Slovenija

VIDEO: 'Zdravniki niso sami odgovorni za to, oni ne vodijo zdravstvene politike. Radi bi delali kot kolegi v Avstriji'

Ljubljana, 08. 11. 2016 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min

Zdravniki stavkajo, a ministrica pravi, da stavka ni več potrebna, saj so se že dogovorili o realizaciji petih od osmih zahtev. Fides to zanika. Zdravnikov je premalo, delajo pa veliko več, kot bi morali, vztraja njihov prvi predstavnik Konrad Kuštrin. Če bo treba, se bodo o poteku zaostritve pogovarjali že konec tedna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zdravniki stavkajo
    03:04
    Iz 24UR: Zdravniki stavkajo
  • Kuštrin o dosedanjih slabih pogajanjih
    06:37
    Kuštrin o dosedanjih slabih pogajanjih
  • 'V nekaterih bolnišnicah so že prenaročili bolnike'
    02:56
    'V nekaterih bolnišnicah so že prenaročili bolnike'
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje ministrice in prvega sindikalista
    08:06
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje ministrice in prvega sindikalista
  • Iz SVETA: Stavka zdravnikov
    02:20
    Iz SVETA: Stavka zdravnikov
  • Iz SVETA: Delo zdravnika
    02:02
    Iz SVETA: Delo zdravnika
Zdravniki si že leta prizadevamo za urejene delovne razmere, ki naj omogočijo bolnikom dovolj časa za varno in kakovostno zdravstveno obravnavo. Tako kot smo v svojem poslanstvu zavezani dobrobiti bolnikov, moramo hkrati vedno znova opozarjati odgovorne na neustrezne delovne pogoje in razmere za varno delo z bolniki. Zdravniška zbornica Slovenije

Zdravniki so ob 7. uri začeli stavkati, zato bodo delali le 40 ur na teden. Če vlada njihovim zahtevam ne bo ugodila,  nameravajo stavko še zaostriti. "Zdravniki bomo med stavko delali tako kot večina javnih uslužbencev. Da bodo pacienti občutili posledice, govori samo o tem, da je zdravnikov v tej državi premalo, da jih tudi do leta 2020 ali 2025 ne bo dovolj in da zdravniki delamo zelo veliko," je že včeraj v oddaji 24UR ZVEČER povedal predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin, ki je tudi glavni zdravniški pogajalec. V oddaji se je soočil z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in iz ostre izmenjave mnenj je jasno, da bodo zelo težko zbližali stališča.

Stavki zdravnikov v okviru Fidesa so se pridružili tudi družinski zdravniki, združeni v sindikatu Praktikum. Ti bodo poleg tega, da bodo omejili svoje delo na 40 ur tedensko, bolnike tudi pogosteje napotili k specialistom. 

Danes brez gneče v čakalnicah, bolniki samoiniciativno preložili obiske

Na današnji novinarski konferenci sindikata Fides so predstavniki sindikata postregli z nekaj podatki s terena. Kot pravijo, jim iz 13 domov in 11 bolnišnic poročajo predvsem o manjšem navalu bolnikov. Ugotavljajo, da so ljudje najbrž samoiniciativno preložili obiske. Za zdaj delo poteka brez težav. To, da prvih nekaj dni ne pričakujejo pritiska, so že pred stavko opozorili družinski zdravniki. Prav tako ni pritiska vodstev, pravijo.

Ko zdravniki tehtamo odločitev za ali proti stavki, doživljamo notranji etični konflikt. Na eni strani ne želimo izdati zaupanja pacientov, po drugi strani pa želimo opozoriti na neurejene razmere v zdravstvu. S stavko, za katero so se množično odločili zdravniki in zobozdravniki, želimo dolgoročno zagotoviti uravnotežene delovne pogoje. Slovensko zdravniško društvo

Zadnji odziv ministrice: Stavka ni potrebna, saj so se zgodili bistveni premiki, dogovorili smo se o realizaciji petih od osmih zahtev

Ministrica se je danes odzvala s sporočilom, da si v dobro bolnikov in zdravnikov želi, da bi se stavka čim prej končala. Odpovedala je preostale obveznosti, da bi se posvetila pogajanjem. Stavka je sicer legitimna pravica zaposlenih, pravi in dodaja, da v tem trenutku ni potrebna, saj ocenjuje, da so se na zadnjih pogajanjih o stavkovnih zahtevah zgodili bistveni premiki pri uskladitvi glede realizacije stavkovnih zahtev. Kot pravi, so uskladili dogovor o realizaciji 5 od 8 stavkovnih zahtev. 

O zahtevah sindikata po spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju je treba poudariti, da gre za vsebine, ki se nanašajo na sistemsko ureditev plačnega sistema, ki ni v pristojnosti ministrstva za zdravje, še sporočajo. 

Kuštrin zanikal dogovor o realizaciji petih od osmih zahtev

Ministrstvo za zdravje oz. vlada ni dala zdravnikom, ki so danes začeli stavkati, nobenega signala o nadaljevanju pogajanj, pravi Kuštrin. Po njegovih navedbah so jim z ministrstva sporočili, da Kolar Celarčeva vodi medresorske pogovore in usklajevanja z vlado. Zanika, da so se glede večine zahtev z vlado tudi uskladili.

"Imamo zelo veliko izkušenj z vladami, predvsem slabe. A to ne pomeni, da se nismo pripravljeni pogajati. Pogajati smo se bili pripravljeni tudi sinoči in danes," pravi. Opozoril je, da so vladi predstavili svoje zahteve po standardih in normativih ter spremembi plačnega sistema že pred dvema letoma. Obrnili so se tudi na kabinet predsednika vlade, kjer so mu želeli pojasniti, kaj pričakujejo od mandata te vlade, a niso dobili odgovora.

Z ministrstvom za zdravje so se od 17. marca pogajali, po njegovih navedbah neuspešno. "Ministrica se je z vso vnemo udeležila samo dveh sestankov," je ob tem dodal. "Nič nimamo proti članom vladne pogajalske skupine, ampak problem je v tem, da sta vlada in ministrstvo za zdravje pri pogajanjih držala figo v žepu," je dejal.

Stavko so napovedali že vsaj mesec dni prej, ministrstvo pa je potrebovalo kar 14 dni, da je sploh sestavilo pogajalsko skupino pod vodstvom ministrice. Pravi, da so bili za to, da bi se vlada na neki način zavezala k ureditvi razmer, da bi lahko stavko zamrznili. "Vlada je vsak naš tekst spremenila toliko, da je izvodenel," pravi. Besede ministrice, da so dosegli dogovore pri petih od osmih zahtev, zavrača.

Glede variabilnega nagrajevanja je dejal, da so že 15. julija ministrstvu poslali predlog variabilnega nagrajevanja, ministrstvo ni poslalo nobenega predloga. "Niso se odzvali, tega nočejo poznati." Popolnoma nerešena je med drugim zahteva za spremembo plačnega sistema, po kateri bi lahko zdravniki presegli 57. plačni razred. Tako imenovani elitni plačni razred je rezerviran za politike, pravijo in dodajajo, da nimajo želje, da bi vsi zdravniki dosegli ta razred. "Nikakor ne, le špica." Vlada se tudi do tega ni opredelila, pravi Kuštrin in še dodaja, da so se vedno pripravljeni pogajati. O morebitni zaostritvi stavke bodo govorili v petek.

"Mi smo s čakalnimi vrstami prav tako obremenjeni kot pacienti. Zdravnikom ni lahko, ko morajo nekomu povedati, kdaj bo lahko prišel na vrsto za operacijo. Zdravniki niso sami odgovorni za to, oni ne vodijo zdravstvene politike. Radi bi delali kot kolegi v Avstriji," pojasnjuje Kuštrin. Kot pravi, ne gre za željo po dvakratniku plače, temveč željo po boljših oziroma normalnih delovnih pogojih.

