Slovenija

Zbor za republiko

Ljubljana, 20. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

23. julija bo v Cankarjevem domu ustanovitev in prva tribuna Zbora za republiko, ki je po Forumu 21 zbudil veliko zanimanja. Med podpisniki so namreč nekatera eminentna imena slovenske politike, Dimitrij Rupel, Janez Janša in Andrej Bajuk.

Avtor prispevka: Vladimir Vodušek

V času ustanovitve Foruma 21 se je na veliko ugibalo o novem Demosu, zato se primerjava med Forumom 21 in Zborom za republiko vsiljuje sama po sebi. Tako v Zboru za republiko kot tudi v Forumu 21 zavračajo vsako podobnost v filmskem žargonu, in sicer da gre pri morebitni primerjavi z resničnimi dogodki zgolj za slučajnost.

'Zbor za republiko je zbor dialoga,' je povedal Janša
'Zbor za republiko je zbor dialoga,' je povedal Janša FOTO: POP TV

Član Zbora za republiko Janez Janša je o podobnosti povedal:: "Medtem ko je Forum 21 organizirana, ekskluzivna druščina, kamor so bili povabljeni samo nekateri, je Zbor za republiko odprta, neformalna skupina dialogov oziroma zbor dialoga, kamor lahko pride vsak. Da ne govorim o tem, kakšno je kapitalsko zaledje bogatih forumovcev."

'Med Zborom in Forumom ni primerjave,' je prepričana Kos Marko
'Med Zborom in Forumom ni primerjave,' je prepričana Kos Marko FOTO:

Marta Kos Marko s Foruma 21 prav tako meni, da med skupinama ni primerjave: "Foruma 21 nikakor ne moremo primerjati z Zborom za republiko. Mi nikoli nismo imeli političnih ambicij. Nikoli se tudi nismo jasno izrazili, v kakšno smer nas vleče. Mi smo predvsem institucija civilne družbe, ki si prizadeva imeti čim večji vpliv na politično odločanje na različnih ravneh."

V vabilu na Zboru za republiko ustanovitelji ne skrivajo ambicij, da bi Zbor lahko prerasel v koalicijo, kot pravijo v demokratičnih strankah, ki bi lahko zmagala na volitvah. V forumu take ambicije zanikajo.

Tega mnenja je tudi Marta Kos Marko: "Ne, naša ambicija ni biti politična oblast oziroma niti vstopiti na politično sceno. Tega nikoli nismo imeli v mislih."

'Predvolivni čas je tisti, ko se volivce seznanja z alternativami,' meni Jambrek
'Predvolivni čas je tisti, ko se volivce seznanja z alternativami,' meni Jambrek FOTO:

Peter Jambrek, ki je član Zbora za republiko, je mnenja, da so politične ambicije na letošnjih volitvah pomembne: "To je za volitve zelo važno. V tej razlagi je tudi poudarjeno, da je predvolilni čas tisti, ko se legitimno poskuša volivce seznaniti z realnimi alternativami."

Filozof Ivo Urbančič pa meni, da so volitve pomemben del demokracije: "Mislim, da je čas zrel. In da je higiena sistema, ki ga imenujemo demokracija, da se na oblasti zamenjajo 'garniture'."

V prvih komentarjih uradne politike pa je bilo mogoče slišati, da je Zbor za republiko narejen samo zato, da bi preko Dimitrija Rupla desnica zadala dokončen udarec liberalni demokraciji.

Dimitriju Ruplu, Zbor za republiko, se zdijo te ideje nesmiselne: "To je ideja ene skupine razumnikov, intelektualcev. Jaz sem kot veste novorevijaš in v skladu s to tradicijo pač tudi kdaj kaj povem, napišem in podpišem."

Predsednik vlade Anton Rop meni, da lahko v demokratični državi vsak počne, kar želi: "To je odločitev Dimitrija Rupla. Živimo v demokratični družbi in vedno je možno, da ljudje prestopijo iz ene stranke v drugo. Tudi v tem primeru je to možno. Če se bo za to odločil, pričakujem, da se bo sam soočil s posledicami."

Boštjan Žekš
Boštjan Žekš FOTO:

Še preden je bil ustanovljen, pa je prišlo že do prvega odstopa od podpisa za ustanovitev Zbora za republiko. Predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Boštjan Žekš pravi, da se je zaradi nesporazuma znašel med ustanovitelji Zbora: "Mogoče sem se malo neprijetno počutil, ko sem ugotovil, da ustanavljam nek Zbor za republiko, ki je očitno politično usmerjen v eno opcijo. Organizatorjem sem sporočil, da ne bom več podpisnik tega vabila."

Medtem ko predsednik SAZU-ja zagotavlja, da se je krog ustanoviteljev od prvotnega povabila za Zbor precej zožil, pa nasprotno vodja opozicijske demokratske stranke pravi, da se je 26 pridružilo več kot 150 drugih podpisnikov. Veliko več bo znanega 23. junija na ustanovni tribuni v Cankarjevem domu, celo v isti dvorani, kjer je bil ustanovljen Forum 21.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja