Slovenija

Fides ponudil približevalni predlog, kljub temu napoved zaostritve stavke za torek ostaja

Ljubljana, 18. 11. 2016 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat Fides je v pogajanjih vladni strani predlagal približevalni predlog. A kljub temu napoved zaostritve stavke za torek ostaja. Ministrica za zdravje je optimistična, da do zaostritve stavke ne bo prišlo. Ima pa tudi pripravljen črni scenarij.

Sindikat Fides je v današnjih pogajanjih vladni strani predlagal približevalni predlog. Vlada mora ta predlog preučiti in pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek popoldne, je po pogajanjih povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Na današnjih pogajanjih so ponovno obravnavali vseh osem stavkovnih zahtev. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je povedal, da se približevalni predlogi nanašajo na realizacijo zahtev glede nagrajevanja zdravnikov, če bi presegli standarde in normative. To bi se po njegovih besedah lahko uredilo tudi z dodatkom, ki ga sedaj omogoča sistem plač v javnem sektorju.

Napoved zaostritve stavke ostaja, ministrica ima pripravljen črni scenarij

Napoved zaostritve stavke za torek ostaja. Po besedah Kuštrina namreč glavnemu stavkovnemu odboru sindikata danes ne morejo več ničesar ponuditi.

Ministrica je, kot pravi, optimistična, da do zaostritve stavke ne bo prišlo. Ima pa tudi pripravljen črni scenarij.

Zaostritev

Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je namreč danes sklenil, da bodo zdravniki v torek zaostrili stavko. V Fidesu so se bili pripravljeni pogajati tudi konec tedna. "Mi smo na razpolago kadarkoli cel vikend. Bili smo na razpolago tudi danes, celo dopoldne, pa sem slišal, da so ministri hodili po nekih zajtrkih," je pred pogajanji dejal Kuštrin.

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka FOTO: Damjan Žibert

O zaostritvi stavke se je govorilo že v začetku tedna, a se je takrat Fides odločil to napoved zamrzniti, dokler vlada ne odloči o njihovi zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Vlada je v četrtek sklenila, da takšne zahteve ne podpira.

"Izstop iz enotnega plačnega sistema je bil pred tremi tedni dogovorjen na skupni pogajalski skupini kot najbolj elegantna možnost. Kljub temu ostaja na mizi stavkovna zahteva, kar pomeni spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju z vertikalnimi napredovanji in odpravo omejitve preseganja 57. plačnega razreda," je dejal Kuštrin.

Da bi preprečili zaostritev stavke, se mora vlada po Kuštrinovih navedbah zavezati, da bo v DZ poslala predlog spremembe sistema plač v javnem sektorju z obvezujočim rokom izvedbe. "Recimo, da vlada to naredi ta mesec - potem smo mi morda pripravljeni zamrzniti stavko za dva meseca," je dejal.

Stavkalo bo tudi primarno zdravstvo

Ob zaostritvi stavke bodo zdravniki opravljali le tiste storitve, ki so za čas stavke zdravnikov opredeljene v zakonu o zdravniški službi. Obravnavali bodo le nujne bolnike, nosečnice, otroke do 18. leta starosti in starejše od 65. let ter bolnike z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov. Stavkalo bo tudi primarno zdravstvo, je dodal Kuštrin.

Predsednik Fidesa priznava, da je stavka "največje breme za bolnike, drugo največje pa za zdravnike, ker smo kar naprej v velikih etičnih dilemah in težavah". Kot pravi, so se zato pogajali kar eno leto, stavko pa so napovedali dovolj zgodaj. "Če bi se vlada tako resno lotila pogajanj pol leta pred začetkom stavke, kot se jih je sedaj, pa se jih tudi sedaj ne loteva dovolj resno, potem teh težav bolniki ne bi občutili," je dejal.

'Nam je zelo hudo, opravičujemo se bolnikom'

