Slovenija

Zavrnili predlog zakona o istospolni zvezi

Ljubljana, 09. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarni odbor za delo je odločil, da predlog zakona o istospolni zvezi ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Predlagatelji zakonskega predloga poudarjajo, da je zakon nujen za rešitev vprašanja istospolnih partnerskih zvez (Foto: Reuters)
Predlagatelji zakonskega predloga poudarjajo, da je zakon nujen za rešitev vprašanja istospolnih partnerskih zvez (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Temeljni cilj zakona je sicer urediti pravni položaj istospolnih partnerskih zvez. Odpravili naj bi diskriminacijo partnerstev oseb istega spola ter zagotovili spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na seji z osmimi glasovi za in štirimi proti izglasoval, da predlog zakona o istospolni partnerski zvezi, ki ga je predlagala skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Majdo Širca (LDS) in je bil pripravljen za drugo obravnavo, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve namreč pripravlja svoj predlog, k usklajevanju, ki še ni končano, pa so povabili tudi nevladne organizacije.

Medtem ko so predlagatelji zakonskega predloga poudarili, da je zakon nujen za rešitev vprašanja istospolnih partnerskih zvez, s predlogom pa se strinjajo tudi nevladne organizacije, ki jih problematika zadeva, vlada predlogu nasprotuje v celoti. Vsebinsko se namreč ne razlikuje od predloga zakona o istospolni partnerski zvezi, ki ga je vlada že umaknila iz zakonodajnega postopka z namenom, da pripravi svoj predlog. Razlog za nestrinjanje vlade pa je tudi, da predlog ne vsebuje celotne ocene finančnih posledic za njegovo izvajanje, je na seji dejala državna sekretarka v ministrstvu za delo Marjeta Cotman.

Vlada proti izenačitvi istospolne zveze z zakonsko zvezo

Vlada meni, da je predlagatelj brez pravne podlage in natančne ocene finančnih posledic predloga zakona skoraj na vseh področjih v celoti izenačil obstoj istospolne partnerske zveze z zakonsko zvezo. Nadalje vlada nasprotuje temu, da se istospolna partnerska zveza navzven manifestira kot zakonska zveza, ker to dejansko ni. Predlog pa po očitku vlade enači istospolno partnersko zvezo z zakonsko zvezo tudi za primer njenega prenehanja v obliki razveze.
Zakon po navedbah predlagateljev upošteva dejstvo, da je življenjska skupnost oseb istega spola po naravi drugačna od življenjske skupnosti oseb različnega spola, zato je ne izenačuje. Istospolna partnerska zveza jamči določene pravice, ki izhajajo iz medsebojnega razmerja med partnerjema, ne pa pravic iz družinskih razmerij v odnosu do otrok, prav tako ne daje partnerjema v istospolni partnerski zvezi pravice do posvojitve otroka.

Poleg tega vlada poudarja, da bi imel po tem zakonu eden od partnerjev možnost posvojitve otroka drugega partnerja ter da se s predlogom ne ureja samo odnosa dveh odraslih oseb, temveč gre tudi za ureditev družinskih razmerij znotraj istospolne partnerske zveze. Vlada tudi ocenjuje, da bi nastale finančne posledice zakona na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, zavarovanja za primer brezposelnosti, dohodnine in na morebitnih drugih področjih.

Predlagatelji zavračajo očitke

Majda Širca je v imenu predlagateljev zakona zavrgla nekatere očitke vlade. Tako je poudarila, da so finančne posledice jasno opredeljene, zavrnila je tudi očitek, da zakon izenačuje istospolne partnerske zveze z zakonsko zvezo. Poudarila pa je tudi pomen tega, da so s predlogom zadovoljne nevladne organizacije, medtem ko z besedilom zakona, ki nastaja na ministrstvu, niso.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1