškodovane."

Preverili smo tudi, kakšna je situacija v drugih slovenskih zavetiščih, koliko živali letno oddajo in za kakšno ceno. Vsa zavetišča trdijo, da evtanazije zdravih živali ne prakticirajo, pa čeprav jo naš zakon po 30 dneh dovoljuje. Več o tem pa v naslednjem članku!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korošc01
25. 07. 2017 21.06
+2
Očitno je v vodstvu zavetišča napačna oseba. Za vodenje zavetišča mora biti za TO PRIMERNA OSEBA .
sast7625
18. 07. 2017 08.03
+6
evtanazija zaradi mikrosporije? a če maš glivice med prsti te je treba pa kar fentat al kaj?
igorli
17. 07. 2017 21.41
-7
Vsak ki dvomi v strokovnost osebja in misli da "bralka" govori resnico, naj se osebno odpravi v mb azil in bo hitro ugotovil da so to laži.
igorli
17. 07. 2017 21.42
-5
Zaposleni tam imajo iz srca radi živali in da bi jih mučili je nepredstavljivo.
igorli
17. 07. 2017 21.43
-7
Verjetno spet nekdo plete teorijo zarote. Nekdo ki ima preveč časa in premalo pozornosti.
igorli
17. 07. 2017 21.43
+0
Pa zakaj je treba plačat? Ker z poslovno izgubo težko kupuješ hrano za živali.
bundy crocodile
17. 07. 2017 22.21
+8
Dvomi v strokovnost osebja? Pa si ti prebral članek? Še enkrat beri "Zaradi tega smo iskali novega vodjo, ki pa se v poskusnem času ni izkazal in ni izpolnil visokih pričakovanj in kriterijev, ki jih postavljamo za opravljanje dela na delovnem mestu vodja zavetišča. Z njim smo sodelovanje prekinili po dveh mesecih" Vsi, ki smo bili tam, smo se ravno zaradi njihove strokovnosti obrnili in nikoli več vrnili. Tudi sam bi občasno potreboval varstvo za psa ali par dnevno nastanitev. Azil Maribor v tem primeru zame ne obstaja, kakor za vsaj 90% drugih ljudi. Verjemi, da imamo dosti ljudi, ki bi zavetišče vodilo odlično ampak izbirajo možje, ki imajo drugačne interese kot varuhi živali. "A od takrat do danes se je spremenilo tudi to, saj je novi vodja zavetišča – že peti, odkar je skrb za zapuščene mačke in pse leta 2012 prevzela Snaga" To je zate strokovnost? Zamisli, da država menja v petih letih 5 predsednikov? Poleg tega, se nastavlja za vodje zavetišče popolnoma neprimerne ljudi. Ni potrebno bit pameten, da uvidiš, da smetarsko podjetje ne more skrbet za zapuščene živali! To je nemogoče! Beri komentarje niže. Ni ena oseba, ki ima slabe izkušnje. Prej bi rekel, da obstaja samo 1 oseba ki je zadovoljna z njimi pa še to je vprašanje zakaj.
igorli
18. 07. 2017 08.26
+2
Snaga kot prvo ni smetarsko podjetja, ampak komunalno podjetje. Druga stvar kaj pa je, pa je to, da če hočeš nekaj več, moraš tudi nekaj več dati. Ljudje azilu nebi dali nič, pričakujejo pa vrhunsko storitev. Sem prepričan da če bi se dovolj denarja namenilo za njih, bi tudi storitve bile boljše in tudi manj avtanazij. Zdravit ubogo žival zato da bo potem životarila v kletki. po moje niti malo ni humano. Vodjo zavetišča se pa zamenja zaradi pritiska javnosti, ki brez realne slike obsoja. Saj tu ni težava samoazij, ampak vse javne ustanove. Splošno mnenje je, da so zdravniki, medicinske sestre, delavke na občinah, bankah ipd lenuhi ki kofetkajo cele dneve in zaradi tega morajo uogi državljani ure in ure čakat v čakalnici. Nihče pa ne vidi realne slike , ker je preveč zaposlen sam z sabo. Ne vidi da večina teh sploh ne more pojesti malice ampak jo je po grižljajih med delom, da delajo neplačane nadure samoiniciativno in brez plačila samo za to, da je delo opravljeno. To velja predvsem za nižje uslužbence na občinah , socialne delavke ipd. Pa da nebo pomote. Niti minute še nisem bil zaposlen v javnem sektorju ampak znam pogledat in videt, kaj se dogaja. Vse to je posledica varčevanja in pomanjkanja denarja, ne pa nesposobnosti ljudi.