"Nam je zelo hudo, opravičujemo se bolnikom, ampak drugega načina niti nimamo," je izjavil. Ob tem je ponovil, da je stavka razkrila velike težave slovenskega zdravstva. "Kdo odgovarja, ko bolniki ne pridejo na vrsto in imamo nenormalno dolge čakalne dobe, ki so bile tudi pred stavko," se sprašuje. Tako pričakuje, da bodo ustrezni organi hitro in ustrezno reagirali.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (575)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
19. 11. 2016 11.12
+2
Ja je rešitev. Nekdo jo je omenil. Ustanovite svoje ambulante, klinike . Pa delajte in služite kolikor se da. Nič narobe. Da mora človek plačati zaseben obisk v državni kliniki ali ambulanti kot samoplačnik, je pa kraja. In se tudi to dogaja. V rednem delovnem času, gospodje. Da o preskakovanju čakalnih vrst ne govorimo. To je javno znano. V javnem zdravstvu naj ostanejo tisti, ki svoje delo opravljajo pošteno. Nekaj jih pa je. Da ne bomo krivični.
resslovenka
19. 11. 2016 11.00
+3
Kaj pa Hipokratova prisega, v besedilu med drugim zasledimo , da bodo , tisti ki prisegajo , delali v dobro ljudi , svoje lastne interese pa postavili v drugi plan. Tako nekako. In kaj prisega izvoljencev ljudstva, da bodo delali za blaginjo in v dobro ljudi. Kaj pa prisege sidnikov? Smo vsu pred zakonom enaki? Nismo! Mirno, lahko ukinejo te zaprisege. Kralj sveta je denar! V vseh sferah , tistih, ki imajo moč v svojih rokah. Kot izgleda smo mi, to je ljudstvo zaradi njih in ne obratno! Vsi mi jih le plačujemo njihove napake in vse kaprice, ki jim padejo v glavo. Doklej?????
Morana7
19. 11. 2016 10.16
+1
Ste gledali Tarčo? Če niste si jo poglejte. Ta zgodba v naš prid ne bo rešena, ker ministrica dobesedno nima jajc, ukvarja se z manjšimi zadevami jih kar naprej ponavlja in pričakuje, da bo dobila štampiljkico na rokico kot mala plidkana punčka...Za njo stoji sam Cmero in koalicija.....marljivo delajo za svojo lastno Slovenijo ne za našo skupno...zdravniki pa si medtem polnijo žepe s posrdniškim denarjem medtem ko rihtajo za več miljonov preplačana zdravila in pripomočke...To vse je del Hipokratove zaprisege, če verjamete.
piljan
19. 11. 2016 10.23
+0
Ministrica že ima jajca,vprašanje je samo,če bo imela podporo.Zato se jo pa ruši na vsakem koraku,od strank,ki bi rade ne glede na ceno na oblast,do zavarovalnic,ki imajo denar,posrednikov,konsecionarjev,fidesa in zdravniške zbornice.Kar veliko sovražnikov si je pridobila.
Morana7
19. 11. 2016 10.35
+1
Žal me ni prepričala, veš kdaj me bo? Ko bo naokoli hodila s trumo specialcev za osebno varovanje...takrat bo jasno, da je začela resno delat na tem...do takrat pa ni videt sploh pa ne z njenimi medlimi nastopi...
Morana7
19. 11. 2016 10.36
+1
Njene rešitve so tako kot en mini obliž na precej veliko zevajočo rano.
piljan
19. 11. 2016 10.44
+2
Če bo nadaljevala takole še bo,upam ,da bo rtv res spremljal zadevo,kot so obljubili,pa bomo vse videli.Napake,ki so se dogajale desetletja se ne dajo popraviti čez noč.Posebno,če ti vsi vsakodnevno mečejo polena pod noge.A ni zanimivo,da še danes ,po 25 .letih samostojnosti,ni bilo ministra junaka,ki bi uvedel standarde.Komu je to odgovarjalo ,je pa znano.Vsem vpletenim v trgovino,samo državi in nam ne.
Morana7
19. 11. 2016 10.51
+1
Zaenkrat ni še povzročila resne panike med temi podganami......z obliži to pač težko narediš. Kot ministrica je to del njene službe, za to se je prijavila in to je sedaj njena dolžnost. Je koga ovadila glede kakšnih groženj? Je izpostavila kakšno ime? Je sploh odprla najbolj perečo problematiko? Ne odprli so jo ustvarjalci oddaje Tarča...
Morana7
19. 11. 2016 10.52
Zanimivo je tudi to, da je še danes za vse slabo kriv Tito in jugo socializem.....medtem ko si folk baše javni denar v žep v letu 2016!
Morana7
19. 11. 2016 10.54
+1
Tele finte se ne da...kakao pa da so v tujini lahko obrnili zadeve? Problem naše politike je itak vedno isti izgovor: To se ne da...to mi ne moremo, veste to gre zelo počasi...če bi Islandska politika tako razmišljala se tudi tam ne bi nič spremenilo.
piljan
19. 11. 2016 10.57
+2
Verjemi,da jo je.Možina je že lani obiskoval prave stranke,pa ne vladajoče,da o zavarovalnicah in ostalih vpletenih ne govorim.Tudi ta stavka ima politično podporo nekaterih,kot je imela policiska,z ciljem rušiti vlado.Sam Kuštrin je povedal,da so volitve blizu,potem pa računa,da bo za njih boljše.Kot sem pa rekel,ima še nekaj časa.Kot praviš,obliži so že,predhodniki niti obližev niso nalimali.
piljan
19. 11. 2016 11.00
+3
V tujini niso spustili mafije zraven,kot so jo naši že na samem začetku.Imajo pa ,kot si slišala smisel za čast in sramoto,kar pa je pri nas neznani pojem.
Morana7
19. 11. 2016 11.01
+1
Volilci ne pričakujemo tega od politike...pričakujemo ukrepe, oni za nas delajo vendar, mi jih plačujemo...oprosti ampak tu ni opravičil niti ni več maneverskega prostora za "iskanje rešitev" v nedogled, ker se bo sistem vase sesul.
Morana7
19. 11. 2016 11.04
+2
Glede na 25 letno pomikanje navzdol in dejstva, da politika kroji pravila je jasno, da imamo opravka za politično-mafijsko navezo. To kako oni, ki imajo škarje in platno v rokah nič ne morejo so navadne buče..kdo lahko če ne prav oni?
Morana7
19. 11. 2016 11.06
Verjetno lahko jaz zdaj rešim vse skupaj ne pa ti? Sori ampak politika je pri nas gnila do obisti, novi obrazi isto ozadje.
piljan
19. 11. 2016 11.08
+0
Nikogar ne upravičujem,tudi zame se premika vse prepočasi,je pa potrebno pogledati v ozadje,komu vse ne pašejo spremembe,pa je slika mnogo bolj jasna.Ima zelo močne nasprotnike.Zakaj misliš,še vse velja iz leta 92?O kom drugem pa pišem kot o mafiji,pa ne samo o politični.
Morana7
19. 11. 2016 11.12
+1
Ke nihče nima jajc naredit reda...kdo bo riskiral svojo glavo za boljši jutri izmed politike? Nihče.....vsi pa prejemajo plače imajo zapisana področja dela, nato pa se uklonijo zahtevam posameznikom v medijih pa blebetajo o tem kako delajo za skupno dobro...meni se ti ljudje gabijo...
piljan
19. 11. 2016 11.23
+1
E vidiš,pa bova počasi zbližala mnenji.Kot kaže je ta ministrica nastavila glavo,upamo pa samo,da jo bo obdržala in ne bo popustila pritiskom.Ekipa tarče pa naj budno spremlja dogajanje.Poglej,Dobavitelj opreme šempeterske bolnišnice je urno zaprl firmo.Jaz mislim,da ne zato,ker ni hotel več služiti.Bankrotiral pa tudi ni.
Morana7
19. 11. 2016 11.28
+1
Ena lastovka še en prinese pomladi, je pa res da upanje umre zadnje.
piljan
19. 11. 2016 11.31
+1
Ima še dve pomladi,bomo videli,ker tako ne gre več naprej.Zmaga lahko le javno ,ali pa privat zdravstvo,upam,da ne bo zadnje.
sodelujem
19. 11. 2016 10.15
+1
Pa kaj vraga ima fides za ponujat??? Plačo na 600€ pa izvoli.!Komur ne paše naj si zgradi svojo ambulanto,bolnico,plača opremo---vrne stroške izobraževanja,šolanja, pa da da vidimo.! Saj so se šolali za zdravnike, ne za inkasante.!
kapljač1
19. 11. 2016 10.08
+3
Statistično je do sedaj , zaradi stavke oškodovanih, med 10.000 in 20.000 pacientov. Ni pa zaslediti podatka koliko je umrlih ali postali trajnih invalidov. Pričakoval bi odškodninske tožbe zoper zdravnike, zdravniške ustanove in državo. Zoper določene v zdravstvu pa kazenske ovadbe in pripor, zaradi ponovitvene nevarnosti. Oškodovani pacienti, in svojci, kaj čakajo??
290ktober
19. 11. 2016 10.35
+3
Janez Nasrase
19. 11. 2016 09.42
+4
Osnovna poteza države ta trenutek za zbijanje korupcije je finančna preiskava FURS in tožilstva proti vsem zdravnikom, ki se jih sumi korupcije ali ki očitno izkazujejo preveliko premoženje (in tudi začasna zamrznitev premoženja do konca preiskave). Nato pa pobrati vse viške premoženja, za katere ne izkažejo legalnih virov. Ker ta lopovska banda očitno misli, da ji nihče nič ne more in da lahko po mili volji je.... in izsiljujejo državo (tj. vse nas, ker to je denar vseh državljanov).
290ktober
19. 11. 2016 10.35
+3
Julijann
19. 11. 2016 09.18
+6
Tako kot prejšnje vlade , bo tudi Cerarjeva popustila ! Nima dovolj taktičnosti in poguma drezati v sršenje gnezdo ! in tisti mali dvig izvoza, ki je vidljiv s povečevalom, bo premalo za plače, kajti, samo za plače jim je, ne za potrebe tistih, katerih so tam ! Ponovno bo potrebno preučiti zadevo; zdravniki zaradi nas ali mi zaradi zdravnikov, težka dilema !
wolfterier
19. 11. 2016 10.01
+2
Nehajo naj že sramotiti poštene zdravnike in gredo delat,da ne bo pol Slovencev predčasno v grobu,pa to !
sinhron
19. 11. 2016 08.59
+6
Oprostite bolniki , zelo jim je žal , da morajo stavkati , ampak bodo še stavkali , dokler ne bodo dosegli svojih imaginarnih zahtev ! 90% zdravnikov je med 1000 najbolje plačanih delavcev v JU ! So te zahteve poniževanje drugih poklicev z enako izobrazbo , je to golo izsiljevanje vlade in državljanov in posmeh ?
Mico Mitic
19. 11. 2016 09.07
-1
In seveda manj plačani od raznih parazitov v JS. Katerih plač zdravniki sploh ne morejo doseči.
Tomvojo
19. 11. 2016 08.55
+2
Ustavo in zakonodajo poradirat in na A4 format napisat deset božjih zapovedi.
piljan
19. 11. 2016 08.59
+2
Ne bo pomagalo,tiste se še sama cerkev ne drži.Denar ima večjo moč.
wolfterier
19. 11. 2016 10.03
+4
Manjka enajsta: zob za zob in glava za glavo,pa to...
sodelujem
19. 11. 2016 10.06
+1
ecnarf
19. 11. 2016 08.50
+6
Dohtarji spravte se že delat in ne klobasajte da ste premalo plačani za svoje NEDELO.
Angela Franko
19. 11. 2016 08.36
+4
G.Kuštrin ; revež z tako malim zaslužkom kod nam je bil prikazan , pa kakor koli ste si zaslužil vaš žep je najbrž strgan ??? no saj mislite ,da smo se vsi ostali še v jami rodili .
wolfterier
19. 11. 2016 10.05
+2
Mi lahko sporočite,dr.Kuštrin,kje prodajajo Mercedese po 28 000 E,ene tri bi šel takoj kupit...
Paskakvali
19. 11. 2016 10.08
+0
wolfterier
19. 11. 2016 11.44
+2
Potem nisi videl njegovega,parkiranega na P za invalide.Tak merđo je vreden najmanj 50 000,če je precej rabljen ! To ni A ali B klasa,paskvali !!!
VSEZNALECno1
19. 11. 2016 08.20
+1
Dejmo vsem 8000€ netto v javnem sektorju pa to....da bo mir....
hotchilipoper
19. 11. 2016 08.16
+3
Res žalostno,da država ne zna narediti red,samo čaka,da se bodo stvari same od sebe uredile
VSEZNALECno1
19. 11. 2016 08.22
-1
Država so 20 let leve vlade......ne mi tko na splošno....država....kdo je to.....20 let leve vlade 5 let desne in zbuzerirani volivci vmes
piljan
19. 11. 2016 08.46
-3
Čudno,da si vseznalec,ne veš pa,da z politične strani ministrico rušijo,recimo jim desne stranke.Potem veliki trojček zavarovalnic,ker bi jim ukinila dobičke iz zdravstvenega zavarovanja.Naslednji so preprodajalci in tisti ,ki so odgovorni kaj se bo kupovalo in po kakšni ceni.Potem koncesionarji ,ki jih je kot listja in trave,ki jim je že tvoj Bručan z obema rokama podeljeval koncesije brez vsakega preverjanja.Na koncu pa še Kuštrin in Možina s podporo in denarjem vseh zgoraj naštetih.Kar velikim namerava zapreti pipico,za to bo boj še težak.
wolfterier
19. 11. 2016 10.07
+1
Desne stranke nič ne rušijo,levi lahko vse naredijo brez njih,imajo dovolj pos(r)ancev !!!
piljan
19. 11. 2016 10.17
-1
