Slovenija

Zdravnikom, ki izvajajo tudi homeopatijo, naj ne bi več odvzemali licenc

Ljubljana, 17. 12. 2014 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravnik, ki se ukvarja s homeopatijo, naj ne izgubi licence. Vsaj tako meni večina zdravnikov, ki je sodelovala v anketi Zdravniške zbornice Slovenije. Še več. Kar 77 odstotkov jih je dejalo, da bi se udeležilo izobraževanja o alternativnih metodah, če bi ga pripravili zdravniki.

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je na današnji seji s 40 glasovi proti 18 sklenila ministrstvu za zdravje predlagati spremembo predpisov tako, da zgolj ukvarjanje s homeopatijo ne bo razlog za odvzem licence zdravniku. V razpravi ob okrogli mizi se je pokazalo, da imajo tudi zdravniki zelo različne poglede na to vprašanje.

Predsednica odbora za strokovno-etična vprašanja pri zbornici Danica Rotar Pavlič je v uvodu današnje razprave izpostavila rezultate ankete, ki so jo pred kratkim opravili med 735 slovenskimi zdravniki. Sedanji ureditvi, po kateri zbornica zdravniku odvzame licenco, če se ukvarja s homeopatijo, nasprotuje 55 odstotkov anketiranih.

V anketi je sicer 30 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so se že kdaj izobraževali o kaki alternativni metodi, kar 77 odstotkov pa bi se takega izobraževanja udeležilo, če bi ga pripravili zdravniki. 46 odstotkov vprašanih bi se tudi odločilo za podiplomski študij iz alternativne medicine za svoje specialno področje.

Zdravniška zbornica predlaga spremembo predpisov tako, da zgolj ukvarjanje s homeopatijo ne bo razlog za odvzem licence zdravniku.
Zdravniška zbornica predlaga spremembo predpisov tako, da zgolj ukvarjanje s homeopatijo ne bo razlog za odvzem licence zdravniku. FOTO: Thinkstock

Možina: Več kot sto zdravnikov se prikrito ukvarja s homeopatijo

Predsednik zbornice Andrej Možina je ocenil, da so slovenski zdravniki predolgo pustili v predalu razpravo o homeopatiji in se morajo soočiti z dejstvom, da se po nepreverjenih podatkih več kot 100 slovenskih zdravnikov prikrito ukvarja s to dejavnostjo poleg uradne zdravstvene službe. Spomnil je, da v 25 državah EU homeopatijo povsem legalno opravlja več 10.000 zdravnikov.

Imunolog in kolumnist Alojz Ihan je v svoji razpravi opozoril, da v tem primeru ne gre za vprašanje, ali alternativne metode vključiti v delo zdravnika, ampak za vprašanje ali naj nekdo, ker v prostem času dela nekaj drugačnega, zaradi tega izgubi licenco za opravljanje svojega poklica.

Homeopatijo po zakonu lahko izvajajo le osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete, vendar pa morajo te osebe vrniti zdravniško licenco.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je opozorila, da ljudje, ko zbolijo, lahko nasedejo tudi mazaštvu in šarlatanstvu. Če je kdo dovzeten za to, je to bolnik. Zdravnike je pozvala, naj ne odkrivajo tople vode, saj je to področje v Evropi že urejeno.

Eni ostajajo skeptični

Podpredsednik Slovenskega zdravniškega društva David B. Vodušek je izrazil skrb, da bi morebitno odločitev skupščine o odpravi odvzema licenc marsikdo, ki podpira zdravilske metode, lahko razumel in izkoristil kot priznanje, da je to del medicine.

Da je zakon o zdravilstvu, ki ureja tudi nadzor in sankcije za homeopate, ta trenutek skoraj neizvedljiv, ker ni prišlo niti do ustanovitve zdravilske zbornice, zato naloge zdravilske zbornice zdaj opravlja ministrstvo, je opozorila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat. Poudarila je, da v kolikor bi skupščina odločila, da ne bodo več odvzemali licenc zdravnikom, ki izvajajo homeopatsko dejavnost, bo treba jasno definirati, kdaj lahko zdravnik preklopi z uradne medicine na homeopatske metode, kaj naj stori, če bolnik zahteva homeopatsko, sam pa meni, da je nujno uradno zdravljenje, in še kaj.

Poudarila je, da bi šla sprememba zakonodaje v smeri izključitve mnogih zdravilskih metod, za katere že danes obstaja dvom v njihovo verodostojnost. Na ta način bi lahko že nekako sporočili bolniku, da to niso metode zdravljenja. Zagotovila pa je, da bo ministrstvo polno sledilo odločitvi zdravništva.

V razpravi članov skupščine je bilo slišati različne poglede in prepričanja, tako za kot proti. Nasprotniki homeopatije so izpostavljali pomislek o tem, kakšno odgovornost bo nosil zdravnik, ki bo bolnika napačno zdravil s homeopatijo. Zagovorniki so nasprotno pozivali, naj tistim, ki to počnejo, to omogočijo. "Ne izumljajmo tople vode, tako kot to prakticirajo v tujini, dajmo še mi," je pozval anesteziolog iz UKC Maribor Boris Rižnar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
18. 12. 2014 13.17
+0
Kaj je bistvo, da je Zdravniška zbornica nad Državo, oni bodo predlagali kaj je prav in kaj ne, haloooo, kdo pa si mislijo da so???? Zakonodaja se sprejema v Državnem zboru in nikjer drugje, jasno gospoda v belem. Pa saj Vam to nič ne pomaga, na drugo stran boste tudi Vi enkrat odšli, ne boste večni!!!
ivan.z Doba
18. 12. 2014 11.14
+5
Homeopatija nekaterim pomaga, drugim ne. Prav tako kot klasični farmacevtski preparati. Podobna gonja je bila pred desetletji proti akupunkturi. Če nekomu pomaga nek način zdravljenja in se je sam odločil za to, je čisto vseeno, kakšno je uradno stališče Države do takega načina zdravljenja. Tudi konopljo bodo, prej ali slej, legalizirali. Koncentrat THC lahko kupiš, z belim receptom, v avstrijskih lekarnah. Zmeraj capljamo nekje daleč zadaj.
cleener
18. 12. 2014 08.41
+1
Gospa Gorišek, bi vam svetoval, da drugič pred nastopom v studiu, spijete en šilček manj. Saj ste boga reva skor zaspal med intervjujem, kar ste pa govorili pa se itak verjetno ne spomnite. Ali pa je bil en "vdih" skozi nos, preveč ?
ivan.z Doba
18. 12. 2014 11.03
+4
Ne sodi Goriškove, če je ne poznaš. Pritlehno in neokusno!
frako
18. 12. 2014 01.01
+0
Ja no tisti ki vrjamete v homeopatijo vrjamete da bolj ko je razredčena rastopina večji učink ma na vas, tko da naslednjič v gostilni naročte litr vode not pa kaplco pera..
luckyss..
18. 12. 2014 05.31
+6
Glede na to, da učinkuje in predvsem ker ne more imeti stranskih učinkov, ne vidim zakaj bi bilo to prepovedano - pa čeprav gre po tvojem le za placebo...
Ramzess
17. 12. 2014 18.58
-4
Če bi zdravniki (uradne medicine) pripravili izobraževanje, potem ne bi mogli več govoriti o alternativnih metodah, saj je jasno pod kakšnimi in čigavimi pogoji in doktrino bi potekalo tako izobraževanje.
smajess
17. 12. 2014 16.53
+8
No pol pa kr Konopljico legalizirajte! Je tud alternativno zdravljenje.. Soseda se je kr raka pozdravla s to rečjo, koliko pa je privarčevala državi na ta račun?
kim llsung
17. 12. 2014 17.38
+3
Drzavi nič...nam pa veliko...farmacija je pa v minusu...
MarkoKnez
17. 12. 2014 18.37
+0
Saj Tudi BP se zdravi homeopatsko! S kokainom)))