Tujina

ZDA in Rusija tudi po koncu vrha G20 brez dogovora glede Sirije

Peking, 05. 09. 2016 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Niti Putinu in Obami ni uspelo najti skupnega jezika glede premirja v Siriji. Ameriški predsednik je dejal, da so pogajanja težka zaradi vrzeli v medsebojnem zaupanju, Putin pa pravi, da se obe državi zavedata, da je potrebno najti sporazum, ki bo splošno sprejemljiv.

Vladimir Putin in Barack Obama
Vladimir Putin in Barack Obama FOTO: Reuters

ZDA in Rusija na pogovorih ob robu vrha skupine G20 nista uspeli doseči dogovora za premirje v Siriji. Potem ko sta bila neuspešna zunanja ministra, danes razlik ni uspelo premostiti niti ruskemu in ameriškemu predsedniku Vladimirju Putinu in Baracku Obami, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Glede obstoječih vrzeli v medsebojnem zaupanju potekajo težka pogajanja" je dejal Obama. "Imela sva produktivne pogovore o tem, kako naj bi v resnici bila videti spopadov," je izpostavil.

Vsesplošno množično prisilno razseljevanje ljudi, kakršnega po drugi svetovni vojni še ni bilo, predvsem tisto, ki ga povzročajo nasilni konflikti, je globalen problem. Voditelji G20

Njegov ruski kolega je ocenil, da sta državi "nekoliko zbližali stališča". "Prišlo je do razumevanja glede tega, kaj lahko skupaj naredimo za umiritev razmer v Siriji in iskanje sporazuma, ki bo splošno sprejemljiv," je po srečanju ob robu vrha G20 dejal Putin. Poudaril je pomen premirja za daljše časovno obdobje, ki bi omogočilo sprejetje učinkovitih ukrepov.

Dvodnevna pogajanja med vodjo ruske diplomacije Sergejem Lavrovom in njegovim ameriškim kolegom Johnom Kerryjem niso prinesla dogovora o skupnem delovanju v Siriji. Pogovori med ministroma pa naj bi se nadaljevali v prihodnjih dneh, poroča dpa.

Po navedbah diplomatov dogovor preprečujejo zgolj še tehnične podrobnosti. Kerry je po nedeljskih pogovorih dejal, da ostaja "nekaj težkih vprašanj", ki jih morajo rešiti. Neimenovan visoki uradnik State Departmenta pa je pojasnil, da je Rusija pri nekaterih točkah dogovora z ZDA storila korak nazaj.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: AP

Merklova: Potrebujemo daljše premirje

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes Rusijo znova pozvala k premirju v sirskem mestu Alep. Dejala je, da je ob pogledu na žalost ljudi jasno, da se mudi. "Potrebujemo daljše premirje za vzpostavitev temeljev za humanitarno oskrbo," je povedala ob koncu vrha skupine vodilnih gospodarstev sveta.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem dejal, da želi v Siriji, kjer je turška vojska konec minulega meseca začela operacijo proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS) in Kurdom, vzpostaviti varno območje za begunce. Ruskemu in ameriškemu kolegu je predlagal vzpostavitev območja prepovedi letenja. Dodal je, da želi Turčija skupaj z ZDA in Rusijo premirje v Siriji doseči pred muslimanskim praznikom bajram, ki bo prihodnji teden.

Erdogan je ob robu vrha G20 Asada označil za "morilca", zahodnim državam pa je očital "rasistično držo", ki je "sramotna". Ob tem je izpostavil še, da je Turčija za oskrbo beguncev, ki živijo na njenem ozemlju, porabila že več kot 12 milijard dolarjev, skupaj s humanitarnimi organizacijami pa 25 milijard, navaja dpa.

Washington in Moskva se sicer o Siriji pogajata že več mesecev. ZDA želijo, da sirski režim konča zračne napade na civiliste, ki jih izvaja pod okriljem Rusije. Bistven je čas miru, v katerem bi prebivalcem zagotovili humanitarno pomoč, je poudaril tiskovni predstavnik Washingtona.

Tu gre na primer za Alep, kjer so sile sirskega režima Bašarja al Asada v nedeljo obnovile obleganje Alepa. Sirska vojska naj bi zavzela območje južno od mesta ter tako ogrozila zadnjo pot na vzhod, ki je še pod nadzorom opozicije. Erdogan je medtem danes sporočil, da so sirske vladne sile ob pomoči turške vojske IS pregnale z območja ob meji s Turčijo, še piše dpa.

Od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 je v spopadih umrlo okoli 300.000 ljudi, več kot polovica pa jih je morala zapustiti domove.

Voditelja ZDA in Rusije sta na današnjem srečanju govorila tudi o reševanju ukrajinskega konflikta. Obama je Putinu dejal, da ZDA ne bodo umaknile sankcij, dokler dogovor iz Minska o prekinitvi spopadov iz Minska ne bo implementiran. Pozval ga je tudi k sprejetju sporazuma v prihodnjih tednih.

