Slovenija

Vrhunec o odstopu ne razmišlja, funkcijam se ne mislita odpovedati niti zdravnika v preiskavi

Ljubljana, 23. 12. 2013 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vodstvo UKC Ljubljana je zdravnika Antoliča in Miloševića umaknilo iz razpisnih komisij. Izterjali bodo preplačana sredstva za materiale, v obeh primerih pa so uvedli notranjo revizijo. Zdravniška zbornica poziva vpletene, naj se odpovedo funkcijam.

Zdravnik Vane Antolič ponavlja, da ni prejemal daril.
Zdravnik Vane Antolič ponavlja, da ni prejemal daril. FOTO: Jure Bračko

Vodstvo UKC Ljubljana je zdravnika, ki naj bi bila osumljena nedovoljenega prejemanja daril, Vaneta Antoliča in Zorana Miloševića umaknilo iz razpisnih komisij. Izterjali bodo preplačana sredstva za nevroradiološke materiale. V obeh primerih so uvedli notranjo revizijo. Antolič trdi, da iz odredbe ne sledi, da bi bil osumljen jemanja podkupnine.

Simon Vrhunec zatrjuje, da so v njegovem mandatu sprejeli več ukrepov, da bi preprečevali nepravilnosti, kot je korupcija. Med drugim so spremenili pravilnik, ki določa pravila za uporabo donacij za izobraževanje, omejili so delo pri drugem delodajalcu, ministrstvu za zdravje so podali predlog za spremembo sistema javnega naročanja, predlog za vzpostavitev enotne evidence cen v zdravstvu. Prav tako so v svoje pogodbe vključili klavzulo, da se mora cena materiala znižati, če ugotovijo, da dobavitelj drugje dobavlja material po nižji ceni.

Vrhunec je pojasnil tudi, da zaradi tega primera ne razmišlja o odstopu. Sicer pravi, da je na neki način odgovoren za to, kar se je zgodilo, ne pa "v smislu kakršne koli subjektivne ali objektivne odgovornosti".

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simon Vrhunec je na današnji novinarski konferenci dejal, da odločno obsoja kakršno koli korupcijo, kakršno koli osebno okoriščanje na račun javnih sredstev, zlasti javnih sredstev za zdravstvo. Ob tem tudi pričakuje, da bo notranja revizija hitro, v roku meseca, razjasnila ta vprašanja, kaj se je dogajalo na ortopedski kliniki, kjer je predstojnik Antolič, in na kliničnem inštitutu za radiologijo, kjer je zaposlen Milošević. Na vprašanje, zakaj vodstvo UKC ni s predstojniške funkcije umaknilo osumljenega zdravnika, kot so to storili v celjski bolnišnici, je Vrhunec dejal, da za umik nimajo pravne podlage.

Antolič: Nikakršen denar ni šel na moj račun!

Predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Antolič trdi, da iz sodne odredbe za preiskavo ne sledi, da bi bil osumljen jemanja podkupnine. Po drugi strani pa je v izjavi, ki jo je naslovil na vodstvo UKC, zapisal, da je v odredbi sodišča očitek, da naj bi kot predstojnik ortopedske klinike od Emporio Medical kot protiuslugo za pridobljen posel in nadaljnjo ohranitev posla zahteval plačilo donacijskih sredstev v višini 10 odstotkov od v preteklem letu realizirane prodaje v korist Društva za razvoj ortopedije. Zagotovil je, da navedeno ne drži, saj da ni nikoli pogojeval sklepanja poslov z donacijami navedene družbe. "Kar je družba Emporio Medical donirala Društvu za razvoj ortopedije, je povsem ločeno in neodvisno od poslov, ki jih ima UKC Ljubljana z navedeno družbo," je zatrdil.

Poudaril je, da so bila donirana sredstva v višini 20.000 evrov, ki jih je omenjeno društvo dobilo od Emporio Medical v letih 2009 in 2011 za obnovo kirurške dvorane, porabljena transparentno, ne dovoli pa, da se v javnosti širijo neresnice. "Nikakršen denar ni šel na moj račun. To tudi ni bil predmet preiskave," je zatrdil. "Obdolžen sem zato, ker sem za bolnika ustvaril boljše pogoje za zdravljenje in zagotovil dodatni vir financiranja javnega zdravstva," meni Antolič.