Kot pravijo predstavniki Fidesa, naš sistem deluje tako, kot da smo nenehno v stavki. Ne more zadovoljiti vseh potreb državljanov, zdravnike pa postavlja pred nenormalne obremenitve.

Predsednik najštevilnejšega zdravniškega sindikata še napoveduje, da se bo glavni stavkovni odbor znova sestal v petek, med drugim bodo odločali o morebitni zaostritvi stavke.

V dveh tednih zaostritev stavke

Zaradi pomanjkanja anesteziologov je pričakovati, da bodo najprej začeli odpovedovati operativne posege.
Zaradi pomanjkanja anesteziologov je pričakovati, da bodo najprej začeli odpovedovati operativne posege. FOTO: Damjan Žibert
Ne glede na stavko morajo biti v skladu z zakonodajo obravnavani vsi otroci do starosti 18 let, vsi pacienti starejši od 65 let, vse nosečnice in porodnice, vsa nujna stanja oz. vsa stanja, kjer bi opustitev zdravniške pomoči lahko pripeljala do nepopravljive okvare zdravja.
Če v dveh tednih trajanja stavke ne bodo dosegli dogovora z vlado, bodo slovenski zdravniki čez dva tedna opravljali le še tiste storitve, ki jih med stavko opredeljuje zakon. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov. Zaradi tega je upravičeno pričakovati, da se bodo že tako dolge čakalne dobe v zdravstvu le še podaljšale.

Kje se bodo najprej začele pojavljati težave, je predvsem odvisno od kadrovske zasedbe v posameznih zdravstvenih zavodih oz. kje kakšnih specialistov najbolj primanjkuje. Je pa glede na dejstvo, da močno primanjkuje anesteziologov, pričakovati, da bodo najprej začeli odpovedovati operativne posege.

Kuštrin pričakuje, da se bo stavki pridružila večina članov. "Zaradi narave dela bodo posamezniki tudi zelo težko izskočili ven. Pričakujem, da bo stavkalo praktično vse zdravništvo," je dejal.

Prvi kolaps sistema že konec tedna?

V prvih dneh težav ne pričakujejo, sčasoma pa se bodo začele vrstiti odpovedi nenujnih posegov, kar bo vodilo tudi v daljšanje čakalnih vrst.
V prvih dneh težav ne pričakujejo, sčasoma pa se bodo začele vrstiti odpovedi nenujnih posegov, kar bo vodilo tudi v daljšanje čakalnih vrst. FOTO: Damjan Žibert

V prvih dneh stavke ni pričakovati, da bodo na veliko odpadali napovedani pregledi in posegi, a to bi se lahko že konec tedna spremenilo.

Zdravniki imajo dve stavkovni zahtevi, in sicer sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter spremembo plačnega sistema v javnem sektorju, po katerem bi med drugim lahko presegli 57. plačni razred, česar sedaj ne morejo. Osnovna plača v 57. razredu znaša dobrih 3.800 evrov, v najvišjem, 65., pa nekaj več kot 5150 evrov. Njihove zahteve se nanašajo tudi na izboljšanje osnovne plače.
Prva naj bi "padla" ptujska bolnišnica, ki je kadrovsko najbolj podhranjena. Stavki so se tam pridružili praktično vsi zdravniki. Vsi po vrsti so preobremenjeni, hkrati pa delajo v zelo slabih razmerah. Ni prav, da mora zaradi pomanjkanja kadra zdravnik delati na več deloviščih hkrati, prav tako ne, da zdravnik v specialistični ambulanti v šestih urah pregleda od 60 do 80 bolnikov, saj to pomeni slabšo oskrbo bolnikov in večjo verjetnost zdravniške napake, je dejal vodja sindikata Fides v bolnišnici Borut Kostanjevec. Sistem je tik pred tem, da se zruši, se strinjata z direktorjem bolnišnice Andrejem Levaničem.

