Tujina

ZDA nadzorovale klice 35 svetovnih voditeljev

London, 25. 10. 2013 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./STA/S.S.
Komentarji
58

Ameriška Agencija za nacionalno varnost naj bi ameriške uradnike pozivala, da ji predajo telefonske številke tujih voditeljev in politikov, ki jih je nato agencija dodala na seznam številk za nadzor komunikacij. Verjetno se obeta še več vroče krvi v odnosih med ZDA in njenimi zaveznicami.

Barack Obama na telefonu
Barack Obama na telefonu FOTO: Reuters

Britanski časopis Guardian je objavil, da je ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) vohunila za 35 svetovnimi voditelji. Članek je podprt z zaupnimi dokumenti, ki jih je časopisu predal žvižgač Edward Snowden.

Guardian je objavil tajni dopis iz leta 2006, v katerem piše, da je NSA pridobila telefonske imenike od državnih uradnikov State Departmenta, Pentagona in Bele hiše, to pa je storila, da bi si pridobila telefonske številke tujih vodilnih politikov in jih dodala na seznam številk za nadzorovanje.

V dokumentu je zapisano, da je samo en uradnik predal več kot 200 telefonskih številk, vključno s številkami 35 voditeljev, ki pa niso omenjeni z imeni. Te številke so bile nemudoma dodane v sistem za nadzorovanje.

To odkritje bi lahko povzročilo nove napetosti med ZDA in njihovimi zaveznicami, potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel v sredo, ko je v javnost prišel podatek, da naj bi NSA prisluškoval tudi njenim pogovorom, poklicala ameriškega predsednika Baracka Obamo in zahtevala pojasnila v zvezi s tem. Kmalu zatem je predstavnik Bele hiše Jay Carney v izjavi za javnost dejal, da ZDA "ne nadzorujejo in ne bodo nadzorovale" komunikacij nemške kanclerke, vendar pa s tem ni zadovoljil Berlina, ki je razburjen, saj Washington ni zagotovil, da komunikacij ni nadzoroval v preteklosti.

Dopis, ki ga je pridobil Guardian, še dokazuje, da takšna praksa ni bila osamljen primer, temveč je agencija rutinsko nadzorovala telefonske številke svetovnih voditeljev, k pomoči pa je celo pozivala druge ameriške uradnike.

Dopis je nastal oktobra 2006, poslan pa je bil osebju direktorata za obveščevalne signale (SID), nosi pa naslov "Stranke lahko SID pomagajo pri pridobivanju telefonskih številk tarč". Na začetku je opisan primer, kako lahko ameriški uradniki, ki se pomešajo s svetovnimi voditelji in politiki, pomagajo agenciji pri nadzoru komunikacij.

Angela Merkel
Angela Merkel FOTO: Reuters

"V enem izmed zadnjih primerov je uradnik dostavil NSA 200 telefonskih številk 35 svetovnih voditeljev ... Čeprav je večina številk verjetno javno dostopnih, pa je obveščevalni center pridobil 43 številk, ki do zdaj niso bile znane. Zato so bile te številke, poleg številnih drugih, dodane na seznam," piše v sporočilu.

V nadaljevanju pa piše, da so na podlagi opazovanja teh številk prišli še do novih, ki so jih prav tako dodali na seznam za nadzorovanje. Vendar pa so, kot še piše v dokumentu, na podlagi nadzora teh številk dobili le malo konkretnih obveščevalnih podatkov.

Guardian je za pojasnila prosil tudi Obamovo administracijo, a je ta neposreden komentar zavrnila, je pa še enkrat izpostavila Carneyjeve besede, da so razkritja o delu NSA zagotovo povzročila napetosti v odnosih z nekaterimi državami, s tem pa se zdaj ukvarajajo po diplomatskih poteh. "To so zelo pomembni odnosi tako na ekonomskem kot varnostnem področju in trudili se bomo ohraniti, kolikor bo mogoče tesne vezi," so zapisali.

Že v sredo je predstavnica Bele hiše dejala, da ZDA ne nadzorujejo in tudi v prihodnje ne bodo nadzorovale komunikacij Merklove. Carney pa je včeraj na vprašanje, ali so to ZDA počele v preteklosti, le ponovil njen odgovor.

Dopis, ki ga delno objavlja Guardian je nastal v času drugega mandata takratnega predsednika Georgea Busha, ko je bila zunanja ministrica Condoleezza Rice, obrambni minister pa je bil še Donald Rumsfeld.

Kmalu nove podrobnosti o nadzorovanju komunikacij

Ogorčeni so med drugim tudi v Franciji, Braziliji in Mehiki, kmalu pa še v kakšni drugi državi, saj NSA vohuni po vsem svetu. Vprašanje je le, kaj bo spet prišlo na dan od Snowdna, ki dokumente objavlja prek ameriškega novinarja in pravnika Glenna Greenwalda. Ta se pred rojaki skriva v Braziliji.

