Slovenija

Zdravnica kaznovana, ker se ukvarja s homeopatijo

Maribor, 14. 06. 2011 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
18

V slovenskih lekarnah je že dober mesec dovoljena prodaja homeopatskih zdravil. Tovrstnih zdravil pa ne smejo predpisovati zdravniki. Zdravniška zbornica je zdravnici, ki se je ukvarjala tudi s homeopatijo, celo izrekla javni opomin pred odvzemom licence.

V slovenskih lekarnah je že dober mesec dovoljena prodaja homeopatskih zdravil. Tovrstnih zdravil pa ne smejo predpisovati zdravniki. Zdravniška zbornica je zdravnici, ki se je ukvarjala tudi s homeopatijo, celo izrekla javni opomin pred odvzemom licence.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
15. 06. 2011 15.52
homeopatija je: daj ljudstvu tisto, kar misli, da potrebuje. ideja je sicer zvita, a je tudi brilijantna: potrebujemo sprožitelja lastnih zdravilnih procesov v telesu. v nas obstajajo namreč fiziološki psihosomatski mostovi, počutje vpliva na fizično kondicijo in obratno, npr. preko cerebralnih peptidov, ki sproščajo izločanje hormonov, le-ti sproščanje dugih procesov, ki sprožijo fiziološki odziv, imunološki odgovor ali podobno, kar lahko vodi k odpravi simptomov in k morebitni ozdravitvi). češ: doslej sem dvomil in sem bil negotov in presrašen, zdaj sem pa dobil "dobro" zdravilo, zdaj bom pa kmalu spet dober. pozitivno samoprepričevanje. zato pravijo, da homeopatija učinkuje, dejansko pa učinkujejo telesu lastni mehanizmi, ki jim le pomagamo, da se vključijo. homeopatska zdravila so pri tem le amulet, ki podpira to osnovno idejo samoozdravljanja , torej so v bistvu le malo drugačen placebo. a če jih hočete in potrebujete, jih zdaj lahko kupite. tako ko lahko kupite žvečilni gumi, toaletni papir ali nogavice, saj tudi to vse potrebujete, mar ne?
ksenak2
15. 06. 2011 10.20
Ta zdravnica ni nikomur škodila, pacientu v neki kronični fazi, ki mu šolska medicina ni mogla pomagat, je predpisala in dala homeopatske globule. V nekem drugem primeru je zdravnica iz malomarnosti zašuštrala življenje človeka in povrzročila družinsko tragedijo. Koliko je dobila? Tri mesece začasni odvzem licence!! Naši dohtarji so INKVIZITORJI in to, kar uprizarjajo nad svojimi zdravniki, so ZASTRAŠEVALNI INKVIZICIJSKI PROCESI! Seveda homeopatija ne more reševat urgentnih zadev, lahko pa marsikaj - še predvsem v kroničnih stanjih, olajša ali pa spravi v red. Je vseh 50.000 evropskih zdravnikov z licenco zahomeopatijo, ki jih je več kot posameznih vrst specialistov, res tako butastih, da bi jim morali v EU pobrat licence? Marsikje se plačuje homeopatsko zdravljenjenje iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja (Švica, Nemčija, Avstrija), le zakaj? Ne zato, ker je dražje in ker škodi, obratno! Ker koristi in je za zavarovalniško blagajno ceneje!
thinkP
15. 06. 2011 10.12
zdravstvo je v PI********* samo dnar kradejo in istocasno folk zastrupljajo z umetnimi zdravili. sramota!
