Slovenija

Stavka zdravnikov: če vlada ne bo popustila, bodo obravnavali le še nujne bolnike

Ljubljana, 07. 11. 2016 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zdravniki bodo po skoraj letu za njih neuspešnih pogajanj z vladno stranjo začeli stavkati. Začeli bodo tako, da bodo delali 40 ur na teden. Če vladna stran ne bo ustregla njihovim zahtevam, pa nameravajo stavko že naslednji teden zaostriti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vlada naj se začne resno pogajati
    01:33
    Iz SVETA: Vlada naj se začne resno pogajati
  • Iz SVETA: Bolniki bodo stavko občutili, če se ta zavleče
    01:58
    Iz SVETA: Bolniki bodo stavko občutili, če se ta zavleče
  • Iz 24UR: Jutri stavka zdravnikov
    02:22
    Iz 24UR: Jutri stavka zdravnikov
Zdravniki stavkajo - 8
Zdravniki stavkajo - 8 FOTO: Miro Majcen

Danes so se nadaljevala pogajanja med vlado in zdravniškim sindikatom Fides. Sicer je v pogajanjih prišlo do zbližanja stališč, predvsem na področju standardov in normativov, pa se okoli spremembe plačnega sistema niso uspeli dogovoriti.

Zato je glavni stavkovni odbor Fidesa sklenil, da bodo zdravniki po skoraj letu za njih neuspešnih pogajanj z vladno stranjo v torek začeli stavkati. Predsednik sindikata Konrad Kuštrin je dejal, da so bili člani odbora zgroženi nad tem, da vlada po mesecu dni od napovedi stavke ni prišla z resnimi predlogi, ki bi jih prepričali, da bi stavko zamrznili, odložili ali preklicali.

Ob tem je opozoril, da vladna stran priznava standarde in normative iz modre knjige, odprto vprašanje pa ostaja glede variabilnega dela plač, pri čemer pa vlada nima protipredloga. "Pričakujemo, da bo vlada predlagala svoj model ali pa da se v dogovoru o zamrznitvi stavke dogovorimo, na kakšen način bodo nagrajeni tisti zdravniki, ki presegajo standarde in normative," je povedal medijem.

Če bi vlada prišla s protipredlogom, ki bi bil za Fides sprejemljiv, lahko do 7. ure zjutraj podpišejo memorandum o zamrznitvi stavke. "Ne pristajamo pa na trditve, da vlado spravljamo v stisko, če do sedaj na tem ni naredila nič," je še dodal.

Sicer pa je opozoril, da je potek pogajanj o njihovih stavkovnih zahtevah odvisen od ministrstva za zdravje in vlade. "Če bodo prišli z resnimi in oprijemljivimi predlogi, se bomo absolutno pogajali," je dejal Kuštrin.

Glavni odbor Fidesa je bil v današnji odločitvi soglasen. "Kolegi niso bili le razočarani, ampak ogorčeni nad tem, da vlada tako resne stvari, kot je stavka, ne jemlje dovolj resno," je še dejal.

"Stavka zdravnikov je resna stvar, apeliram na vlado, naj se začne resno pogajati," je povedal za oddajo SVET. 

Kaj zahtevajo?

Zdravniki imajo dve stavkovni zahtevi, in sicer sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter da se ponovno začne postopoma vzpostavljati razmerje ena proti tri med povprečno slovensko plačo in povprečno plačo zdravnika.

Standardi in normativi, zbrani v modri knjižici, ki so jih zdravniške organizacije pripravile leta 2008, pa določajo bistveno manj opredeljenih bolnikov na enega družinskega zdravnika, kot je danes povprečje.

Zdravniki stavkajo - 16
Zdravniki stavkajo - 16 FOTO: Miro Majcen

Fides in ostali zdravniški sindikati, ki sodelujejo v pogajanjih, zahtevajo, da bi lahko presegli 57. plačni razred, česar sedaj ne morejo. Njihove zahteve se očitno nanašajo tudi na izboljšanje osnovne plače. Medtem ko zdravniki specialisti danes izhajajo iz 45. plačnega razreda, v spremembi kolektivne pogodbe predlagajo, da bi tisti s šestletno specializacijo začeli dva razreda višje, torej iz 47. plačnega razreda.

Zahteve imajo tudi glede napredovanj v nazive. Tako predlagajo, da bi zdravnik lahko napredoval v višjega zdravnika deset let po opravljenem strokovnem izpitu, v starejšega zdravnika pa 15 let po strokovnem izpitu.

Za začetek bodo stavkali tako, da bodo delali le 40 ur na teden

Stavka se bo tako začela v torek ob 7. uri in bo potekala tako, da bodo zdravniki delali 40 ur na teden. Če vladna stran ne bo ustregla njihovim zahtevam, pa nameravajo stavko zaostrovati. Ne izključujejo niti ponovitve tritedenske stavke izpred 20 let.

Kuštrin pričakuje, da se bo k stavki pridružila večina članov. "Zaradi narave dela bodo posamezniki tudi zelo težko izskočili ven. Pričakujem, da bo stavkalo praktično vso zdravništvo," je dejal v pogovoru za STA.

Če z mehkejšo obliko stavke ne bodo uspeli, nameravajo v dveh tednih preiti na način dela zdravnikov v času stavke, kot ga opredeljuje zakon. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov. Zaradi tega je upravičeno pričakovati, da se bodo že tako dolge čakalne dobe v zdravstvu le še podaljšale.

V UKC ljubljana so izračunali, da bi na kirurških oddelkih v prvem tednu odpadlo 50 odstotkov naročenih operacij, v drugem tednu bi jih opravili le se 10 odstotkov, v tretjem pa nobene nenujne več, so poročali v oddaji SVET. 

Na vprašanje, ali pričakuje kakšne negativne odzive od bolnikov, celo incidente, je Kuštrin dejal, da se zaveda, da so "že sedaj odnosi med zdravniki in bolniki porušeni do te mere, da prihaja do stalnih verbalnih fizičnih napadov, da o tem, da je v zadnjih desetih letih prišlo do dveh umorov zdravnikov, niti ne govorim".

A ob tem poudarja, da za to niso krivi zdravniki, "ampak politiki, ki bolnikom obljubljajo več, kot pa jim uspejo zagotoviti". "Državljani bodo morali poiskati drugega krivca za to, da zdravstveni sistem ni takšen, kot bi moral biti. Zahteve po standardih in normativih so izključno v korist dobre in kakovostne oskrbe bolnikov," je poudaril.

Ob tem je opozoril, da so stavko napovedali mesec prej z namenom, da bi se lahko delodajalci in vlada ustrezno odzvali. "Oboji so pri tem zatajili," je ocenil. Vseeno pa v Fidesu pričakujejo, da bo stavka vodila v spremembe, ki so v zdravstvu potrebne. "Ker sedaj se v zdravstvu ne dogaja nič, sistem pa počasi tone," je povedal.

Na vprašanje, ali bi lahko tokratna stavka trajala celo dlje kot tista leta 1996, pa je izrazil upanje, da "je vlada, ki se proglaša za zelo etično in za katero je zdravstveni sistem prioriteta, tako odgovorna, da tega ne bo dovolila in dopustila, da stvari tečejo tako dolgo."

Stavke so se najbolj bali v ptujski bolnišnici

Že pred dokončno napovedjo stavke so se v večini bolnišnic nanjo pripravili. Ponekod so že začeli s prenaročanjem nekaterih nenujnih operacij, povsod pa zagotavljajo, da bodo poskrbeli za vse nujne primere.

Ostale bolnike, ki so bili v času morebitne stavke redno napoteni na ambulantne preglede, bodo prenaročili, tako da bodo ti pravočasno prejeli obvestila o nadomestnem terminu. Na oddelkih bodo zagotovili minimalen standard, kar pomeni, da bodo vizite tekle normalno in da bo stalno dosegljiv specialist.

Najbolj so se stavke bali v ptujski bolnišnici, ki je že tako kadrovsko najbolj podhranjena v Sloveniji. Kot je povedal direktor Andrej Levanič, je za njih vsak scenarij, ki ne poteka v običajni obliki, "pot v katastrofo". Že samo zaradi pomanjkanja anesteziologov lahko v celoti padeta kirurški in ginekološki operativni program.

Kot je dejal, so samo za ta teden odpovedali okoli polovico oziroma 20 nenujnih operacij. "Če bi se stvari nadaljevale, bi naslednji teden morali takšne operacije odpovedati v celoti. Največ težav bi imeli z zagotavljanjem 24-urne službe na internem oddelku in če bi se v celoti držali stavkovnih pravil, kadra ne bi imeli niti za pokritje urgentnih primerov," je dejal Levanič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ka pa mislis
10. 11. 2016 17.28
Posteno bi bilo da plačamo sorazmeren delez za zdr varstvo pri placah. Itak jih ne moremo koristit zdaj ko bela mafija stavka.
Rc Ta
08. 11. 2016 09.33
Glede na budget EU je dovolj denarja za vse ... kako je mozno, da se is socialne denarja financirajo javni usluzbenci, ki prejemajo placo pod minimalno ??? Se pravi gre za prerazporejanje denarja iz socialnega denarja v javni denar ... Sami zdravniki, to je 5 % javnih usluzbencev, niti niso problem, da bi bili placani vec, vendar ob korupciji dopuscajo da se z njimi manipulira politicno in ... normativi morajo biti merljivi, celo vrstni red je lahko avtomatiziran in hkrati milijone lepotnih operacij je nepotrebnih..., glede na monopol te panoge pa pac so podpisali pogodbo z drzavo in zato imajo privilegije, morajo se zmeniti sami notri sistema, brez da obremenjujejo narod s svojimi problemi in morali bi biti kaznovani ce ne opravljajo dela normalno dalje. Ker pa dejansko krsijo kup pravil do ljudi, ljudje reagirajo noro, posledicno. Potrebno je popravke v vladi ... kot prvo, da bodo delovali njeni podsistemi v dobro ljudi, sedaj pa vlada strajka proti vladi in to vse na racun naroda, ki to placa brez komentiranja. In koliko ljudi sploh ne koristi zdravstva ? Torej so tudi prihranki na ta racun.
mike1968
08. 11. 2016 09.13
+1
S kakšno pravico imajo sploh možnost odločanja koga bodo pregledali in obravnavali in koga ne ???????
putanesca
07. 11. 2016 22.25
+30
Odpustit vse, od Milojke naprej, dohtarji so pa itak za en kurrc!!!
Janez Nasrase
07. 11. 2016 22.23
+48
Najbolje plačana in najbolj domišljava kasta v Sloveniji hoče od obubožane raje izsiliti še več. Pohlep po denarju nima mej.
290ktober
07. 11. 2016 22.24
+8
TellingTheTruth
07. 11. 2016 22.18
-12
Edino pravilno. Raja se preserava pa upa na cudeze za mali dnar
nitiniti
07. 11. 2016 22.17
+25
zdravniki z ultimati ogrožajo paciente in vse ljudi, ki plačujemo ZZ
290ktober
07. 11. 2016 22.25
+7
kapljač1
07. 11. 2016 22.13
+23
Zarečenega kruha se hitro prenaješ. Torej stavka gre na račun zdravja držAvljanov. Koštrin , da ne boš koštrun
290ktober
07. 11. 2016 22.26
+3
kapljač1
07. 11. 2016 22.27
+6
butalistan
07. 11. 2016 22.32
+4
qwaa
07. 11. 2016 22.12
+26
Zdravniki:Kako kaj Neža? Še živi?Ji ni vredno pomagati?
nitiniti
07. 11. 2016 22.10
+20
kuštrin je zopet polen sebe in agresivno napihuje svoj ego
nitiniti
07. 11. 2016 22.11
+19
samo denar jih zanima, lahko delajo tudi 30 ur na dan, samo da dobijo še 30%
nitiniti
07. 11. 2016 22.14
+14
nitiniti
07. 11. 2016 22.06
+35
kakšno isiljevanje...neokusno, otročka pa proglasijo za mrtvega in ne priznajo, da ne zmorejo...???
nitiniti
07. 11. 2016 22.08
+19
in višek, tudi tujini ne dovolijo...kaj čakajo, da bo deklica zaradi šlamparije res umrla
komir10
07. 11. 2016 21.56
+1
prolem je denar in ne zdravstvo, saj zna socializem denar samo zapravljati, zaslužiti ga pa ne zna
290ktober
07. 11. 2016 22.04
+7
komir.. že 25 let vlada kapitalizem v sloveniji! Očitno si iz drugega planeta!
01xxy
07. 11. 2016 21.54
+16
Zdravniška mafija bi rada s čimprejšnjo tajkunsko privatizacijo dobila ves zdravstveni denar v svoje roke in kontrolo. To je to. Zato podpiramo to čudno ministrico, ki to očividno ve.
290ktober
07. 11. 2016 22.04
+9
I G N O R A N T
07. 11. 2016 21.48
+38
Bolniki bodo stavko občutili.????Pa kdo je tu dejansko bolnik?
masni
07. 11. 2016 21.47
+9
Upam, da bo ropar iz Kopra, naletevl na Koštruna in ga oropal, bo dobil več denarja,kot na Koperski banki.
290ktober
07. 11. 2016 22.05
+0
nightangel
07. 11. 2016 21.43
+25
Pa kje imajo obraz stavkati,medtem ko se v njihovih vrstah dogajajo katastrofalne napake,npr. najnovejša glede male Neže na kardiologiji.
290ktober
07. 11. 2016 22.05
+7
srebrnibreg
07. 11. 2016 21.37
+10
ozelot 07.11.2016 21:01:19 1 1 Srebrnibreg@ lahko da imaš srečo in nikoli ni bilo treba v bolnico..............Lansko in predlansko leto sem bil v ukc Maribor na manjših posegih in lahko samo povem vse dobro o njih. Tako o zdravnikih kot o medicinskih sestrah. Žal kakor sem že večkrat napisal je takšnih le tretjina in oni požrešni barabini takšnim tudi jemljejo ugled.
kapljač1
07. 11. 2016 21.39
+1
Letos je predstojnik ukc maribor član Nsi. Ti se vedno zanašajo samo na božjo pomoč. Lahko inštalaterji zamenjajo kirurge. Bo že bog pomagal
srebrnibreg
07. 11. 2016 21.42
+2
kapljač- ne vem ampak jaz sem napisal svojo dogodivščino. Samo veliki hvala jim lahko povem.
lilyallen
07. 11. 2016 22.02
+1
ma sj dejstvo je da je velika večina sester in tehnikov, zdravnikov useh možnih specializacij in reševalcev dobrih ljudi sm povsod se najdejo tečne tete pa strici umes
kapljač1
07. 11. 2016 22.19
-2
Sploh ti nisem kontriral srebrnibreg v vsebini. Samo sem opozoril na spremembe v vodstvu. In me moti le da je predstojnik UKC Maribor postal aktivni člen politike. Kar pa tudi ti nisi mogel vedet
kapljač1
07. 11. 2016 22.21
+2
Mojga očeta so v Ukc Maribor zafurali. Imel je rak sarkom, zdravili pa so ga za revmo . Ok je že desetletje nazaj.
kapljač1
07. 11. 2016 22.23
+1
Vse je relativno. Kolegu so pa odlično zamenjLi kolk
Ariana Ayra Lionwood
07. 11. 2016 21.36
+12
hmmm...moja zdravnica ima vsaki mesec drugačen urnik, včasih dela samo ob ponedeljkih pa dva dni na drugi lokaciji...da bo delala 40 ur na teden bo haleluja saj ne bom trebala več k dežurnemu ko se mi kaj pripeti...naj le štrajkajo
lilyallen
07. 11. 2016 21.35
+21
uglavnem fajn bi blo da se uvede da so zdavniki plačani po delu in ne po urah. In pomoje bi že to rešlo like 25% problemov ker bi se lahko mladi in tisti dobri zdravniki pokazal v ospredju in ne le tisti ki zasedajo prestole in spijo ponoči. Že tako je premal zdavnikov pri nas, v praksi pa tastar dohtar spi tamladi pa na use konce skačejo.
BildiTheEmperor
07. 11. 2016 21.37
+4
lilyallen
07. 11. 2016 21.45
+3
2x višja od česa :) finta je da ni norme...in maš v praksi nekoga ki obdela 7 pacientov in nekoga ki obdela 40 pacientov. Drgač pa verjamem da velika večina zdravnikov pridno dela in ni problemi pri njih, dejansko je celotni sistem hecn, da zdravnik porabi toliko časa za tipkanje kot za pacienta. Res je da so mediji zdravnike v sloveniji kar pošteno zasolili sm brez obojestranskega spoštovanja ne bo šlo
ravtar
07. 11. 2016 21.33
+8
ce zdravniki kaj delajo ali pa ne, plačo v vsakem primeru dobijo