Kostanjevec pravi, da je bila na Ptuju kriza že zdaj, ko so bili normalni pogoji dela. Štirideseturni delovnik lahko pri njih povzroči katastrofo v dveh ali treh dneh. Na kirurškem oddelku je danes odpadel ves program, saj bi na dveh operacijskih mizah morali operirati deset bolnikov, a bodo vzeli samo nujne.

Levanič je dodal, da bi v primeru nadaljevanja stavke zaradi težav na anesteziologiji pri njih lahko začeli programi padati verižno. Že zdaj je načrtovani program operacij na kirurgiji vsaj prepolovljen, v celoti odpada ginekološki operativni program, bistveno zmanjšano bo tudi ambulantno delo. Bolnikom bodo skušali zagotoviti vsaj zakonsko določene storitve, a že konec tedna se sistem lahko zruši.

Stavka zdravnikov za zdaj ne povzroča težav, a ponekod prenaročajo bolnike

UKC Ljubljana

Po besedah vodje Fidesa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Milenka Stankovića je podpora stavki visoka. "Prvi teden ne bo bistvenih sprememb za bolnike, ambulante tečejo normalno," je dejal in dodal, da se bodo težave začele pojavljati prihodnji teden, po vikendu dežurstev, saj se bodo takrat določenim ure nakopičile.

Tako že prenaročajo določene bolnike, ki so naročeni za prihodnji teden. Katere bodo prenaročili, po njegovih besedah izbirajo glede na napotnice, diagnoze in starost. Zbor zdravnikov, na katerem bodo govorili o stavki, bo v četrtek.

Zdravstveni dom Ljubljana

V Zdravstvenem domu Ljubljana se zdravniška stavka danes ne pozna, je pojasnil direktor Rudi Dolšak. Delo poteka brez sprememb v vseh ambulantah, tudi specialističnih.

V zdravstvu so stavk vajeni, razlika pri tokratni stavki glede na prejšnje pa je po besedah Dolšaka predvsem v nezadovoljstvu zaposlenih, ki je tokrat doživelo vrh. "Sama stavka, če bo trajala le nekaj dni, ne bo povzročila drugega kot razmislek v političnih in zdravstvenih sferah. Če pa bi to trajalo nekaj tednov, se bodo bolniki začeli koncentrirati v zdravstvenih domovih, na urgencah in v bolnišnicah. In če se bodo začeli bolniki kopičiti na teh treh vstopnih točkah, bo začel zdravstveni sistem kolapsirati in ga bo zelo težko uravnavati," je opozoril Dolšak, ki svari pred dolgoročnimi in težko popravljivimi posledicami.

UKC Maribor

Tudi v UKC Maribor pričakujejo nemoteno delo v začetnih dneh stavke. "Danes v UKC Maribor, kljub stavki, preiskave, pregledi in posegi potekajo v nespremenjeni obliki, torej pregledi in posegi danes niso odpadli," so zatrdili. Pričakujejo pa, da bodo v nadaljevanju stavke nekatere nenujne dejavnosti potekale v zmanjšanem obsegu, predvsem specialistična ambulantna dejavnost in nenujni posegi.

Natančnejše napovedi, koliko pregledov in posegov bo odpadlo v prihodnje, v tem trenutku niso mogoče, saj je to odvisno od dolžine trajanja stavke. Od tega je tudi odvisno, kakšen bo finančni učinek za UKC Maribor. Če bodo dejavnosti zmanjšane, bodo oddelki vse naročene bolnike o tem pravočasno obvestili, so še zapisali.

V UKC Maribor je zjutraj sicer potekal sestanek razširjenega stavkovnega odbora, v katerem so predstavniki vseh oddelkov, in tam so dorekli vse podrobnosti poteka stavke. Po navedbah vodje tamkajšnjega Fidesa Borisa Rižnarja se je stavki pridružilo približno 300 zdravnikov, kar predstavlja 75 odstotkov vseh zaposlenih zdravnikov v tem kliničnem centru.

