Zdaj se lahko cepijo tudi alergiki na jajca

Z današnjim dnem se lahko proti novi gripi cepijo tudi tisti, ki se doslej zaradi alergije na jajca niso mogli. Cepljenje s cepivom celvapan bo potekalo v devetih cepilnih centrih po vsej državi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Medicinska sestra

(Foto: Blaž Garbajs)

Slovenija je pretekli teden prejela 10.000 odmerkov cepiva celvapan, ki ga je država naročila za vse, ki so alergični na jajca. Gre za tiste, pri katerih so se po zaužitju jajc ali izdelkov iz jajc pojavili znaki alergične reakcije, kot so kožni izpuščaj, koprivnica, otekline, težave z dihanjem, bolečine v trebuhu in padec krvnega tlaka z motnjo zavesti oziroma imajo dokazano alergijo na jajca z alergološkimi testi.

Zaradi popolnega izkoristka cepiva se je na cepljenje treba naročiti in se cepljenja tudi zagotovo udeležiti, saj je cepivo po odprtju uporabno samo tri ure, v enem svežnju pa je skupaj 10 odmerkov cepiva.

S tovrstnim cepivom se od danes naprej lahko cepijo otroci, stari več kot šest mesecev, in odrasli. Potrebna pa sta dva odmerka v razmiku treh tednov. Cepljenje bo potekalo v zdravstvenih domovih Celje, Maribor, Novo mesto, Gornja Radgona, Ravne in Nova Gorica ter na zavodih za zdravstveno varstvo Koper in Kranj, nanj pa se bo treba naročiti po telefonu.

Z današnjim dnem so začeli s cepljenjem tudi v cepilnem centru v enoti ZDL Center na Metelkovi. Center za naročanje na cepljenje in morebitna vprašanja deluje ob delavnikih med 8. in 18. uro na telefonski številki 01 4723 807.

Za vse druge prebivalce, ki niso alergični na jajca, bo cepljenje potekalo kot doslej, in sicer s cepivom pandemrix, so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja. Spremenjeno bo le cepljenje otrok. Strokovna skupina za pandemsko cepljenje pri ministrstvu za zdravje je na podlagi dodatnih rezultatov kliničnih raziskav spremenila priporočila za to starostno skupino.

Prenesi v

Zgodba: Nova gripa

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
Vesela deklica 22.01.2010 18:42:02
so totalno znoreli?????????

Po eni strani beremo o škodljivosti( sumljivosti)
cepiva, sedaj pa zopet reklama zanj.

MEDIJI PRENEHAJTE S TOVRSTNIMI
REKLAMAMI SICER SE BO NAŠEL NEKDO,
KI VAS BO TOŽIL.

Gre samo za vprašanje časa.
Več komentarjev