Slovenija

Zavrnili tudi Ranta

Ljubljana, 09. 03. 2007 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Poslanci so zavrnili še drugega kandidata predsednika Drnovška za novega guvernerja Banke Slovenije.

Kandidat za guvernerja BS Andrej Rant je dobil le 34 glasov podpore. Za mesto guvernerja bi potreboval 46 glasov
Kandidat za guvernerja BS Andrej Rant je dobil le 34 glasov podpore. Za mesto guvernerja bi potreboval 46 glasov FOTO: POP TV
Bilo mi je v čast, da me je predsednik države predlagal za mesto guvernerja Banke Slovenije. Predlog kandidature sem jemal zelo resno. Vsem poslancem v poslanskih skupinah sem s ponudbo za razgovore želel omogočiti, da me bolje spoznajo. Nekatere poslanske skupine so se na ponudbo odzvale, druge, med njimi poslanske skupine koalicije, so jo zavrnile Andrej Rant
Poslanci in poslanke državnega zbora so zavrnili predlog predsednika republike Janeza Drnovška, da se za guvernerja Banke Slovenije s 1. aprilom za šestletni mandat imenuje viceguvernerja Andreja Ranta. Njegovo kandidaturo je na tajnem glasovanju potrdilo 34 poslancev, proti jih je bilo 38. Rant bi za izvolitev potreboval večino, in sicer 46 poslanskih glasov. Oddanih je bilo 73 glasovnic, ena pa je bila neveljavna.

Predsednik Drnovšek naj bi v roku dveh tednov predlagal novega kandidata. Doslej še ni namignil, za koga se bo odločil. V njegovem uradu Drnovška že druge zavrnitve predloga za imenovanje guvernerja Banke Slovenije ne želijo komentirati.

V pričakovanju tretjega kandidata
Pričakujemo, da bodo tisti, ki so pristojni, da se na čelu Banke Slovenije po izteku enega mandata dobi novo kredibilno osebo, naredili vse, kar je v njihovi moči, da se to zgodi čim prej. Premier Janez Janša


Premier Janez Janša pričakuje, da bo predsednik države pri naslednjem predlogu za kandidata za novega guvernerja Banke Slovenija "opravil posvetovanje z državnim zborom in poslanskimi skupinami, ter da ne bo po nepotrebnem izpostavljal kandidatov, ki nimajo možnosti za uspeh".

Poslanske skupine so izid glasovanja v DZ pričakovale. SDS, SNS in NSi, ki Ranta v kandidaturi niso podpirale, pričakujejo, da se bo Drnovšek pri pripravi tretjega predloga z njimi predhodno posvetoval. V DeSUS, LDS in SD pa so razočarani, saj so prepričani, da je bi Rant dober kandidat za mesto guvernerja centralne banke. V poslanski skupini SLS svojega stališča niso predstavili.

Predlog za Rantovo imenovanje je Drnovšek v DZ poslal 9. februarja, teden dni po negativnem glasovanju glede podaljšanja mandata Gaspariju. V predlogu je zapisal, da je Rant zelo dober poznavalec razmer na področju financ in bančništva, ima dolgoletne izkušnje ter osebnostne lastnosti, potrebne za kakovostno vodenje te pomembne ustanove.

Poslanci ne vidijo težav v tem, če novi guverner ne bi bil potrjen do 31. marca, ko se bo iztekel mandat sedanjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija. Kot je ocenil predsednik DZ France Cukjati, je vedno možno najti ustrezen kompromis, da bi bil vendarle izbran ustrezen človek. "Upam, da bo predsednik čim prej predlagal novega kandidata, tako da bi ga lahko potrdili že na marčni seji," je dejal.

Jože Tanko (SDS) je izrazil pričakovanje, da bo naslednji postopek tak, da bodo lahko pravočasno izrazili svoje stališče in da bo kandidat dobil ustrezno podporo. "Predlagatelj je imel dovolj časa, da bi postopke izpeljal pravočasno. Upam, da nas bo sedaj predhodno povabil na razgovore o kandidatu," je dodal. "Tokrat pričakujemo konkreten razgovor s predsednikom države in vodji poslanskih skupin ter da iz nabora predlaganih pripravi predlog," pa je dejal Josip Bajc (SLS). Da bo predsednik države podal tretji predlog, ki bo predhodno usklajen in imel potrebno večino, pričakujejo tudi v SNS. Današnja odločitev je bila pričakovana, pa je ocenil Jožef Horvat (NSi). "To kaže na to, na kar ves čas opozarjamo in prosimo predsednika države: da pripravi nekaj predlogov za kandidate, na pogovor povabi vodje poslanskih skupin in na osnovi tega ugotovi, kdo bi dobil podporo v DZ, da se ne bi ta postopek tekel v nedogled," je dejal.