igorli
18. 07. 2017 08.33
-2
Ljudje bi samo imeli odlične storitve vsepovsod. Nič pa nebi za to naredli. Nič ne pade samo iz zraka. Povsod je v ozadju denar. Tega pa ni.
bundy crocodile
18. 07. 2017 09.09
+3
No ta pa je dobra. Zdaj si obdolžil že kr narod za nepotrebne avtanazije. Ljudje, poleg tega, da prispevajo skoraj 100.000€ letno davkoplačevalskega denarja v ta Azil, plačajo za prevzem živali še dobrih 50€. Pri tem težav nikoli ni bilo in jih tudi sedaj ni, ne obračaj zadev sploh pa ne vem, kaj ima tu zraven socialna, bankirji in ostali. Kaj si zaposlen tam ali kakšen sorodnik zelo verjetno? Tako kot je rekel nekdo spodaj. Pravico imamo vedeti kaj se dogaja in tu ne vidim problema, zakaj zavetišče ne bi javno podalo vse finančne podatke, nakazila, donacije, prispevke, subvencijo in podatke o živalih, katere, kako dolgo, kam, od kod itd. Ni potrebno veliko, da se zadeve razčistijo, le malo volje in interesa je potrebno.
igorli
18. 07. 2017 12.19
-2
Veze majo s tem zato, ker je povsod enako. Nekomu nekaj ne paše pa so vsi nesposobbi in jih je potrebno linčat. Se pa strinjam da mora biti poslovanje take ustanove transparentno. Saj jo mi plačujemo. Samo 100 000€? To ja za plače ni, kaj pa ostali stroški?
igorli
18. 07. 2017 12.20
-4
Nobenega ne poznam in ne delam tam. Moti me samo to da bi vsi kar vstaje delali na podlagi indicev. Noben pa niti ne pomisli kaka je realnost.
igorli
18. 07. 2017 12.21
-1
Bil sem pa že tam in imel možnost izmenjat par besed
bundy crocodile
18. 07. 2017 17.19
+2
"Samo 100 000€? To ja za plače ni, kaj pa ostali stroški?" Kaj šele za živali, a ne? Vse si povedal. Ma na čelu ti piše, da imaš neke veze z zavetiščem drugače ne bi tako strogo zagovarjal in to brez kakršnekoli podlage. Koliko od teh 100.000€ pade tebi v žep? 100.000€ naj bi blo za živali, to je prispevek občine davkoplačevalskega denarja, da se žival postavi na noge, ne pa za vaše žepe češ pa še to je premalo.. Vse skupaj je ena velika farsa in ne bo dolgo trajala. Zahtevali bomo zaključek! Čakamo, na poročilo policije, ker nadzor in inšpektorat več kot očitno ne delujeta.
igorli
18. 07. 2017 18.03
Aja oprosti. Nisem vedel da veterinar in iskrbniki zastonj delajo. In tipično. Nekaj ti ni po godu in že jaz kradem. Nekateri ste pa res obsedeni z tem.
igorli
18. 07. 2017 18.05
Očitno se ti sanja ne, koliko en zaposleni stane na leto. Pa pomnoži z najmanj 5. Verjetno pa tak pa tak misliš da lahko azil obvladuje en sam.
igorli
18. 07. 2017 18.06
igorli
18. 07. 2017 18.15
-1
Predvidevam da si mariborčan. Idi tja za sprehajalca. In boš spoznal malo bolje to ustanovo. Sam sicer nisem poznam pajih kar nekaj. In še nihče ni omenjal mučenja živali in podobnih stvari. To gospo ki je to ven spravla bi bilo potrebno privlečt pred sodišče. Jaz bi jo že tožil.
igorli
18. 07. 2017 18.16
Aja pa zagovarjam brez podlage? Dal sem ti podlago. 100.000 niti za plače ni!
igorli
18. 07. 2017 18.18
Imam svoje podjetje in nima nobene veze z javnimi naročili tako da z azilon ne morem pod nobenim pogojem poslovat. In vem koliko stane en zaposlen na leto. Tak da mi ne okrog tega pameti solit.
valjhunsinkajtimara
17. 07. 2017 20.30
-26
Živali so za na talar ali pa v hlev... Ne pa za družbo.
bundy crocodile
17. 07. 2017 20.45
+15
Te pa se kar prestavi, ne rabiš talarja, imaš korito.