Putin je medtem izrazil pripravljenost za srečanje z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in za to, da se najde rešitev za konflikt.

Že dopoldan so se Obama, Merklova in francoski predsednik Francois Hollande strinjali o pripravi vrha o ukrajinskem konfliktu v prihodnjih tednih, na katerem bodo sodelovale Nemčija, Francija, Rusija in Ukrajina.

Ob robu vrha skupine G20 pa sta se danes po več kot letu dni srečala tudi kitajski predsednik Xi Jinping in japonski premier Shinzo Abe. Kitajski predsednik je po srečanju poudaril, da morata državi "spore umakniti na stran" in se vrniti k normalnemu razvoju odnosov, poročanje kitajske tiskovne agencije Xinhua povzema AFP.

Abe je dejal, da želi Tokio "urediti težka vprašanja". Ob tem se je zavzel za sodelovanje, od katerega bosta imeli koristi obe državi, je pisala japonska tiskovna agencija Kyodo.

Odnosi med dvema velesilama, ki sta že dolga leta v sporu zaradi otokov v Južnokitajskem morju, so po navedbah AFP ključni za stabilnost v regiji.

Voditelji G20: Begunci so globalen problem

Voditelji skupine vodilnih gospodarstev sveta G20 so se ob koncu vrha v kitajskem Hangzhouu strinjali, da so begunci globalni problem. Breme si morajo države razdeliti, so voditelji zapisali v skupni izjavi.

"Vsesplošno množično prisilno razseljevanje ljudi, kakršnega po drugi svetovni vojni še ni bilo, predvsem tisto, ki ga povzročajo nasilni konflikti, je globalen problem," so zapisali.

Skupina 20 držav, ki skupaj predstavljajo 85 odstotkov svetovnega gospodarstva, je ponovila svoj poziv z lanskoletnega srečanja v Turčiji h globalno usklajenim naporom pri naslavljanju posledic in vzrokov begunske krize ter potrebe po pomoči. Pri tem bi moralo biti breme porazdeljeno, so se strinjali.

Voditelji so pozvali tudi k okrepitvi humanitarne pomoči za begunce ter vse države povabili, naj v skladu s svojimi zmožnostmi povečajo pomoč mednarodnim organizacijam, ki pomagajo prizadetim državam.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je že ob začetku vrha dejal, da je Evropa na koncu zmožnosti za sprejem novih valov beguncev. Širšo mednarodno skupnost je ob tem pozval k pomoči pri soočanju z begunsko krizo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreko123
06. 09. 2016 22.48
+2
sploh ne vem kaj se ima zda za dogovarjat z rusijo o siriji?! - itak nima zda nobena prava kaj pametovat ali govort govorim o mednarodnem pravu - zda niti po mednarodnih zakonih nima kaj iskat v siriji! - Samo Rusija je požegnana s strani Sirske vlade in združenih narodov da lahko posreduje v Siriji... pa se ti kavboji kar nekaj vmešavajo in grejo neke samooklicane svetovne policaje brez mednarodne in pravne podlage... tako kot vedno! Itak bi jih moral pa sankcionirat ker kršijo mednarodno pravo in oborožujejo in trenirajo IS oz. so ga oni ustvarili tako kot iz talibanov - alkaido v afganistanu, ko so jih sovjeti tamanili... - zda vedno trenira in oborožuje teroristične skupine... pa vsi to kar mirno spremljamo in gledamo kako uničujejo suverne države potem pa še pametujejo in nekaj grozijo... - bistvo vsega - zda se naj spoka od koder je prišla in naj veliki fantje pospravijo drek ki ga je zda ustvarila!
Shisui
06. 09. 2016 20.00
+0
Trump in Putin imata nekaj v glavi in pustita muslije, da se sami koljejo, brez našega davkoplačevalskega denarja. Obama je pa demokrat in kot tak de.bil.
jzkzfzmz
06. 09. 2016 08.22
+5
Obama se ne bo odpovedal nafit. To se ve. Vsaka država mora past v njihov objem. BTW kot info veste zakaj imajo na Kosovu bazo 24 ur? Poglejte okolico? Pa napišite članek kako lepo kradejo rudnine iz Kosova. To je samo en primer od 1000 po svetu. Verjento jih je še več žal.
dreko123
06. 09. 2016 22.50
ja to mi je pa tud kolega ki služi na kosovu povedal - kako ropajo neke kosovske rudnike samo sem že pozabil za katero stvar se gre...
nevica
05. 09. 2016 20.52
+6
Obama je spet serator. Seveda so vrzeli, če se nič ne trudi.
Infraping
05. 09. 2016 20.20
na palčko!!!!!
Generacija56
05. 09. 2016 19.47
+24
Rusija naj ustavi napade na tiste civiliste, ki jih ZDA oborožujejo, da bi zrušili legitimno oblast v Siriji? Zakaj ne poveste tako, da bomo razumeli?
Ate_ist
05. 09. 2016 19.46
+4
lahko bi še dodali mnenje Rodrigo Duterteja o B.H. Obami