Splošna bolnišnica Celje

Predsednica stavkovnega odbora celjske bolnišnice Mateja Grat je povedala, da delo poteka po običajnem programu, vodstvo pa se je na stavko ustrezno pripravilo. V ponedeljek so na zboru delavcev predstavili potek stavke, naslednji zbor pa bo v petek, ko bodo podali najnovejše informacije o poteku stavke.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec za zdaj stavka poteka po načrtih. Predvsem zaradi pomanjkanja anesteziologov v bolnišnici bodo danes operacije namesto v petih dvoranah opravljali samo v dveh operacijskih dvoranah, pri čemer prestavljajo nenujne operacije. Podobno je z ambulantnimi pregledi, nujne opravijo, nenujne prenaročajo. Kot je še povedal predsednik sindikata Fides v bolnišnici Aleksandar Bilić, časa za stavkovne zbore ni.

V največjih dolenjskih zdravstvenih ustanovah predvidevajo, da bo njihovo delo do konca tedna potekalo bolj ali manj brez težav, v primeru nadaljevanja stavke pa bodo morali začeti prenaročanje.

Splošna bolnišnica Novo mesto

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan predvideva, da bodo v okviru 40-urnega delovnika zdržali do konca tedna. Med stavko so okrepili ekipo novomeškega urgentnega centra, kjer pričakujejo povečan obisk. Če se bo stavka prihodnji teden nadaljevala, pričakujejo odpovedi operacij in specialističnih ambulantnih pregledov ter prenaročanje bolnikov, je dodala.

Splošna bolnišnica izola

Vodja stavkovnega odbora v izolski bolnišnici Damjan Polh je povedal, da za zdaj ni večjih motenj pri oskrbi bolnikov, več motenj pa bodo zato predvidoma prinesli prihodnji dnevi, ko se bo stavka "vpeljala" in bodo zdravniki po doseženi kvoti delovnih ur odšli domov.

Nerealna pričakovanja: Že 1. januarja bi potrebovali 749 družinskih zdravnikov več

Ministrica zdravnikom očita, da bi več denarja, medtem ko se za bolnike ne bi spremenilo ničesar.
Ministrica zdravnikom očita, da bi več denarja, medtem ko se za bolnike ne bi spremenilo ničesar. FOTO: Damjan Žibert
Vlada in Fides sta se pogajala še v ponedeljek, a do skupne besede, zaradi katere bi zdravniki zamrznili stavko, niso prišli. Tako je stavka, ki jo je Fides napovedal pred mesecem dni, postala dejstvo. Tudi zdaj se zdi, da so razlike med pogajalskima stranema prevelike, da bi jih lahko v kratkem času presegli.

Stavko smo napovedali pred mesecem dni, predlog sprememb kolektivne pogodbe pa posredovali še leto prej. Pogajanja so se začela po pol leta zavlačevanja, je bil oster predsednik Fidesa. "Vlada naših predlogov in zahtev ni jemala resno, zato absolutno zavračamo očitke, da mi spravljamo vlado v škripce."

Ministrica na očitke odgovarja, da so pripravili več usklajevalnih predlogov, ki jih nasprotna stran ni sprejela. "Ne moremo sprejeti, da se (zahteve) v celoti uveljavijo 1. januarja 2017, ker bi to pomenilo samo za primer potrebo po 749 dodatnih družinskih zdravnikov, vemo pa, da jih bomo komaj 371 dobili do konca leta 2024."

Da takšna pričakovanja niso realna, se je strinjal tudi Kuštrin. Vendar je treba priznati, dodaja, da je zdravnikov premalo in da tisti, ki so, delajo preveč. To se mora sčasoma urediti, pravi, bo pa vmes prehodno obdobje. "V tem času morajo biti zdravniki, ki delajo 100 odstotkov več že vsa leta, kot je njihova obveznost v skladu s standardi in normativi, tudi ustrezno nagrajeni."