A4`
17. 07. 2017 20.15
+11
Za mikrosporijo se živali ne evtanizira!!! Ampak se jih loči in lahko živijo še mnoga leta... Kar se tiče pa izgube... lepo prosim povejte mi katero zavetišče dela s profitom!!! Zavetišča so neprofitna organizacija, čeprav vemo da so povsod ljudje, ki se od tega koristijo!!
janezccc
17. 07. 2017 15.35
+17
Eni imate res bolane komentarje. Upam, da se stvar reši v dobrobit živali, ki niso nič krive.
sonas
17. 07. 2017 15.10
-4
omenjeno društvo s pomočjo slovenskih novic išče finančno podporo. vsi ljubitelji živali jih lahko podprete. verjamem, da boste z denarjem rešili katerokoli nevšečnost ali nepravnolnost v tem zavetišču... tako, da boste vsi hepiiii
emsodine
17. 07. 2017 15.16
+3
Stran vržen denar. Frustracij petih članov tega društva s tem denarjem ne boste rešili!
Karantanija
17. 07. 2017 13.01
+13
Prosimo novinarje, naj vsaj enkrat pridejo zadevi do dna in raziščejo ter povejo resnico, kaj in kako delajo v tem zavetišču! Slovenci smo kultiviran narod, kaj takega se pri nas, tako kot lahko beremo - v naših sosednjih državah - ne sme dogajati!
METKA102
17. 07. 2017 15.13
+19
Če bi bili tako kultivirani, zavetišč ne bi potrebovali, ker bi vsak lastnik poskrbel za svojo žival, tako kot je treba. Ne pa, da jih zapustijo in odvržejo kjerkoli.
igorli
18. 07. 2017 18.21
Karantanija
17. 07. 2017 12.56
+8
Smo tudi mi v deželi krvi in medu, o kateri ste pisali pred dnevi?
slos
17. 07. 2017 11.54
+7
Morilci nedolžnih živali. Sprevrženi ljudje odločajo o življenju in smrti živalic.
emsodine
17. 07. 2017 11.49
+17
A ta šmrkljica iz društva bi rada nadzirala mojo žival, ki sem jo posvojil, da bi skrbel zanjo? Kdo pa je ta spaka? Na internetu so objavljene strani za voayerje, pa naj tam opazuje, kako drugi živijo! Mater si eni domišljajo,...
emsodine
17. 07. 2017 11.52
+10
NiVzdevka76
17. 07. 2017 12.02
+7
spletni Kritik
17. 07. 2017 11.43
+12
Potepuške živali so dober biznis sploh če jih pod mizo prodajaš raznim firmam, ki delajo poizkuse na živalih :( Sicer pa pohvala Sloveniji, se ne spomnim kdaj sem videl (če sploh) potepuškega psa tako kot je to v tujini stalnica.
pikam_dopust
17. 07. 2017 12.31
+14
Primerjaj SLO z DE, ne pa z npr Turčijo ali Bosno: primerjaj z boljšimi, ne z slabšimi. Potem boš hitro videl, da nas ni treba še hvalit.
emsodine
17. 07. 2017 11.42
+1
Čas kislih kumaric? Takšnih nebuloz še na plaži ne morem brati.