Washington Post je v četrtek poročal, da bodo kmalu prišle na dan tudi informacije o obveščevalnem sodelovanju zavezniških držav z ZDA. To so zaveznikom povedali ameriški državni uradniki, ki so seznanjeni s tem, kaj vse je Snowden pobral z računalnikov NSA. Med drugim tudi občutljive informacije o vohunjenju za državami, kot so Iran, Rusija in Kitajska. Sodelovale naj bi tudi države, ki javno niso ravno zaveznice ZDA.

Glede na objave o prisluškovanjih voditeljem zavezniških držav, je argument ZDA, da gre za nacionalno varnost in boj proti terorizmu, na zelo majavih nogah. Snowdnove objave o prisluškovanju tujini v ZDA ne vzbujajo ogorčenja, so pa jih, ko je prišlo na dan, da je NSA vohunila tudi doma. Obama je ukazal revizijo zbiranja obveščevalnih podatkov, ki pa še ni končana.

Španski premier Mariano Rajoy je napovedal, da bo poklical na pogovor ameriškega veleposlanika v Madridu, da mu pojasni poročila o ameriškem vohunjenju za predstavniki španskih oblasti.

"Nimamo dokazov, da so vohunili za Španijo ... vendar bomo poklicali veleposlanika, da dobimo informacije," je Rajoy izjavil po zaključku vrha EU v Bruslju, na katerem so veliko pozornosti namenili aferi glede ameriškega vohunjenja za prijateljskimi državami.

Španski mediji poročajo, da je ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) vohunila za več člani španske vlade in politiki, med drugim tudi za nekdanjim socialističnim premierom Josejem Luisom Rodriguezom Zapaterom.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