"Jaz že ves čas mandata zagovarjam nagrajevanje po variabilnem delu v skladu z uspešnostjo in tudi kakovostjo in tudi povedali smo, da smo pripravljeni s posebnim pilotnim projektom iti v nagrajevanje variabilnega dela, vendar moramo ob tem zahtevati tudi, da pacienti, če bomo do 30 procentov dodatnega variabilnega denarja dali za nagrajevanje zdravnikov, pravico zahtevati, da imajo tudi več časa oziroma se bolj posvetijo bolnikom," je povedala Kolar Celarčeva. Zdravniški predlog ne gre v to smer, je dodala. "Predlog Fidesa je tak, da bi enako število pacientov v enakem ambulantnem času obdelali s 30 odstotkov višjo plačo."

Ob tem zdravniškim sindikalistom očita, da so svoj predlog na pogajanja prinesli 3. novembra, torej le štiri dni, preden so razglasili začetek stavke. "Do predloga, ki ga dobiš na mizo, se ne moreš opredeliti. Seveda pa zahteva to spremembo zakona, ki je v pristojnosti parlamenta. Zaradi tega ne morem zagotoviti danes in napisati v pogajalska izhodišča, da bo parlament sprejel točno ta zakon, da bo začel veljati že 1. januarja," je še povedala v večernem soočenju.

Policisti podpirajo zdravnike

Sindikat policistov Slovenije je podprl stavko policistov. "Po letu dni vračamo podporo kolegom iz sindikata Fides pri njihovih prizadevanjih za boljši status in za boljšo oskrbo pacientov. Skupaj smo enotni in odločeni, da spremenimo plačni sistem," je dejal predsednik omenjenega sindikata Zoran Petrovič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1072)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jana46
09. 11. 2016 08.16
+1
Tudi mi delavci v gospodarstvu bi radi delali kot v Avstriji. In plačani bi tudi radi bili kot v Avstriji. Ampak mi smo v sloveniji, kot tudi vi.
Bojan-F
09. 11. 2016 08.08
+3
Mogoce je ze kdo spodaj zapisal ...
Bojan-F
09. 11. 2016 08.15
+6
... med prvimi 50 najvisjimi izplacanimi placami za avgust 2016 v JS je 50 zdravnikov. Povprecje imajo 10. 086 EUR. Ce bi te zdravnike razbremenili obveznosti tako, da bi imeli 6.500 do 7.000 EUR bi lako zaposlili 50 mladih zdravnikov iz nabora onih 150-ih iz Zavoda za zaposlovanje ...
Bojan-F
09. 11. 2016 08.19
+4
... te zdravnike je solala drzava, katere produktivnost v gospodarstvu je za skoraj 2,5 krat nizja kot v Avstriji ... torej jih je ta drzava/druzba izsolala do mednarodno primerljive kvalitete z vecjim naporom kot Avstrija ...
Bojan-F
09. 11. 2016 08.22
+1
... zaljubljeni Kustrin Konrad ima prijatelja zdravnika v Texasu ... ko mu ta govori o svojih dnevnih delovnih obveznostih in odgovornostih verjetno sedi na usesih ...
Bojan-F
09. 11. 2016 08.26
+1
... sicer pa je morbidno se sklicevati na Avstrijo v kakrsnem koli kontekstu ... bistra glava naj pove, zakaj se lahko zelo podoben proizvod narejen v Avstriji proda po bistveno visji ceni kot slovenski in zakaj so v vecini primerov stroski izdelave nizji, ceprav drzava Avstrija pobere v primerjavi z BDP za 7 % tock vec dajatev kot Slovenija?
Janez Nasrase
09. 11. 2016 07.16
-1
Direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov se naj pobrigajo, da bodo Gospoda zdravniki res oddelali teh 40 ur, pa ne bo problemov. Saj vsi vemo, kakšen je sicer realni delovni čas v ordinacijah. Bo pa precej manj na njihovih plačilnih listih, ker normalno dobijo od nadur in dežurstev še eno plačo.
KladivoSi
09. 11. 2016 11.42
Lej ne bit pameten zato, ker nekateri sindikati še funkcionirajo, ostali pa se vodijo na vrvici. Da o tistih z pravicami pri privatniku ne govorimo,k ti samo vrata pokaže. Da seveda so zdravniki,ki ne delajo kot večina, in izrabljajo koncesije,.... V večino so pa pod pritiskom in isto le številke,ki delajo na normo v izjemo dolgih delovnikih ,tedensko z malo prostih ur, po večini pa so prikrajšani z sredstvi in opremo. Tako,da ima en zdravnik po celo interno, in še na kirurgijo skače, da kolegu asistira. Da o kvaliteti ne govorimo, čeprav za te delovne ure,in sredstva dobiš že dovolj kvalitete pri nas. Delaš ti mogoče že več let zapored po 90nadur na mesec?
titovpionir
09. 11. 2016 07.01
+1
Pol se pa spelte v avstrijo, pa tam delajte
KladivoSi
09. 11. 2016 11.57
-1
Zdavnikov je že zdaj premalo, ker so odšli v avstrijo, veliko je je bilo na novo izšolanih, katerim si ti plačal šolanje in ne avstrija. Samo zato , ker je ministerstvo varčevalo na nas pacjentih. Avstrija jih je z veseljem sprejela in jih ceni. Zato pa smo mi dobili pešco takšnih ,ki težko kumunicirajo v našem maternem jeziku. Tako, da premisi malo preden kaj izjaviš. Da gre delavcem slabo,Ju uslužbencem ,kmetom se vsi zavedamo. A če se po robu postavi del družbe,ki še ima mehanizme za to ga vsi popluvajo, in s tem naš sistem tone vedno globje. Ni kriva nobena veja družbe, da je stanje v malori, pač pa posamezniki, ki ji krojijo usodo ali z nevednostjo ali pa s tem, da dajejo razlog, da se očrni še ostale v veji družbe. Plače je treba od spodaj predvsem pa od zgoraj omejit pa bo več delovnih mest. V kolikor se nekaj ne bo spremenilo na plačah in zagotavljanju kadrov in boljše opreme, ne ostane drugo kot, da tonemo še globje ali pa plačamo še več dodatnega zdravstnega zavarovanja, katero pa itak ponikne kamor ni namenjeno.
komarec
08. 11. 2016 22.56
+9
Stavkam delavcev, ki ne zaslužijo za položnice in za kruh ne prisluhne nihče. Z zdravniki se bo ukvarjala cela vlada tudi cel mesec in na koncu jim bodo vse ugodili. A se lahko čudimo kriminalu?
komarec
08. 11. 2016 22.49
+7
G. Kuštrin, cene, ki jih zaračunavate za vaše storitve so, roko na srce, astronomske. Neko operacijo zaračunate ne glede na to ali je uspela ali ne. Sklicujete se na možne zaplete, če pa storite napako pa za njo skoraj nihče ne odgovarja, ker stroka stroko brani. Po tem se pa čudite dogodkom kot se je zgodil v Izoli.
Skunk Works
08. 11. 2016 22.30
+6
Najbolje bi bilo, da bi šli zdravniki v Avstrijo, potem še bolniki, nato pa še vsi ostali, z državo vred, ki bi radi evropsko življenje, ...tisti tritorij okol ljubljane pa naj ostane v jugoslaviji...
Elendil
08. 11. 2016 22.45
+11
Točno to. Če hoče delat kot kolegi v Avstriji, kdo mu brani, da se sedaj ta trenutek ne preseli tja...
slophi
08. 11. 2016 22.29
+2
Za koji k... se je treba spravit na ljudi, če se ne morejo dogovorit z vlado. Naj vlado in parlament stisnejo ob steno. Naj sestavijo seznam ljudi, ki so odgovorni za to in jim javno odrečejo vso zdravstveno oskrbo.
Janez Nasrase
08. 11. 2016 22.20
+2
Upam, da bo teh 40 ur res normalnih delovnih ur, ne pa nočna 'dežurstva' oz. spanje v bolnicah. In za to spanje je plačan enako, kot za redno delo.
Principat
08. 11. 2016 22.09
+9
dr. Kuštrin je zlo slovenskega zdravstva , njegov obstoj je pogojen z uspešno prikritimi lobisti ,, če jim tega nebi omogočil , bi že zdavnaj odletel
metronom
08. 11. 2016 22.07
+10
V klinicnem centru nardei 2 operaciji popovdne na samoplacnisko pa 5. Nato se pa se cudijo k streljajo po nih
metronom
08. 11. 2016 22.04
+2
revezi za kruh nimajo zato so take dolge cakalne vrste
metronom
08. 11. 2016 22.04
+2
stavkajo namesto da bi delali.
jankomat
08. 11. 2016 22.00
+10
kdo največkrat stavka v slo ? fides in štrukelj-eno in isto vedno samo denar!!! koštrun je pozabil,da je pred cca 4 leti dejal ,da ne potrebujejo novih zdravnikov,da je teh dovolj ,da bodo bolje dellai ,samo mal več denarja naj dobijo.denar so dobili ,bili nekaj časa tiho potem pa zopet stavka za denar!
srebrnibreg
08. 11. 2016 21.35
+14
To, da delate kot zdravniki v Avstriji bi tudi mi državljani radi i, če boste tako delali boste lahko tudi takšno plačo dobili. Do takrat si pa četrtino tega ne zaslužite kot si jo tam.
preprosto
08. 11. 2016 21.25
+15
ha ha ha 'Zdravniki niso sami odgovorni za to, oni ne vodijo zdravstvene politike. Radi bi delali kot kolegi v Avstriji' delavci tudi.... Vendar zdravnik v Avstriji ko dela sedem ali osem ur dela efektivno sedem ali osem ur.
branilecjužnemeje
08. 11. 2016 21.21
+4
točno bi be vendar imamo brezj...in pohlepneže na oblasti in jih raja spodaj sploh ne zanima. oni so verjetno zaradi sebe, nas niiiiiiiiiiiiii
Skalinada
08. 11. 2016 21.12
+12
Ta stavka ne bo naredila velike skode, ce bodo vsi zdravniki RES delali po 40 ur na teden, saj obicajno temu ni tako.
Banion
08. 11. 2016 21.12
+21
Zdravniki bi radi delali tako kot v Avstriji, ja saj lahko ali jim kdo brani. Imajo v Avstriji zrdavniki svoj sindikat ki postavlja nemogoče zahteve, ima tam zdravnik plačo predsednika vlade itd. Človek se zgrozi ko vidi pohlep teh zdravnikov. Povsod v gospodarstvu so poznane konkurenčne klavzule le zdravniki nočejo pristati da bi morali imeti soglasje delodajalca za delo pri drugem morda celo konkurenčnem delodajlcu ali za delo v svoji popoldanski ordinaciji. Večina specialistov v bolnicah ima svojo popldansko ordinacijo kjer po samoplačniškem sistemu bliskovito pridete na vrsto in za to zdravniki sploh niso zainteresirani za skrajšanje čakalnih vrst temveč jih ustvarjajo. Študira in dela specializacijo na državne stroške potem pa brez dovoljenja delodajalca dela še pri drugih. Kdo v gospodastvu si lahko privošči kaj takega?
Skalinada
08. 11. 2016 21.15
+18
Ce bi zdravnik v javni ambulanti RES oddelal 8 ur na dan, ne bi imel ne volje ne energije za delo v svoji popoldanski ambulanti. Tako pa prides na pregled, od dalec te pogleda in hitro prenaroci v svojo zasebno ambulanto. Zato pa smo tam, kjer smo. Stavka je popolnoma neupravicena.
miro2x
08. 11. 2016 21.07
+19
Za začetek bi bilo ogromno, če bi bili vsaj prijazni kot v Avstriji. To je celo zastonj.