maribor2002
17. 07. 2017 11.37
+50
Zelo milo rečeno je situacija v azilu zamegljena, nejasna. Sami smo že posvojili psa iz drugega azila. Vse je bilo jasno, napisano in podpisano. Pes je danes naš član družine. Zadovoljni smo vsi: on in mi (tudi sosedje se ne protožujejo). Na osnovi dobre izkušnje smo hoteli posvojite še enega psa iz azila v MB. Že stik je bilo ustvariti zelo težko. Nešteto izgovorov: karantena, cepljenje, veterinarski pregled....kdaj torej se lahko začnemo resno pogovarjati o posvojitvi?Koliko sogovornikov toliko različnih odgovorov: 7 dni, 10 dni..ne pred 14 dnevi ne bo nič..Ali je možna rezervacija ? Kaj? Ne, Vas pokličemo je bil odgovor. In res so nas klicali..dopoldne, ko smo ljudje v službah. Klic smo vrnili čez 10 min..nič in tako še nič 4 ali petkrat (misliš petek pač..). Naslednji teden smo končno nekoga dobili in odgovor je bil: pes je bil dan v posvojitev drugim, ker se niste oglasili in gre mu dobro. Upam, da mu gre res dobro. V primeru, da se je razpletlo ugodno za psa super ampak komunikacija z azilom je bila vse kot prej usmerjena k temu, da se pes posvoji. Kaotična, nejasna, zmedena ter seveda sum vzbujajoča.Skratka neprofesionalna.Rešitev je enostavna: dajte podatke na mizo, dokažite, da ste za živali poskrbeli in da jim gre dobro.V nasprotnem primeru pa........ukvarjajte se z vašo osnovno dejavnostjo.....smetmi. Živali to niso.
emsodine
17. 07. 2017 11.50
-29
Jezus, koliko zblojencev hodi po tem svetu!? Najemi specialne enote, NPU, CIO pa še koga, da raziščejo ta misterij:)
Transformerji
17. 07. 2017 12.34
-5
Tvoj izbrani pes je bil ubit ali pa humano evtaniziran??? Saj se vendar gre samo za denar! Koliko bi pa ti plačal, če bi psa posvojil?
maribor2002
18. 07. 2017 13.51
+2
emsodine kdo se zdi ljudem zblojen lahko ugotoviš, če prešteješ minuse in pluse....in ne gre za misterij ampak za javnost dela, če živiš od javnega denarja; in ne gre samo za denar...gre za moralo in etiko.....in če v azilu delajo pošteno in v skladu s poslanstvom se bo to tudi pokazalo....dvomi se niso pojavili, ker smo zblojeni ampak zaradi
maribor2002
18. 07. 2017 13.51
+2
trabakula
17. 07. 2017 11.34
+16
kjer je dim je tudi ogenj....očitno je nekaj hudo narobe v tem azilu, ker brez dejanskih primerov, ki so se zgodili, ne bi nekateri kar tja vprek govorili o nepravilnostih.....toliko ljudi si verjetno ne izmišljuje kaj se tam dogaja, skrajni čas, da se preveri in ukrepa, logično je, da bodo odgovorni v azilu trdili, da je vse v redu in v skladu z zakoni, precej vprašljivo vse skupaj
emsodine
17. 07. 2017 11.44
-9
Trabakula, iz mojega jakuzija se tudi kadi:) ,...kakšne neumnosti pa ti praviš? Verjetno si še vedno v stresu, ker ti teta ni dal tiste čokolade, takrat:)
pikam_dopust
17. 07. 2017 11.29
+24
Kar se tiče mačk: seveda jih imajo vsa zavetišča ogromno, saj so z njimi vsaj 3je problemi: 1) gre za mačko (ne psa), 2) prostoživečih mačk je razmeroma veliko, torej se jih lahko vzame iz narave (če se že želi) 3) če hočeš mačko posvojit, moraš podpisati silno zanimive pogodbe, kjer se med drugim npr. zahteva, da imaš mačko ves čas v stanovanju (WTF?!). Pod črto: zakaj že bi vzel mačko iz zavetišča? Kar naj jih imajo, ker verjetno je tamkajšnji box (skupaj z vsemi ostalimi mačkami) zanje bolj human kot pa npr. to, da ima nekdo hišo in mačko spušča na vrt. Tale zavetišča so res nek zanimiv biznis: če nisi član sekte, ni šanse, da dobiš žival (razen da se pač požvižgaš na pogodbo, ki si jo podpisal). Kakor koli že, na koncu sem vzel mačko s ceste, ker vseeno ne vidim razloga, zakaj bi jo zapiral, če imam hišo poleg gozda in okoli lep vrt (sorry, živali spoštujem - skupaj z vso njihovo nepridvidljivo naravo - in jih imam rad, nisem pa tak psihopatski egoist, da bi jih zapiral v stanovanje samo zato, da bi jih "nadziral" in jim podaljševal življenje iz npr. 15 let, kar bp doživi vsaka sterilitirana mačka, ki ji daš hrano in oskrbo, na 20).