Antolič je tudi dejal, da je predstavnica Emporio Medical proti njemu podala ovadbo v tednu, preden se je prišla pogajat za novo donacijo v višini 16.000 evrov. Kot pravi, je predlagala pravno nesprejemljivo obliko donatorstva, zato se je posvetoval s pravno službo UKC, ki je podalo mnenje o tem, kako se lahko to donatorstvo uredi na pravno korekten način. "Ona si je verjetno obetala nekaj od te donacije, vendar sem ji napisal, da kakršno koli donatorstvo ne bo vplivalo na sodelovanje UKC z njenim podjetjem," je dejal po novinarski konferenci. Meni tudi, da so očitki v sodni odredbi proti njemu nesorazmerni.

Podkupnina
Podkupnina FOTO: Thinkstock

Milošević pa se novinarske konference ni udeležil, saj je celo noč operiral. V pisni izjavi, ki so jo prebrali na novinarski konferenci, pa je zanikal prejemanje podkupnin ali kakršnih koli daril. "Delam veliko in s svojim delom pridobivam denar, in sicer v UKC Ljubljana v skladu s pogodbo o zaposlitvi, občasno pa opravljam delo tudi v tujini, tako da v nobenem primeru ni moč govoriti o tem, da je denar, ki je bil nakazan na moj račun, podkupnina," je zatrdil. Pojasnjuje torej, da je denar na njegovem računu v tujini plačilo za storitve, ki jih je opravil v tujini.

Vse naše aktivne člane s funkcijami in zadolžitvami v zdravniških organizacijah, ki so morebiti v preiskovalnih postopkih, pozivamo, da se zaradi možnosti konflikta interesov oziroma neobremenjenega dela organizacij odpovedo funkcijam do razjasnitve svoje vloge pri teh dejanjih. Predsednik ZZS Andrej Možina

Zdravniška zbornica vpletene poziva, naj se odpovedo svojim funkcijam

Na dogajanje v zdravstvu so se danes po izrednem sestanku odzvali tudi v Zdravniški zbornici Slovenije. "Zavzemamo ničelno toleranco in temu primerno se bomo odzvali tudi na morebitno vlogo naših članov pri teh dejanjih. Zdravnik je temeljni odgovorni nosilec zdravstvene dejavnosti in mora dosledno spoštovati norme Kodeksa medicinske deontologije Slovenije," pravijo.

ZZS bo tako v skladu s pooblastili po končani preiskavi na podlagi dokazov izvedla predpisane postopke preko tožilca in razsodišča ZZS ter izrekla ustrezne sankcije zdravnikom, ki so kršili Kodeks medicinske deontologije. V primeru priznanja krivde posameznega zdravnika ali posredovanja prepričljivih dokazov o korupciji s strani zavodov lahko ZZS izvede postopke že pred končanjem preiskav in sodnih postopkov.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Thinkstock
Vse direktorje javnih zdravstvenih zavodov in vse zdravstvene ministre – tako aktualne kot prejšnje – pozivam k javnim pojasnilom o subjektivni in objektivni odgovornosti. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin

Zaskrbljeni tudi v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

"Zasebni zdravniki in zobozdravniki smo zaskrbljeni nad nedavnimi dogajanji v javnih zavodih. Naše stališče glede korupcije je jasno: v primeru nabav materialov in opreme zasebnikov korupcija ne zanima. Za kakovostno delo in dober poslovni rezultat mora zasebnik nabaviti kakovosten material po ustrezni ceni. Obsojamo kakršno koli koruptivno dejanje. Konkretne sankcije posameznim zdravnikom pa naj sledijo šele po priznanju ali dokazani krivdi," je sporočila Helena Mole, predsednica združenja.

Kar zadeva druge možne anomalije zdravnikov, ki delujejo v zasebnem zdravstvu – od možnosti korupcije pri podeljevanju koncesij pa do ustrezne ureditve razmerij med zavodom, ki zaposluje zdravnika, ki je obenem tudi zasebni izvajalec – je stvar po njenih besedah o odgovornosti za trenutne razmere jasna. Kot pravi, gre za neurejeno zakonodajo in nadzor vodstev javnih zavodov.