Metode iz svinčenih časov

Potreben bo tretji kandidat za guvernerja Banke Slovenije
Potreben bo tretji kandidat za guvernerja Banke Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

V poslanski skupini DeSUS so po besedah Franca Žnidaršiča razočarani, ker predlog predsednika države glede imenovanja guvernerja že drugič ni bil upoštevan. "Predsednik prav gotovo skrbno premisli svoje predloge in v kratkem pričakujemo debato na to temo," je dejal in dodal, da ni mogoče v nedogled odlašati z imenovanjem novega guvernerja. To ne bi bilo odgovorno od tistih, ki bodo kar naprej nasprotovali predlogom predsednika države, je dejal. Po mnenju Milana M. Cvikla (LDS) je današnja odločitev pričakovana. "Gre za to, da želi izvršna oblast postaviti na mesto guvernerja njej politično podrejenega človeka. Obžalujem, da pri tem uporabljajo metode iz svinčenih časov ter napadajo Ranta, vnaprej pa tudi namestnika guvernerja Sama Nučiča," je dejal Cvikl. Po njegovih pričakovanjih bo Drnovšek, kot je tudi sam napovedal v eni od oddaj, imenoval "človeka, ki ima pokončno hrbtenico in ki je strokovnjak".

Matej Lahovnik iz skupine nepovezanih poslancev je izrazil razočaranje nad izidom glasovanja, saj niso bili predstavljeni "nobeni resni vsebinski razlogi, ki bi nasprotovali Drnovškovemu predlogu". "Menim, da to ni dobro spričevalo za DZ, da dobre kandidate brez vsebinske razprave zavrača enega za drugim," je dejal. Odločitev za novega kandidata je v pristojnosti predsednika države, Lahovnik pa je njegove dosedanje predloge označil za zelo dobre.

DZ je o guvernerju glasoval že drugič letos. V začetku februarja je zavrnil vnovično kandidaturo sedanjega guvernerja Mitje Gasparija, ki se mu mandat izteče z 31. marcem.

Formalnega roka, kdaj bo potrjen novi guverner Banke Slovenije, ni.

V poslanski skupini SD pričakujejo, da bo predsednik države vztrajal pri tem, da iz nabora ljudi, ki jih ima oz. lahko še izbere, predlaga kandidata, ki bo izpolnjeval kriterije neodvisnosti in strokovnosti, je dejal Aurelio Juri. Tudi on pričakuje, da bo Drnovšek pred predstavitvijo novega predloga povabil na posvet predstavnike vseh poslanskih skupin.

Odgovornost poslancev

Rant je v izjavi za javnost zapisal, da končna odločitev, v kateri imajo odločilno težo glasovi koalicije, pomeni poglabljanje negotovosti v okolju, v katerem deluje Banka Slovenije. "Sprejeta odločitev je suverena pravica poslancev. Z roko v roki z njo hodi tudi odgovornost," je poudaril Rant. Nenavadno pa se mu zdi, da je v DZ bolj kot o kandidatu potekala razprava o Banki Slovenije.

Več očitkov je bilo namreč izrečenih glede delovanja Banke Slovenije kot pa glede primernosti samega kandidata. Po oceni poslanske skupine SDS, ki je v zadnjem času na vlado naslovila več vprašanj v zvezi z opravljanjem nadzora nad bančnim poslovanjem s strani Banke Slovenije, denimo ocenjujejo, da je odnos centralne banke do poslancev žaljiv.

Med poslanci SLS odslej Drofenik

DZ je po odstopu Kanglerja za nadomestnega poslanca potrdil Marjana Drofenika
DZ je po odstopu Kanglerja za nadomestnega poslanca potrdil Marjana Drofenika FOTO:

Po odstopu poslanca SLS Franca Kanglerja, ki je po izvolitvi za župana Mestne občine Maribor po napovedih vrnil poslanski mandat, je državni zbor z 51 glasovi za in nobenim proti za nadomestnega poslanca potrdil Marjana Drofenika. Novi poslanec je funkcijo tudi uradno prevzel in že sodeluje na seji državnega zbora.

Kangler je po izvolitvi za župana Mestne občine Maribor decembra lani po napovedih vrnil poslanski mandat, s čimer se je državni zbor seznanil v ponedeljek. Poslansko mesto je bilo glede na volilni rezultat ponujeno ministru brez listnice, ki vodi vladno službo za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Ivanu Žagarju, ki ga je tudi sprejel.

DZ je tako najprej potrdil mandat Žagarju (za je glasovalo 45 poslancev, proti nihče), ker pa opravlja funkcijo v vladi, so se poslanke in poslanci takoj zatem seznanili s prenehanjem njegove funkcije. Mandat mu bo miroval, funkcijo nadomestnega poslanca pa bo opravljal Marjan Drofenik iz Podčetrtka.

Marjan Drofenik, rojen leta 1949, je bil dolgoletni župan Podčetrtka, trenutno pa je zaposlen v podjetju Štore Steel. Na državnozborskih volitvah 2004 je kandidiral za poslanca na listi Slovenske ljudske stranke v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah.

Imenovanje dveh novih članov programskega sveta RTVS

Potem ko so programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) po zapletu zaradi nestrpnega govora v oddaji Piramida zapustili trije člani, mora državni zbor imenovati nove svetnike. Mandatno-volilna komisija je izmed 16 predlaganih kandidatov na predlog zainteresirane javnosti izbrala dva, ki jih bo predlagala DZ, in sicer prvega podpredsednika Svetovnega slovenskega kongresa Marjana Terpina ter odgovornega urednika tednika Novi glas Jurija Paljka. Zataknilo pa se je pri izbiri člana programskega sveta na predlog političnih strank, zato bodo razpisni postopek ponovili.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
10. 03. 2007 17.53
Predsednik Drnovšek se je diskreditiral tisti trenutek, ko je opustil pogovore z strankami in usklajevanja, ki so bila stalnica dotedanjih imenovanj s strani predsednikov. Jasno se je postavil na levi politični pol ,ter se podal v predvolilno tekmo za drugi predsedniški mandat.
dani.ca@email.si
10. 03. 2007 15.07
Čemu tako dolgo nategovanje-bo Rant potrjen ali ne-saj je bilo takoj jasno,da ne bo.Ali izgleda tako bolj demokratično ali je treba kandidata disreditirati skupaj s predsednikom države, in brskati po preteklosti močneje kot je kdaj počela zloglasna UDBA.
kosir_maks
10. 03. 2007 14.36
Malasutra . Najbolj so ljudje prestrašeni zaradi tvojih Prebrisanih in ne JJ . Proračun in davkoplačevalce bodo obremenili postopoma in z občutkom , da jih nebi slučajno fršlog zadev. Slovenske davkoplačevalce bodo scuzal u nulo.
malasutra@gmail.com
10. 03. 2007 13.21
ja, maks, nekaj takega... ti, ki si zaprisežen janšist, pa gotovo ne boš v službi prestrašen tako kot so danes mnogi, ker niso janševi. to je ta razlika, maks. na videz mala, ampak bistvena. ko j*** tvojega diktatorja. spelje se naj. in to čim prej.
kosir_maks
10. 03. 2007 08.19
Malasutra : Mogoče se pa že čez dve leti obeta nova slovenska pomlad. Izbrisani bodo dobili papirje za nazaj in odškodnine, mediji si bodo končno odahnili , kadrovski cunami bo poplaknil Janšiste, RTV bo zopet kobajage neodvisen, guverner bo lahko levičar, v nadzornih svetih podjetij bodo spet levi kontroliral leve, polovica državljanov ne bo več "čutila nelagodja ", skratka na slovenskem se bosta zopet cedila med in mleko.
malasutra@gmail.com
09. 03. 2007 22.40
bla, bla, bla. to, kar dela janša, ne samo, da ni iskanje širšega družbenega konsenza, to je izključevanje in marginaliziranje polovice državljank in državljanov. takega sranja v slo še ni bilo. drni je bil in je za jj legenda. ko je bil drni premier, pa res nismo čutili takega nelagodja v družbi, kot ga čutimo pod janšo. maks, tomi, verjemita, razen vas zvestih soldatov (cirka dvajset odstotkov volilcev), večina drugih janšo sovraži. in to upravičeno. pač ni priljubljen. pika. sprijaznita se.