Tonček Balonček
15. 06. 2011 09.00
Ljudje s hudimi boleznimi so v izjemni stiski in zato tudi zelo dovzetni za "komplementarne" metode zdravljenja, ne glede na ceno. Enako je s strahom pred smrtjo, pogubljenjem. Le zakaj so ljudej v zgodovini toliko premoženja "zdevali" Cerkvi recimo? Ali zaradi bolezni raznim mazačem, šarlatanom, zdravilcem ipd. In ne nakladati o farmacevtskih lobijih, kot da imajo homeopatski kakšne druge nterese. Počl (ali še evč) zdravil je, analogno homeopatskim pripravkom, tudu brez učinka, ali pa imajo celo škodljive. Tudi duhovnik se pri duhovni oskrbi vernikov ne sme posluževati totemizma, animizma, čarovništva in podobnih metod.
smorn
15. 06. 2011 05.46
Pravilno, da je dobila opomin. Nekateri osnovni principi homeopatije so v nasprotju s fiziko in kemijo. Vsi dosedanji testi so pritrdili fiziki in kemiji in postavili homeopatske principe na laž. Zdravnik me more hkrati verjeti in dobro delati v dveh sistemih, ki se izključujeta. Osnovne principe homeopatije je zelo enostavno preveriti s poskusom. Za uspešno demonstracijo je že dolgo razpisana nagrada 1 milijon $, pa je še nihče ni dobil. To pove vse.
J83
15. 06. 2011 03.22
Sramota.Zdravniki nas pošiljajo v Avstrijo ali Hrvaško po zdravila,ker jih v Sloveniji ni in bi mogoče homeopati lahko pomagali ,pa se frajerji v belih haljah bojijo izpada dohodka,sramota.Zdravstvo imamo na nivoju afriških vračev.Bolnice bi zapirali in to tiste,ki jim EU daje certifikate.vodstvo države in 200.000 uradnikov.
Javoje
14. 06. 2011 22.18
Od kod Zdravniški zbornici pooblastila, da odvzema ali daje licenco? Je mogoče dobiti občutek, da gre pri takih pooblastilih poklicnega združenja (z obveznim članstvom seveda) za sredstvo discipliniranja?
brado
14. 06. 2011 22.14
Če pomagaš ljudem (bolnikom) si kaznovan....če ti pa bolnik umre zaradi MALOMARNOSTI in neznanja si pa nagrajen.....povsod po evropi je homeopatija del preventivnega zdravljenja.....samo pri nas se to obravnava kot šarlatanstvo ....zanimivo....vse kar je dobro za narod in blaginjo naroda je prepovedano.....no saj če pogledamo raznorazne evropske grafe....smo čisto na repu...po vsem.....le kje je narod naredu napako....????????????????????????'
binmister
14. 06. 2011 21.59
Res se vidi kok smo v Sloveniji zaradi nekaj norih glav zaostali .Vse povsod se zdravniki lahko ukvarjajo z homeopatijo samo v Sloveniji ne .
ninika55
14. 06. 2011 21.47
Živcec Kalanovi bi lahko mal pristrigli peruti pa njo vzeli pod drobnogled, ne pa da delajo iz muhe slona. Banda!!!
Tonček Balonček
14. 06. 2011 21.44
Jules-verne, tako je, tudi zreanimirali še niso nikogar s homeopatskimi akpljicami! Pa anestezirali tudi ne! Koboš šel an operacijo ti predlagam, da za anestezijo zahtevaš namesto anesteziologa homeopata, pa anjti on med vretenca brizga svoje kaplice. Ko pa en boš več dihal, tu bo pod nos pomolil kakšne čudežne dišave ins e boš zbudil! Popolmnoma bio metode! Pa še poceni!