290ktober
17. 07. 2017 11.31
+6
Gyuhgevfin
17. 07. 2017 11.15
+11
Grozno... 5 dirktorjev..... to je te treba preveriti na kak nacin ljujde pridejo noter.
Karantanija
17. 07. 2017 10.37
+14
Naj gredo malo pogledati v naše vasi - se marsikaj izboljšuje, toda še lahko vidimo, da so nekateri psi na kratkih verigah, na soncu, v snegu ... in še marsikaj. Če v tem zavetišču nimajo denarja za oskrbo živali, bomo pa zopet zbirali zamaške in prostovoljen prispevke. Samo nekdo mora to organizirati ...
johanca123
17. 07. 2017 10.56
-6
Ja v blokih je pasjim prijateljem sigurno bolje, kjer se s petčlansko družina mircine drenjajo na 45 kvadratih?
yaks
17. 07. 2017 11.23
+10
johanca123 45kvadratov > veriga. Psi, ki jih imajo ljudje v stanovanji vsaj sprehod parkrat na dan vidijo, tisti na verigah nikoli! Večina psov je več kot zadovoljnih v stanovanjih.
pikam_dopust
17. 07. 2017 11.32
+6
Ajde, nisem pripadnik tega, da je pes na kratkih verigah in na soncu, res mi pa ni tudi jasno, zakaj mora biti pes oz. mačka obvezno v stanovanjih. Očitno nisem dovolj veren ljubitelj živali, četudi se ne spomnim, da bi katera moja žival živela manj kot 15 let (tudi tiste, z res slabo genetiko). Bodo pač imeli še naprej živali po svojih boxih (očitno je to pa OK in nadvse humano).
pikam_dopust
17. 07. 2017 11.33
+0
"Večina psov je več kot zadovoljnih v stanovanjih". Ste naredili anketo med njimi? Ali to sklepate po tem, ker "mahajo z repom"? Mislim, kakšne neumne, res!
NiVzdevka76
17. 07. 2017 11.48
+8
johanca, pucaj doma. Marsikdo na 45 kvadratih bolje poskrbi, kot na kmetih, kjer se psi na verigah valjajo v lastnih iztrebkih.
LudiJoža
17. 07. 2017 10.26
-8
Ce vam je kaj do zivali, postanite vegani in resite muke milijardam zivali po celem svetu. Ne se pa tukaj z nekim azilom afnat no...
narobe_svet
17. 07. 2017 10.01
+49
Pozdravljeni. Lahko povem svojo izkušnjo. Lani septembra sem iz tega zavetišča posvojila psa. Ko smo ga z družino prvič obiskali, bila je sobota, smo ga lahko malo pobožali, bili z njim 5-10 min in to je to. Na sprehod ga nismo mogli peljati, češ, saj je že bil. Nikogar praktično ni bilo tam, od prostovoljke, ki je bila tam, nismo mogli dobiti nobenih informacij. V ponedeljek je partner poklical, v sredo šel tja in ga takoj dobil. Dobili smo ga v petih dneh, nihče nas ni preveril, če smo ustrezni. Na njihovi spletni strani piše, da moramo priti psa pogledat vsaj trikrat. Ma nemoj... Psa lahko dobi vsak manijak, ki ga lahko strada in pripne na verigo. Ko sem bila v azilu, je bilo ogromno mačk. Dvomim, da dobijo vse dom, iz izkušenj vem, da jim je dom težko poiskati. V bistvu ne naredijo veliko, da bi živalim vsaj poskušali poiskati dom. Od takrat redno spremljam njihovo spletno stran. Polovica psov in večina mačk sploh ni objavljenih, da bi jih lahko videli. Danes sem pogledala na njihovo stran. Nekaj so naflikali gor brez slik - češ, posvojene živali. Spet samo ena mačka. Kar naj jih preiščejo, upam, da tudi kaj odkrijejo. Tudi jaz sem za psa plačala prispevek - v redu. Ker je samec, ga niso kastrirali. Sem ga jaz. OK. So dobili povrnjene stroške, vsaj za cepljenja. Tisti, ki vas te živali tak motijo in vam je vseeno. Gre za to, da se za oskrbo živali namenja nek denar in da so ljudje tam plačani, da za te živali skrbijo. Azilu se daruje hrana, donirajo se prispevki, zato je edino pravilno, da se stvar preveri.