Slovenija

Zbiranje podpisov za referendum o slabi banki bo ustavljeno

Ljubljana, 23. 11. 2012 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je DZ podprl koalicijsko zahtevo po presoji ustavnosti posledic, ki bi nastale z odložitvijo uveljavitve ali zavrnitvijo zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank na referendumu, bo moral Sindikat KNG do odločitve sodišča prekiniti zbiranje podpisov za referendum. Zbral jih je že več kot 5500.

Državni zbor je na današnji izredni seji z 48 glasovi za in 26 proti podprl predlog koalicijskih poslanskih skupin za presojo ustavnosti referendumske zahteve o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Ustavno sodišče bo tako presodilo, ali bi imela neuveljavitev zakona oziroma njegova zavrnitev na referendumu protiustavne posledice.

Predlagatelji zahteve se bojijo, da bi padec zakona kratkoročno in dolgoročno povzročil vrsto protiustavnih posledic, ki bi še bolj poglobile krizo v državi in omejile njeno suverenost. Če želimo dobiti odgovore na vprašanja, zakaj je prihajalo do slabih praks pri podeljevanju kreditov, in jih v prihodnje preprečiti, je treba zakonu o slabi banki dati priložnost, je dejal Jože Tanko iz SDS.

Cilj zakona, ki predvideva ustanovitev t. i. slabe banke, je sprejetje pravne podlage za odpravo kreditnega krča in sprostitev pogojev za izkoriščanje potencialov slovenskega gospodarstva. S tem zakonom se bodo po navedbah koalicije izboljšali pogoji za gospodarsko rast in ohranitev ter ustvarjanje novih delovnih mest.

Minister za finance Janez Šušteršič je opozoril, da morebitnega referenduma prej kot konec februarja verjetno ne bi mogli izvesti.
Minister za finance Janez Šušteršič je opozoril, da morebitnega referenduma prej kot konec februarja verjetno ne bi mogli izvesti. FOTO: Damjan Žibert

Skladno s predlogom se bodo slabe terjatve transparentno prenesle na novo družbo in na tej podlagi bo možna ugotovitev odgovornosti za posamezne slabe terjatve. Slabe terjatve se bodo vrednotile oz. odkupovale po pravilih Evropske komisije. V koaliciji poudarjajo, da bo tako preprečen moralni hazard.

Z zakonom je določena tudi kazenska in odškodninska odgovornost za dajanje tistih kreditov, ki niso bili dani na podlagi zakonov ter ostalih predpisov in so bili zunaj okvira načel bančnega poslovanja.

Minister za finance Janez Šušteršič je opozoril, da morebitnega referenduma prej kot konec februarja verjetno ne bi mogli izvesti, kar bi otežilo reševanje težav v treh največjih državnih bankah – Novi Ljubljanski banki, Novi Kreditni banki Maribor in Abanki Vipa. Te bodo še letos potrebovale dodaten kapital in če bi jih država želela dokapitalizirati, bi morala v primeru vseh treh objaviti prevzemno ponudbo, kar bi bila dražja rešitev, je dejal.

'Vaš edini cilj je, da se polastite državnega premoženja'

Državni zbor pobudnika referenduma in ustavnega sodišča še ni obvestil o sprejetem sklepu, to lahko stori kvečjemu v ponedeljek. Zato bo v ponedeljek še naprej potekalo zbiranje podpisov za referendum o slabi banki. ZSSS

Koalicija in opozicija sta v zelo dolgi razpravi s svojimi stališči ostali na ločenih bregovih. Medtem ko so v koaliciji prepričani, da bo ustanovitev slabe banke omogočila kreditiranje in zagon gospodarstva, so v opoziciji opozarjali, da za to obstajajo tudi cenejše rešitve.

Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije je izrazila dvom, da je glavni cilj vzpostavitve slabe banke odprava kreditnega krča. "Vaša edina želja in cilj je, da se polastite državnega premoženja," je dejala. Skupaj s strankarskimi kolegi je poudarila, da podpirajo odprtje kreditnih map – vseh, ne le tistih, ki bi lahko služile za obračunavanje z opozicijo.

Andrej Šircelj iz SDS ne razume, kako si opozicija predstavlja razvoj brez zdravega bančnega sistema. "Ta ukrep je v korist gospodarstva, da bo dobilo zdrav denar za zdrav razvoj," je dejal in zagotovil, da si vlada na podlagi zakona o slabi banki ne bo prilastila nobenega premoženja. Ivan Grill, prav tako iz SDS, je dodal, da se je kraja tisočletja v Sloveniji že zgodila in da za to nismo našli še nobenega krivca.

evri
evri FOTO: Thinkstock

Matevž Frangež iz SD je dejal, da država brez nacionalnega interesa ni vredna biti država. "In banke so vprašanje prvovrstnega nacionalnega interesa," je prepričan. Njegov strankarski kolega Dejan Židan je dejal, da je ta zakon slab zato, ker bo učinke, tudi če se bo dobro izvajal, dal šele čez nekaj časa, poleg tega meni, da je to dražja rešitev od alternativnih.

Poslanca Pozitivne Slovenije Romana Jakiča je po šestih urah razprave razburila odločitev predsedujočega, Jakoba Presečnika iz SLS, ki mu ni dovolil replike Alenki Jeraj (SDS). Jakič je to označil za presedan, poslanci Pozitivne Slovenije pa so zapustili dvorano DZ. Na glasovanje so nato prišli.

Zbiranje podpisov bo ustavljeno

Za referendum o zakonu o slabi banki si prizadeva Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG). Skrbi ga, da se bo sanacijo bank poplačalo s prodajo podjetij, zato je želel zagotoviti, da bo prvi kriterij dolgoročen obstoj teh podjetij in delovnih mest, ne maksimiranje cene.

Z ministrstvom za finance so se pogajali o spremembah zakona in morebitnem umiku referendumske pobude, a niso bili uspešni. V ponedeljek je stekel 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov, sindikat pa je pozval k oblikovanju povsem nove zakonske rešitve.

Zdaj ko je DZ danes podprl koalicijsko zahtevo po presoji ustavnosti posledic, bo moral Sindikat KNG do odločitve sodišča prekiniti zbiranje podpisov za referendum. Do četrtka jih je sicer zbral več kot 5500, je pojasnila njegova sekretarka Sonja Kos.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je v ponedeljek poudaril, da bi lahko zbiranje ustavila le ustavna presoja, do katere bo torej res prišlo. Ko DZ sprejme sklep o ustavni presoji, mora o tem obvestiti ustavno sodišče. O vložitvi zahteve na ustavno sodišče mora obvestiti tudi ministrstvo za notranje zadeve in pobudnika referenduma. Ministrstvo pa mora pristojne službe obvestiti, kdaj se zaustavi zbiranje podpisov.

Ustavno sodišče mora o zahtevi DZ odločiti v 30 dneh. Zbiranje podpisov se v primeru odločitve ustavnega sodišča, da zahtevo zavrne, nadaljuje dan po objavi odločbe v uradnem listu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ling
25. 11. 2012 15.51
+0
A lansko leto smo pa lahko odločali o sistemskem zakonu -o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju! Sedaj se bo izkazalo ali Ustavno sodišče odloča po političnem prepričanju!
6744d
24. 11. 2012 13.01
+1
S slabo banko bo marsikaj prikrito, to bo veliko vec kot kraja podpisov,prirejanj sovinih listin ,grozenj ipd... To je isto kot v kakem roparskem filmu ko se najdejo akterji skupaj in naredijo se zadnji rop in bo dovolj za vse, tudi njihov bo zadnji.
Roman Hren
23. 11. 2012 20.00
+2
Ali bo nesprejetje zakona povzročilo neustavne posledice? Torej so sedaj, ko nimamo zakona, razmere neustavne? Milim, da gre za zlorabo ustavnega sodišča: Ne podpiram referendumov o zakonih in mislim, da bi o taki zadevi morala odločati stroka. Ampak pri nas tako ne gre, pri nas se prepirajo do nezavesti, na stroko in drugačne predloge se ne ozirajo, denar nekaznovano zapravljajo za referendume in brezplodne razprave, laži, podtikanja, prevare,...!!!
ebiga
23. 11. 2012 19.50
+3
SDS davnega leta 2011 o omejevanu referendumov: SDS opozarja, da je treba zelo pretehtati, ali naj se ta možnost še naprej omejuje. "Morda se sliši populistično, vendar je treba nazaj pogledati, kdaj so bile sprejete kakšne dobre in slabe rešitve. Večina rešitev, ki smo jih v Sloveniji sprejeli z referendumi, je bila dobrih,".
jump
23. 11. 2012 19.08
+9
Pa dajte no. Kaj je zdrav denar, za zdrav razvoj? Zdravega razvoja pri nas ni mogoče razviti, ker te vse možne institucije najprej olupijo in potem dacarji, kot stekli psi samo čakajo, kdaj te čisto na koncu "slečejo" do gole kože. Kaj pa je zdrav denar? Naj mi nekdo formulira to izjavo. Koliko jaz vem zdravega denarja ni, ker se denarja ni nikoli spraševalo po zdravju. Denar je, ali pa ga ni. Zato so zgoraj omenjen izjave samo pesek v oči.. "Zdravje" pa tako! JAb** tako zdravje.
prpa24
23. 11. 2012 22.25
+2
Andrej Šircelj iz SDS tudi ne razume, kljub temu pa trdi, da bo: "Ta ukrep je v korist gospodarstva, da bo dobilo zdrav denar za zdrav razvoj." Položil je svoja jajca na mizo in zagotovil, da si vlada na podlagi zakona o slabi banki ne bo prilastila nobenega premoženja. Ha, ah, ha. Bivši direktor dacarjev že ve kako se lupi in lasti premoženje, da vlada pri tem ni nič kriva,.. zato lahko zagotavlja... in v stilu vse za velikega vodjo, zanj s svojim tolče po koprivah. Bedak!
tron3
23. 11. 2012 18.53
+11
Koalicija z velikim domobrancem na čelu, v sodelovanju z RKC, želijo na vsak način sprejeti Zakon o Slabi banki, da bi se skrile in prikrile vse nečednosti, ki jih je zavestno počela Vlada Janeza Janše, med leti 2004 - 2008. Šuštaršiču ko ne bo več finančni minister, to se bo zgodilo zelo kmalu, prepovedati kakršnokoli delovanje na fakultetah. Ne more nekdo predavati študentom, ki se zavestno ukvarja s kriminalom.
Jure Kacicnik
23. 11. 2012 18.45
+7
ma kako so tile desničarji bolani, res bo treba tole ustavit, ker drugače se bo res ponovila fašistična in nacional-socialistična pol pretekla zgodovina z Majerjem na čelu....
DOLENCCCCC
23. 11. 2012 18.22
-4
game over hahaha
Netajkun
23. 11. 2012 18.01
-1
Ljudje in tudi stranke prevečkrat po SEBI - DRUGE sodijo in iz tukaj izhaja največ strahov