Tonček Balonček
14. 06. 2011 21.41
novaroza, problem je v tem, da mora zdravnik z licenco zdraviti po medicinski doktrini in nič drugače. Zdarvnik tudi en sme izganjati duhov in urokov ali akorkoli drugače zavajati pacienta, za to so zadolženi duhovniki in eksorcisti. Problem je manipulaciaj, izkoriščanje bolnikove nemoči, saj homeopatija ni zastonj. Najbolj smešno pri vem skupaj ej pa to, da imajo ljudje pri zdravju popolnoma drugačne kriterije kot pri drugih rečeh, od katerih ej tudi odvisno življenje, tam pa makr verjamejo v znanost in znanej! Vsi hočejo imeti gume s certifikati, nihče ne nosi alternativnih čelad, ne vozijo se v letalih iz alternativnih materialov in zahtevajo, da ima pilot licenco in ni akk alternativec ali modrec, ki bi s ešel navigacijo z bajalico in astrologijo. In zobe si dajo puliti uradnim zobozdravnikom, ne alternativcem. Jasno je, d aje homeopatija anteg, sicer ne bi prodajali flašk po 15 EUR, nihče en ve kaj ej notri, nobenih testov, nobenih predkliničnih, še manj kliničnih preizkusovm nobene kontrole, nič od nič pa takšna cena! Gre az izkoriščanje naivnosti hipohondrov in alhkovernih, kot pri tistih mazačih, ki obljubljao odpravo neplodnosti, ozdravitev od raka, duševnih bolezni in kaj vem še česa!
Jules_Verne
14. 06. 2011 21.41
Mislim, da bi potrebovali tudi alternativno - to je homeopatsko urgenco in reševalce. To z masažo srca, vbrizgavanje raznih kemikalij je pase. Namesto škodljivega oživljanja in reanimacije bi bilo treba ponuditi homeopatske kapljice - zaradi njih ni še nobeden umrl. Pri oživljanju in v bolnišnicah pa ljudje umirajo dnevno.
durban
14. 06. 2011 21.35
Smo pač še edina država z Albanijo, ki to prepoveduje, se moramo zgledovati po njih.
novaroza
14. 06. 2011 21.30
Pa še: čudno, da dohtarji niso ljubosumni na farmacevte, ki homeopatska zdravila lahko svetujejo. Očitno so farmacevti bolj osveščeni, bolj napredni in bolj skrbni do ljudi, ki pomoč potrebujejo, kot zdravniki. Čudna dežela, ki ima take zdravnike.
novaroza
14. 06. 2011 21.26
To, da nek zdravnik ne verjame v homeopatijo, je popolnoma nepomembno. Važno je, da vanjo verjame bolnik. Še bolj pomembno je, da se na ta način lahko pozdravi brez nepotrebnih stranskih učinkov in težav, ki jih povzročajo sintetična zdravila. Pri vseh stvareh, ki jih vlačijo iz EU kot izjemno dobre, pa niso, me čudi, da je v EU homeopatija povsod uradno priznana, naši dohtarji pa hočejo biti bolj papeški od papeža. Kaj pa svobodna odločitev posameznika. Mislim, da ima vsak pravico odločati, kaj bo jedel, da se bo pozdravil. Tisti, ki hočejo klasično medicino, mnaj se zdravijo tam, tisti pa, ki hočemo drugačen način zdravljenja, ga bomo uporabili, tudi, če naši zdravniki v to ne verjamejo. Očitno se spet bojijo za svoje denarnice. Istočasno pa tožijo, da so preobremenjeni. Logično, da so, saj s svojimi sintetičnimi pripravki sprožajo vse več in več bolezni. Še vedno se pa ne potrudijo, da bi poiskali vzroke za bolezen, razen redkih izjem. Naši medicinci zdravijo samo simptome. In če si prestar, preko 90 let, še tega nočejo več, češ, kaj bi pa še rad, saj je dočakal dobro starost. Sigurno ne zato, ker se je zdravil pri njih.
Tonček Balonček
14. 06. 2011 20.56
A če pa duhovnik mazili umirajočega in kliče duhove mu pa ne vzamejo licence?
Krimsky
14. 06. 2011 20.28
Klasika: če pacient umre zaradi malomarnosti gre stvar pod preprogo, če zdravnica prepiše vodico, ki malce diši po kamilicah in baldrijančku, ji pa zagrozijo z odvzemom licence in izobčenjem.