'Zdaj je totalen šok, ker smo pač naredili tisto, kar je od nas zakon zahteval'

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič je napovedal, da bodo prihodnji teden v javno razpravo dali predloge glede prihodnje zakonodajne ureditve o ugotavljanju izvora premoženja. Na tem področju je Slovenija po njegovih besedah "zelo na repu Evrope."

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je na nocojšnji razpravi za študente na Ravnah na Koroškem predstavil delo komisije in se dotaknil nekaterih aktualnih zadev. Napovedal je, da bodo prihodnji teden v javno razpravo dali predloge glede prihodnje zakonodajne ureditve o ugotavljanju izvora premoženja.

Goran Klemenčič

(Foto: POP TV)

Klemenčič upa, da je sprejetje nove oz. spremenjene zakonodaje o ugotavljanju izvora premoženja mogoče. Na tem področju je Slovenija po njegovih besedah namreč "zelo na repu Evrope". Za sprejetje zakona pa je po njegovih besedah potrebno, da se tisti, ki odločajo o spremembi zakonodaje, zakona ne bodo bali.

"Če nimaš strahu pred tem, da sam sebi na neki način pišeš smrtno obsodbo, pri sprejemanju zakonodaje nimaš problema s tem, da se taka zakonodaja tudi sprejme," je dejal Klemenčič, ki je v zadnjem obdobju javno bolj izpostavljen zaradi objave poročila, povezanega z izvorom premoženja predsednika vlade Janeza Janše in Zorana Jankovića, ki ima po objavi poročila zamrznjen status predsednika PS.

Spomnil je, da je bilo v Sloveniji leta 1994 uveljavljeno obvezno prijavljanje premoženjskega stanja, leta 2004 pa je bila ustanovljena komisija, ki je začela izvajati nadzor. Res je bil zakonski okvir takrat še bistveno slabši in je bil z novo komisijo bistveno spremenjen, pa vendar je bilo to prvo poročilo, je dejal. "Več kot deset let je ta sistem obstajal in zdaj je totalen šok, ker smo pač naredili tisto, kar je od nas zakon zahteval," je poudaril prvi mož protikorupcijske komisije.

Po njegovih besedah je ravno dokazovanje izvora premoženja ena ključnih stvari pri omejevanju gospodarskega in finančnega kriminala in tudi politične korupcije. Na tem področju je bila Slovenija ena prvih tranzicijskih držav, ki je v 90. letih to uvedla, potem pa ni vzpostavila ne institucij ne sistema, ki bi bil učinkovit, je dejal Klemenčič.

Klemenčič, ki komisijo vodi dve leti, je spomnil tudi na postopek imenovanja članov komisije. Kot je dejal, nobeden od članov komisije ne bi kandidiral, če bi moralo njegovo imenovanje skozi parlamentarno proceduro. Postopek imenovanja članov komisije je eden redkih postopkov v Sloveniji, pri katerem se je skušalo negativne vplive politike čim bolj izločiti, je poudaril. Komisija ima v tujini velik ugled, njen vpliv v Sloveniji pa je majhen.

Klemenčiča je nocoj v poldrugo uro dolgi razpravi gostil Klub koroških študentov, s katerim se je, kot je dejal uvodoma, za srečanje dogovoril že pred meseci. Klemenčič je bil gost AreneZnanja, namen srečanja pa je bila razprava o etičnih in moralnih vidikih poslovanja podjetij.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1006
 
Crude 03.02.2013 20:51:33
Tisoč pravnikov in sto sodišč ne more spremeniti dejstva, da imamo predsednika vlade, ki je vrgel 30.000 evrov gotovine na mizo in se odpeljal z novim avtom. Na vprašanje, odkod mu ta denar, pa je odgovoril z "ne spomnim se".
batom@pinkponk.com 04.02.2013 09:16:47
in še huje: inštitucijam je prijavil pol nižjo ceno za avto, s čimer je tudi utajil davek!
Več komentarjev