Slovenija

Zdravniki proti zdravilcem

Ljubljana, 10. 10. 2006 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravniki so jasno poudarili, da so proti financiranju zdravilske zbornice iz državnega proračuna.

Pripombe na predlog zakona o zdravilstvu so danes na ministrstvo za zdravje posredovali tudi iz zdravniške zbornice. Menijo, da javnih pooblastil zdravilske zbornice, ki izhajajo iz zakona, ni primerno financirati iz državnega proračuna, zato ministrstvu predlagajo ponovni razmislek o tem delu zakona.

K členu, ki opredeljuje pojem zdravilca, zbornica predlaga, da se doda določilo, da se izda veljavna licenca zdravilcu le ob potrdilu oz. pogoju, da kandidat za podelitev zdravilske licence nima licence Zdravniške zbornice Slovenije.
K členu, ki opredeljuje pojem zdravilca, zbornica predlaga, da se doda določilo, da se izda veljavna licenca zdravilcu le ob potrdilu oz. pogoju, da kandidat za podelitev zdravilske licence nima licence Zdravniške zbornice Slovenije. FOTO: POP TV

Zdravilstvo je po prepričanju zdravniške zbornice "pridobitna in s tem tržna dejavnost, katere regulacija je sicer lahko tudi v interesu države oz. javnosti, vendar ji to ne jemlje statusa gospodarske in s tem pridobitne dejavnosti". Predlog zakona namreč vsebuje tudi člen, ki določa, da se naloge zdravilske zbornice, ki jih ta opravlja kot javna pooblastila, financirajo iz sredstev državnega proračuna.

V svojem dopisu ministrstvu med drugim predlagajo tudi črtanje člena, ki določa, da lahko na prošnjo uporabnika zdravilčevih storitev zdravnik poda svoje mnenje o primernosti zdravilske metode glede na diagnozo oz. stanje bolezni uporabnika storitev, ki ga zdravnik poda brezplačno. Poleg tega na zdravniški zbornici izpostavljajo, da je na primer akupunktura že dlje časa priznana, zato bi jo bilo treba izvzeti iz točke o tradicionalnem kitajskem zdravilstvu.

Za člen, ki opredeljuje napotitev na medicinsko zdravljenje, zdravniška zbornica predlaga spremembo, tako da bi člen zdravilca obvezoval, da mora v primeru, ko pri uporabniku storitev ugotovi znake akutne bolezni ali poslabšanje kronične bolezni, "uporabniku storitev nemudoma predlagati obisk pri zdravniku" in ne le predlagati medicinskega zdravljenja in predlog zavesti v zdravilski dokumentaciji, kot je sedaj zapisano v predlogu zakona.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
10. 10. 2006 18.03
če sm pošten ima en dober zdravilc več v žepu kot pa zdravniki ki sam jamrajo pa fovšijo zganjajo, ..marsi kermu hodjo pacienti s celga sveta ,... to pa gre v nos takim kot so Velikonja in njemu primerni ,.. češ da je to samo klobasa........