kosir_maks
09. 03. 2007 20.53
Premije uresničuje program stranke, ki jo vodi oziroma program vladajoče koalicije. Kakšen širši konsenz neki , če mu za sprejemanje zakonov zadostuje normalna večina. Za morebitne spremembe ustavnih zakonov pa dejansko res potrebuje širši konsenz. Širši konsenz pa je v današnjih časih praktično nemogoče pridobiti. Na začetku svojega mandata je povabil v koalicijo tudi LDS in SD. S tem je iskal širši družbeni konsenz in soglasje. Vse leve stranke so ga zavrnile , razen DESUS- a ki je videl svoje interese v tej vladajoči garnituri . Drnovšek pa je dejansko tisti, ki mora po posvetu z vsemi strankami predlagati kandidate, delovati nepristransko , nekonfliktno , nestrankarsko, kot naj bi delal predsednik vseh Slovencev . To kar sedaj počne je daleč od tega. !!
malasutra@gmail.com
09. 03. 2007 20.10
odvisno maks. bolj kot je premier pameten, bolj išče širše družbeno soglasje. navsezadnje vodi državo v celoti in ne samo za svoje volilce. haloooo?
TRN V PETI
09. 03. 2007 20.06
Najbolše, da se vrnemo v stare dobre čase, ko so rekli, ta bo, pa je bil. Ne glede na strokovnost. To je dobil z vstopom v partijo.
kosir_maks
09. 03. 2007 17.05
Malasutra : Maš prov v delu kjer praviš da JJ izgublja politične točke. Sam glede širine in kaj od premjeja pričakuješ si pa zavozu. Širino in iskanje kompromisov lahko iščeš in zahtevaš samo od predsednika države. On mora biti politično ,kar se da nevtralen in povezovalec interesov . Vloga premijeja je povsem politična, saj izhaja iz parlamentarnih volitev.
doki007@email.si
09. 03. 2007 17.04
kaj pa je Janez Janša ,....en navaden obramboslovec,....
Vegos
09. 03. 2007 17.04
Jaz pravim, k vragu z demokracijo, rabimo enega dobrega diktatorja, ki bo skrbel za ljudstvo in ne svojo rit...aja saj res, to si lahko izbijem iz glave, ker stvar ni možna. V bistvu do sedaj nikjer še nikogar takega ni bilo.
kosir_maks
09. 03. 2007 17.00
Malasutra. Maš prav Vegos: Nč ni grdi Drnovšek. On je samo v predvolini tekmi . Kako pa bo drgač nabirav politične točke kot s sporom z JJ
kosir_maks
09. 03. 2007 17.00
Malasutra. Maš prav Vegos: Nč ni grdi Drnovšek. On je samo v predvolini tekmi . Kako pa bo drgač nabirav politične točke kot s sporom z JJ
mindfucker
09. 03. 2007 16.52
Kar tako naprej! Ko bo zmanjkalo kandidatov ( čez kakšen mesec), bom še sam kandidiral za guvernerja BS! Šifra:Sem politično "neopredeljen"!
Vegos
09. 03. 2007 16.46
Klasik, na naslednjih jih boš DEFINITIVNO še gledal :(
Uporabnik113189
09. 03. 2007 16.45
Tako imam poln kufer tega nakladanja naši-vaši, naši-vaši, da tut televizije več ne morem gledat..Težko čakam na volitve in upam da teh pacientov po volitvah ne bom nikoli več videl.
malasutra@gmail.com
09. 03. 2007 16.39
ja, maks, to tudi janši odnaša volilne točke. grem stavit. koga pa zanima premier, ki je maščevalen, pristranski in ideološko zatumban. človek, danes so drugi časi. od premierja pač pričakujemo neko določeno fleksibilnost in širino. najmanj pa sposobnost dialoga in iskanja družbenega konsenza. on pa še kar naprej naši-vaši, naši-vaši... give me a break.
Vegos
09. 03. 2007 16.36
Maks, bo držalo :) Ampak 'ta grdi' je pa samo Drnovšek, ane? Janša je samo uboga žrtev zarote, a?
kosir_maks
09. 03. 2007 16.31
Verjemte, da ni nobene škode , če ni guvernerja še kako leto. Očitno ma Drnovšek čas , Janša pa tudi.