general_war
26. 10. 2013 02.46
+1
kakšna vroča kri? to je amerika... če imajo njihovi vojaki imuniteto pred mednarodnim sodiščem, jim tudi zdaj ne bo hudega
porka.malorka
25. 10. 2013 19.50
+3
Meni je zanimivo to.da ko so samo nas opazovali oziroma nas opazujejo je to po njihovo dobro za varnost. Ko pa njih pa cel halo. Prosim vas pa koga mate za norce. To kar delajo je vse po planu nwo
strel?ek
25. 10. 2013 18.35
+5
Edwarda Snowdna,bi mogli vse države zaščititi od amera,to kar oni počnejo,zajebavajo celi svet,in nič jim ne moremo,oboroženi so do zob,a drugima to preprečujejo,dobro vejo za kaj,a mi jih še častimo,saj je to neverjetno,v zgodovini so pomagali,a samo za to ker so imeli svoje interese,samo proizvodnja orožja jih drži,a za to so potrebne vojne,a ne...
TsarPutin
25. 10. 2013 16.34
+2
sm že mislu vprašat kje je appollyon, pa sm rajs dol po scrollau, "ura"
appollyon
25. 10. 2013 16.45
-2
Jst pa kje je kaj putin, že dolgo ga ni bilo na spregled! Kva je diarejo staknu ko je blonde okol preganjal?!?
TsarPutin
25. 10. 2013 17.04
+1
nikhrast
25. 10. 2013 16.18
+0
Pa saj ostali tudi vohunijo in prisluškujejo če le morejo. Pa saj se vsi zanimajo, na primer, kaj se dogaja v Braziliji, kaj bodo tam naredili z nafto in ostalimi naravnimi resursi.
Bruhalnica24
25. 10. 2013 16.12
+3
Dokler ne prisluškujejo forumu 21 ni blema...
appollyon
25. 10. 2013 13.18
+5
So skor tolk dobri kot rusi pri tem, s to razliko da rusov ne dobijo :D Amerigosi še špijunirat ne znajo hehe :D
TsarPutin
25. 10. 2013 16.33
+3
totinori
25. 10. 2013 12.03
+8
V interesu nacionalne varnosti so že dolgo nazaj izvajali agresije in teror z vojnami v Vietnamu in okolici. To prakso sistematično selijo po celem svetu. Vse "v interesu nacionalne varnosti"!!! Seveda se vse dogaja na drugem koncu sveta, tako da sami niso ogroženi. Ko se jim pa zgodi 11. september, je pa cel svet proti njm ( če tega seveda niso izpeljali sami, kot dokazujejo nekateri ! ). Prisluškovanje je seveda dosti manj nevarno in zaradi tega verjetno ne bo terorističnih napadov, so pa na račun obveščenosti vedno korak pred sogovorniki. Ko gre za t.i. "nacionalno varnostg", je vse dovoljeno. Nixona je to koštalo predsedniškega položaja, naslednji so pa bolj pazljivi in previdni. Kdaj bo temu konec? NIKOLI !!!
appollyon
25. 10. 2013 13.19
-8
V Vietnamu so bili agresoriji Komunisti, ki so tudi začeli vojno!
totinori
25. 10. 2013 17.11
+3
Vzemi v roke kakšno knjigo o zgodovini!!!! Sicer pa bo marsikdo zelo vesel, če uspeš vsaj približno razložiti, kako so tisti Komunisti ogrožali ameriško državno varnost.
Salamandros
26. 10. 2013 11.35
+0
appollyon nevem kako so lahko vsi ostali agresorji samo Amerika ne? Kdaj pa je bila vojna na njihovi zemlji? Da lahko označimo nekoga za agresorja proti Zda? Račuunalnik in komentarji ti ne bodo prinesli nič dobrega... Svetujem ti, da se primeš knjig in zgodovinskega gradiva. Ker cele dneve pišeš komentarje na 24 ur predvidevam, da nisi preveč izobražen. LP
macek_garfield
25. 10. 2013 10.44
+7
... in amerika tocno ve, kaj sta simonca in borutek pocela ... he he he ...
Samson80
25. 10. 2013 10.51
+3
in za to prisluškujejo - da zvejo vse umazane podrobnosti, ali nam boste dali milijarde ali pa damo vse ven v javnost
roaddogg
25. 10. 2013 10.34
+13
In ta banda še preganja borca za pravice Edwarda Snowdna !
Prism
25. 10. 2013 10.42
+8
pa ne sam njega... Asange, je v ambasadi že dve leti!
Prism
25. 10. 2013 10.43
+2
roaddogg
25. 10. 2013 16.39
+3
Manninga so celo zaprl za 35 let !!!!!!!!!!... Samo zato ker je svetu razkril resnico... Kot bi sanjal nočno moro...
Samson80
25. 10. 2013 10.12
+17
a bejž no bejž - a niso bile to še pred kratkim teorije zarote yt obsedencev - ko smo nekateri pisali to novico v komentarje smo dobili 200 minusov, da smo obsedeni s teorijami zarot, da to oni že ne počnejo - da ker so demokratična država
roaddogg
25. 10. 2013 10.35
+13
Sej čez kakih 50 let bo prišlo ven tudi da je bil 9/11 zrežiran s strani imperialistov...
Samson80
25. 10. 2013 10.49
+13
saj to se že sedaj ve - tik pred napadom je bil WTC zavarovan, building7 se je porušil in spremenil v prah brez poškodb, brez trka letala in brez požara - noben mi ne bo rekel, da so eni pastirji bili zmožni pilotirat letalo
User1063544
25. 10. 2013 12.49
+4
Hja... samo dokaz da nad našimi glavami bdijo mikrovalovni skalarni topovi... Zato je nepojasnjeno izginilo 9 mio. ton materiala pred vsem železa in betona. :) Nihče se ne vpraša ko je požar zakaj bi se nekdo slekel do nagega in nato skočil skoz okno v gotovo smrt??? Ker mu je vroče od ognja ali ker mu je dobesedno zavrela kri? To je samo kanček resnice o 9/11... Najhuje še pride... in ISON naznanja
asdfaasdfdss
25. 10. 2013 22.14
-1
haha butelj en, to nikoli niso bile teorije zarote
jansa-arms
25. 10. 2013 09.39
+10
v zda je že 19 različnih agencij kateri lahko brez tehtnega razloga in brez naloga vdrejo v katero koli hišo ali stanovanje.
Samson80
25. 10. 2013 10.14
+4
točno tako, brez nalaga ali razloga ti lahko vdrejo v hišo, premečejo in uničijo vse in gredo - če se pa upiraš te pa zvežejo na tla ali ustrelijo ( je en video na spletu ) s šokerjem/pištolo
Prism
25. 10. 2013 09.37
+2
U.D.B.A je bila podružnica NSA
appollyon
25. 10. 2013 13.20
+0
suzuki bandit1200
25. 10. 2013 09.36
+3
35? Mislim nanjka 0.
Samson80
25. 10. 2013 10.24
+6
že to da kar po vrsti južno ameriški voditelji zbolevajo za rakom je zelo sumljivo
@Remger
25. 10. 2013 09.32
+3
boli me kaj delajo! SAM ČE KEJ PRIDE VMES mi nismo nč krivi!
jansa-arms
25. 10. 2013 09.30
+14
počakajte še malo da nam vsadijo čipe v riti.bomo usmerjani celo kam lahko gremo in kam ne smemo.
lunatix28
25. 10. 2013 09.50
+7
jansa-arms
25. 10. 2013 09.53
+6
jansa-arms
25. 10. 2013 09.55
+6
ampak zaenkrat še smem povsod kamor me žena pusti.
Samson80
25. 10. 2013 10.16
+5
IFF1
25. 10. 2013 09.23
+5
Pahor pa nič!?
roaddogg
25. 10. 2013 10.37
+2
Je rajši pred špeglom... Zrcalce, zrcalce na steni povej....
Prism
25. 10. 2013 09.20
+7
Kaj je bolj KOMUNISTIČNO kot to?
Samson80
25. 10. 2013 10.17
+6
ne to je demokracija - the american way of life - če pa to delajo kje drugje so pa policijska diktatorska država - ironija
appollyon
25. 10. 2013 13.21
+3
Vsi to počnejo, ker to je namen vohunskih služb, ki pa se delijo na domače in tuje delovanje! Sm kaj ko so vam že oprali možgane in vedno vidite samo američane ko počenejo take bedarije!
Sieg Heil
25. 10. 2013 09.17
+10
Ali se lahko koncno javno obrnemo proti ameriki? Prosim?
Northwest
25. 10. 2013 09.07
+8
Jaz jim od leta 2001 ne verjamem nic vec.