Sodelovanje zasebnih izvajalcev s farmacevtsko industrijo pa je transparentno, meni in dodaja, da aktivno pozivajo zdravnike in zobozdravnike, naj se distancirajo od vsakršnih dejanj, ki spominjajo na korupcijo v njenem najširšem smislu. V sicer s korupcijo prepredeni družbi mora zdravniški ceh z visokimi etičnimi načeli ponuditi zgled družbi.

Osumljenih več zdravnikov in tudi vodje lekarn

Kot smo poročali, je slovensko javnost minuli teden pretreslo razkritje korupcije v zdravstvu. Vodstvo celjske bolnišnice je zdravniku Miodragu Vlaoviću, ki je osumljen nedovoljenega sprejemanja daril, nemudoma odvzelo pooblastila predstojnika travmatološkega oddelka. Prav tako ga je vodstvo razrešilo sodelovanja v vseh komisijah, ki so kakor koli povezane z javnim naročanjem, so sporočili iz celjske bolnišnice. Prav tako so odvzeli pooblastila osumljenim na onkološkem inštitutu, v Valdoltri in novomeški bolnišnici.

Med preiskovanci sta se med številnimi drugimi znašla tudi zgoraj omenjena zdravnika iz UKC Ljubljana – radiolog Zoran Milošević in predstojnik ortopedije Vane Antolič.


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (458)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
24. 12. 2013 19.07
+4
Total nesposobni in skorumpirani. Odpoved za 3 sekunde. Mafija.
iGURT
24. 12. 2013 16.54
+2
Veterani bodo zaradi Krkoviča bojkotirali odkritje obeležja .. . . .... .... V četrtek na odkritju spominskega obeležja braniteljem slovenske samostojnosti v Murski Soboti ne bo članov soboškega območnega združenja vojnih veteranov Slovenije, ker bo poleg župana Antona Štihca govorec tudi Tone Krkovič
iGURT
24. 12. 2013 16.55
+2
V Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo so vsiljeni nastop Krkoviča ocenili kot nadaljevanje prisvajanja zaslug osamosvojitve ozke skupine ljudi!
Jeanus1
24. 12. 2013 21.13
Pravilno, sploh pa kaj tam dela tudi mešalec megle Štühec!?
Transformerji
24. 12. 2013 16.37
+4
Kako deluje naše zdravstvo, mi je ravnokar razložila moja mama: kar naprej dobiva povabila od Dore, Zore, Svita za pregled in če bi bilo kaj narobe, ne potrebuješ medicinskih nadomestkov, temveč ti v primeru bolezni lahko samo kaj odrežejo. Če pa imaš probleme tam, kjer nekaj potebuješ (zobje, srce, sklepi), takrat si pa v težavah - čakaš na vrsto, pa še denarja nimaš, ker ga tudi zdravstvo nima - tam se namreč krade in zasluži!
Jeanus1
24. 12. 2013 21.15
Tudi te agencije so ene navadne prisesane pijavke.
dirtydean1
24. 12. 2013 14.47
+9
eden dol sprašuje kaj je poštenost? v slo je poštenost, ko JAneza, Zorana in druge ulovijo na delu (okoli ust sta od marmelade, nimata pa v marmeladi prstov) in nam vsi ti zatrdijo (levi z nasmeškom in blefom na obrazu, desni z igranjem nesrečnega intelektulca), da niso storili nič protizakonitega in narobe, čeprav so sami na pisali zakon da se marmelade ne k.r.a.d.e! kriv je tisti ki jih je zalotil pri marmeladi! to je slo poštenost.
+2
vsismosužnji
24. 12. 2013 15.35
+1
vsak zase misli da je najbolj poštena oseba na svetu
Jeanus1
24. 12. 2013 21.16
dirtydean1
24. 12. 2013 14.40
+4
prav zanima me kdaj bo epilog, če sploh bo?
iGURT
24. 12. 2013 15.11
+2
Transformerji
24. 12. 2013 14.30
+4
Simon Vrhunec o odstopu ne razmišlja - mu tudi ni treba, ker je v ostalih zdravstvenih resorjih še večja nesnaga, za začetek so se spravili na ortopedijo, kaj pa kardiologija? Če bi potonil on, potem bi potonilo še več podjetij (družinskih), ki v davčnem smislu poslujejo čisto pošteno in oskrbujejo UKC z nerazumljivo?? razliko v nabavni in prodajni ceni. Ampak to se tiče tudi tistih, čisto na vrhu!
+1
kaj bo razmišljal o odstopu, če je na vrhuncu.
Jeanus1
24. 12. 2013 21.17
Lepo se sliši Vrhunec na vrhuncu. Klimax!
crni mitja
24. 12. 2013 13.53
+3
To kaj je izjavil ta doktor glede donacij ordinacij in se pokazal razliko na slikah to pomeni da bi lahko kriminalisti se pogledali koliko prostorov ali bolnic je bilo narejeno z donacijo.In kaj je sploh zgradila opremila drzava.Ce pa imamo take dobre donatorje ha ha ha. Ko bo sel na dob bo tudi dobil donatorje da mu zrihtajo kletko.A ga ni sram.
Ajmomali
24. 12. 2013 12.31
-2
Zdravniki v glavnem mestu Slovenije lahko delajo tako, če tudi župan glavnega mesta Slovenije LAHKO DELA PODOBNO in še več !!!......... AMEN !!!
iGURT
24. 12. 2013 15.09
+5
Na Novomeško in Celjsko bolnico in ostale si pozabil.
Komunyereadio
24. 12. 2013 11.07
+11
Da je korupcija v zdravstvu je nesporno, ampak zopet so se spravili na nepomembne oportuniste, ki so izkoristili priliko, medtem ko so glavni akterji nedotakljivi. Ponavlja se zgodba Bankirji, Balkanski bojevniki, Karner, Prijatelji iz sodišča, itd. itd. še dobro da imajo volilci levice kratkoročen spomin zlate ribice.
iGURT
24. 12. 2013 11.11
+0
..a je korupcija v zdravstvu?, sem mislil da je kriva Pozitivna Slovenija !
kolcamož
24. 12. 2013 11.04
+1
predlagam oprostitev vseh grehov zdravnikom,ki tako ali drugače delajo z dobavitelji,če povedo,kateri dobavitelji pritiskajo na njih z podkupninami,niso vse samo zdravniki krivi.....
Timy15
24. 12. 2013 10.57
+7
Ne glede na funkcije so si ti vsi enaki,z enakimi nameni.Tako je treba vse enako obravnavat,da se pridobljeno na tak način vrne tja kje je bilo vzeto!
Ajmomali
24. 12. 2013 12.25
+2
Kazen pa naj bo za vse enaka glede na višino pokradenega.+++++++++ Da se ne bo nadaljevalo še naprej, da je bil Janša zaradi nepojasnjenih 200.000,00 EUR strmoglavljen - seveda z dobro podplačano pomočjo "VSTAJNIKOV in KOMISIJE ZA PREPREČEVANJE KORUPCIJE"...................... Janković pa zaradi milijonov NEPOJASNJENIH EUR (če sploh gre samo za milijone???) se še vedno smehlja in kvačka proti kao sovražnikom iz fotelja ŽUPANA GLAVNEGA MESTA SLOVENIJE...................... To je najmanj NEDOPUSTNO in ŽALJIVO do vsega SLOVENSKEGA NARODA, kar nesporno dokazuje, da PRED ZAKONOM NISMO VSI ENAKI.
iGURT
24. 12. 2013 15.05
+0
Nezaupnice niso podpisali vstajniki ampak vse stranke razen Nsi.
Komunyereadio
24. 12. 2013 10.51
-3
Želeli ste, sedaj imate, Pozitivno Slovenijo
iGURT
24. 12. 2013 10.54
+3
.......a zdravniki so iz pozitivne Slovenije ?
iGURT
24. 12. 2013 10.54
+3
.........a ko je bila SDS na oblasti pa ni bilo korupcije v zdravstvu ?
iGURT
24. 12. 2013 10.56
+0
Še dobro da je v vsem času 'samostojnosti' korupcija samo teh nekaj mesecev ko je Pozitivna Slovenija v igri !! Še dobro da je ni bilo prej !! Juhuuu !!
mikitr
24. 12. 2013 10.25
+6
Policija,tožilstvo,... naj se pripravijo,na vrsti bo čistka.Kdo je jim pa dal pravico govorit o korupciji v SLO,če je pa ni!!Vprašajmo Zorana.
santamaura
24. 12. 2013 10.21
+6
Grem stavit, da imajo Vrhunc in njemu podobni doma na steni obešeno Hipokratovo prisego - samo večino besedila imajo z doniranimi flumastri prečrtanega
cirus
24. 12. 2013 10.35
+3
Predem kaj napišete v zvezi z Hipokratovo prisego, si jo saj preberite! Razen tega Vrhunec ni zdravnik in se na njega Hipokratova prisega ne nanaša.
+2
Aha.. Se pravi lahk pol u miru krade, če se ga Hipokratova prisega ne dotika.
santamaura
24. 12. 2013 11.00
-3
Cirus - da bom v sleherno hišo, kamor me bodo klicali, stopil samo zaradi koristi bolnikov ter da se bom vzdrževal vsake zavestne in pogubne krivice... Ali tebi ni čisto nič jasno??
cirus
24. 12. 2013 12.21
+5
Tu se pogovarjamo o dveh zdravnikih. En naj bi uporabil donacijo trgovca (ki sicer masno služi s prodajo medicinske oprema) na izboljšanje pogojev za bolnike, drugi naj bi zaslužil denar s delom v tujini in to ni stalo Slovenijo niti cent. Kje je tu karkoli v nasprotju s tem odstavkom Hipokratove zakletve? Drago bo, če ne bodo spoznani za krive. V tem primeru bodo morali dobiti odškodnino in nekdo bo moral kazensko odgovarati za krive obtožbe. Korupcja v zdravstvu je zagotovo prisotna in gre za milijarde, vendar se te zadeve še niso odprle.
Biofanatik
24. 12. 2013 10.11
+4
Bela banda skorumpirana ki jim prav tako skorumpirana sodniška banda pomaga ob blagoslovu vladajoče bande
Jeanus1
24. 12. 2013 21.20
Lep bermudski trikotnik, takšnega se še Jules Verne ne bi spomnil.
Martuljek
24. 12. 2013 10.03
+8
Vrhunec in njegov učitelj korupcije Keber v javnem nastopanju obsojata korupcijo. To je bolj zavajanje raje v smislu "poslušajte nas, vendar ne zgledujte se po nas". Če bi Vrhunec vsaj malo resno mislil o preganjanju korupcije, bi se moral sam ovaditi. Toliko pa še ni neumen, da bi se kar sam odrekel vsem dobrotam, ki jih korupcija prinaša.
chucknorris
24. 12. 2013 10.00
+9
NITI SUBJEKTIVNO NITI OBJEKTIVNO ODGOVOREN, AMPAK ODGOVOREN V NEKEM SMISLU .... UPAM, DA MU BO TA SMISEL POKAZALA POLICIJA IN NPU !
Terezinka
24. 12. 2013 10.08
+5
In bodo politiki dovolili, da se prikaže in sprejeli zakone, ki bodo tako NPUju kot PKK dovolili vpogled tudi v tujino in tudi na račune bratov, sester in sestričen, ki so imeli svojo denarnico poleg
mixmax
24. 12. 2013 09.46
+6
Kaj je subjektivna in objektivna odgovornost??? Kaj je kraja in zaslužek brez dela???
DAEMONIUM
24. 12. 2013 09.46
+11
V tujuni bi bili ze davno za resetkami pri nas pa sklicujejo tiskovke??? Koliko ljudi je mrtvih zaradi umetno ustvarjenih vrst??? Zamaj teh vrst nimajo v Avstriji??? Zakaj je v Sloveniji Aspirin 8 eur na Hrvaskem in Avstriji pa 4-5???? ZARADI KORUPCIJE BANDA V BELEM!!!!!
smrt fašizmu
24. 12. 2013 09.49
+9
ja to pa drži , čakalne dobe za recimo CT ali MRi so po pol leta ko pa prideš tja ni pa nikjer nobenga , edino kak zaspan dohtar prileze prav počasi iz kakega skrivališča, pa to ni edini primer
Jeanus1
24. 12. 2013 21.22
+1
mixmax
24. 12. 2013 09.44
+6
Kaj je to poštenost ???