Seveda ne,kaj ste naivni,samo desne ne.Kdo pa podpira koncisionarje,vlaga interpelacije?Pri kom iščejo podporo Možina, in druščina?Zavarovalnice,da lahko kujejo dobičke?Pri vladajočih sigurno ne,ker potem vsega tega ne bi bilo.Ko vam nekaj zaradi vaših ni všeč,takoj stopite v zaščito,čeprav sami veste,da je res.
wolfterier
19. 11. 2016 11.47
+2
In kdo je do sedaj odstopil zaradi interpelacije...ne kvasi neumnosti,pijan !!!
FAUSTOS1
18. 11. 2016 22.55
+26
IZSILJEVANJE-IZSILJEVANJE FIDESA
Angela Franko
19. 11. 2016 08.38
+4
Ja izsiljevanje koga ????? bolnikov edini nastradali ..
ONniON
18. 11. 2016 22.46
+4
haha gospodarska rast sami sadovi
Simoni?
18. 11. 2016 22.39
+25
Dr. Konrad Kuštrin je novodobni dr. Josef Mengele. Za oba je skupna "zelo velika skrb" za paciente....
Janez Nasrase
18. 11. 2016 22.25
+18
Za vse zdravnike, ki so blizu nabave materiala in zdravil naj FURS takoj uvede finančno preiskavo, kjer bodo dokazovali izvor svojega premoženja. Kolikor vem, so do sedaj v glavnem preiskovali politike, ampak očitno lopovski zdravniki politike na području korupcije lahko peljejo lulat.
CitizenOfTheWorld
18. 11. 2016 22.37
+8
Kaj fantaziraš? Kakšno preiskavo le? Saj brez establišmenta, nobeno od teh podjetij, ki se pase na javno-zasebnem partnerstvu, ne bi moglo funkcionirat. Politike so preiskovali??? hahahaaaaaaa...umrla bom od smeha...to je samo performansa za rajo. Resnica je pa ta, da se spravljajo samo na podjetnike iz realnega sektorja. tam so edino korajžni. FURS je v službi vse te javno-parazitske zalege. Imajo pa srečo, da nabašejo na folk, ki razmišlja tako kot ti....in jim na ta način kupi vedno še par mesecev brezskrbnega lomastenja.
Janez Nasrase
18. 11. 2016 22.40
-1
Davčna inšpekcija in finančna preiskava sta različni stvari.
Morana7
19. 11. 2016 10.40
Oboje pa vodijo ljudje, ko so pokvarljiva roba, te zadeve bi morali počet ustrezno sprogramirani roboti, ki jih denar ne zanima.
BildiTheEmperor
18. 11. 2016 22.10
+10
Zakaj je medicina tako privlačna za homoneandertalise? Ker imajo nizek nivo čustvene inteligence, znajo se pa samo piflat. Posnemat kar je homosapiens razvil ali odkril. Ker pa žal v knjigah ni vsega, pa še tisto v knjigah jim je preveč, kreativni niso, čustvene inteligence da bi bili sposobni empatije ali imeli strast do stroke in svojega poklica nimajo ,.............smo tu kjer smo. Da bi se stvar razrešila na dolgi rok, bi bilo treba v izpitne komisije pri sprejemnih imenovat homosapiense. Na direktorska mesta bolnišnic, v JS in politiko pa tudi!
wolfterier
19. 11. 2016 10.10
+2
Pa takoj upokojit vse nad 75 let in dat možnost mladim,nje...
KardinaIFrancRodeVKristusu2
18. 11. 2016 22.06
+5
Kar naj štrajkajo..... Saj jih ne potrebujemo.....
KardinaIFrancRodeVKristusu2
18. 11. 2016 22.53
+3
....naslednjič, ko bomo bolni, bomo šli v cerkev, da nas vera pozdravi..... Zdravniki so povsem odveč....
VSEZNALECno1
19. 11. 2016 08.23
+4
wolfterier
19. 11. 2016 10.12
+2
Kardinal,oglasi se pri Vraničarjevi ali oni šamanki v EU,pa to...
Jarej
18. 11. 2016 22.04
+12
Ja zaostriti je potrebno stavko, zagotovo, sploh po Tarči. Kaj si pa mislijo ubogljive pare slovenske? Če se dohtar preveč nadela na šihtu, mu je potrebno plačati tisto kar bi lahko popoldne na fuš ali kakorkoli drugače naredil, če bi na šihtu spal in bi bil spočit. Si predstavljate - če se bi smetar pri pobiranju kant (ki niso lahke, pa še smrdijo) počutil toliko utrujenega, da ne bi mogel še kje kaj pomagati, da bi s postranskim zaslužkom otrokom lahko privoščil malico ali celo kosilo, zahteval od Komunale, Snage ..., naj mu ta neoddelan (zaradi izmučenosti) popoldanski šiht obračunajo pri plači v naslednjem mesecu? Ne bi bilo nikakršnega problema - naslednji mesec vse obračunano in plačano. Za vse druge je denar, samo za g. Koštruna ga ni, sramota.