Slovenija

ZDA nagradile Slovenijo za podporo

Washington, 26. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Ameriška administracija bo s finančnimi sredstvi nagradila neformalen pristop držav k protiiraški koaliciji. Med nagrajenimi je tudi Slovenija, ki naj bi prejela 4,5 milijona dolarjev. Pred parlamentom se je zato zbralo približno 300 ljudi, ki so nasprotovali podpori Slovenije napadu ZDA na Irak.

Ameriški kongres sicer vsako leto Sloveniji in nekaterim drugim državam nameni približno enak znesek za vojaško pomoč v okviru mednarodno vzgojnoizobraževalnega programa, vendar je glede na dokumente Bele hiše tokrat ta pomoč namenjena državam, ki podpirajo ameriško politiko do Iraka. Med največjimi prejemnicami je tako Izrael, ki je dobil nepovratno pomoč v višini ene milijarde ameriških dolarjev, enak znesek pa bo dobila tudi Turčija. Slovaški predstavniki so povedali, da bo njihova država od ZDA prejela 6 milijonov dolarjev, Poljska, Madžarska in Češka, ki aktivno sodelujejo v protiiraški koaliciji, pa naj bi dobile vsaka po 15 milijonov ameriških dolarjev.

Protesti pred parlamentom

V protest proti ameriški pomoči za sodelovanje v t.i. protiiraški koaliciji se je pred poslopjem DZ zbralo kakih 300 protestnikov. Na transparentih so med drugim zapisali: "Povejte Ameriki, da nočemo vašega denarja!"

Pred parlamentom se je zbrala množica, ki ji je dovolj 'dvoličnosti in laži' slovenskih oblasti (Foto: Dare Čekeliš)
Pred parlamentom se je zbrala množica, ki ji je dovolj 'dvoličnosti in laži' slovenskih oblasti (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Zveza mirovnih društev, skupin in posameznikov je na predsednika in premiera naslovila javno pismo, v katerem naslovnike obsoja, da so za prgišče zelenih bankovcev izdali zaupanje prebivalk in prebivalcev Slovenije, Iraka in celega sveta, tajno diplomacijo pa povzdignili v najvišjo demokratično vrednoto. Od njih zahteva, da vrnejo podkupnino za podporo ameriške politike do Iraka. "Od ZDA ste sprejeli podkupnino, niste pa imeli dovolj jajc, da bi to slovenski javnosti v času Nato referenduma tudi priznali. Slovenska oblast je v tem trenutku članica vojne koalicije, ki pod vodstvom ZDA napada Irak. V Zvezi mirovnih društev, skupin in posameznikov zahtevamo, da slovenska oblast takoj vrne podkupnino in izstopi iz vojne koalicije," so še zapisali v pismu.

Poslanec SNS Sašo Peče je medtem na premiera Antona Ropa danes naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem ga med drugim sprašuje, ali bo Slovenija zaradi sodelovanja v protiiraški koaliciji nagrajena s 4,5 milijona ameriških dolarjev. Stranka mladih pa zahteva odgovor vlade, ali je omenjena pomoč res zaradi podpore politiki ZDA do Iraka. Če je, od vlade zahtevajo jasen mednarodni demanti s pojasnilom, da Slovenija politike ZDA do Iraka ne podpira. Vlada naj pošlje tudi protestno noto ZDA zaradi uporabe Slovenije z namenom opravičevanja agresorske vojne, zahteva SMS.

Ministrstvo za obrambo: Gre za redna sredstva!

Vodja urada za logistiko pri ministrstvu za obrambo Zvonko Kremljak je za 24 ur zatrdil, da gre za redna finančna sredstva, ki jih Sloveniji namenjajo ZDA, na konkretno vprašanje, zakaj bomo prejeli 4,5 milijonov dolarjev pa kljub temu ni želel odgovoriti.

Kot so za 24 ur povedali na ministrstvu za obrambo, naj bi Slovenija že od leta 1996 prejemala sredstva iz t.i. varšavske pobude. Na Uradu vlade za informiranje vest še preverjajo, prav tako pa se bodo posvetovali z MZZ, obrambnim ministrstvom in ameriškim veleposlaništvom pri nas.

Vodja urada za logistiko pri ministrstvu za obrambo Zvonko Kremljak je ob tem povedal, da "ameriška vlada v okviru varšavske pobude že od leta 1996 vsako leto Sloveniji nameni finančno pomoč za usposabljanje in opremljanje slovenske vojske." Sredstva odobri kongres ZDA, od leta 1996 do leta 2002 pa so bila ministrstvu za obrambo dodeljena sredstva v višini približno 18 milijonov dolarjev. Omenjena sredstva naj bi porabili za financiranje jezikovnega izobraževanja in postavitev jezikovnega tečaja, nabave strokovne vojaške literature, postavitev stimulacijskega centra Slovenske vojske, nabavo silmulatorjev, storitve svetovanja ter financiranje računalniške strojne in programske opreme za različne projekte obrambnega sistema.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou